ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
«Αέρας στα πανιά» της τουρκικής επιθετικότητας από ΗΠΑ και ΕΕ

Eurokinissi

«

Πλάτες» στην τουρκική επιθετικότητα που κλιμακώνεται κάνουν στο όνομα της ΝΑΤΟικής συνοχής ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, «δείχνοντας» προς το τραπέζι των «διευθετήσεων», την ώρα που η Αγκυρα βάλλει ευθέως κατά της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.

Σε αυτό το πλαίσιο, έκκληση σε Ελλάδα και Τουρκία «να τα βρουν» απηύθυνε εκ νέου το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μετά τις νέες προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν.

Σε γραπτή του δήλωση, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών υποστήριξε ότι «σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ξανά σε ένα κυρίαρχο ευρωπαϊκό κράτος, οι δηλώσεις που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ δεν είναι ιδιαίτερα χρήσιμες». Ενώ συνεχίζοντας στη λογική τού «βρείτε τα», που αποθρασύνει την Τουρκία, επεσήμανε ότι οι ΗΠΑ «συνεχίζουν να ενθαρρύνουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ να συνεργαστούν για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση των διαφορών με διπλωματία».

Καλούσε ακόμη, στη γνωστή λογική των ίσων αποστάσεων, «όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τις ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω την ένταση», ενώ ανέφερε ότι «η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστές και να προστατεύονται. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται». Αυτά κι ενώ είχε προηγηθεί η ηχηρή άρνηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακόμα και να πει ότι τα ελληνικά νησιά είναι... ελληνικά (βλέπε δίπλα).

Αλλά και ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, υπεύθυνος για θέματα Εξωτερικών Υποθέσεων, Πίτερ Στάνο, κληθείς να σχολιάσει την κλήση του πρέσβη της Ελλάδας στην Αγκυρα για να δώσει εξηγήσεις σχετικά με τη «στρατιωτικοποίηση» των νησιών, αρνήθηκε να σχολιάσει λέγοντας πως «αυτό είναι κάτι μεταξύ των δύο κρατών», καλώντας κατά τα άλλα την Τουρκία «να σέβεται την κυριαρχία των κρατών - μελών της ΕΕ και να δεσμευτεί στην επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων». Παρέπεμπε μάλιστα και στις γνωστές αποφάσεις της ΕΕ που κλιμακώνουν το ευρωτουρκικό παζάρι, που, όπως σημείωσε, έχουν διατυπώσει «τις προσδοκίες από την Τουρκία να αποκλιμακώσει, να δεσμευτεί σε εποικοδομητική αποκλιμάκωση για να προχωρήσει σε μια αμοιβαία εποικοδομητική συνεργασία όχι μόνο με την Ελλάδα, αλλά συνολικά με την ΕΕ».

Κρεσέντο αμερικανοΝΑΤΟικού εφησυχασμού από την κυβέρνηση

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση επικαλείται, ως ασπίδα τάχα απέναντι στην κλιμακούμενη ένταση από την πλευρά της Τουρκίας, τη ...στήριξη των «συμμάχων», αυτών δηλαδή που κάνουν πλάτη στις τουρκικές προκλήσεις και σπρώχνουν προς επικίνδυνες «διευθετήσεις».

Χαρακτηριστικά χτες ο Κυρ. Μητσοτάκης, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σημείωνε πως τάχα η τουρκική κυβέρνηση «απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ», διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, τη στιγμή που οι Ευρωατλαντικοί θεωρούν «στρατηγικό εταίρο» την Τουρκία και πασχίζουν να την «αγκιστρώσουν» στο δυτικό στρατόπεδο, δίνοντας αέρα στα πανιά της τουρκικής αστικής τάξης, παζαρεύοντας πολύπλευρα μαζί της ανταλλάγματα σε βάρος ελληνικών και κυπριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, μέσα από απαράδεκτες διευθετήσεις και επώδυνους συμβιβασμούς.

Αλλωστε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, πέρα από τις «κόκκινες γραμμές» που επικαλέστηκε απέναντι στην Τουρκία, κάλεσε την τουρκική κυβέρνηση να επιλέξει «αντί για τις πύρινες λέξεις», «τις δημιουργικές πράξεις και τον δρόμο του ουσιαστικού διαλόγου».

Παραπέρα, ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, από την Αρμενία που βρέθηκε για επίσημη επίσκεψη, σε δηλώσεις του μιλούσε για Τουρκία «αναθεωρητική δύναμη» που «προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πρόσφατη αναταραχή για να υπονομεύσει την ειρήνη και τη σταθερότητα. Είτε είναι στον Καύκασο, είτε στο Αιγαίο».

Μίλησε για κλιμάκωση της τουρκικής ρητορικής και στηλίτευσε το γεγονός ότι «η Τουρκία διαμαρτύρεται γιατί η Ελλάδα δεν αφήνει τα εδάφη της ανυπεράσπιστα. Ποιος; Η Τουρκία που έχει εκδώσει casus belli, απειλή πολέμου κατά της Ελλάδας και έχει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο λίγα μίλια μακριά από τα νησιά του Αιγαίου», συνδέοντας ξανά το δικαίωμα άμυνας των νησιών με τις κινήσεις της Τουρκίας.

Εσπευσε, άλλωστε, και αυτός να τονίσει εκ μέρους της ελληνικής κυβέρνησης ότι είναι «έτοιμοι και πρόθυμοι να συμμετάσχουμε σε έναν εποικοδομητικό διάλογο με την Τουρκία. Με βάση το Διεθνές Δίκαιο», τονίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι «δεν μπορούν να οικοδομηθούν λύσεις και ειρήνη όταν υπάρχει απειλή βίας».

Αξίζει στο μεταξύ να σημειωθεί και η αποστροφή του πρώην υπουργού του ΣΥΡΙΖΑ (και παρ' ολίγον και της ΝΔ) Ευ. Αποστολάκη σε συνέντευξή του, σχετικά με την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών. Οπως είπε «δεν πρέπει να το συζητάμε και δεν το συζητάμε», αλλά «αν συζητηθεί, δεν ξέρω με ποιες εγγυήσεις και όρους μπορεί να δεχθεί η ελληνική κυβέρνηση κάτι. Δεν το ξέρω αυτό, είναι θέμα της κυβέρνησης».

Νέες προκλήσεις Ερντογάν

Ολα αυτά ενώ χτες ο Τούρκος Πρόεδρος επανήλθε και μιλώντας σε στελέχη του κόμματός του, παρέπεμψε στην εποχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, όταν - όπως ισχυρίστηκε - μετά από μια «λαμπρή νίκη» «μετέτρεψε τη Μεσόγειο σε τουρκική λίμνη, η Μεσόγειος μετατράπηκε σε θάλασσα ειρήνης», αλλά «με την παρακμή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, η Μεσόγειος ήταν επίσης σκηνή αναταραχής, συγκρούσεων και ιμπεριαλιστικής κατοχής».

Κατηγόρησε πάλι την Ελλάδα για «πόρτες που ήταν κλειστές για τους πρόσφυγες», αλλά «άνοιξαν διάπλατα στους τρομοκράτες του PKK και του FETO», αναφερόμενος στον προσφυγικό καταυλισμό στο Λαύριο.

Επίσης, ο Ερντογάν αφενός είπε ότι «δίνουμε έμφαση στη διπλωματία», αφετέρου ότι «ενισχύουμε την αμυντική μας βιομηχανία», ενώ πρόσθεσε ότι «τα όπλα που συσσωρεύτηκαν στη Δυτική Θράκη και στα νησιά δεν σημαίνουν τίποτα για εμάς. Οι δυνάμεις και οι δυνατότητές μας είναι πολύ πέρα από αυτό», λέγοντας ότι «η στήριξη από ΗΠΑ και Ευρώπη δεν θα σας σώσει».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, μετά το υπουργικό συμβούλιο της περασμένης Δευτέρας με βασικό θέμα το Αιγαίο, ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χ. Ακάρ, είχε έκτακτη συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης με τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού Γ. Γκιουλέρ και τους διοικητές δυνάμεων, τους αναπληρωτές υπουργούς και τους διοικητές μονάδων.

Παράλληλα χτες, τουρκική αντιπροσωπεία αναμενόταν να φτάσει στις ΗΠΑ για τριήμερες επαφές με μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου. Βασικό θέμα - σύμφωνα με τη «Σαμπάχ» - είναι μια νέα συμφωνία αγοράς αμερικανικών "F-16", που «παραμένει ψηλά στις διμερείς επαφές».


ΔΕΙΠΝΟ ΤΣΟΥΝΙΣ - ΤΣΙΠΡΑ
Ο «έρωτας» περνάει απ' το στομάχι...

Eurokinissi

Δείπνο παρέθεσε το βράδυ της Δευτέρας ο πρέσβης των ΗΠΑ, Τζ. Τσούνις, στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρα, στην πρεσβεία. Σύμφωνα με τις «φειδωλές» διαρροές της Κουμουνδούρου, κατά τη διάρκειά του συζήτησαν για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, τα Ελληνοτουρκικά, το Ουκρανικό και τις εξελίξεις στην Ελλάδα.

Περισσότερα δεν ανακοινώθηκαν αλλά για όλα αυτά είχαν προφανώς πολλά να πούνε οι δυο τους, με τον ΣΥΡΙΖΑ, αφού πρώτα ως κυβέρνηση «απογείωσε» την εμπλοκή στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια με τις συμφωνίες με τον «διαβολικά καλό» Τραμπ και προετοιμάζοντας τη Συμφωνία για τις βάσεις, να πρωτοστατεί και από τη θέση της αντιπολίτευσης στη στήριξη του αμερικανοΝΑΤΟικού σχεδιασμού.

Χαρακτηριστικά άλλωστε ήταν και τα «επιχειρήματα» που συνόδεψαν την πρόσφατη υπερψήφιση από τη μεριά του τόσο της παραπέρα «διεύρυνσης» του ΝΑΤΟ, με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, που ρίχνει κι άλλο «λάδι στη φωτιά», όσο και της παραχώρησης των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην αμερικανικών συμφερόντων ONEX και της μετατροπής τους σε επισκευαστήριο του 6ου Στόλου.

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως ξανά χτες και ο αρμόδιος τομεάρχης του, Γ. Κατρούγκαλος - πιέζει σε όλους τους τόνους για την παραπομπή των Ελληνοτουρκικών στη Χάγη, ώστε να δρομολογηθούν μια ώρα αρχύτερα οι «διευθετήσεις» με τη σφραγίδα των ευρωατλαντικών σχεδιασμών.

Θυμίζουμε άλλωστε ότι ήταν τον περασμένο Φλεβάρη, μετά από μια τέτοια συνάντηση με τον τότε Αμερικανό πρέσβη, Τζ. Πάιατ, που ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, μιλούσε για «τη σημασία που έχει η αμερικανική πίεση προς την Τουρκία, προκειμένου να τερματίσει τις προκλητικές δηλώσεις και παραβιάσεις και να προχωρήσει σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ύφεσης, με ορίζοντα την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ στη Χάγη» και λίγο αργότερα από το βήμα της Βουλής καλούσε σε συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, με τον πρωθυπουργό να σπεύδει να αξιοποιήσει την πάσα πραγματοποιώντας τη γνωστή συνάντηση στον Βόσπορο.

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΟΥ ΣΤΕΪΤ ΝΤΙΠΑΡΤΜΕΝΤ
Δεν απαντά σε ποιον ανήκουν τα ελληνικά νησιά!

«Αποκαλυπτήρια» για μια ακόμα φορά για το τι σηματοδοτεί η περιβόητη «αμερικανοΝΑΤΟική σταθερότητα» για τα κυριαρχικά δικαιώματα, ακόμα και την κυριαρχία της Ελλάδας, έγιναν αργά προχτές το βράδυ στη σχετική ενημέρωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Εκεί ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απέφυγε να απαντήσει ακόμα και στο ερώτημα «αν αυτά τα νησιά (σ.σ. τα ελληνικά) ανήκουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία», αναγορεύοντας ακόμα μια φορά σε «οποιεσδήποτε διαφωνίες» ή «διαφορές» την ανοιχτή αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας, συστήνοντας συνεργασία για να μην υπάρχουν εντάσεις εντός της λυκοσυμμαχίας!

Παραθέτουμε ολόκληρη την αποκαλυπτική στιχομυθία ανάμεσα στον δημοσιογράφο και τον εκπρόσωπο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Νεντ Πράις, αργά προχτές το βράδυ (ώρα Ελλάδας), με την ερώτηση που τέθηκε με βάση τις τουρκικές αιτιάσεις περί παραβίασης του καθεστώτος αποστρατιωτικοποίησης στο Αιγαίο και ευθύνης της Αθήνας για εντάσεις κ.τ.λ.:

- Ερώτηση: Η Ελλάδα πρόσφατα ανέπτυξε δεκάδες τεθωρακισμένα οχήματα και τανκς στα νησιά που τελούν υπό αποστρατιωτικοποίηση πολύ κοντά στην τουρκική ενδοχώρα. Δεν ανησυχείτε επειδή πραγματικά μεγαλώνει αυτή η ένταση ή κλιμάκωση που προκαλεί η Ελλάδα;

- Ν. Πράις: Βασική μας υπόθεση αποτελεί ότι σε μια εποχή που η Ρωσία εισέβαλε ακόμα μια φορά σε ένα κυρίαρχο κράτος και η διατλαντική και η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ουκρανίας και ενάντια στην επίθεση της Ρωσίας, τώρα δεν είναι η ώρα για δηλώσεις ή οποιεσδήποτε ενέργειες που θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις μεταξύ των Συμμάχων του ΝΑΤΟ. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να εργαστούν από κοινού για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για την επίλυση όποιων διαφορών που μπορεί να έχουν, διπλωματικά.

- Ερ.: Αλλά, σχετικά με αυτό, μπορείτε να μας πείτε αν αυτά τα νησιά ανήκουν στην Ελλάδα ή την Τουρκία;

- Ν. Π.: Ξαναλέω, ενθαρρύνουμε τους Συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να λύσουν όποιες διαφωνίες μπορεί να έχουν, διπλωματικά. Θεωρούμε...

- Ερ.: Αλλά ποια είναι η θέση των ΗΠΑ για αυτό το ζήτημα;

- Ν. Π.: Θεωρούμε ότι πρέπει να μείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που αποτελεί συλλογική απειλή για όλους μας, και αυτή είναι η επίθεση της Ρωσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ