ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Σεπτέμβρη 2022 - Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /40
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Σε θέσεις μάχης τα συνδικάτα για αυξήσεις στους μισθούς, μέτρα ενάντια στην ακρίβεια

Σύσκεψη οργάνωσης και συντονισμού στις 5 Οκτώβρη στην Αθήνα

Με το βλέμμα στραμμένο στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που έχει προκηρυχθεί για τις 9 Νοέμβρη σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα και με στόχο να αποτελέσει η κινητοποίηση σταθμό κλιμάκωσης για την πάλη του εργατικού - λαϊκού κινήματος το επόμενο διάστημα, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες και σωματεία σε όλη τη χώρα σχεδιάζουν και υλοποιούν σειρά πρωτοβουλιών.

Με το απεργιακό κάλεσμα να μεταφέρεται από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς, στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους βρίσκεται το κάλεσμα μάχης, ενάντια στις συστάσεις «προσαρμογής» σε μια ζωή με τα ελάχιστα. Τα σωματεία καλούν τους εργαζόμενους με την απεργιακή κινητοποίηση να γυρίσουν την πλάτη στις κυβερνητικές και εργοδοτικές προτροπές να «σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι», να βγάλουν τον χειμώνα με «pass» και με «δελτία». Στέλνουν μήνυμα ότι αρνούνται να πληρώσει ο λαός για μια ακόμα φορά τα σπασμένα, προκειμένου να διατηρούνται και να αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.

Τον τόνο έχουν ήδη δώσει μια σειρά από κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν τις προηγούμενες μέρες σε όλη τη χώρα. Οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες συνεχίζονται με Γενικές Συνελεύσεις, εξορμήσεις, συσκέψεις, τοπικές και κλαδικές κινητοποιήσεις, ώστε η απεργία της 9ης Νοέμβρη να αποτελέσει την κορύφωση της δράσης αλλά και μια νέα αφετηρία για τους αγώνες που πρέπει να ακολουθήσουν απέναντι σε κυβέρνηση και εργοδοσία.

Σύσκεψη συντονισμού στις 5 Οκτώβρη στην Αττική

Κάλεσμα σε σύσκεψη συντονισμού την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, απευθύνουν σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις της Αττικής εργατικά συνδικάτα. «Δεν προσαρμοζόμαστε. Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε!», τονίζουν και καλούν κάθε σωματείο να σημάνει απεργιακό ξεσηκωμό.

Τα συνδικάτα αναδεικνύουν την ανάγκη η πανεργατική απεργία και η προετοιμασία της να διαμορφώσουν «ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες». Να αποτελέσουν εφαλτήριο για μεγάλες κινητοποιήσεις, μαζικούς αγώνες σε κλάδους και χώρους δουλειάς, συντονισμένη απάντηση των εργαζομένων στην εργοδοτική και κρατική τρομοκρατία, στους απεργοκτόνους νόμους, στο «φακέλωμα» των συνδικαλισμένων εργαζομένων.

Στη σύσκεψη καλούν μέχρι στιγμής: Το Συνδικάτο Οικοδόμων, ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων, το Συνδικάτο OTA, το Συνδικάτο Εργαζομένων Φαρμάκου, το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, το κλαδικό Σωματείο Χρηματοπιστωτικού και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών ΠΕ Ανατολικής Αττικής «Ο Σωκράτης».

Στη Θεσσαλονίκη, πλατιά σύσκεψη για την προετοιμασία της απεργίας οργανώνεται την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 7.30 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, από τα εξής σωματεία: Εργαζομένων «Μαλαματίνα», Εμποροϋπαλλήλων, ΣΕΤΗΠ, Τροφίμων και Ποτών, Οικοδόμων, ΣΕΤΕΠΕ.

Επίσης, με σύνθημα «Η Τέχνη παίρνει θέση στο πλευρό των πολλών», το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Λάρισας (ΕΚΛ) και το Παράρτημα Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου (ΠΜΣ) οργανώνουν μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση την Τρίτη 27 Σεπτέμβρη στο κηποθέατρο Αλκαζάρ. Η έναρξη των εκδηλώσεων θα γίνει στις 7 μ.μ., με την πορεία που θα πραγματοποιήσουν σωματεία της πόλης μαζί με μουσικούς από την κεντρική πλατεία της πόλης προς το κηποθέατρο. Εκεί θα γίνουν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του ΕΚΛ, και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μεγάλη συναυλία.

Την Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών, στην αίθουσα συνελεύσεων του ΕΚΛ (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6), για τη συζήτηση της πείρας και την οργάνωση της κλιμάκωσης του αγώνα το επόμενο διάστημα.

Με σύνθημα «Ρεύμα φθηνό για όλο τον λαό», το Συνδικάτο Οικοδόμων Καρδίτσας οργανώνει κινητοποίηση τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στις οδούς Υψηλάντου και Χατζημήτρου. Από εκεί θα πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων που πουλάνε «χρυσάφι» το ρεύμα και το κράτος στηρίζει την κερδοφορία τους.

Δραστηριότητα για την προετοιμασία της απεργίας

Σε σύσκεψη καλεί το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής τα επιχειρησιακά σωματεία στην Εστίαση, τα παραρτήματα και τις σωματειακές επιτροπές, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ., στα γραφεία του (Γλάδστωνος 3, Ομόνοια, 7ος όροφος), με θέμα τον συντονισμό του αγώνα για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης.

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ., στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Πρόγραμμα δράσης αποφάσισε στη Γενική του Συνέλευση ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων». Μεταξύ άλλων, οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, με αίτημα την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ., στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος).

Η ΠΕΜΕΝ προχωρά σε οργανωτική σύσκεψη την Τετάρτη 14 Οκτώβρη, στις 11 π.μ. στα γραφεία της.

Σε Γενική Συνέλευση καλεί τα μέλη του το Συνδικάτο Διανομέων - Ντελιβεράδων νομού Αχαΐας, τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη στις 12 μ. στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Σωματεία του Εβρου καλούν σε σύσκεψη για την οργάνωση της απεργίας τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Εβρου στην Αλεξανδρούπολη.

Στην Ξάνθη, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων καλεί σωματεία σε σύσκεψη την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στην πλατεία Καρλοβάσου.

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Τριήμερο δράσης στις 3 - 5 Οκτώβρη

Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη σχεδιάζει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής μαζί με Ομοσπονδίες, Σωματεία και Ενώσεις επαγγελματιών. Στο φόντο της ακρίβειας και των ανατιμήσεων που στραγγαλίζουν το εισόδημα, συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών εντείνουν τις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους. Στο πλαίσιο αυτό οργανώνουν τριήμερο δράσης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες σε κλάδους και συνοικίες, που θα κορυφωθούν στις 5 Οκτώβρη με απογευματινό συλλαλητήριο στο υπουργείο Οικονομικών.

«Βάζουμε τέρμα στην κοροϊδία, δεν ανεχόμαστε να μας εμπαίζουν!», είναι το κάλεσμα που απευθύνουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που προβάλλουν μια σειρά από διεκδικήσεις:

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια:

-- Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια.

-- Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια.

-- Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών.

-- Οχι στις πολιτικές «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της «πράσινης μετάβασης», του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Κάτω οι φόροι:

-- Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου.

-- Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά.

-- Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις με μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα.

Κάτω τα χρέη και οι κατασχέσεις:

-- Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο.

-- Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής Ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά Υγείας. Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις.

-- Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού.

-- Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Αμεσα μέτρα για τη λαϊκή στέγαση:

-- Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

Διαδηλώνουν σε όλη τη χώρα οι συνταξιούχοι

Στο Σύνταγμα στις 5 Οκτώβρη το παναττικό συλλαλητήριο

Παναττικό συλλαλητήριο πραγματοποιούν την Τετάρτη 5 Οκτώβρη στις 10 π.μ. στην πλατεία Συντάγματος οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, απαντώντας στην κοροϊδία των «αυξήσεων» που προπαγανδίζει η κυβέρνηση και προβάλλοντας στο ακέραιο τις δίκαιες διεκδικήσεις τους, που μένουν ανικανοποίητες.

Παράλληλα σχεδιάζονται κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές της χώρας, για την προετοιμασία των οποίων η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα προχωρά την ερχόμενη βδομάδα σε περιφερειακές συσκέψεις με το εξής πρόγραμμα:

  • Στις 26 Σεπτέμβρη στη Θράκη, στην Αλεξανδρούπολη, στο Επιμελητήριο στις 10.30 π.μ.
  • Στις 27 Σεπτέμβρη:

-- Στην Ανατολική Μακεδονία, στην Καβάλα, στο θερινό σινεμά «Ζέφυρος» στις 10.30 π.μ.

-- Σε Ηπειρο - Αιτωλοακαρνανία, στην Αρτα, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

-- Στην Πελοπόννησο, στην Αμαλιάδα, στο Εργατικό Κέντρο (Κουμουνδούρου 24) στις 10.30 π.μ.

  • Στις 28 Σεπτέμβρη:

-- Σε Δυτική - Κεντρική Μακεδονία, στη Βέροια, στον Πολυχώρο «Ελιά» (Πάρκο Ελιάς) στις 10.30 π.μ.

-- Στην Πελοπόννησο, στο Ναύπλιο, στο Εργατικό Κέντρο (25ης Μαρτίου 2) στις 10. 30 π.μ.

-- Σε Στερεά - Εύβοια, στη Λαμία, στο Πολιτιστικό Κέντρο (Λεωνίδου 9 - 11) στις 10.30 π.μ.

  • Στις 29 Σεπτέμβρη στη Θεσσαλία, στη Λάρισα, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.
  • Στις 30 Σεπτέμβρη στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, στο Εργατικό Κέντρο στις 10.30 π.μ.

Οι συνταξιούχοι απορρίπτουν την κυβερνητική κοροϊδία που παρουσίασε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, θυμίζουν τις αιματηρές περικοπές που έχουν υποστεί εδώ και 13 χρόνια και τονίζουν: «Δεν μπορούμε να θεωρήσουμε "αυξήσεις" τα ποσοστά που αναφέρθηκαν αλλά παραπέρα μείωση του εισοδήματός μας, αφού αυτά δεν καλύπτουν ούτε την ακρίβεια του τελευταίου διαστήματος, ενώ δεν περιλαμβάνουν τις επικουρικές».

«Δεν ανεχόμαστε να μη δίνονται τα αναδρομικά του 11μηνου», «ότι ένα και πλέον εκατομμύριο συνταξιούχοι δεν θα πάρουν αύξηση, γιατί με τον νόμο Κατρούγκαλου, που διατηρεί η κυβέρνηση της ΝΔ, έχουν "προσωπική διαφορά"», «δεν ανεχόμαστε να διατηρούν την εισφορά αλληλεγγύης του ΑΚΑΓΕ, η οποία είναι πολλαπλάσια του ποσού της φορολογικής εισφοράς που αφαιρέθηκε», αναφέρουν μεταξύ άλλων.

Διεκδικούν: Αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις, κατώτατη στα 650 ευρώ. Αμεση έκδοση των συντάξεων, να σταματήσει η κοροϊδία με τα λογισμικά και τις ιδιωτικές εταιρείες που τα διαχειρίζονται. Να σταματήσουν οι περικοπές στα εφάπαξ. Να δοθούν τα αναδρομικά του 11μηνου, που παράνομα παρακρατούνται, αλλά και να αποδοθεί το 0,5% του ΑΕΠ (το ποσό έχει φτάσει στα 3 δισεκατομμύρια!). Να αποδοθεί στις συνδικαλιστικές οργανώσεις η εθελοντική εισφορά των συνταξιούχων (0,20 ευρώ), που παρακρατείται μέχρι τώρα από τον ΕΦΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ