Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΜΕ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Συλλογικός αγώνας και συμμαχία για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού

Στο πλαίσιο της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 16 και το Σάββατο 17 Σεπτέμβρη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ, των γιατρών στις μονάδες ΤΟΜΥ 3ης και 4ης ΥΠΕ, των εργαζομένων στα έργα του Μετρό. Επίσης, με εκπροσώπους της Επιτροπής Αγώνα Πλημμυροπαθών δήμου Παύλου Μελά και των Αγροτικών Συλλόγων Πέλλας και Ημαθίας.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν ακόμα η Θεανώ Καπέτη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και Γραμματέας της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, τα μέλη της ΚΕ Γρηγόρης Κλιγκόπουλος και Ευθύμης Δημάκης, οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, ο περιφερειακός σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Σωτήρης Αβραμόπουλος, και άλλα στελέχη του Κόμματος.

Συγκοινωνίες στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών

Το βράδυ της Παρασκευής ο Δ. Κουτσούμπας συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ), με επικεφαλής τον πρόεδρο του ΔΣ, Γιάννη Δήμκα.

Ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων του ΟΑΣΘ για τις νέες ανατροπές που ετοιμάζονται στο συγκοινωνιακό έργο με τα νομοσχέδια των υπουργείων Οικονομικών και Μεταφορών, στο πλαίσιο της υλοποίησης της κατεύθυνσης της ΕΕ για πλήρη «απελευθέρωση» των αστικών συγκοινωνιών. Κατήγγειλαν την απαξίωση του ΟΑΣΘ και τις ελλείψεις σε οχήματα και προσωπικό, την ώρα που αυξάνεται το συγκοινωνιακό έργο που παραχωρείται στους ιδιώτες (ΚΤΕΛ). Οι εργαζόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην ιδιωτικοποίηση, διεκδικούν χρηματοδότηση για ανανέωση του στόλου των οχημάτων και μαζικές προσλήψεις προσωπικού, ώστε να ικανοποιούνται οι ανάγκες του λαού της Θεσσαλονίκης.


Ο Δ. Κουτσούμπας εξέφρασε τη στήριξη του ΚΚΕ στις διεκδικήσεις των εργαζομένων. Η αναπλήρωση και ο εκσυγχρονισμός του στόλου των οχημάτων «έπρεπε να είχαν γίνει χθες», όπως είπε χαρακτηριστικά, με μαζικές προσλήψεις και διασφάλιση των εργασιακών και μισθολογικών δικαιωμάτων μέσα από Συλλογική Σύμβαση, καθώς όλα αυτά τα χρόνια οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί πολλές περικοπές και επίκειται δύσκολος χειμώνας. Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αγώνας συλλογικός, σε συμμαχία με τον εργαζόμενο λαό, καθώς εκτός από τους εργαζόμενους του Οργανισμού και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα θίγονται από τις επιπτώσεις της πολιτικής που υλοποιείται όλα αυτά τα χρόνια στον ΟΑΣΘ.

Η απεργία της 9ης Νοέμβρη να ταρακουνήσει το σύστημα

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με αντιπροσωπεία του Σωματείου Εργαζομένων στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους του Σωματείου παρευρέθηκαν ο αντιπρόεδρος Απ. Νάστος, ο αναπληρωτής γραμματέας Ν. Κυριαζίδης και ο Γ. Γαλόπουλος, μέλος του ΔΣ.

Οι εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα προβλήματα που βιώνουν εδώ και πολλά χρόνια στο έργο του Μετρό, με τη μείωση των μισθών, την επιδείνωση των όρων εργασίας, την έλλειψη μέτρων υγείας και ασφάλειας της εργασίας αλλά και μέσων ατομικής προστασίας, την εντατικοποίηση της εργασίας, τις ατελείωτες υπερωρίες. Αναφέρθηκαν επίσης στον φόβο της ανεργίας που έχουν μπροστά τους με την ολοκλήρωση του έργου. Οπως είπαν, εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες εργασίας, 30 μέτρα κάτω από τη γη, και την ίδια ώρα τούς έχουν κόψει όλα τα επιδόματα (επικινδυνότητας, ανθυγιεινής εργασίας, γαλαρίας κ.λπ.).


Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως «ξέρουμε τα προβλήματα, τα παρακολουθούμε, συμμετέχουμε στους αγώνες, κάθε μέρα είμαστε στους δρόμους γιατί εκεί κρίνεται και το δίκιο της εργατικής τάξης, εκεί έχεις κατακτήσεις, εκεί μπορεί να κερδίσεις έστω μια ανάσα ανακούφισης, να ανοίξει ένας δρόμος (...) Εμείς είμαστε αισιόδοξοι, γιατί σκιρτήματα αγωνιστικά έχουν ξεκινήσει και σε άλλες χώρες, στην Ευρώπη και σε άλλες περιοχές του κόσμου», ενώ αναφέρθηκε στη σημασία της απεργίας της 9ης Νοέμβρη, η οποία «πρέπει να ταρακουνήσει και το σύστημα και την κυβέρνηση».

Αγροτική ανάπτυξη στο πλαίσιο μιας άλλης οργάνωσης της κοινωνίας

Συνάντηση είχε και με εκπροσώπους των Αγροτικών και Κτηνοτροφικών Συλλόγων Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Γεωργών Βέροιας, Ροδοχωρίου, Κρύας Βρύσης «Ομόνοια», Πέλλας «Ενότητα» και Αριδαίας «Αγρός», που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων αναφέρθηκαν στα προβλήματα επιβίωσης που αντιμετωπίζουν και οδηγούν τους βιοπαλαιστές αγρότες σε βίαιο ξεκλήρισμα, εγκατάλειψη της γης και της παραγωγής, ενώ αποθαρρύνουν τους νέους να μείνουν στο χωράφι και τους σπρώχνουν στη μετανάστευση. Οπως είπαν, οι φετινές άκαιρες και έντονες βροχοπτώσεις οδήγησαν σε απώλεια περίπου του 1/3 της παραγωγής τους, για το οποίο δεν προβλέπεται να αποζημιωθούν από τον ΕΛΓΑ, ενώ άλλο 1/3 χάθηκε εξαιτίας της πρακτικής των βιομηχανιών να μην παραλαμβάνουν καθημερινά τα προϊόντα, με αποτέλεσμα να μένουν αμάζευτα και να σαπίζουν στα δέντρα. Το υπόλοιπο της παραγωγής τους αναγκάζονται να το πουλήσουν με ανοιχτές τιμές, δηλαδή χωρίς να γνωρίζουν τι θα πληρωθούν, ή σε εξευτελιστικά χαμηλές τιμές, 28 - 30 λεπτά το κιλό τα ροδάκινα. Κατήγγειλαν ότι έμποροι και κονσερβοποιοί βιομήχανοι λειτουργούν ασύδοτα, πολλές φορές με όρους καρτέλ, σε ορισμένες περιπτώσεις πραγματικά τους «κλέβουν» την παραγωγή και δεν τους πληρώνουν. Αναφέρθηκαν στο αυξημένο κόστος παραγωγής και ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τις διεκδικήσεις τους.


Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε ότι το ΚΚΕ παρακολουθεί, γνωρίζει τα ζητήματα της αγροτιάς και στηρίζει τις διεκδικήσεις της. Σημείωσε πως ενώ μιλάνε για μια μεγάλη επισιτιστική κρίση που έρχεται, δεν είναι στις προτεραιότητές τους ο αγρότης, που μπορεί να επιλύσει το ζήτημα της διατροφής του λαού. Αναφέρθηκε στον «ενεργειακό πόλεμο» και στις αιτίες του, αλλά και στον κίνδυνο συγκρούσεων μελλοντικά και για το νερό, όπως συμβαίνει τώρα με επίκεντρο την Ενέργεια. Επεσήμανε ακόμα πως ο λαός πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι χρειάζονται ριζικές αλλαγές, καθώς «δεν λύνεται ατομικά το πρόβλημα, χρειάζεται ευρύτερη οργάνωση, μεγαλύτερη αγροτική εκμετάλλευση, συνεταιριστική όμως, όπου θα συμμετέχουν όλοι, θα αποφασίζουμε μαζί και αυτά θα λύνονται από το κράτος, από την κοινωνική οργάνωση συνολικότερα», και στην κατεύθυνση αυτή, όπως είπε, χρειάζεται κοινή πάλη εργατών, αγροτών, όλων των λαϊκών στρωμάτων και στήριξη των δυνάμεων που έχουν άλλη ρότα και πολιτική πρόταση με επίκεντρο το συμφέρον του λαού.

Οργάνωση και αγώνας για υποδομές αντιπλημμυρικής προστασίας του λαού

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους της Επιτροπής Πλημμυροπαθών του δήμου Παύλου Μελά.

Οι κάτοικοι περιέγραψαν με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν στον τόπο κατοικίας τους, κυρίως στις περιοχές της Πολίχνης και της Ευκαρπίας, αλλά και σε άλλες περιοχές του δήμου, που πλημμυρίζουν ακόμα και με μια μικρής έντασης βροχή, ενώ έχουν θρηνήσει και θύματα. Η κατάσταση στην περιοχή είναι τόσο άσχημη που - όπως σημείωσαν - πολλές φορές τα σπίτια τους πλημμυρίζουν από τα σιφόνια! Ζήτησαν να γίνει άμεσα αντιπλημμυρική μελέτη και να προχωρήσουν τα απαιτούμενα έργα, που θα αντιμετωπίσουν επιτέλους το πρόβλημα, όπως και να αποδίδονται άμεσα ουσιαστικές αποζημιώσεις σε όσους τις δικαιούνται.


Ο Δ. Κουτσούμπας δεσμεύτηκε ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει σε παρεμβάσεις στην κατεύθυνση επίλυσης του προβλήματος της περιοχής, προσθέτοντας πως απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο με ουσιαστικές μελέτες στο έδαφος, στη δόμηση της περιοχής, στα ρέματα, ώστε να γίνουν τα απαιτούμενα έργα που θα αποτρέψουν μελλοντικές καταστροφές. «Θέλει κεντρικό σχέδιο, που δεν υπάρχει, γιατί το μυαλό τους το έχουν στα ιδιωτικά συμφέροντα, τι κέρδος θα έχει ο ιδιώτης - μόνο που οι ιδιώτες λένε ότι δεν έχουν μεγάλο ποσοστό κέρδους από τέτοια έργα, αντιπλημμυρικά ή αντιπυρικά κ.λπ.», ανέδειξε, τονίζοντας την ανάγκη για άμεση απόδοση αποζημιώσεων αλλά και για μικροπαρεμβάσεις, όπως ο καθαρισμός των φρεατίων και άλλες διορθωτικές κινήσεις.

«Χρειάζεται οργάνωση και αγώνας, γιατί φοβούνται την πίεση του λαού, μέχρι να αποφασίσει να κάνει άλλες συνολικότερες επιλογές ώστε να υπάρχει κι άλλη κοινωνική οργάνωση, άλλη οικονομία, άλλο πολιτικό σύστημα που να υπηρετεί τον εργαζόμενο άνθρωπο και όχι τα ιδιωτικά μεγάλα συμφέροντα, εμείς σας καλούμε να κάνετε τέτοια επιλογή, ενισχύοντας καταρχάς το ΚΚΕ», κατέληξε.

Η Υγεία δεν μπορεί να υπάγεται στο κριτήριο κόστους - οφέλους

Στη συνάντηση με εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στις 34 ΤΟΜΥ της 3ης και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλονίκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου, Νίκος Πετινέας, και τα άλλα μέλη του ΔΣ ενημέρωσαν τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχα την αποδυνάμωση των δομών Υγείας, καθώς εργάζονται με διετείς συμβάσεις και όσοι από το προσωπικό βρίσκουν μόνιμη εργασία αποχωρούν χωρίς να αναπληρώνονται τα κενά που δημιουργούνται. Κατήγγειλαν ότι η ΠΦΥ κινείται σε τροχιά ιδιωτικοποίησης και εξέφρασαν την αγωνία τους για τις δομές όπου εργάζονται και για το δικό τους μέλλον, παρότι προσφέρουν πολύ σημαντικό έργο σε χιλιάδες ανθρώπους στη γειτονιά, που επίσης συμμερίζονται την αγωνία για το μέλλον των δομών.

Ο Δ. Κουτσούμπας από την πλευρά του αναφέρθηκε στην κατάσταση συνολικά στη δημόσια Υγεία, που επιδεινώθηκε στο πλαίσιο της πανδημίας, με τους εργαζόμενους να αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα, προβλήματα με τις εργασιακές σχέσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς λόγω των μεγάλων ελλείψεων, που οδηγεί σε εξοντωτικές συνθήκες εργασίας. Τόνισε ότι το ΚΚΕ παλεύει για την κάλυψη των κενών σε προσωπικό και για τη μονιμοποίηση όλων.

Επεσήμανε ακόμα ότι το ΚΚΕ θα επιμείνει στην ανάδειξη των ζητημάτων αυτών, παρότι οι κυβερνώντες έχουν χαράξει ρότα σε κατεύθυνση ενίσχυσης μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Υγείας, καθώς για το ΚΚΕ η Υγεία δεν μπορεί να υπάγεται στο κριτήριο του κόστους - οφέλους, στη λογική «πελάτης και κέρδος».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο λαός έχει τη δύναμη να επιβάλει λύσεις με τον αγώνα του και σε συμπόρευση με το ΚΚΕ(2024-01-16 00:00:00.0)
Και στη Φθιώτιδα να υπάρχει βουλευτής του ΚΚΕ για να είναι πιο δυνατός ο λαός(2023-04-25 00:00:00.0)
Διεκδικούν ανανέωση στόλου και μέτρα προστασίας(2023-04-07 00:00:00.0)
Το ΚΚΕ σταθερά στο πλευρό των αγροτών και των δίκαιων αιτημάτων τους(2022-02-17 00:00:00.0)
Η πολιτική ΕΕ - κυβερνήσεων ξεκληρίζει αγρότες και κτηνοτρόφους(2020-06-19 00:00:00.0)
Χρειάζεται άλλη εξουσία και κοινωνική οργάνωση της παραγωγής(2014-02-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ