Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝΙΚΟ ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Επαναφέρει θέμα «εγγυήσεων» από τις ΗΠΑ η Τεχεράνη

Το ζήτημα των «εγγυήσεων» από τις ΗΠΑ επανέφερε ο Ιρανός Πρόεδρος Ε. Ραϊσί, στο πλαίσιο των παζαριών για την επίτευξη μίας νέας διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, στη θέση εκείνης του 2015, από την οποία αποχώρησαν μονομερώς οι ΗΠΑ το 2018.

Ο Ραϊσί, στην πρώτη συνέντευξή του στο αμερικανικό δίκτυο CBS, επιβεβαίωσε την απαίτηση για «γραπτές εγγυήσεις» από τις ΗΠΑ ότι δεν θα υπαναχωρήσουν ξανά από μια ενδεχόμενη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Αν είναι μια καλή και δίκαιη συμφωνία θα επιδιώξουμε σοβαρά την επίτευξή της», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η συμφωνία «θα πρέπει να διαρκέσει» και ότι «αν υπάρχουν εγγυήσεις, τότε οι Αμερικανοί δεν θα μπορούν να αποσυρθούν από αυτή».

Υπενθυμίζοντας τη μονομερή αποχώρηση της Ουάσιγκτον από τη συμφωνία του 2015, τόνισε ότι «δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τους Αμερικανούς, λόγω της συμπεριφοράς που έχουμε δει από αυτούς».

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου πρόσθεσε χτες τρία «Boeing 747», που χρησιμοποιούνται από τις Ιρανικές Αερογραμμές για να μεταφέρουν εμπορεύματα στην Ρωσία, στον κατάλογο των αεροσκαφών τα οποία θεωρείται ότι παραβιάζουν τους εξαγωγικούς ελέγχους που έχουν θέσει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Πρόκειται για αεροπλάνα που διαχειρίζονται οι εταιρείες «Mahan Air», «Qeshm Fars Air» και «Iran Air».

Διαδηλώσεις για την 22χρονη Αμινί

Την ίδια ώρα, διαδηλώσεις στο Ιράν προκαλεί το τελευταίο τριήμερο η τραγική κατάληξη της σύλληψης της 22χρονης Μαχσά Αμινί στις 13 Σεπτέμβρη, από τη θρησκευτική αστυνομία, επειδή δεν φορούσε «σωστά» την ισλαμική μαντίλα και δεν κάλυπτε όλα τα μαλλιά της. Η κοπέλα από το ιρανικό Κουρδιστάν κατέρρευσε κατά τη διάρκεια της σύλληψης στην Τεχεράνη, εισήχθη στο νοσοκομείο και αργότερα κατέληξε, υπό ασαφείς συνθήκες. Η ιρανική αστυνομία χαρακτήρισε τον θάνατο της κοπέλας «ατυχές συμβάν» το οποίο δεν επιθυμεί να επαναληφθεί.

Οι ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας την Κυριακή διέλυσαν με χρήση δακρυγόνων διαδήλωση στο βορειοδυτικό Ιράν και προχώρησαν σε πολλές συλλήψεις ανθρώπων που διαμαρτύρονταν για τον θάνατο της Αμινί. Το ιρανικό πρακτορείο «Φαρς» μετέδωσε ότι στο Σαναντάζ και στην πόλη Σαγχέζ (από όπου καταγόταν η Αμινί) συγκεντρώθηκαν περίπου 500 άτομα και φώναξαν συνθήματα κατά των ιρανικών αρχών.

Χτες η ιρανική οργάνωση «Hengaw» υποστήριξε ότι σκοτώθηκαν δύο άτομα όταν οι δυνάμεις ασφαλείας πυροβόλησαν εναντίον διαδηλωτών στην κουρδική πόλη Σαγχέζ. Η πληροφορία δεν επιβεβαιώθηκε άμεσα από τις ιρανικές αρχές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κατηγορούν Ισραήλ και δυτικές υπηρεσίες για σχέδιο «εμφυλίου πολέμου» (2022-11-18 00:00:00.0)
Διαδηλώσεις και απεργίες σε διυλιστήρια (2022-10-12 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις (2022-10-11 00:00:00.0)
Η οργή στο Ιράν να γίνει ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση (2022-10-07 00:00:00.0)
Κλιμακώνεται η καταστολή των κινητοποιήσεων (2022-09-29 00:00:00.0)
«Εδαφος» περαιτέρω αντιπαράθεσης από τον Αμάνο (2010-03-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ