Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΥΠΕΞ ΤΩΝ ΗΠΑ ΣΤΗ ΛΑΤΙΝΙΚΗ ΑΜΕΡΙΚΗ
Τελευταίος σταθμός το Περού ... και η υποκρισία του ΟΑΚ

Στο Περού ολοκλήρωσε χθες την περιοδεία του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (είχαν προηγηθεί επισκέψεις σε Κολομβία και Χιλή) ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντ. Μπλίνκεν. Συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών (ΟΑΚ), βασικού εργαλείου του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στη Λατινική Αμερική, ενώ αναμενόταν να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Περού Π. Καστίγιο.

Συνολικά η περιοδεία Μπλίνκεν και οι επαφές του αποσκοπούν στο να ενισχυθούν οι «στρατηγικές σχέσεις» του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, ιδιαίτερα απέναντι σε ισχυρούς ανταγωνιστές όπως Κίνα, Ρωσία, Ιράν.

Οι ΗΠΑ θεωρούν και το Περού «ζωτικό στρατηγικό εταίρο», έχουν μαζί του Συμφωνία Προώθησης Εμπορίου (PTPA) και η USAID, παράρτημα της CIA, δραστηριοποιείται στην προώθηση της λεγόμενης «βιώσιμης ανάπτυξης».

Κατά τ' άλλα, η φετινή Γενική Συνέλευση του ΟΑΚ, με τίτλο «Μαζί κατά της ανισότητας και των διακρίσεων», επιχειρεί να κρύψει τις αιτίες της ανισότητας, που είναι το άμεσο αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμεταλλευτικής κοινωνίας, την οποία όλοι στηρίζουν. Τη συζήτηση απασχολούν η λεγόμενη «παράτυπη» μετανάστευση, η «αύξηση της ασφάλειας», η «προστασία του περιβάλλοντος» και η «προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης χωρίς αποκλεισμούς» που δήθεν θα αντιμετωπίσουν από κοινού οι αστικές κυβερνήσεις. Επίσης, ασκείται έντονη κριτική σε μη αρεστές κυβερνήσεις, όπως της Κούβας, της Βενεζουέλας και της Νικαράγουας, στο όνομα της ...δημοκρατίας και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ειδικά σε αυτό το ζήτημα ξεχειλίζει η υποκρισία του ΟΑΚ, που έχει στηρίξει ό,τι πραξικόπημα έχει γίνει χρόνια τώρα στη Λατινική Αμερική.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ