ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΥΠΑ - ΠΡΩΗΝ ΟΑΕΔ
Απειλές και προκλητικό ποινολόγιο σε βάρος των ανέργων

Εξευτελιστικές διατάξεις απαιτούν από τον άνεργο να ενημερώνει την Υπηρεσία ακόμα και για ένα ταξίδι στο εξωτερικό!

Σε πλήρη εφαρμογή μπαίνουν οι διατάξεις του πρόσφατου νόμου για τον ΟΑΕΔ (νυν Δημόσια Υπηρεσία Απασχόλησης - ΔΥΠΑ) με τον οποίο η κυβέρνηση προχωρά στην τιμωρία των ανέργων, φτάνοντας μέχρι και τη διαγραφή τους από το Μητρώο του Οργανισμού και τη διακοπή του γλίσχρου επιδόματος για εκείνη τη μειοψηφία από τους εγγεγραμμένους ανέργους που το δικαιούνται στην περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με έναν «κατάλογο καθηκόντων» και υποχρεώσεων.

Χτες, η διοίκηση του ΟΑΕΔ - κατά πλειοψηφία - ενέκρινε την «εξειδίκευση» του καθηκοντολογίου των ανέργων, το οποίο αποτελεί πρόκληση τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και τη φρασεολογία του, αντιμετωπίζοντας τον άνεργο λες και απευθύνεται σε καταδικασμένους που εκτίουν ποινή...

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόσφατος νόμος προβλέπει πως ο άνεργος διαγράφεται από το Μητρώο της ΔΥΠΑ και χάνει το επίδομα (αν το λαμβάνει) στην περίπτωση που αρνηθεί τρεις φορές θέση εργασίας που του προταθεί, την οποία ο ίδιος ο Οργανισμός κρίνει «κατάλληλη». Θεωρητικά, για τον ΟΑΕΔ, «κατάλληλη θέση» λογίζεται αυτή που ταιριάζει με το «εργασιακό προφίλ» του ανέργου, το οποίο έχει περιγραφεί στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, σχετίζεται με τον τελευταίο μισθό που έπαιρνε όταν εργαζόταν και είναι κοντά στον τόπο που διαμένει. Η διαγραφή του ανέργου γίνεται για δύο χρόνια και με δεδομένο ότι το μέγιστο διάστημα που μπορεί να λάβει το επίδομα ανεργίας είναι 12 μήνες, αυτό σημαίνει ότι το στερείται οριστικά. Στην περίπτωση δε που αρνηθεί σχετικό πρόγραμμα κατάρτισης που του προταθεί, διαγράφεται από τον ΟΑΕΔ για 6 μήνες. Αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Ο άνεργος θα διαγράφεται από το Μητρώο ακόμα και στην περίπτωση που ο ΟΑΕΔ κρίνει ότι δεν «συνεργάζεται» με τους αρμόδιους υπαλλήλους και δεν δείχνει την απαιτούμενη δράση προς αναζήτηση εργασίας.

Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο για λογαριασμό της εργοδοσίας

Ομως, με την «εξειδίκευση» που έκανε η διοίκηση της ΔΥΠΑ, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα, από τον νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά γινόταν λόγος για θέση εργασίας - που θα πρότεινε η ΔΥΠΑ - η οποία θα έπρεπε να περιγράφεται στο ατομικό σχέδιο αναζήτησης εργασίας, τώρα προβλέπεται πως «στην περίπτωση που η εξεύρεση της κατάλληλης θέσης εργασίας καταστεί ανέφικτη, ο εργασιακός σύμβουλος δύναται να προτείνει άλλες διαθέσιμες θέσεις εργασίας που προσιδιάζουν, όσο είναι δυνατόν, στις ατομικές ιδιότητες του αναζητούντα εργασία». Με μια κουβέντα, ο άνεργος αναγκάζεται να δεχθεί οποιαδήποτε θέση εργασίας του προταθεί, διαφορετικά θα υφίσταται τις ποινές που προβλέπονται, δηλαδή την απώλεια του επιδόματος και τη διαγραφή του από το Μητρώο των ανέργων.

Είναι φανερό ότι αυτά που προωθεί η κυβέρνηση αποτελούν αντιγραφή παρόμοιων συστημάτων που τσακίζουν τους ανέργους σε διάφορα κράτη της ΕΕ και έχουν οδηγήσει σε εξευτελιστικές καταστάσεις. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του γερμανικού ΟΑΕΔ, που πρότεινε σε 26χρονη δασκάλα θέση εργασίας ως σερβιτόρας σε οίκο ανοχής, την οποία αρνήθηκε, χάνοντας έτσι το επίδομα ανεργίας.

Εκεί όμως που η διοίκηση της ΔΥΠΑ «δίνει τα ρέστα της» είναι στα καθήκοντα που υποχρεώνει τον άνεργο όσον αφορά την αναζήτηση εργασίας, και μάλιστα η μη εκπλήρωση καθενός απ' αυτά συνοδεύεται από την αντίστοιχη ποινή.

Συγκεκριμένα, από τον άνεργο, ο οποίος αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση και τη διοίκηση της ΔΥΠΑ εξ ορισμού ως «ύποπτος μπαταχτσής», απαιτούνται μεταξύ άλλων εξωφρενικών να δίνει αναφορά στην Υπηρεσία για κάθε του βήμα, για το πού βρίσκεται και τι κάνει. Μέχρι και το αν «μεταβεί στο εξωτερικό για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις είκοσι (20) συνεχόμενες ή σποραδικές ημέρες ανά ημερολογιακό έτος...» (!), προσβάλλοντας για μια ακόμα φορά τα μεγαλύτερα θύματα της αγοράς εργασίας, της δικής τους δηλαδή πολιτικής.

Επίσης, απαιτούνται μεταξύ άλλων τα παρακάτω καθήκοντα:

«α) Συνεργασία με τη ΔΥΠΑ ή άλλο δημόσιο φορέα ή ιδιωτικό γραφείο ευρέσεως εργασίας με σκοπό την εύρεση εργασίας.

β) Αποστολή αίτησης πρόσληψης ή και βιογραφικών σημειωμάτων απευθείας σε εργοδότες.

γ) Διερεύνηση προοπτικών εργασίας μέσω συμμετοχής σε δράσεις συνδικάτων ή επιμελητηρίων ή άλλων φορέων.

δ) Δημοσίευση έντυπων ή ηλεκτρονικών αγγελιών ή ανταπόκριση σε αγγελίες.

ε) Συμμετοχή σε δοκιμασία, διαγωνισμό ή συνέντευξη που στοχεύει σε πρόσληψη.

στ) Συμμετοχή σε προγράμματα συμβουλευτικής και επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

ζ) Συμμετοχή σε προγράμματα ανάληψης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ή σε άλλες δράσεις ανάπτυξης επιχειρηματικών δεξιοτήτων ή ενέργειες για την εξασφάλιση επαγγελματικών αδειών, άλλων αδειών ή χρηματοδοτικών πόρων στο πλαίσιο της αυτοαπασχόλησης».

Επιπλέον: «Ο αναζητών εργασία για την απόδειξη της ενεργού αναζήτησης εργασίας, η οποία πρέπει να λαμβάνει χώρα καθ' όλη τη διάρκεια της παραμονής στο Ψηφιακό Μητρώο ΔΥΠΑ, έχει την υποχρέωση να επισυνάπτει μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της ΔΥΠΑ αποδεικτικά των ενεργειών του εφόσον του ζητηθούν από τη ΔΥΠΑ».

ΛΑΜΙΑ
Στη ΜΕΘ 56χρονη που της άρπαξαν το σπίτι σε πλειστηριασμό

Στο Νοσοκομείο Λαμίας με σοβαρό καρδιακό επεισόδιο νοσηλεύτηκε τις προηγούμενες μέρες 56χρονη, η οποία κατέρρευσε όταν ενημερώθηκε ότι το σπίτι όπου διαμένει με τον σύζυγό της και την οικογένεια του γιου της βγήκε «στο σφυρί».

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, η 56χρονη δεν άντεξε όταν κλήθηκε να φύγει από το σπίτι, το οποίο αποτελεί πρώτη κατοικία της οικογένειας. Κατέρρευσε και διακομίστηκε στο Νοσοκομείο Λαμίας, όπου διασωληνώθηκε στη ΜΕΘ με καρδιακό επεισόδιο, με την κατάστασή της να βελτιώνεται χθες Τρίτη.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες η οικογένεια, χτυπημένη από την ανεργία, την εκτίναξη της ακρίβειας, τις αυξημένες υποχρεώσεις και τα βάρη του δανείου, έχει προσφύγει στον νέο νόμο εξωδικαστικού διακανονισμού και αναμένει εκδίκαση της απόφασης στις αρχές του νέου έτους. Ωστόσο, παρά την προσφυγή στον νέο νόμο, δεν αποτράπηκε ο πλειστηριασμός του σπιτιού τους.

Συνάντηση του ΠΑΜΕ με τον πρέσβη της Κούβας

Αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ επισκέφτηκε τη Δευτέρα 26 Σεπτέμβρη την πρεσβεία της Κούβας στην Αθήνα και συναντήθηκε με τον πρέσβη της Κούβας Aramis Fuente Hernandez. Στη συνάντηση έγινε ενημέρωση για τις εξελίξεις και την κατάσταση των εργαζομένων στις δύο χώρες. Ειδική αναφορά έγινε στα επιτεύγματα του κουβανικού λαού ενάντια στην πανδημία και κόντρα στο δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ. Το ΠΑΜΕ επιβεβαίωσε τη σταθερή του αλληλεγγύη με τον κουβανικό λαό και ενημέρωσε για τους αγώνες των εργαζομένων της Ελλάδας και τη γενική απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Οχι στην τιμωρία των ανέργων, απορρίπτουμε την αθλιότητα!

Δήλωση του Θ. Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ

Ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, καταψήφισε την απαράδεκτη εισήγηση και σε δήλωσή του για το ποινολόγιο των ανέργων υπογραμμίζει για το συγκεκριμένο απαράδεκτο άρθρο που αποφάσισε η διοίκηση της Υπηρεσίας και το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης:

«Το συγκεκριμένο άρθρο αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει παραβάτες. Δημιουργεί μια σύνθετη και ασφυκτική κατάσταση για τον κάθε άνεργο, που θα "πρέπει" να νιώθει υπόλογος που δεν βρίσκει μεροκάματο, που θα "πρέπει" να αποδεικνύει ότι είναι σταθερά άνεργος και ότι ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά, να δέχεται ασυζητητί ό,τι θέση και πρόγραμμα κατάρτισης του προταθεί προκειμένου να μην τιμωρηθεί. Θυμίζουμε πως η μόνιμη - σταθερή εργασία είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού, αφού και οι όποιες ρήτρες είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία, έστω και για 6 - 12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες.

Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις επιχειρούν με το "μαστίγιο" και το "καρότο" να δώσουν στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας στοιχεία εξαναγκασμού, εκβιασμών, τιμωρίας. Παράλληλα προσφέρουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά - παράσιτα της ανεργίας, που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία.

Είναι προκλητικό ότι την ώρα που χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις "επενδύσεις" τους και την επόμενη στιγμή πετιούνται στον δρόμο οι εργαζόμενοί τους, με χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο Οργανισμός που υποθετικά θα φρόντιζε και θα υποστήριζε τους ανέργους τούς αντιμετωπίζει συνολικά με τον μπαλτά, με ύφος διατυπώσεων - κυρώσεων που συναντάς στον στρατό, με ένα σύνθετο πλέγμα τιμωριών που ξεκινά από το σταδιακό κόψιμο του επιδόματος ανεργίας, την πλήρη διαγραφή από τα μητρώα ανέργων, έως και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό έως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από 400 ευρώ, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ, το οποίο δίνεται κι αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κ.ο.κ.). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μέσα από τα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς τους, είναι ανάγκη με τους αγώνες τους και τη δράση να απορρίψουν αυτήν την αθλιότητα! Κανένας άνεργος δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανεργία του, κανένας άνεργος δεν χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του την καθημερινή "οδύσσεια" που περνάει για να βρει εργασία, για να τα βγάλει πέρα, για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ να απαντήσουν με τους αγώνες τους στην απαράδεκτη εξέλιξη, να καταργηθεί το ποινολόγιο των ανέργων!».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ