Τετάρτη 26 Ιούνη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
«Αρκετά πληρώσαμε», διαδηλώνουν και ζητούν να καταργηθεί ο νόμος της φοροαφαίμαξης

Δεν βελτιώνεται το έκτρωμα | Αμεση κατάργηση και του τέλους επιτηδεύματος, επαναφορά του αφορολόγητου ορίου

«Αρκετά ματώσαμε - Αρκετά πληρώσαμε»: Την κατάργηση του νόμου 5073/2023, που εντείνει τη φοροαφαίμαξη του ήδη περιορισμένου εισοδήματός τους, την επαναφορά του αφορολόγητου ορίου και άλλα μέτρα άμεσης ανακούφισης διεκδικούν μικροί επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με συγκέντρωση που οργανώνουν σήμερα Τετάρτη στις 7 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών.

Την πρωτοβουλία για την κινητοποίηση, σε συνέχεια από τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις που οργανώθηκαν το περασμένο φθινόπωρο ενάντια στην ψήφιση του νόμου για το «τεκμαρτό εισόδημα», έχει αναλάβει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ). Στο κάλεσμά της έχουν ανταποκριθεί σωματεία, ενώσεις και επιτροπές επαγγελματιών από μια σειρά κλάδους. Στην κινητοποίηση έχουν καλέσει μεταξύ άλλων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου, η Ενωση Βιοτεχνών Μετάλλου Αττικής, η Ενωση ΕΒΕ Ηλιούπολης, η Ενωση ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας και η Επιτροπή Αγώνα Αυτοαπασχολούμενων Δικηγόρων.

Εν μέσω της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι επαγγελματίες διαπιστώνουν τις συνέπειες της εφαρμογής του πρόσφατου νόμου και βλέπουν τη φοροαφαίμαξη να αποτυπώνεται στα εκκαθαριστικά τους σημειώματα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συνεχίζει να τους εμπαίζει, προαναγγέλλοντας «επιμέρους διορθώσεις» «αδικιών» από το φθινόπωρο, δηλαδή κατόπιν εορτής. Παράλληλα επιμένει στη φοροεπίθεση, ξεκαθαρίζοντας ότι αλλαγή στον «κεντρικό πυρήνα» της νομοθεσίας δεν πρόκειται να υπάρξει.

Η κοροϊδία του «μαχητού»

Οσο για τη δυνατότητα «αμφισβήτησης» τάχα του «τεκμαρτού εισοδήματος» που προβλέπει ο εκτρωματικός νόμος της κυβέρνησης, αυτό μόνο ως κοροϊδία το βλέπουν οι ίδιοι οι αυτοαπασχολούμενοι. Κι αυτό γιατί οι προβλέψεις του νόμου είναι τέτοιες που ουσιαστικά προδιαγράφουν εξοντωτικά πρόστιμα ακόμα και για παραμικρά λογιστικά «λάθη». Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση θεωρεί αυθαίρετα ότι κάθε επαγγελματίας κερδίζει τουλάχιστον 10.920 ευρώ («τεκμαρτό εισόδημα») και με βάση αυτό επιβάλλει ελάχιστη φορολόγηση 1.427 ευρώ. Για να «αμφισβητήσει» ο επαγγελματίας αυτό το τάχα «μαχητό ποσό» θα πρέπει να δεχτεί εξονυχιστικό έλεγχο σε βάθος 5ετίας, κάτι που ελάχιστοι μπορούν να το κάνουν, αφού δεν διαθέτουν οργανωμένο λογιστήριο, οπότε στέλνονται στη φοροαφαίμαξη.

«Με την κατάθεση των φορολογικών δηλώσεων ξεδιπλώνεται η νέα φοροληστεία της κυβέρνησης, αφήνοντας όλους τους συναδέλφους άναυδους με τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν», υπογραμμίζει η ΟΒΣΑ. Καταγγέλλει «την τεκμαρτή φορολόγηση και την υποχρεωτική εφαρμογή των myData», υπενθυμίζοντας ότι τα μέτρα αυτά έρχονται να προστεθούν στην κατάργηση του αφορολόγητου και στη φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, στο τέλος επιτηδεύματος, στον ΕΝΦΙΑ και σε μια σειρά από άδικους έμμεσους φόρους τους οποίους επέβαλαν προηγούμενες κυβερνήσεις. «Ενας στους δύο επαγγελματίες καλείται να πληρώσειφόρους για ανύπαρκτα εισοδήματα,καθώς έχει δηλώσει έσοδα μικρότερα από το τεκμαρτό όριο», επισημαίνει. Την ίδια στιγμή οι επαγγελματίες πληρώνουν χιλιάδες ευρώ σε έμμεσους φόρους και βλέπουν το εισόδημά τους να περιορίζεται από την εκτίναξη των τιμών σε ρεύμα, νοίκια, πρώτες ύλες, οικογενειακές ανάγκες.

«Δεν υποχωρούμε. Απαιτούμε την άμεση κατάργησή του. Ο νόμος 5073/2023 δεν διορθώνεται, δεν βελτιώνεται», ξεκαθαρίζει η Ομοσπονδία. Διεκδικεί: Να καταργηθούν εδώ και τώρα ο Ν. 5073/2023 και κάθε τεκμαρτή φορολόγηση. Αμεση κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για όλους, χωρίς προϋποθέσεις. Αφορολόγητο όριο 12.000 ευρώ, αύξηση της φορολογίας των μεγάλων επιχειρήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ