ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΦΤΩΧΕΙΑ
Εκτός Κοινωνικού Τιμολογίου χιλιάδες νοικοκυριά!

Η αύξηση των αντικειμενικών αξιών «κόβει» οικογένειες από τις φτηνές χρεώσεις

Εκτός κοινωνικού τιμολογίου της ΔΕΗ μένουν πολλές λαϊκές οικογένειες, μετά την αύξηση των αντικειμενικών αξιών σε πάνω από 7.000 περιοχές, που σε συνδυασμό με τις υψηλές τιμές ρεύματος και την ακρίβεια που θερίζει, δημιουργεί τεράστια προβλήματα. Ετσι, οικογένειες με πολλά προβλήματα καλούνται τώρα να πληρώσουν «χρυσάφι» το ρεύμα, αφού πλέον η αξία του σπιτιού που διαμένουν υπερβαίνει το όριο αξίας ακίνητης περιουσίας που είναι 120.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος του νοικοκυριού.

Χαρακτηριστική είναι η καταγγελία που έφτασε στην εφημερίδα μας από μονογονεϊκή οικογένεια συνταξιούχου με ποσοστό αναπηρίας 75% και ένα ανήλικο παιδί. Η οικογένεια (τα στοιχεία είναι στη διάθεση της εφημερίδας) αποκλείστηκε από το Κοινωνικό Τιμολόγιο διότι οι αντικειμενικές αξίες στην περιοχή που διαμένει ανέβηκαν από τα 1.550 ευρώ το τ.μ. στα 2.100 ευρώ και επομένως η αξία του σπιτιού, το όποιο χτίστηκε το 1960, αποτελεί κόφτη για την ένταξη. Ακόμα, στην καταγγελία σημειώνεται χαρακτηριστικά: «Σε σχέση με πέρυσι, δεν έχει αλλάξει τίποτα στην κατάσταση της υγείας μου, την οικονομική μου κατάσταση και το ετήσιο εισόδημά μου. Το μόνο που άλλαξε είναι η αντικειμενική αξία του οικήματος. Κάτι το οποίο είναι εντελώς άσχετο με τη δυνατότητά μου να πληρώσω το κανονικό τιμολόγιο».

Το «ψαλίδισμα» επεκτείνεται και σε μια σειρά επιδόματα που συνδέονται με την αξία της οικίας των νοικοκυριών. Για παράδειγμα, η ενίσχυση για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα δίνεται σε όσους η φορολογητέα αξία της ακίνητης περιουσίας δεν ξεπερνά τα 90.000 ευρώ στο μονοπρόσωπο νοικοκυριό με επίσης προσαύξηση 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος. Αντίστοιχα κριτήρια ισχύουν και για τα επιδόματα στέγασης και θέρμανσης όπως και για την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ.

Ερχονται και «νέα τσεκούρια» για τα λαϊκά στρώματα

Στο μεταξύ, τα νέα τιμολόγια για τον μήνα Οκτώβρη αναμένεται να ανακοινώσουν σήμερα οι εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικού ρεύματος, σύμφωνα με το νέο σύστημα τιμολόγησης που καθιερώθηκε από τον περασμένο Αύγουστο και αμέσως μετά, ενώ πιθανότατα αύριο Τετάρτη θα υπάρξουν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το ύψος της επιδότησης για τον ίδιο μήνα.

Παρά τα όσα διαρρέουν τα αστικά μέσα ενημέρωσης περί «χαμηλότερης τιμολόγησης» τον Οκτώβρη συγκριτικά με τον Σεπτέμβρη και αυτόν τον μήνα θα πέσει άγριο «τσεκούρι» στα λαϊκά νοικοκυριά από τα μονοπώλια παροχής ηλεκτρισμού, ενώ και το νέο σύστημα επιδότησης που θα εφαρμόσει το υπουργείο, υποτίθεται με στόχο την ενίσχυση της «εξοικονόμησης», έχει στόχο να μειωθούν τα κονδύλια που χορηγεί ο κρατικός προϋπολογισμός και ουσιαστικά θα περιορίζει ακόμη περισσότερο το δικαίωμα του λαού για επαρκή και φτηνή ηλεκτρική ενέργεια.

Σύμφωνα με τις πρώτες διαρροές, το εύρος τιμών το οποίο θα ανακοινώσουν οι εταιρείες σήμερα, αναμένεται να κινηθεί μεταξύ 0,6-0,7 ευρώ/Kwh, από 0,78 ευρώ που ήταν τον Σεπτέμβρη, τιμή που στον καταναλωτή θα φτάσει πέριξ των 0,15 ευρώ μετά την κρατική επιδότηση - δηλαδή το «ζεστό» χρήμα - που θα λάβουν άμεσα οι εταιρείες. Η κυβέρνηση σχεδιάζει να κινηθεί σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για αναγκαστική μείωση της κατανάλωσης, οπότε θα εφαρμόσει ένα «κλιμακωτό» μοντέλο, στο οποίο το ύψος της επιδότησης θα είναι αντιστρόφως ανάλογο του ύψους της κατανάλωσης ηλεκτρισμού.

Σε γενικές γραμμές φαίνεται ότι θα υπάρξουν τρία επίπεδα καταναλώσεων και αντίστοιχων επιδοτήσεων, οι χαμηλές έως 500 Kwh που θα λαμβάνουν και την υψηλότερη επιδότηση, οι μέσες έως 1.000 Kwh με εμφανώς μειωμένο ποσό και οι άνω των 1.000 Kwh που θα μειώνεται ακόμη περισσότερο. Και στα τρία αυτά κλιμάκια η επιδότηση θα είναι χαμηλότερη από τον προηγούμενο μήνα, ενώ θα υπάρχει ένα... «μπόνους» σε όσους επιτυγχάνουν μείωση κατανάλωσης κατά 15% συγκριτικά με τον ίδιο μήνα του περασμένου χρόνου...

Βαρύς θα είναι και ο λογαριασμός για τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι ακόμη και μετά την κρατική επιδότηση που θα χορηγήσουν ΔΕΠΑ και κρατικός προϋπολογισμός, θα κληθούν να καταβάλλουν διπλάσια τιμή συγκριτικά με πέρσι...

Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και στο βάθος... Χάγη

Σε 88 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (όλες από UAV) προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, έξι εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις (πάνω από τα νησιά Κίναρος και Κανδελιούσα).

Κι ενώ ανεβαίνει η ένταση με την γείτονα, με ζεσταμένη την πλάτη της εντός πλαισίου ΝΑΤΟ - ο γγ του οποίου, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε ξανά την Παρασκευή σε διάλογο για «κάποιες διαφορές» - διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν χτες στον εν εξελίξει χαρτοπόλεμο με την Αγκυρα, συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στην επιστολή που του είχε στείλει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, M. Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι ο Τσαβούσογλου στις αρχές Σεπτέμβρη με επιστολές του που απευθύνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στον Μπορέλ, στο ΝΑΤΟ, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ.ά., έθετε το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτές, ο Μπορέλ σημειώνει ότι... «οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Προσθέτει ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Βάζει δε ως «βαθιά πεποίθησή» του ότι «ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».

Αλλος ένας «κόμβος πληροφοριών»

Αλλη μια ψηφίδα προστίθεται στον πολυδαίδαλο μηχανισμό υπηρεσιών παρακολούθησης που λειτουργούν στη χώρα.

Συγκεκριμένα, χτες, εγκαινιάστηκε ο νέος Κόμβος Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων (Intelligence Fusion Cell - IFC), με τον οποίο «ενισχύονται οι δυνατότητες της νεότευκτης Διοίκησης Ειδικού Πολέμου (ΔΕΠ) του ΓΕΕΘΑ σε όλο το εύρος της αποστολής της», όπως αναφέρεται από το Επιτελείο.

Στον χαιρετισμό του, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κων. Φλώρος, εστίασε «στην συμβολή του νέου Κόμβου Πληροφοριών Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων στην αναζήτηση, στην συλλογή, στην επεξεργασία και στην διανομή πληροφοριών καθώς και στην επιχειρησιακή εκμετάλλευσή τους».

Επισήμανε, εξάλλου, τη στελέχωση του Κόμβου Πληροφοριών με «εξειδικευμένο προσωπικό» τόσο από τις Ενοπλες Δυνάμεις όσο και από την ΕΛ.ΑΣ., το Λιμενικό και την ΕΥΠ, «προσδίδοντας σε αυτόν όχι μόνο διακλαδικό αλλά και διυπηρεσιακό χαρακτήρα», όπως προσπάθησε να πλασάρει την εμπλοκή των Ενόπλων Δυνάμεων σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και ταυτόχρονα την παραπέρα στρατιωτικοποίηση των Σωμάτων Ασφαλείας.

Επίσης, τόνισε ότι «η δυνατότητα ενσωμάτωσης του νέου Κόμβου στον συμμαχικό ιστό των Κόμβων Πληροφοριών Ειδικών Επιχειρήσεων θα ενισχύσει την συνέργεια και την διαλειτουργικότητα στον τομέα της ανταλλαγής πληροφοριών και θα συμβάλει στην επαύξηση της επιχειρησιακής του ικανότητας τόσο σε εθνικό όσο και σε επίπεδο ΝΑΤΟ», βάζοντας και αυτήν τη νέα δομή στην υπηρεσία του ευρωατλαντικού άξονα και των επικίνδυνων σχεδιασμών του.

Ξεκίνησε το Ειδικό Δικαστήριο για Παπαγγελόπουλο - Τουλουπάκη

Για την Πέμπτη διέκοψε το Ειδικό Δικαστήριο που δικάζει τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαγγελόπουλο και την πρώην εισαγγελέα Κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη. Ο πρώτος δικάζεται για το κακούργημα της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας και την πλημμεληματική παράβαση καθήκοντος (για παρεμβάσεις σε δικαστές για διάφορες υποθέσεις), ενώ η δεύτερη για κατάχρηση εξουσίας όταν χειριζόταν την υπόθεση του σκανδάλου της «Novartis». Και οι δύο με βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου του Αρείου Πάγου απαλλάχτηκαν από τις κατηγορίες για την υπόθεση αυτή.

Ο λόγος της αναβολής ως την Πέμπτη είναι ενστάσεις των συνηγόρων υπεράσπισης για τη διαδικασία σχετικά με τη νομιμότητα της συγκρότησης του Δικαστηρίου καθώς ένας εκ των αρεοπαγιτών που έχει κληρωθεί στη 13μελή σύνθεση της έδρας ως ένα από τα έξι αναπληρωματικά μέλη (τρία από τον Αρειο Πάγο και τρία από το ΣτΕ) απουσιάζει τους τελευταίους μήνες, με αναρρωτική άδεια. Επίσης, έθεσαν θέμα νομιμότητας της παράστασης Πολιτικής Αγωγής στη δίκη, καθώς η εισαγγελέας Εφετών ε.τ., η οποία έχει καταγγείλει τον πρώην υπουργό ότι ασκούσε πιέσεις εναντίον της, για την υπόθεση Βγενόπουλου, δήλωσε ότι επιθυμεί να εκπροσωπηθεί στη δίκη.

Η εισαγγελέας της έδρας, Ολγα Σμυρλή, αναμένεται να τοποθετηθεί επί των αιτημάτων των συνηγόρων.

Ανοιχτό και με Βελόπουλο

Ανοιχτό αφήνει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα Βελόπουλου, σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας.

Τη συζήτηση άνοιξε εκ νέου με δηλώσεις του χτες στον «ΑΝΤ1» ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ο οποίος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με την Ελληνική Λύση είπε: «Εγώ δεν αποκλείω κανέναν. Αν εξαιρέσετε τα κόμματα με τα οποία μας χωρίζει ένα προγραμματικό χάος, μπορεί να συνεργαστούμε με όλα τα κόμματα».

Λίγο αργότερα, κληθείς να σχολιάσει αυτήν την τοποθέτηση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, στην ενημέρωση των δημοσιογράφων, είπε: «Η ΝΔ θα απευθυνθεί στην ελληνική κοινωνία αναζητώντας ανανέωση ισχυρής εντολής για κυβέρνηση με πλειοψηφία ισχυρή. Ολα τα υπόλοιπα, με την ψήφο του θα τα διαμορφώσει ο ελληνικός λαός και θα τα δούμε στην ώρα τους».

Ξέρουν ακριβώς τι συμβαίνει

Είπε ο διοικητής της ΕΥΠ επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΥΠ δεν είχε καμία σχέση με τις υποκλοπές στο ΚΚΕ και ότι μάλλον εμπλέκονται διάφορες υπηρεσίες και κέντρα του εξωτερικού. Αρα η ΕΥΠ δεν μίλησε με κανένα ξένο κέντρο, με καμία «αδελφή» υπηρεσία για την υπόθεση του ΚΚΕ; Δεν ενημέρωσε ούτε τη «μεγάλη αδελφή» της στην άλλη μεριά του Ατλαντικού; Σαν πολύ... «απομονωμένη» και «μοναχική» παρουσίασε ο κ. Ρουμπάτης την ελληνική υπηρεσία πληροφοριών. Λέει ψέματα. Τους έχει ενημερώσει και ξέρουν όλοι τι ακριβώς συμβαίνει. Κι όταν δεν επικαλούνται το «απόρρητο», αλλά δίνουν απαντήσεις, αυτές δεν είναι καν για τα μάτια του κόσμου. Είναι στάχτη στα μάτια του κόσμου.

Μήνυση Πιτσιόρλα κατά Ρουμπάτη

Μήνυση κατά του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖA - AΝΕΛ, Γιάννη Ρουμπάτη, υπέβαλε χτες ο Στέργιος Πιτσιόρλας, πρώην πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα στην κατάθεσή του στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, ο Γ. Ρουμπάτης φέρεται να δήλωσε ότι η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον Στ. Πιτσιόρλα ως επικεφαλής του ΤΑΙΠΕΔ, επειδή διαπραγματευόταν με ξένους επενδυτές την πώληση νησιών, ότι είχε ενημερωθεί για την παρακολούθηση ο τότε πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, και ότι η παρακολούθηση διακόπηκε όταν ο Στ. Πιτσιόρλας υπουργοποιήθηκε. Μετά από τα σχετικά δημοσιεύματα ο Στ. Πιτσιόρλας είχε μιλήσει για «μια άθλια επιχείρηση σπίλωσης και ηθικής μου εξόντωσης» και είχε προαναγγείλει ότι θα προσέφευγε στη Δικαιοσύνη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ