Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΤΕΛΟΣ ΤΑ ΕΡΓΟΔΟΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ
Μέσα σε λίγες μέρες τέσσερις εργάτες σκοτώθηκαν στη δουλειά

Σε Αγρίνιο, Κέρκυρα, Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη τα νέα «δυστυχήματα»

Αγρίνιο: Το εργοστάσιο πίσσας στις φλόγες και ένας εργάτης νεκρός
Αγρίνιο: Το εργοστάσιο πίσσας στις φλόγες και ένας εργάτης νεκρός
Αλλοι δύο εργάτες πλήρωσαν μόλις χθες με τη ζωή τους την καθημερινή μάχη για το μεροκάματο, προσθέτοντας τα ονόματά τους στην τεράστια λίστα των θυμάτων των εργαζομένων από τα εργοδοτικά εγκλήματα. Εγκλήματα που σύμφωνα και με την Επιθεώρηση Εργασίας, αφήνουν έναν εργαζόμενο νεκρό κάθε τρεις μέρες, «θυσία» στον βωμό της κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Συγκεκριμένα, το πρώτο «δυστύχημα» χθες το πρωί συνέβη λίγο μετά τις 8 π.μ., όταν απανθρακωμένος εντοπίστηκε από την Πυροσβεστική 53χρονος εργαζόμενος από το Μενίδι Αττικής, που δούλευε σε εργοτάξιο κατασκευής πίσσας στη Λεπενού Αγρινίου. Ο άτυχος εργαζόμενος ήταν μέσα σε κοντέινερ και, όπως έγινε γνωστό, έχασε τη ζωή του όταν εγκλωβίστηκε μετά από έκρηξη και πυρκαγιά που σημειώθηκε στον χώρο από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία.

Ο ίδιος ήταν χειριστής μηχανήματος που χρησιμοποιείται στην παραγωγή πίσσας και το οποίο λειτουργούσε μέσα από το κοντέινερ. Μετά την έκρηξη, ακολούθησε πυρκαγιά, ο καπνός ήταν ορατός από μεγάλη απόσταση, ενώ σημειώθηκαν και άλλες εκρήξεις. Ο άτυχος εργαζόμενος αφήνει πίσω του ένα ανήλικο παιδί.

24ωρη απεργία αύριο στην Αιτωλοακαρνανία

Δίνοντας άμεση απάντηση στο νέο εργοδοτικό έγκλημα, η Ενωση Οικοδόμων και συναφών επαγγελμάτων Αιτωλοακαρνανίας προκήρυξε 24ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη σε όλες τις οικοδομές, με συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. στην Επιθεώρηση Εργασίας στο Αγρίνιο (οδός Ηλία Ηλιού). Την απεργία στηρίζουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου αλλά και η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας.

Στον χώρο του εργοταξίου βρέθηκε από την πρώτη στιγμή αντιπροσωπεία της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα της Πάνο Σταθελάκη.

Επίσης, κλιμάκια της Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου και της Ενωσης Οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, με επικεφαλής τους προέδρους τους Γιώργο Ντουντούμη και Μιχάλη Κατσιγιάννη αντίστοιχα, όπως και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας με το μέλος της Διοίκησής της, Δημήτρη Αγγελόπουλο.

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!»

«Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών!», σημείωσε η ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ για το τραγικό περιστατικό, υπογραμμίζοντας: «Αποδεικνύεται με τον χειρότερο τρόπο πως όσο μεγαλώνει η εντατικοποίηση της δουλειάς, η υπερεκμετάλλευση, η μείωση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας για τους εργαζόμενους, για να φουσκώνουν τα κέρδη των βιομηχάνων και κατασκευαστικών εταιρειών, πάντα κάτω από τη στήριξη και την ανοχή των κρατικών μηχανισμών, τόσο η λίστα των εργατικών ατυχημάτων και θανάτων θα μεγαλώνει. Τεράστιες είναι οι ευθύνες του υπουργείου Εργασίας και διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων που έχουν διαλύσει την Επιθεώρηση Εργασίας και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς». Απαιτεί την άμεση και ολοκληρωμένη διερεύνηση των συνθηκών που οδήγησαν σε έναν ακόμη θάνατο εργαζόμενου και τη στελέχωση όλων των ελεγκτικών μηχανισμών.

16 νεκροί οικοδόμοι σε έξι μήνες!

«Ολα κινούνται στη λογική τού "πάμε κι όπου βγει". Πρωτόκολλα ασφαλείας γίνονται κουρελόχαρτα, κανένας δεν δίνει λογαριασμό πουθενά αν τηρούνται πρωτόκολλα συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας των μηχανημάτων και εργαλείων που χρησιμοποιούνται. Οι εργαζόμενοι δουλεύουν από ήλιο σε ήλιο, δίπλα σε παγίδες θανάτου, χωρίς μέτρα ασφαλείας», επισήμανε από την πλευρά της η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας, που εκφράζοντας και τα συλλυπητήριά της στην οικογένεια του 53χρονου, σημειώνει: «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι η υποστελεχωμένη Επιθεώρηση Εργασίας δεν έχει "πατήσει το πόδι της" σε χιλιάδες χώρους δουλειάς που κινούνται στη λογική και "τα θέλω" της εργοδοσίας. Αυτό στην πράξη σημαίνει η δουλειά να προχωράει, τα κέρδη να μεγαλώνουν και η ασφάλεια και τήρηση των πρωτοκόλλων πάει περίπατο. Οι ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ, του υπουργείου Εργασίας είναι τεράστιες και δεν μπορούν να κρυφτούν».

Κατήγγειλε ότι από την αρχή του χρόνου 16 εργαζόμενοι έχουν χάσει τη ζωή τους μόνο στον συγκεκριμένο κλάδο, χωρίς να «ιδρώνει κανενός τ' αυτί» και δηλώνει: «Αρνούνται να πάρουν ουσιαστικά μέτρα προστασίας. Να επαναλειτουργήσουν οι μεικτές Επιτροπές ελέγχου υγείας και ασφάλειας στις Κατασκευές. Μόνο ευχολόγια και το μακελειό συνεχίζεται. Ολα για τα συμφέροντα και τις ανάγκες της εργοδοσίας και των εργολάβων. Ωράρια εργασίας μέχρι τελικής πτώσεως, δουλειά με καύσωνα, δουλειά Σαββατοκύριακα, χωρίς σταματημό, με άθλια μεροκάματα που η κυβέρνηση (μη κήρυξη υποχρεωτικότητας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας) εξασφαλίζει στην εργοδοσία».

Υπογραμμίζοντας ότι η κατάσταση έφτασε «ως εδώ!», απαιτεί, μεταξύ άλλων, άμεσα να παρθούν ουσιαστικά μέτρα προστασίας της ζωής στους χώρους δουλειάς με ουσιαστικούς ελέγχους από την Επιθεώρηση Εργασίας με μέτρα στελέχωσής της και άμεση εξασφάλιση της λειτουργίας των μεικτών επιτροπών ασφάλειας και υγείας στις Κατασκευές.

Νεκρός τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ και στην Κέρκυρα

Το δεύτερο χθεσινό θύμα χθες ήταν τεχνικός του ΔΕΔΔΗΕ που έπαθε ηλεκτροπληξία κατά την διάρκεια εργασιών στην περιοχή Νησάκι της Κέρκυρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το συνεργείο της ΔΕΗ είχε κληθεί να αντιμετωπίσει βλάβη στην περιοχή, καθώς μια μπετονιέρα είχε κόψει καλώδια ηλεκτροδότησης, και εκεί έγινε το «μοιραίο».

Ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ μετέφερε τον εργαζόμενο στο νοσοκομείο, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών να τον επαναφέρουν, δυστυχώς κατέληξε.

Σκοτώθηκε καθώς επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι

Στο μεταξύ, ένας ακόμα εργαζόμενος από τον κλάδο του Τουρισμού έχασε τη ζωή του στη Χαλκιδική το περασμένο Σάββατο, όταν επέστρεφε από τη δουλειά στο σπίτι του. Ο 25χρονος εργαζόταν στο ξενοδοχείο «Dunes» και, όπως σημειώνει το ΣΕΤΕΠΕ Θεσσαλονίκης, είναι ο τρίτος εργαζόμενος από την αρχή της καλοκαιρινής σεζόν που χάνει τη ζωή του στην περιοχή.

Αναδεικνύει ότι η εργοδοσία δεν έχει προνοήσει επαρκώς ούτε για τη μεταφορά των εργαζομένων από και προς την εργασία τους, «πράγμα που αναγκάζει πολλούς από αυτούς να χρησιμοποιούν δικά τους οχήματα εξαντλημένοι μετά από ατελείωτες βάρδιες, όπως συνέβη δυστυχώς και με τον αδικοχαμένο συνάδελφο».

Το ΣΕΤΕΠΕ εδώ και καιρό έχει προειδοποιήσει για τις άθλιες και επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται όλοι οι εργαζόμενοι στα ξενοδοχεία της Χαλκιδικής. «Από την εντατικοποίηση, τα ατελείωτα ωράρια, ακόμα και σπαστά σε κάποια πόστα, όπως είναι οι σερβιτόροι, τη βάρδια χωρίς διάλειμμα για να βγει η δουλειά, τον εργασιακό εκφοβισμό και το μπούλινγκ από προϊστάμενους, τις λεκτικές επιθέσεις και την πίεση και όποιος αντέξει...

Οι συνάδελφοι σε συγκεκριμένα πόστα είναι εκτεθειμένοι σε ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς χώρους διαλείμματος που να πληρούν τις προδιαγραφές και τις ανάγκες για αποσυμφόρηση, που είναι απαραίτητη για ανθρώπους που περνάνε το μεγαλύτερο κομμάτι της ημέρας στα κόκκινα».

Και, με αφορμή το παραπάνω «ατύχημα», το ΣΕΤΕΠΕ απαιτεί μεταξύ άλλων να πάψουν η εντατικοποίηση και οι υπερωρίες, όλοι οι εργαζόμενοι να εργάζονται με σταθερό εργάσιμο χρόνο, με διάλειμμα εντός χρόνου εργασίας και μάλιστα συχνότερα στα πόστα με μεγαλύτερη επιβάρυνση από τη φύση της δουλειάς και τις καιρικές συνθήκες. Επίσης, να γίνουν προσλήψεις ώστε να υπάρξει επαρκής στελέχωση σε όλα τα πόστα, αλλά και να αυξηθούν τα δρομολόγια από και προς τα ξενοδοχεία για την ομαλή μεταφορά και εξυπηρέτηση όλων των εργαζομένων.

Κατέρρευσε από τον καύσωνα οικοδόμος στις Συκιές

Παράλληλα, το απόγευμα της Παρασκευής, λίγα λουλούδια στο σημείο όπου πριν από λίγες μέρες σκοτώθηκε ο 58χρονος συνάδελφός τους, στις Συκιές, άφησαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Γυναικών Συκεών. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν μαζική εξόρμηση ενημέρωσης του λαού της περιοχής αναδεικνύοντας την ανάγκη για μέτρα υγείας και ασφάλειας για να πάψουν τα καθημερινά εγκλήματα στους χώρους εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι πρόκειται για εργάτη 58 χρόνων, που αναγκαζόταν μέσα στον καύσωνα να εκτελεί εργασίες ανεβασμένος σε σκαλωσιά, με αποτέλεσμα να ζαλιστεί και να πέσει στο κενό από ύψος περίπου 10 μέτρων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καταγγέλλει την εγκληματική πολιτική κράτους - εργοδοσίας, αναφέροντας ότι το αρμόδιο υπουργείο εμπαίζει τους εργαζόμενους βγάζοντας οδηγία μόνο για παύση εργασιών πάνω από τους 40 βαθμούς, λες και στους 35 ή στους 38 δεν υπάρχει πρόβλημα. Και ότι για πολλοστή φορά αποδεικνύεται πως και αυτή η κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες δεν ενδιαφέρονται για τις ζωές των εργαζομένων.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων καλεί τους εργαζόμενους με τον αγώνα τους να σώσουν τις ζωές τους.

Διεκδικεί: Την τήρηση των μέτρων υγείας και ασφάλειας σε όλους τους χώρους δουλειάς. Στελέχωση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Να επανέλθουν μεικτά κλιμάκια ελέγχου σε χώρους δουλειάς από το Συνδικάτο και την Επιθεώρηση Εργασίας. Να σταματάνε όλες οι εργασίες σε θερμοκρασίες άνω των 35 βαθμών. 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο. Αμεση καταβολή των υπέρ αγνώστων ένσημα. Σύνταξη στα 58.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ