ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΣ ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ ΣΤΙΣ 9 ΝΟΕΜΒΡΗ
Ανεβαίνουν οι ρυθμοί προετοιμασίας της απεργίας από τα σωματεία

Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, εξορμήσεις, ανακοινώσεις, αφισάκια, πανό στους χώρους δουλειάς, κάθε μέσο και μορφή αξιοποιούν τα συνδικάτα για την προετοιμασία της πανελλαδικής απεργίας στις 9 Νοέμβρη. Με κάθε τρόπο μάχονται για την ενημέρωση όλων των εργαζομένων αλλά και για να εξασφαλίσουν την ενεργή συμμετοχή τους στη μάχη αυτή, αναδεικνύουν την ανάγκη η απεργία να αποτελέσει σταθμό αποφασιστικής κλιμάκωσης της πάλης για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα αντιμετώπισης της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Σημαντικοί ενδιάμεσοι σταθμοί μέχρι την απεργία είναι οι συσκέψεις συντονισμού που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα από συνδικαλιστικές οργανώσεις στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις. Παράλληλα, πραγματοποιούνται κλαδικές και τοπικές κινητοποιήσεις που μπορούν να δώσουν πνοή στη μάχη για την επιτυχία της απεργίας.

Στη Αττική, κάλεσμα σε σύσκεψη την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στο γήπεδο του Σπόρτιγκ, απευθύνουν εργατικά συνδικάτα σε όλες τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στο κάλεσμά τους αναδεικνύουν την ανάγκη η πανεργατική απεργία και η προετοιμασία της να διαμορφώσουν «ένα μαζικό, ενωτικό, αγωνιστικό μέτωπο ενάντια στους αντεργατικούς νόμους, ενάντια στην ακρίβεια που επιβάλλουν οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι, ενάντια στη φτώχεια για να πλουτίζουν μια χούφτα πλουτοκράτες».

Στη Θεσσαλονίκη, επίσης την Τετάρτη 5 Οκτώβρη, οργανώνεται πλατιά σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο της πόλης.

Στην Ξάνθη, την Κυριακή 2 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Να «βουλιάξει» η Χαλκίδα στις 9 Νοέμβρη

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη, ώστε να «βουλιάξει» η Χαλκίδα, καλεί το Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, που επιδιώκοντας να συμβάλει περαιτέρω στην οργάνωση και κοινή δράση των πρωτοβάθμιων σωματείων και των εργαζομένων του κλάδου στην περιοχή της Εύβοιας, συνεδρίασε παρουσία μελών ΔΣ επιχειρησιακών σωματείων και άλλων εργαζομένων, όπου συζητήθηκε η οργάνωση του αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς.

Συζητήθηκε η προετοιμασία για την απεργία, ενώ το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν Γενικές Συνελεύσεις και συσκέψεις με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και τη συμβολή τους στη διαμόρφωση του πλαισίου διεκδίκησης. Επισημάνθηκε επίσης ότι θα πρέπει να επιδιωχθεί ο συντονισμός της δράσης ανάμεσα σε εργαζόμενους επιχειρήσεων του ίδιου αντικειμένου ή που ανήκουν στον ίδιο εργοδότη και να εκφραστεί έμπρακτη αλληλεγγύη σε κάθε χώρο δουλειάς που βρίσκεται σε διαδικασία διεκδίκησης.

Στην Αλεξανδρούπολη

Σύσκεψη εργατικών σωματείων, συλλόγων, συνδικαλιστών, εργαζομένων από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στην Αλεξανδρούπολη, με σκοπό την ανάληψη πρωτοβουλιών για τα προβλήματα που βασανίζουν τις λαϊκές οικογένειες της περιοχής καθώς και την προετοιμασία της απεργίας.

Μέσα από πλούσια συζήτηση, εκτός των άλλων, αναδείχτηκαν προβλήματα και ανάγκες και με βάση αυτά διαμορφώθηκαν αιτήματα και διεκδικήσεις που θα προβληθούν με μια σειρά δράσεων το επόμενο διάστημα. Απασχόλησε πώς το κάθε σωματείο θα οργανώσει τη δράση του, με πρωταγωνιστές τους ίδιους τους εργαζόμενους, να γίνει η επιτυχία της απεργίας υπόθεσή τους.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν και αποφασίστηκαν μια σειρά από δράσεις που θα πραγματοποιηθούν το επόμενο διάστημα. Συγκεκριμένα, θα πραγματοποιηθούν δράση με αφορμή τις εξελίξεις στο θέμα της εξόρυξης χρυσού στην περιοχή Εβρου - Ροδόπης, με τίτλο «Η "ανάπτυξή" τους σημαίνει ληστεία του ορυκτού πλούτου, κίνδυνοι για την υγεία και το περιβάλλον, ανεργία», και παράλληλα οργάνωση της αλληλεγγύης στους απολυμένους εργάτες της εταιρείας «Edilmac».

Επίσης, τα σωματεία και οι φορείς θα προχωρήσουν σε δράσεις κατά της ακρίβειας μπροστά σε σούπερ μάρκετ και παρόχους ηλεκτρικού ρεύματος και ενάντια στο τεράστιο κόστος για στέγαση που αντιμετωπίζουν τα νέα ζευγάρια, οι εργαζόμενοι, οι φοιτητές και στους πλειστηριασμούς λαϊκής κατοικίας.

Τέλος, αποφασίστηκε και δράση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, με τίτλο «Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση και στην παράδοση του λιμανιού στους επιχειρηματικούς ομίλους - Λιμάνι των λαών και όχι ορμητήριο του ΝΑΤΟ».

Στάση εργασίας σε Επισιτισμό - Τουρισμό

Σε στάση εργασίας, από τις 12 μ. ως τις 3 μ.μ. και από τις 9 μ.μ. ως τα μεσάνυχτα, προχωρούν την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό - Τουρισμό και τα ξενοδοχεία Αττικής, με απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Επισιτισμού - Τουρισμού (ΠΟΕΕΤ). Καλώντας σε μαζική συμμετοχή, η «Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία» (ΔΑΣ) θυμίζει τις δεκάδες απεργιακές κινητοποιήσεις, παρεμβάσεις και συλλαλητήρια που έχουν οργανώσει από τον περασμένο Μάρτη τα σωματεία που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ για να αναδειχτούν τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων σε ξενοδοχεία και επισιτιστικά καταστήματα. Μάλιστα, μόλις στις 16 Σεπτέμβρη, το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής πραγματοποίησε 24ωρη απεργία, συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας και στην Ενωση Ξενοδόχων, για την υπογραφή τοπικής ΣΣΕ. Ωστόσο, «για όλες αυτές τις κινητοποιήσεις η πλειοψηφία της Ομοσπονδίας δεν βρήκε να γράψει ούτε μισό δελτίο Τύπου», ενώ σήμερα, στο τέλος της τουριστικής σεζόν, αποφάσισε να προκηρύξει μια στάση εργασίας, κι αυτή μόνο για την Αττική, σημειώνουν οι συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ.

Καλούν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τον αγώνα που ήδη δίνουν εδώ και μήνες, με επόμενο σταθμό τη συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία στις 9 Νοέμβρη, διεκδικώντας: ΣΣΕ με αυξήσεις. Κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντεργατικών και απεργοκτόνων νόμων. Επαναφορά των ΒΑΕ και επέκτασή τους και σε άλλες ειδικότητες του κλάδου. Εφάπαξ στην 20ετία, με τον υπολογισμό που ίσχυε πριν από το 2010. Επίδομα ανεργίας 600 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλο το διάστημα της ανεργίας. Φτηνά καύσιμα, τρόφιμα και Ενέργεια για όλες τις εργατικές οικογένειες.

Επίσης, το Σωματείο Εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Athens Marriott» καλεί στις στάσεις εργασίας και οργανώνει σύσκεψη την Παρασκευή, στις 12 μ., στο εστιατόριο του προσωπικού.

Επίσης την Παρασκευή, το Σωματείο Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Σερβιτόρων Κω καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας, στις 7 μ.μ., στην Ενωση Ξενοδόχων, διεκδικώντας την υπογραφή τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με αυξήσεις στους μισθούς και σταθερό ημερήσιο χρόνο απασχόλησης.

Δραστηριότητες μπροστά στην απεργία

Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής προχωρά σε Γενική Συνέλευση (τακτική - εκλογοαπολογιστική) τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, στις 8.30 π.μ. στο θέατρο «Αλσος» (Ευελπίδων 4, Πεδίον του Αρεως).

Το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργανώνει κινητοποίηση την Τρίτη 4 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ. στην πλατεία Καρλοβάσου.

Ο Σύλλογος Εργαζομένων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση Αττικής «Ο Βύρων» οργανώνει παράσταση διαμαρτυρίας στον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Αθήνας (ΣΕΦΑ) την Πέμπτη 6 Οκτώβρη, για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης στην Αττική.

Η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής οργανώνει Γενική Συνέλευση, το Σάββατο 8 Οκτώβρη, στις 6.30 μ.μ., στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος, 2ος όροφος)

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας καλεί σε Γενική Συνέλευση την Κυριακή 9 Οκτώβρη, στις 10 π.μ. στα γραφεία του (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Επίσης, γίνονται Γενικές Συνελεύσεις σε εργοτάξια και στα Παραρτήματα του Συνδικάτου. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα γίνουν στα Παραρτήματα: Ιλίου (Μενελάου και Χρυσηίδος 36), 30/9, στις 7 μ.μ. Βορειοανατολικών Συνοικιών (Τήνου 17, Παλλήνη), 2/10, στις 10.30 π.μ. Ζωγράφου (Περιάνδρου 18), 6/10, στις 7 μ.μ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΛΑΡΙΣΑΣ ΤΟΥ ΠΜΣ
Νότες διεκδίκησης για ζωή και δουλειά με δικαιώματα

Από τη συναυλία
Από τη συναυλία
Μια βραδιά - ανάσα διασκέδασης για ακόμα πιο ακούραστη δουλειά από σήμερα πρόσφερε στους εργαζόμενους της Λάρισας η χθεσινή πολιτιστική εκδήλωση που οργάνωσαν το Εργατικό Κέντρο και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στο κηποθέατρο «Αλκαζάρ».

Η εκδήλωση ξεκίνησε το απόγευμα με τους ήχους τραγουδιών που έβαζαν οι DJs, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Επαγγελματιών Δισκοθετών (DJ) Λάρισας. Γύρω στις 8 μ.μ. έφτασαν στον χώρο του κηποθέατρου μουσικοί και εργαζόμενοι, με πορεία που πραγματοποίησαν από την κεντρική πλατεία. Αφού παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο «Δημοψήφισμα» του Μπ. Μπρεχτ από τη Θεατρική Ομάδα του Εργατικού Κέντρου, έγιναν χαιρετισμοί από τον Γιάννη Σκόκα, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου, και τον Βασίλη Παρασκευόπουλο, πρόεδρο του ΠΜΣ. Η βραδιά ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία στην οποία συμμετείχαν πάνω από 40 καλλιτέχνες.

Στην εκδήλωση συμμετείχε και το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών, παρουσιάζοντας τις εκδόσεις και τους καταλόγους εκθέσεων που έχει πραγματοποιήσει.

Παράλληλα, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη σωματείων, φορέων και συνδικαλιστών στην αίθουσα συνελεύσεων του Εργατικού Κέντρου (Εργατικής Πρωτομαγιάς 6)

Σε άλλες δράσεις στη Θεσσαλία, χτες σε σύσκεψη που οργάνωσαν στα Τρίκαλα τα Σωματεία Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών, Οικοδόμων, Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Λογιστών και το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου αποφασίστηκαν μια σειρά αγωνιστικές πρωτοβουλίες: Τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη θα γίνουν παρεμβάσεις έξω από γραφεία εταιρειών - παρόχων, που πουλάνε το ρεύμα «χρυσάφι», και τη Δευτέρα 10 Οκτώβρη απογευματινό συλλαλητήριο με πλαίσιο αιτημάτων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας.

Συσκέψεις επίσης θα πραγματοποιηθούν στην Καρδίτσα, στο Εργατικό Κέντρο αύριο Πέμπτη στις 7 μ.μ., και στον Βόλο την Τετάρτη 5 Οκτώβρη.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σύσκεψη συντονισμού ενάντια στις απολύσεις και την τρομοκρατία

Κάλεσμα συμμετοχής σε πλατιά σύσκεψη αύριο Πέμπτη στις 7.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, με θέμα τον συντονισμό της δράσης ενάντια στις απολύσεις και στην τρομοκρατία, απευθύνει το Σωματείο Εργαζομένων «Μαλαματίνα» σε σωματεία, επιτροπές αγώνα και εργαζόμενους.

Οι εργαζόμενοι στη «Μαλαματίνα» βρίσκονται εδώ και δύο μήνες σε απεργιακές κινητοποιήσεις, απαιτώντας ανάκληση των απολύσεων και υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ταυτόχρονα, μια σειρά επιχειρήσεις προχωρούν σε μαζικές απολύσεις, με πιο πρόσφατες αυτές των μεταλλωρύχων στα μεταλλεία Ολυμπιάδας στη Χαλκιδική από την «Ελληνικός Χρυσός», στην «Alumil» στο Κιλκίς, στην «Πυραμίς» κ.α.

Μπροστά στην κλιμάκωση της εργοδοτικής επίθεσης, που εξελίσσεται παράλληλα με την επίθεση στο εργατικό - λαϊκό εισόδημα (ακρίβεια, πανάκριβο ρεύμα κ.λπ.), το Σωματείο στη «Μαλαματίνα» πήρε την πρωτοβουλία για τη σύσκεψη «με στόχο να ανοίξει η συζήτηση για τις καταστάσεις που διαμορφώνονται στους όρους δουλειάς και ζωής των εργαζομένων, αλλά και για τον συντονισμό της δράσης, ώστε να δοθεί ενιαία δυναμική απάντηση στις απολύσεις και την τρομοκρατία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ