Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟ-ΕΙΡΗΝΙΚΟΣ
Ανεβάζει την αντιπαράθεση με την Κίνα η αμερικανική κυβέρνηση

Νέες πολεμικές απειλές από Μπάιντεν για την «υπεράσπιση» της Ταϊβάν

Από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν
Από στρατιωτικές ασκήσεις στην Ταϊβάν
Προμήνυμα νέας κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την Κίνα αποτελούν και οι νέες δηλώσεις του Αμερικανού Προέδρου, Τζο Μπάιντεν, που απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση είπε χωρίς περιστολές ότι οι ΗΠΑ θα εμπλέκονταν σε πόλεμο με την Κίνα για να υπερασπιστούν την Ταϊβάν. Η προκλητική αυτή δήλωση έρχεται λίγες μέρες μετά τη Σύνοδο της Οργάνωσης Συνεργασίας της Σαγκάης, όπου πρωτοστατούν η Κίνα και η Ρωσία, που οικοδομούν το δικό τους ευρασιατικό μπλοκ καπιταλιστικής ολοκλήρωσης, ενάντια στις συμμαχίες που επιδιώκουν οι ΗΠΑ στην περιοχή.

Ο Μπάιντεν, ερωτηθείς στο πλαίσιο της συνέντευξης που παραχώρησε στην εκπομπή «60 Minutes» του τηλεοπτικού δικτύου CBS, εάν ο αμερικανικός στρατός θα υπερασπιζόταν την Ταϊβάν, ο Μπάιντεν απάντησε «ναι, εάν πράγματι γινόταν επίθεση άνευ προηγουμένου».

Οταν ρωτήθηκε αν εννοεί πως αντίθετα με ό,τι συνέβη στην Ουκρανία, οι αμερικανικές Ενοπλες Δυνάμεις θα εμπλέκονταν σε πόλεμο εναντίον της Κίνας σε περίπτωση εισβολής στην Ταϊβάν, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ απάντησε μονολεκτικά «ναι». Κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε πως πρόθεσή του δεν είναι να «ενθαρρύνει» τις αρχές της νήσου να ανακηρύξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν και ότι αυτή «είναι δική τους απόφαση». Από την πλευρά του, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου διαβεβαίωσε λίγο μετά τη μετάδοση της συνέντευξης πως η πολιτική της Ουάσιγκτον όσον αφορά το ζήτημα της Ταϊβάν «δεν έχει αλλάξει».

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, επίσης σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Κινέζο Πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, τον προειδοποίησε να μην παραβιάσει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία. Είναι χαρακτηριστική η διατύπωσή του: «Τηλεφώνησα στον Πρόεδρο Σι, διόλου για να τον απειλήσω, απλά για να του πω (...) ότι αν νομίζει πως οι Αμερικανοί και οι άλλοι θα συνέχιζαν να επενδύουν στην Κίνα αν αυτή παραβίαζε τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία, πιστεύω πως θα διέπραττε γιγαντιαίο λάθος» και πρόσθεσε ότι «προς το παρόν δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως αυτοί (σ.σ. οι Κινέζοι) πρόσφεραν όπλα ή άλλα πράγματα που χρειάζεται η Ρωσία».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Κίνας ειδικά για τις απειλές σχετικά με την Ταϊβάν, με την εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ, Μάο Νονγκ, να σημειώνει ότι «πρόκειται για κατάφωρη παραβίαση της σημαντικής δέσμευσης των ΗΠΑ να μην υποστηρίξουν την ανεξαρτησία της Ταϊβάν. Στέλνει σοβαρό, αρνητικό μήνυμα (σ.σ. υποστήριξης) προς τις αυτονομιστικές δυνάμεις που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Επανέλαβε δε ότι «πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο στην προσπάθεια για ειρηνική επανένωση», αλλά και ότι «την ίδια στιγμή, δεν θα ανεχθούμε οποιαδήποτε ενέργεια έχει ως στόχο την απόσχιση». Ακόμα, η εκπρόσωπος κάλεσε τις ΗΠΑ να διαχειριστούν τα θέματα που σχετίζονται με την Ταϊβάν «προσεκτικά και όπως αρμόζει», καταλήγοντας ότι «δεν υπάρχει παρά μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν αποτελεί μέρος της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας».

Ρωσία - Κίνα εμβαθύνουν τη στρατιωτική τους συνεργασία

Στο μεταξύ, Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν να εμβαθύνουν τη συνεργασία τους σε θέματα ασφάλειας με βάρος ειδικά στη διενέργεια κοινών ασκήσεων, όπως ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας της Ρωσίας. Σχετική ανακοίνωση αναφέρει ότι «οι δύο πλευρές συμφώνησαν σε περαιτέρω στρατιωτική συνεργασία, με το βάρος να δίνεται σε κοινές ασκήσεις και περιπολίες, καθώς και στην ενδυνάμωση των επαφών μεταξύ των γενικών επιτελείων».

Η ανακοίνωση εκδόθηκε ενώ ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πατρούσεφ βρίσκεται σε επίσκεψη στην Κίνα για διαβουλεύσεις σε θέματα ασφάλειας και συναντήσεις με αξιωματούχους.

Ο Πατρούσεφ συναντήθηκε στην Νανπίνγκ με τον επικεφαλής του τμήματος Εξωτερικής Πολιτικής του ΚΚ Κίνας Γιανγκ Ζιετζί και δήλωσε ότι «η πορεία ανάπτυξης της στρατηγικής (μας) συνεργασίας με την Κίνα αποτελεί προτεραιότητα άνευ όρων για την εξωτερική πολιτική της Ρωσίας (...) βασίζεται στην αμοιβαία εμπιστοσύνη και γι' αυτό δεν αποτελεί θέμα εξωτερικής επιρροής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ