Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Παραβιάσεις, υπερπτήσεις και στο βάθος... Χάγη

Σε 88 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Αιγαίο (όλες από UAV) προχώρησε χτες η τουρκική Πολεμική Αεροπορία στο Αιγαίο, έξι εκ των οποίων ήταν υπερπτήσεις (πάνω από τα νησιά Κίναρος και Κανδελιούσα).

Κι ενώ ανεβαίνει η ένταση με την γείτονα, με ζεσταμένη την πλάτη της εντός πλαισίου ΝΑΤΟ - ο γγ του οποίου, Γενς Στόλτενμπεργκ, κάλεσε ξανά την Παρασκευή σε διάλογο για «κάποιες διαφορές» - διπλωματικές πηγές παρέπεμψαν χτες στον εν εξελίξει χαρτοπόλεμο με την Αγκυρα, συγκεκριμένα, στην απαντητική επιστολή του ύπατου εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ενωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής, Ζοζέπ Μπορέλ, στην επιστολή που του είχε στείλει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, M. Τσαβούσογλου, αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας.

Θυμίζουμε ότι ο Τσαβούσογλου στις αρχές Σεπτέμβρη με επιστολές του που απευθύνονταν σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, στον Μπορέλ, στο ΝΑΤΟ, στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ κ.ά., έθετε το σύνολο των απαράδεκτων διεκδικήσεων της αστικής τάξης της Τουρκίας.

Απέναντι σε αυτές, ο Μπορέλ σημειώνει ότι... «οι υπερπτήσεις άνωθεν ελληνικού εδάφους, δηλώσεις οι οποίες αμφισβητούν την αδιαπραγμάτευτη κυριαρχία της Ελλάδας επί νησιών του Αιγαίου, καθώς και η κλιμάκωση της εχθρικής ρητορικής εναντίον της Ελλάδας και του ελληνικού λαού βαίνουν προς την αντίθετη κατεύθυνση της αποκλιμάκωσης. Επιπλέον, δημιουργούν μια αρνητική δυναμική, από την οποία δεν υπάρχει κανένα όφελος».

Προσθέτει ότι «η οριοθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να γίνεται μέσω καλή τη πίστει διαλόγου, με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας».

Βάζει δε ως «βαθιά πεποίθησή» του ότι «ο μοναδικός δρόμος για την προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας αποτελεί η σταθερή προσήλωση στις διεθνείς συμφωνίες και στην ειρηνική επίλυση των διαφορών συμπεριλαμβανομένης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ