Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Το τελευταίο μεροκάματο για έναν ακόμα εργάτη

Δούλευε σε συνθήκες κακοκαιρίας σε όρυγμα βάθους 8 μέτρων

Το όρυγμα όπου σημειώθηκε το «ατύχημα»
Το όρυγμα όπου σημειώθηκε το «ατύχημα»
Ακόμη ένα τραγικό θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε χτες το πρωί, αυτήν τη φορά στο Σιδάρι της Βόρειας Κέρκυρας, σε υπό κατασκευή πισίνα ξενοδοχειακού συγκροτήματος, αυξάνοντας τον κατάλογο των θυμάτων του ακήρυχτου πολέμου κυβερνήσεων και εργοδοσίας σε βάρος της εργατικής τάξης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συνδικάτου Οικοδόμων Κέρκυρας, χτες το πρωί και ενώ υπήρχε προειδοποίηση για έκτακτα καιρικά φαινόμενα, που μάλιστα κράτησαν όλα τα σχολεία της Κέρκυρας κλειστά, «τρεις συνάδελφοι οικοδόμοι βρέθηκαν να ξεκαλουπώνουν μέσα σε κατασκευή πισίνας στο Σιδάρι Water Park Hotel. Σε αυτές τις συνθήκες βρέθηκαν να εργάζονται σε όρυγμα βάθους 7 - 8 μέτρων, περιτριγυρισμένοι από χώμα, που η βροχή όλης της νύχτας το διάβρωσε τόσο ώστε ένα μεγάλο κομμάτι του να αποκολληθεί, και η κατολίσθηση να πλακώσει τους δύο από τους τρεις. Ο ένας φάνηκε τυχερός μέσα στην ατυχία του και γλίτωσε με ελαφρά χτυπήματα αλλά για τον 50χρονο Σαϊμίρ δυστυχώς ήταν το τελευταίο μεροκάματο». Τον άτυχο εργάτη ανέσυραν νεκρό δυνάμεις της Πυροσβεστικής που πήγαν να τον απεγκλωβίσουν.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων επισημαίνει ότι το τραγικό συμβάν επιβεβαιώνει πως οι χώροι δουλειάς έχουν μετατραπεί σε εμπόλεμη ζώνη με τραυματίες και νεκρούς κάθε λίγο σε όλη τη χώρα, με ευθύνη των κυβερνήσεων και της εργοδοσίας, αφού πολλά από αυτά τα εργατικά «ατυχήματα» είναι αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας «έτσι ώστε κανένας μεγαλοξενοδόχος, κανένας μεγαλοεργολάβος να μη χάνει ούτε ένα σεντ».

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι για την ανυπαρξία μέτρων υγείας και ασφάλειας ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι για την περιοχή της Κέρκυρας και όλης της Ηπείρου, η Επιθεώρηση Εργασίας διαθέτει μόλις δύο επιθεωρητές, ενώ κανένας έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε με δεδομένη την προειδοποίηση για την κακοκαιρία, ώστε να διαπιστωθεί αν οι χώροι ήταν ασφαλείς για εργασία ή όχι, καμία οδηγία δεν βγήκε για τις υπαίθριες εργασίες.

Το Συνδικάτο καλεί τους οικοδόμους να μην αποδεχτούν τη λογική «ήταν η κακιά η ώρα», και μαζικά να οργανωθούν στο σωματείο και να επιβάλουν μέτρα ασφάλειας και υγείας στις κατασκευές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν στη δουλειά (2024-06-26 00:00:00.0)
Αρχαιρεσίες - σταθμός για δυναμικότερη πορεία το επόμενο διάστημα (2021-12-02 00:00:00.0)
Πρωτοβουλίες σωματείων (2020-07-25 00:00:00.0)
Εκοψαν το ρεύμα σε άνεργο οικοδόμο με παιδί (2020-04-17 00:00:00.0)
Καρφώθηκε στις μπετόβεργες (2005-07-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ