Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΜΕΤΑΛΛΩΡΥΧΟΙ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
«Νεκρώνουν» για μια βδομάδα οι στοές με τον μεγαλειώδη αγώνα τους

Σήμερα νέα 24ωρη απεργία, με συγκέντρωση στο Στρατώνι, και ακολουθεί 48ωρη αύριο και την Παρασκευή

Από τη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Από τη χθεσινή απεργιακή συγκέντρωση
Αποφασισμένοι να νικήσουν, συνεχίζουν τον μεγάλο τους αγώνα οι μεταλλωρύχοι της «Ελληνικός Χρυσός» στη Χαλκιδική, έχοντας στο πλευρό τους τον λαό της περιοχής και εργαζόμενους άλλων κλάδων, σε μια αναμέτρηση που αφορά συνολικά την εργατική τάξη.

Σήμερα Τετάρτη πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στο εργοστάσιο της επιχείρησης στο Στρατώνι, σε μια κινητοποίηση που οργανώνεται για πρώτη φορά στην Ιστορία του μεταλλείου, καθώς στο λιμάνι αναμένεται να φτάσουν δύο πλοία για να φορτώσουν μετάλλευμα.

Ηδη μάλιστα έχουν προκηρύξει νέα 48ωρη απεργία για αύριο Πέμπτη και την Παρασκευή. Αυτό σημαίνει ότι κλείνουν τα μεταλλεία για μια βδομάδα συνεχόμενα. Με αυτόν τον τρόπο αποφάσισαν να κλιμακώσουν τον αγώνα τα Σωματεία Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, Εργατοτεχνιτών και Υπαλλήλων «Αγία Βαρβάρα» και Εργαζομένων στο εργοτάξιο Μεταλλείων Ολυμπιάδας «Στοά 59».

Χθες το πρωί, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας τους που ξεκίνησε τη Δευτέρα, οι μεταλλωρύχοι της Χαλκιδικής πραγματοποίησαν νέα συγκέντρωση στο εργοτάξιο στις Σκουριές.

Στο πλευρό των απεργών βρέθηκε και πάλι το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Κόμματος Λεωνίδα Στολτίδη.

Μαζί τους βρέθηκαν επίσης εκπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», της Ενωσης Εμποροϋπαλλήλων Θεσσαλονίκης, του ΣΕΤΕΠΕ, του Συνδικάτου Μετάλλου Κεντρικής Μακεδονίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης. Μετέφεραν την αλληλεγγύη των εργαζομένων στον αγώνα των μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης με ουσιαστικές αυξήσεις, κοινωνικά δικαιώματα, υπεράσπιση των επίσημων αργιών κ.λπ., και χαιρέτισαν την πρώτη τους νίκη για την υπεράσπιση του 8ωρου, κόντρα στα 12ωρα που ήθελε να επιβάλει η εργοδοσία.

Αγώνας με πολύ μεγάλη εμβέλεια

«Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον φοβερό αγώνα που κάνετε», είπε ο Νίκος Νατζμέ, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ημαθίας «Γιώργος Βουτυράς», και πρόσθεσε: «Μπορεί να μην αντιλαμβάνεστε την εμβέλεια του αγώνα σας. Σας διαβεβαιώνουμε ότι σε κάθε εργοστάσιο, σε κάθε χώρο δουλειάς, όταν οι συνάδελφοι λένε ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει, τους λέμε κοιτάξτε τι γίνεται στην "Ελληνικός Χρυσός". Οι εργάτες βάζουν μπροστά τις ζωές τους, ενώνονται, δίνουν έναν μαζικό αγώνα κόντρα στην εργοδοσία και στο κράτος της, που για τα κέρδη τους δεν υπολογίζουν τίποτα».

Ανέφερε επίσης ότι όπως φάνηκε και από την περίπτωση της «Ελληνικός Χρυσός», που ήθελε να επιβάλει 12ωρη δουλειά 365 μέρες τον χρόνο, «πέρα από το χρυσό και τα άλλα μεταλλεύματα, πραγματικός "χρυσός" γι' αυτούς είναι ο εργάσιμος χρόνος. Πάνω σ' αυτόν πατάνε για να βγάζουν ακόμα περισσότερα κέρδη».

Ο Αγγελος Γεράκης, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, είπε ότι «ο αγώνας σας έχει διαδοθεί στα γιαπιά και στα εργοτάξια. Οι οικοδόμοι είναι μαζί σας. Είστε φάρος, γιατί μπαίνετε μπροστά και κοντράρετε το "7 στα 7", που αν περάσει εδώ θα περάσει και αλλού.

Οι εργάτες δίνουμε έναν αγώνα για τις ζωές μας. Αυτοί δεν δίνουν δεκάρα τσακιστή για τις ζωές μας. Εδώ σας θέλουν να δουλεύετε 12 ώρες 7 μέρες τη βδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο. Στις Κατασκευές θέλουν να δουλεύουμε στους 40 βαθμούς Κελσίου και να πεθαίνουμε».

Τέλος, ανέφερε ότι οι οικοδόμοι στηρίζουν και το αίτημα των μεταλλωρύχων για επιχειρησιακή Σύμβαση με ουσιαστικές αυξήσεις: «Και εμείς οι οικοδόμοι υπογράψαμε κλαδική με 40% αυξήσεις, και τον Σεπτέμβρη πάμε για καινούργια κλαδική Σύμβαση. Αν υπογράψετε εσείς, θα μας δώσετε καλύτερο αέρα στην αγωνιστική μας διαπραγμάτευση».

Αποδεικνύουμε ότι αντέχουμε

Ο Γιάννης Μάλαμας, πρόεδρος του Σωματείου Μεταλλωρύχων Υπόγειων Στοών Μεταλλείων Κασσάνδρας, ενημερώνοντας τους συναδέλφους του απεργούς ανέφερε ότι η εταιρία θα οπισθοχωρεί όλο και περισσότερο όσο βλέπει ότι «συνεχίζουμε μαζικά, ενωμένοι, ανυποχώρητοι. Μας είχαν ξεγραμμένους, ότι δεν θα μπορέσουμε, ότι δεν θα αντέξουμε. Εμείς αποδεικνύουμε ότι αντέχουμε. Και θα συνεχίσουμε, και θα κλιμακώσουμε.

Πρέπει να πάμε πολλές δεκαετίες πίσω για να ξανασυναντήσουμε απεργιακή κινητοποίηση αυτού του μεγέθους στην εταιρεία όπου εργαζόμαστε.

Τους είχαμε πει και το κάνουμε πράξη: Το μεταλλείο έκλεισε. Δεν δουλεύει τίποτα. Οι απεργίες θα συνεχιστούν.

Από αύριο (σ.σ. σήμερα) μεταφερόμαστε στο Στρατώνι. Για πρώτη φορά στα χρονικά δεν θα τους αφήσουμε να φορτώσουν τα δύο καράβια που έρχονται να πάρουν το μετάλλευμα».

Πέρα από χαλκό και χρυσό βγάζουνε και αίμα

Αυτή την αποφασιστικότητα εξέφρασαν μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» και οι ίδιοι οι απεργοί, που παίρνουν δύναμη ο ένας από την στάση του άλλου και συνεχίζουν ενωμένοι και αισιόδοξοι σαν μια γροθιά. Αλλά και από τις οικογένειές τους, όλη την τοπική κοινωνία που στέκεται δίπλα τους.

Ο Ανδρέας δουλεύει 11 χρόνια χειριστής στα υπόγεια. «Γνωρίζουμε ότι η επίθεση στο 8ωρο δεν είναι μόνο στην Ελλάδα. Οι μεταλλευτικές εκεί μας πηγαίνουν. Δεν μπορούμε να τα δώσουμε έτσι τα κεκτημένα μας. Θα συνεχίσουμε για το καλύτερο. Εχουμε αισιοδοξία. Δεν ξέρουμε τι θα μας φέρει. Πάντως δεν θα πέσουμε αμαχητί», είπε.

Μιλώντας για τη δουλειά στα υπόγεια, ανέφερε: «Στις 6.30 ώρες βγαίνουμε διαλυμένοι, από την κούραση, από την υγρασία, την έλλειψη οξυγόνου, τη θερμοκρασία. Σκέψου το 6.30 ώρες να γίνει 10.30, είναι ακραίο. Δεν βγαίνει 12ωρη δουλειά μέσα στο υπόγειο. Αυτοί θέλουν να μας πάνε 120 χρόνια πίσω. Δεν θα το επιτρέψουμε. Οι παππούδες μας πέθαιναν 50 χρονών. Εχει ματώσει η περιοχή. Πέρα από χαλκό και χρυσό βγάζουνε και αίμα».

Και ο Θωμάς δουλεύει 11 χρόνια, ως γομοτής - πυροδότης στα υπόγεια. Είπε ότι η εταιρεία «έμαθε τόσα χρόνια να τα παίρνει όλα όπως θέλει, και με αγώνες δικούς μας. Τότε τρέχαμε γι' αυτούς, για την εταιρεία. Μας έταζαν μεταξωτές κορδέλες και φοβόμασταν για τη δουλειά μας. Αλήθεια, πού είναι οι νέες θέσεις εργασίας που έταζαν; Παραμύθια. Θέλουν εργαζόμενους σκλάβους, μέσω εργολάβων, να δουλεύουν με 700 ευρώ μισθό. Να ξεχάσουν όσα ήξεραν. Είμαστε αποφασισμένοι. Τώρα τρέχουμε για εμάς, για τα δικά μας συμφέροντα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ