Παρασκευή 18 Νοέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ
Μέτρα 55 δισ. με σκληρή λιτότητα και φοροαφαίμαξη του λαού

Νέα φοροαφαίμαξη του βρετανικού λαού και ακόμη μεγαλύτερες περικοπές δημοσίων δαπανών περιλαμβάνει το σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού που παρουσίασε χτες ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζ. Χαντ.

Τα νέα αντιλαϊκά μέτρα προβλέπουν αύξηση εσόδων και «εξοικονόμηση» 55 δισ. λιρών για τα ταμεία του αστικού κράτους, ενώ την ίδια ώρα οι στρατιωτικές δαπάνες μένουν αλώβητες στο 2% του ΑΕΠ, με βάση τις περιβόητες ΝΑΤΟικές νόρμες.

Μεταξύ άλλων, από το «πάγωμα» των φορολογικών ορίων, οι πενιχρές αυξήσεις μισθών των εργαζομένων που υπολείπονται έτσι κι αλλιώς κατά πολύ του διψήφιου πληθωρισμού, θα σημάνουν νέα φοροαφαίμαξη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, εξαιτίας των νέων φορολογικών μέτρων, θα αυξηθεί η φορολογική κλίμακα για 3,2 εκατομμύρια νέους φορολογούμενους, ενώ άλλα 2,6 εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πληρώσουν υψηλότερους φόρους έως το 2027-8.

Επίσης, προβλέπεται πως το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί κατά 7% την επόμενη διετία.

Αναμένεται αύξηση του κόστους διαβίωσης και από την αύξηση των δασμών στα καύσιμα που προβλέπεται να ανέλθει στο 23% έως τον ερχόμενο Μάρτη, αλλά και από την επιβολή τελών κυκλοφορίας σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα από το 2023. Η αύξηση των δασμών στα καύσιμα είναι η μεγαλύτερη από την Πρωτοχρονιά του 2011.

Κατά τα άλλα, επιχειρώντας να επιμερίσει την τεράστια κερδοφορία των ενεργειακών μονοπωλίων για τη στήριξη και άλλων επιχειρηματικών ομίλων, η βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αυξήσει στο 35% από 25% τον έκτακτο φόρο στις εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου και να τον επεκτείνει στις εταιρείες παραγωγής Ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2023.

Στο μεταξύ, η OBR, η βρετανική υπηρεσία που είναι υπεύθυνη για τον προϋπολογισμό, επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε ύφεση, ενώ το ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 1,4% και το 2023.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ