Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ 2024 - 2025»
Αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα, στα ίδια πενιχρά επίπεδα με πέρυσι η «παροχή»

Μόλις 300.000 τα vouchers για 536.000 αιτήσεις που αφορούν σχεδόν 1.000.000 ωφελούμενους!

Το πρωί του Σαββάτου «εδέησε» η διοίκηση της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) να αναρτήσει τα φετινά (2024 - 2025) «προσωρινά αποτελέσματα» για το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Τουρισμού», τα οποία επιβεβαιώνουν ότι για μια ακόμα φορά οι όποιες παροχές παραμένουν πενιχρές και πολύ πίσω από τις ανάγκες των εργαζομένων.

Φέτος λοιπόν υποβλήθηκαν 536.000 αιτήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε σχεδόν 1 εκατομμύριο ωφελούμενους, και από όλες αυτές τις αιτήσεις τελικά μόλις 300.000 θα πάρουν το voucher της συμμετοχής στο πρόγραμμα.

Σημειώνεται ότι πρόκειται για πρόγραμμα με το οποίο η κυβέρνηση διαφημίζει τις «παροχές» - ψίχουλα, την ίδια στιγμή που χρηματοδοτείται απευθείας από τις εισφορές των εργαζομένων, οι οποίες είναι μάλιστα πολλαπλάσιες από τη δαπάνη που επιστρέφει στο πρόγραμμα, φτάνοντας τα 35 εκατ. ευρώ, όπως και πέρυσι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εν έτει 2024 το σχετικό κονδύλι του ΟΑΕΔ είναι σχεδόν το μισό από ό,τι ήταν πριν από 13 χρόνια! Συγκεκριμένα, το 2011 το κονδύλι ήταν στα 62,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι δικαιούχοι ήταν 570.000 και οι μέρες διανυκτέρευσης 7 αντί για 6 που είναι φέτος.

Απαράδεκτοι «κόφτες» και φέτος σε εργαζόμενους των ΜΜΕ

Στο μεταξύ, αποκλεισμένοι και φέτος παραμένουν εκατοντάδες εργαζόμενοι στα ΜΜΕ από το πρόγραμμα του «Κοινωνικού Τουρισμού».

Σε συνέχεια προηγούμενων χρόνων, αλλά και άλλων προγραμμάτων από τα οποία η ΔΥΠΑ αυθαίρετα και άδικα αποκλείει δημοσιογράφους και εργαζόμενους των ΜΜΕ, έτσι και φέτος οι δικαιούχοι είδαν την αίτησή τους να απορρίπτεται στα προσωρινά αποτελέσματα.

Είναι τέτοια η πρόκληση, μάλιστα, που η ΔΥΠΑ έδωσε το «δικαίωμα ένστασης» μέχρι και προχθές Δευτέρα 24 Ιούνη, δηλαδή μέρα που ήταν αργία για πολλούς χώρους δουλειάς! Ζητούσε δηλαδή από τους αποκλεισμένους εργαζόμενους ένα σκασμό δικαιολογητικά για να τεκμηριώσουν ότι είναι πράγματι εργαζόμενοι (!), και μάλιστα τα ζητούσε μέσα στο Σαββατοκύριακο και στην αργία του Αγίου Πνεύματος, ενώ γνώριζε ότι τα λογιστήρια πολλών επιχειρήσεων δεν λειτουργούσαν, επομένως δεν ήταν δυνατό να παρέχουν τέτοια δικαιολογητικά.

Σημειωτέον, αντίστοιχους απαράδεκτους και άδικους αποκλεισμούς επιβάλλει η διοίκηση της ΔΥΠΑ και στα προγράμματα κατασκηνώσεων και επιδότησης της αγοράς βιβλίων.

Πρέπει επίσης να επισημανθεί ότι όλοι οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ καταβάλλουν κανονικά εισφορές στους λογαριασμούς της ΔΥΠΑ που χρηματοδοτούν τα παραπάνω προγράμματα. Ωστόσο, για κάποιον λόγο που η διοίκηση του Οργανισμού δεν έχει εξηγήσει, τα χρήματα αυτά δεν εμφανίζονται πουθενά, με αποτέλεσμα οι αιτήσεις των δημοσιογράφων για συμμετοχή στα προγράμματα να απορρίπτονται διαρκώς για τυπικούς λόγους!

Υπάρχει μάλιστα το εξής παράδοξο: Σε προηγούμενα προγράμματα εργαζόμενοι στο ίδιο Μέσο να κάνουν ένσταση μετά τον άδικο αποκλεισμό τους, ο ένας να δικαιώνεται και ο άλλος, στο διπλανό γραφείο, να απορρίπτεται!

Το ζήτημα δεν είναι καινούργιο και, παρά το γεγονός ότι έχει επισημανθεί στη διοίκηση της ΔΥΠΑ (σχετική παρέμβαση έκανε και ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ στην τελευταία συνεδρίαση), δεν έχει δοθεί καμία ουσιαστική απάντηση. Αντίθετα, το σύστημα συνεχίζει να απορρίπτει ηλεκτρονικές αιτήσεις, με την υποσημείωση ότι «δεν έχετε δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα»!

Σε άτυπες απαντήσεις, οι υπηρεσίες της ΔΥΠΑ αναφέρουν ότι «υπάρχει πρόβλημα στη μηχανοργάνωση» και οι εισφορές στους συγκεκριμένους λογαριασμούς πέφτουν σε ...μαύρη τρύπα! Να σημειωθεί ότι για τον ίδιο λόγο υπάρχουν περιπτώσεις εργαζόμενων γυναικών στα ΜΜΕ οι οποίες αποκλείονται ακόμα και από το πρόγραμμα της 9μηνης άδειας μητρότητας της ΔΥΠΑ. Στη συνέχεια η ΔΥΠΑ τις υποχρεώνει να κάνουν ένα σωρό ενστάσεις για να μπορέσουν τελικά να το πάρουν!

Ντροπιαστική η στάση της ΔΥΠΑ απέναντι στα Ατομα με Αναπηρία

Από την «κρησάρα» της ΔΥΠΑ για τον «Κοινωνικό Τουρισμό» δεν γλιτώνουν ούτε τα άτομα με αναπηρία, με σοβαρές καταγγελίες να έρχονται στην επιφάνεια από το περασμένο Σάββατο.

Οπως καταγγέλλουν η ΣΕΑΑΝ και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων, «υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τις οικογένειες των ΑμεΑ που ενώ υπέβαλαν χαρτιά έχουν αποκλειστεί από δικαιούχοι, διότι δεν τους έχει αναγνωριστεί το εν λόγω δικαίωμα, παρόλο που στη δημόσια πρόσκληση της ΔΥΠΑ αναφέρονται κατηγορηματικά τα εξής: "Εξαιρούνται και μπορούν να συμμετέχουν στο πρόγραμμα περιόδου 2024 - 2025, ακόμα κι αν έλαβαν επιταγή στο πλαίσιο του προγράμματος περιόδου 2023 - 2024:

  • Δικαιούχοι ΑμεΑ με ποσοστό 50% και άνω και τα ωφελούμενα μέλη τους.
  • Δικαιούχοι και τα ωφελούμενα μέλη τους, εφόσον στην αίτηση έχει δηλωθεί ωφελούμενο μέλος ή μη ωφελούμενο ανήλικο τέκνο με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω".

Οι ανάπηροι λοιπόν, για να κατοχυρώσουν τη θέση τους, αναγκάζονται να καταφύγουν σε ένσταση».

Ομως και εδώ η ντροπιαστική απόφαση της ΔΥΠΑ φέρνει τους δικαιούχους σε αδιέξοδο, αφού ήταν πρακτικά αδύνατο να κάνουν την ένσταση μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος.

Παράλληλα, η Συντονιστική Επιτροπή αναδεικνύει τον «λαβύρινθο για τα ΑμεΑ στην όλη διαδικασία όπως ακολουθείται. Χρόνια ακούμε ότι είναι "κόλλημα" του προγράμματος - πλατφόρμας που χρησιμοποιείται. Ρωτάμε τους αρμόδιους, γιατί δεν αναγνωρίζονται τα έγγραφα πιστοποίησης της αναπηρίας που επισυνάπτονται στην πλατφόρμα; Γιατί η διάρκεια των ενστάσεων είναι μέσα στο Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα, που είναι αργία στο Δημόσιο; Γιατί κάθε χρόνο πρέπει να υποβάλλονται αιτήσεις από τα ΑμεΑ για να έχουν πρόσβαση σε προγράμματα διακοπών;

Δεν γίνονται "προσβάσιμες" οι διακοπές μέσα από πλατφόρμες όπου αναγκάζεσαι να δηλώνεις δύο φορές την "ταυτότητά" σου, μία με την αίτηση και μία με την ένσταση».

Η ΣΕΑΑΝ απαιτεί να δοθούν παράταση στις ενστάσεις και άμεση λύση ώστε καμία πλατφόρμα να μη λειτουργεί ως έμμεσος «κόφτης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Προγράμματα» συρρίκνωσης κρατικών προνοιακών δομών(2017-12-22 00:00:00.0)
Την ερχόμενη βδομάδα οι αιτήσεις για τους παιδικούς σταθμούς(2017-05-20 00:00:00.0)
Δημοσιοποιήθηκαν οι προσωρινοί πίνακες για τους παιδικούς σταθμούς(2016-08-18 00:00:00.0)
Θα συνεχιστεί με λεφτά των συνταξιούχων και με ιδιώτες(2012-09-29 00:00:00.0)
Η αγωνία στο κατακόρυφο για χιλιάδες νέα ζευγάρια(2012-07-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ