Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οχι στην τιμωρία των ανέργων, απορρίπτουμε την αθλιότητα!

Δήλωση του Θ. Γκώγκου, μέλους του ΔΣ του ΟΑΕΔ

Ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος του ΔΣ της ΔΥΠΑ, εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους και τα σωματεία τους, καταψήφισε την απαράδεκτη εισήγηση και σε δήλωσή του για το ποινολόγιο των ανέργων υπογραμμίζει για το συγκεκριμένο απαράδεκτο άρθρο που αποφάσισε η διοίκηση της Υπηρεσίας και το οποίο αποτελεί εξειδίκευση του πρόσφατου νόμου της κυβέρνησης:

«Το συγκεκριμένο άρθρο αντιμετωπίζει τα θύματα ως θύτες και εν δυνάμει παραβάτες. Δημιουργεί μια σύνθετη και ασφυκτική κατάσταση για τον κάθε άνεργο, που θα "πρέπει" να νιώθει υπόλογος που δεν βρίσκει μεροκάματο, που θα "πρέπει" να αποδεικνύει ότι είναι σταθερά άνεργος και ότι ψάχνει αδιάκοπα για δουλειά, να δέχεται ασυζητητί ό,τι θέση και πρόγραμμα κατάρτισης του προταθεί προκειμένου να μην τιμωρηθεί. Θυμίζουμε πως η μόνιμη - σταθερή εργασία είναι έξω από τον προσανατολισμό του Οργανισμού, αφού και οι όποιες ρήτρες είχαν οι επιχειρήσεις για να διατηρούν τους εργαζόμενους στην εργασία, έστω και για 6 - 12 μήνες μετά το τέλος των περίφημων προγραμμάτων απασχόλησης, είναι πλέον ανύπαρκτες.

Κυβέρνηση και εργοδοτικές ενώσεις επιχειρούν με το "μαστίγιο" και το "καρότο" να δώσουν στην επίσημη πολιτική της ανακύκλωσης της ανεργίας στοιχεία εξαναγκασμού, εκβιασμών, τιμωρίας. Παράλληλα προσφέρουν χώρο και χρήμα στους επιχειρηματικούς ομίλους και στα διάφορα τρωκτικά - παράσιτα της ανεργίας, που εμπορεύονται την ανάγκη για εργασία.

Είναι προκλητικό ότι την ώρα που χρηματοδοτούνται επιχειρήσεις με εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τις "επενδύσεις" τους και την επόμενη στιγμή πετιούνται στον δρόμο οι εργαζόμενοί τους, με χαρακτηριστικό και πρόσφατο παράδειγμα τα μεταλλεία της Χαλκιδικής, ο Οργανισμός που υποθετικά θα φρόντιζε και θα υποστήριζε τους ανέργους τούς αντιμετωπίζει συνολικά με τον μπαλτά, με ύφος διατυπώσεων - κυρώσεων που συναντάς στον στρατό, με ένα σύνθετο πλέγμα τιμωριών που ξεκινά από το σταδιακό κόψιμο του επιδόματος ανεργίας, την πλήρη διαγραφή από τα μητρώα ανέργων, έως και πρόστιμο χιλιάδων ευρώ.

Θυμίζουμε ότι η ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) είναι ο Οργανισμός που επιδοτεί ένα πολύ μικρό κομμάτι των ανέργων και αυτό έως 12 μήνες, με επίδομα ανεργίας λίγο πάνω από 400 ευρώ, που επιδοτεί τους μακροχρόνια άνεργους με ένα επίδομα των 200 ευρώ, το οποίο δίνεται κι αυτό για χρονικό διάστημα έως 12 μήνες, κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις και εισοδηματικά κριτήρια. Επιπλέον, τα εισοδηματικά κριτήρια είναι η καθοριστική παράμετρος για όλες τις παροχές του οργανισμού (διακοπές, βιβλία, προγράμματα κ.ο.κ.). Δηλαδή υπάρχει παντού κόφτης! Κόφτης στις ανάγκες και στην προστασία των ανέργων. Αυτή είναι η πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί να την παραποιήσει. Το γνωρίζουν τα εκατομμύρια των ανέργων που έχουν περάσει στις ουρές και στις ηλεκτρονικές λίστες του ΟΑΕΔ όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι μέσα από τα σωματεία, τους συλλογικούς φορείς τους, είναι ανάγκη με τους αγώνες τους και τη δράση να απορρίψουν αυτήν την αθλιότητα! Κανένας άνεργος δεν πρέπει να τιμωρηθεί για την ανεργία του, κανένας άνεργος δεν χρειάζεται να αποδεικνύει στους εκμεταλλευτές του την καθημερινή "οδύσσεια" που περνάει για να βρει εργασία, για να τα βγάλει πέρα, για να αντιμετωπίσει το κύμα ακρίβειας.

Καλούμε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους εργαζόμενους στη ΔΥΠΑ να απαντήσουν με τους αγώνες τους στην απαράδεκτη εξέλιξη, να καταργηθεί το ποινολόγιο των ανέργων!».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ