Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ
Κατηγορούν Ισραήλ και δυτικές υπηρεσίες για σχέδιο «εμφυλίου πολέμου»

Αυξάνεται σταθερά η ένταση στις σχέσεις του Ιράν με το Ισραήλ και δυτικές χώρες, μετά τις σοβαρές καταγγελίες του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν πως οι μυστικές τους υπηρεσίες επιδιώκουν την πρόκληση εμφυλίου πολέμου στο Ιράν.

«Διάφορες μυστικές υπηρεσίες, το Ισραήλ και ορισμένοι Δυτικοί πολιτικοί που καταστρώνουν σχέδια για εμφύλιο πόλεμο, καταστροφή και διαμελισμό του Ιράν, θα πρέπει να γνωρίζουν πως το Ιράν δεν είναι ούτε Λιβύη ούτε Σουδάν. Σήμερα οι εχθροί στοχοποιούν την ακεραιότητα του Ιράν και την ιρανική ταυτότητα. Η σοφία του λαού έχει απογοητεύσει τον εχθρό», ανέφερε επί λέξει ο Ιρανός αξιωματούχος.

Προχτές, επτά άνθρωποι σκοτώθηκαν (μεταξύ των οποίων δύο παιδιά 9 και 13 ετών) στη νοτιοδυτική ιρανική πόλη Ιζέχ σε «τρομοκρατική επίθεση». Στην ίδια επίθεση τραυματίστηκαν άλλα οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και δύο αστυνομικοί.

Τέσσερις ώρες μετά την επίθεση στο Ιζέχ, δύο ένοπλοι που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα στο Ισφαχάν του κεντρικού Ιράν άρχισαν να πυροβολούν με αυτόματο όπλο εναντίον μελών των δυνάμεων ασφαλείας. Σκότωσαν έναν αξιωματικό της αστυνομίας καθώς και δύο παραστρατιωτικούς. Επτά άλλα μέλη των δυνάμεων της τάξης τραυματίστηκαν, όπως μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Στις 26 Οκτωβρίου τουλάχιστον 13 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Σιράζ σε επίθεση, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το «Ισλαμικό Κράτος», εναντίον του μαυσωλείου Σαχσεράγ, του σημαντικότερου σιιτικού ιερού στο νότιο Ιράν.

Οι νέες αυτές επιθέσεις σημειώθηκαν σε μία περίοδο κατά την οποία τους τελευταίους δύο μήνες το Ιράν συγκλονίζεται από κύμα διαδηλώσεων μετά τον θάνατο στις 16 Σεπτεμβρίου της 22χρονης Μαχσά Αμινί, έπειτα από τη σύλληψή της από τη λεγόμενη αστυνομία ηθών στην Τεχεράνη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ