Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Η οργή στο Ιράν να γίνει ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση

Στη συζήτηση για «την καταστολή των διαδηλώσεων για τα δικαιώματα των γυναικών στο Ιράν», στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο, παρενέβη η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Καταδικάζουμε τη στυγερή δολοφονία της Μαχσά Αμινί από το ιρανικό κράτος, καθώς και την άγρια καταστολή που αυτό έχει εξαπολύσει σε βάρος των μαζικών λαϊκών κινητοποιήσεων. Η δολοφονία της 22χρονης Αμινί, οι δεκάδες νεκροί και τραυματίες και οι αναρίθμητες συλλήψεις φέρνουν στην επιφάνεια το όργιο κρατικής βίας, τις οικονομικές, κοινωνικές, θρησκευτικές διακρίσεις που αναπαράγουν τη γυναικεία ανισοτιμία, τις σκοταδιστικές - αναχρονιστικές αντιλήψεις και πρακτικές.

Είναι απύθμενη η υποκρισία της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, με τις αλά καρτ "ευαισθησίες" τους για τις γυναίκες στο Ιράν ενώ σε άλλες χώρες στηρίζουν καθεστώτα που επιδίδονται στις ίδιες αποκρουστικές πρακτικές σε βάρος των γυναικών. Στόχος τους είναι να χειραγωγήσουν τις λαϊκές κινητοποιήσεις και να τις μετατρέψουν σε εργαλείο στους εντεινόμενους καπιταλιστικούς ανταγωνισμούς, που κλιμακώνονται την ίδια ώρα, και στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία.

Η οργή για τέτοια ειδεχθή εγκλήματα να γίνει ανυποχώρητος αγώνας ενάντια στην αντιδραστική οπισθοδρόμηση και στις σάπιες ιδέες που την καλλιεργούν, στην καπιταλιστική εκμετάλλευση και καταπίεση, για γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση των λαών».

  • Χτες το βράδυ το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών επέβαλε κυρώσεις σε 7 Ιρανούς αξιωματούχους, με πρόσχημα την καταστολή των λαϊκών διαδηλώσεων για τον θάνατο της 22χρονης Αμινί. Στο ίδιο το Ιράν, η κρατική τηλεόραση παρουσίασε βίντεο στο οποίο δύο Γάλλοι, μία γυναίκα και ένας άνδρας, που έχουν συλληφθεί από τον Μάιο, δηλώνουν ότι είναι πράκτορες της Γαλλικής Υπηρεσίας Πληροφοριών και ότι ήρθαν στο Ιράν «για να υποστηρίξουν το κίνημα διαμαρτυρίας και την αλλαγή του καθεστώτος».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ