Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Κυβερνητικά παζάρια σε βάρος παλαιστινιακών εδαφών

Υποσχέσεις για παραχωρήσεις στον ακροδεξιό βουλευτή Ιταμάρ Μπεν - Γκβιρ, ο οποίος ηγείται του κόμματος «Otzma Yehudit», που συμμετέχει στο κόμμα «Θρησκευτικός Σιωνισμός», τρίτο στις εκλογές της 1ης Νοέμβρη, έδωσε χτες ο Ισραηλινός εντολοδόχος πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, στο πλαίσιο σκληρών παζαριών για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης.

Ο Νετανιάχου συμφώνησε να αναγνωρίσει παράνομους εβραϊκούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη, σε διάστημα «60 ημερών» από την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης. Φέρεται επίσης ότι συμφώνησε να επιταχύνει τη διεύρυνση της οδικής αρτηρίας 60 (βασικός άξονας βορρά - νότου μέσω Δυτικής Οχθης), τη δημιουργία παρακαμπτηρίων και την προώθηση νομοσχεδίου που θα εμποδίζει την άσκηση ποινικών διώξεων σε όποιον χρησιμοποιήσει βία «για να προστατεύσει το σπίτι του» ή «υπερασπίζεται στρατιωτική βάση».

Οι πληροφορίες αυτές προέκυψαν μετά τη χτεσινή συνάντηση του Νετανιάχου με τον Μπεν - Γκβιρ (ο οποίος θέλει το υπουργείο Δημόσιας Τάξης στη νέα κυβέρνηση), στη διάρκεια της οποίας ανακοινώθηκε ότι επιτεύχθηκε «σημαντική πρόοδος».

Το ίδιο διάστημα, πληροφορίες ισραηλινών ΜΜΕ ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ άσκησαν βέτο για να αποτρέψουν την πιθανότητα να αναλάβει το υπουργείο Αμυνας στη νέα κυβέρνηση ο Μπετσαλέλ Σμότρις, συνιδρυτής του «Θρησκευτικού Σιωνισμού».

Πολύνεκρη φωτιά στη Γάζα

Τουλάχιστον 21 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε σε κτίριο στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζαμπαλίγια, στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με Παλαιστίνιους αξιωματούχους. Βίντεο εμφανίζουν ένα κτίριο να έχει παραδοθεί στις φλόγες, ενώ αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν πως άκουγαν κραυγές εγκλωβισμένων που καλούσαν απεγνωσμένα σε βοήθεια, αλλά αδυνατούσαν να προσεγγίσουν το κτίριο. Στον συγκεκριμένο καταυλισμό (έναν από τους οκτώ στη Λωρίδα της Γάζας) συνωστίζονται 2,3 εκατομμύρια άνθρωποι και είναι μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές σε όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ