ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
81 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΕΑΜ
Επίκαιρα πάντα τα διδάγματα του ΕΑΜικού αγώνα

Ηταν σαν χτες - 27 Σεπτέμβρη 1941 - που, όταν «όλα τα 'σκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά» του ναζί κατακτητή, με πρωτοβουλία του ΚΚΕ ιδρύθηκε το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο, το ΕΑΜ, που οργάνωσε τον ελληνικό λαό και την απελευθέρωση της πατρίδας από την τριπλή φασιστική κατοχή.

Στα 81 χρόνια απ' την ίδρυσή του η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σε ανακοίνωσή της σημειώνει: «Το ΕΑΜ έσωσε τον λαό από την πείνα και τον εξανδραποδισμό. Ολόκληρος ο αστικός πολιτικός κόσμος καλούσε τον λαό σε υποταγή στον κατακτητή (...) Με τη συσπείρωση της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού στο ΕΑΜ και με την ανάπτυξη της ένοπλης πάλης του ΕΛΑΣ απελευθερώθηκαν και δημιουργήθηκαν ελεύθερες περιοχές στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκαν λαϊκοί θεσμοί όπως: Οργανα λαϊκής αυτοδιοίκησης, λαϊκά δικαστήρια, λαϊκή πολιτοφυλακή. Οι εργαζόμενοι έγιναν πρωταγωνιστές στις εξελίξεις, φύσηξε αέρας λαϊκής μορφωτικής και πολιτιστικής ανάτασης με τη συστράτευση των πιο φωτεινών μυαλών, των διανοούμενων και της νεολαίας μας».

Προσθέτει πως αποδείχτηκε ότι «και στα χρόνια της Κατοχής υπήρξαν δύο αντίθετοι κόσμοι», ότι «κανένας λαός δεν μπορεί να εμπιστευθεί την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας της πατρίδας του στα αστικά κόμματα που ενδιαφέρονται μόνο για την εξουσία τους σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων». Συμπέρασμα με ιδιαίτερη σημασία σήμερα, «που εξελίσσεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία στον οποίο η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τα άλλα αστικά κόμματα συμμετέχει μέχρι τα μπούνια στο πλευρό των Ευρωατλαντικών συμμάχων τους για τα συμφέροντα της εγχώριας αστικής τάξης με τεράστιους κινδύνους για τον λαό μας».

Συμπληρώνει πως «η πείρα εκείνης της περιόδου δείχνει ότι η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν πρέπει να συντάσσονται με κανέναν ιμπεριαλιστή ληστή, αλλά δείχνει ότι η εργατική τάξη πρέπει να είναι έτοιμη να χτίσει το δικό της μέτωπο με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα για να υπερασπίζεται την εδαφική ακεραιότητα και να βγει νικητής από τον πόλεμο, καταργώντας οριστικά τις αιτίες που γεννούν ιμπεριαλιστικούς πολέμους με την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας».

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ επισημαίνει πως σήμερα απαιτείται η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής δράσης για να βγει η Ελλάδα από τον πόλεμο στην Ουκρανία, για καμιά εμπλοκή και συμμετοχή στους πολεμοκάπηλους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Απαιτεί την αποδέσμευση της χώρας μας από ΝΑΤΟ και ΕΕ, την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Βάσεις, καμιά αλλαγή συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν, για επιστροφή των ελληνικών στρατευμάτων που δρουν εκτός συνόρων.

Παράλληλα, καταγγέλλει την αντικομμουνιστική υστερία της ΕΕ, την ανιστόρητη εξίσωση του φασισμού με τον κομμουνισμό (!), την παραχάραξη της Ιστορίας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και τη συκοφάντηση του σοσιαλισμού - κομμουνισμού και της ΕΣΣΔ με στόχο τη χειραγώγηση των συνειδήσεων των νέων και των λαϊκών δυνάμεων.

«Με τα διδάγματα της μεγάλης δεκαετίας του 1940, των αγώνων του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, συνεχίζουμε στο δρόμο της αντίστασης, της ανυπακοής, της μαζικής λαϊκής οργανωμένης πάλης, της αντιμονοπωλιακής αντιιμπεριαλιστικής αντιπολεμικής πάλης, για να δικαιωθούν οι αγώνες και οι θυσίες των παλαιότερων γενιών και να ανοίξει ο δρόμος για να εκπληρωθούν τα όνειρα και να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του λαού και των νέων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΤΟΜΕΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΖΑΚΥΝΘΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Κάλεσμα συμπόρευσης και πάλης ενάντια στον «δύσκολο χειμώνα»

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και τον λαό να στηρίξουν αποφασιστικά το ΚΚΕ, συμπορευόμενοι μαζί του, διατηρώντας ακόμη και τις όποιες επιφυλάξεις τους, στους αγώνες τού σήμερα, αλλά και στις εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, απηύθυνε ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, σε συγκέντρωση στον Αγιο Κήρυκα στη Ζάκυνθο, το βράδυ της Κυριακής, στο πλαίσιο διήμερης περιοδείας του στο νησί.

Την εκδήλωση άνοιξε η Διονυσία Βλαχιώτη, Γραμματέας της ΤΕ Ζακύνθου, η οποία κατήγγειλε τη στάση της εργοδοσίας στο ξενοδοχείο «Domes Aulus Zante», που δεν επέτρεψε να επισκεφθεί τον χώρο αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Νίκο Καραθανασόπουλο.

Αναφερόμενος στον «δύσκολο χειμώνα» που ετοιμάζουν για τον λαό κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι, ο βουλευτής του Κόμματος σημείωσε ότι οι αυξήσεις στις τιμές της Ενέργειας οφείλονται στις πολιτικές «απελευθέρωσής» της, της «πράσινης μετάβασης» και του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας, που υλοποιεί η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και στις οποίες συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

«Μέσα σε όλα αυτά και τον ανταγωνισμό ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με τη Ρωσία για τον έλεγχο των ενεργειακών πηγών, ξέσπασε και ο πόλεμος στην Ουκρανία που βεβαίως επιβάρυνε την κατάσταση σε βάρος των λαών συνολικά», εξήγησε.

Στάθηκε στο αφήγημα της ανάπτυξης που πλασάρουν επιχειρηματικοί όμιλοι και αστικά κόμματα αποδεικνύοντας ποιοι ωφελούνται: «Την ώρα που πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους και γιγαντώνονται ξενοδόχοι και τουρ οπερέιτορ, οι εργαζόμενοι εργάζονται με χειρότερες σχέσεις εργασίας, χωρίς ρεπό, σε άθλιους χώρους διαμονής, τρώγλες και χωρίς ΣΣΕ. Την ίδια ώρα επιπλέον που το 50% των εργαζομένων δεν μπορεί να κάνει ούτε μια μέρα διακοπές, προκαλούν όταν λένε ότι ένα σετ ξαπλώστρες στη Μύκονο κάνει 600 ευρώ, δηλαδή όσο μια σύνταξη ή μια σαμπάνια 5.000 ευρώ, όσο οι μισθοί μηνών για πολλούς εργαζόμενους στη χώρα. Θέλουν συνολικά τους εργαζόμενους δούλους, να μην έρχονται σε επαφή με το ΚΚΕ. Νιώθει η εργοδοσία, από την ταξική της θέση, τον κίνδυνο γι' αυτό και οι απαγορεύσεις όπως αυτή του "Domes Aulus Zante"».

Με βάση και τα παραπάνω αναφέρθηκε και στις επερχόμενες εκλογές του κλαδικού Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων, καλώντας να δοθεί συνολικά απάντηση με μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, ώστε να «πατά» σε κάθε χώρο δουλειάς, να έχει μεγάλη δύναμη, προς όφελός τους.

Παράλληλα, μίλησε για την κατάσταση που επικρατεί με τις υποδομές, υπογραμμίζοντας: «Την ώρα που πάνω στο νησί μπορεί να βρίσκονται 400.000 κόσμου, το οδικό δίκτυο είναι προβληματικό, το νερό δεν είναι για πόση και δεν επαρκεί, τεράστιοι όγκοι σκουπιδιών συσσωρεύονται και το νοσοκομείο στερείται βασικές ιατρικές ειδικότητες ιατρών και νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού».

Στη συνέχεια έκανε αναφορά στην κατάσταση μικρών επαγγελματιών, που «αν δεν συσσωρεύουν χρέη, βιώνουν μεγάλα αδιέξοδα», αλλά και των βιοπαλαιστών αγροτών, επισημαίνοντας και με το παράδειγμα της μαύρης κορινθιακής σταφίδας ότι «οδηγούνται εκτός παραγωγής, εφόσον χτυπιούνται από το μεγάλο κόστος παραγωγής και το γεγονός ότι τον ιδρώτα τους τον εκμεταλλεύονται μεγαλέμποροι και μεταποιητές, όπως η Παναιγιάλειος Ενωση με τη σταφίδα, που πριμοδοτούνται από ΕΕ και κυβερνήσεις εκμεταλλευόμενοι την κατάσταση, πιέζοντας τις τιμές για τους παραγωγούς προς τα κάτω».

Ο Ν. Καραθανασόπουλος τόνισε ότι απάντηση σε όλα αυτά μπορεί να δώσει η οργανωμένη πάλη του λαού, που να στοχεύει στις αιτίες των προβλημάτων: Τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων και του καπιταλιστικού κέρδους. Οτι και σήμερα υπάρχουν ελπιδοφόροι αγώνες σε σειρά χώρων που έφεραν αποτελέσματα, απέναντι σε όλους όσοι καλλιεργούν την αναμονή και τη λογική «σωτηρίας από τα πάνω», με τον λαό στη γωνία.

Σημείωσε τη σημασία που έχει κάθε μάχη για τους εργαζόμενους και τον λαό, όπως και αυτή της συσπείρωσης των εργαζομένων στα ξενοδοχεία στο κλαδικό τους σωματείο, τονίζοντας ότι η μαζική συμμετοχή θα στείλει μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, λόγος για τον οποίο χρειάζεται η συμβολή όλων.

Η περιοδεία συνεχίστηκε με επισκέψεις σε χώρους δουλειάς και υπηρεσίες στη Ζάκυνθο, όπου αναδείχθηκαν σειρά ζητημάτων που απασχολούν.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την απελευθέρωση της Τρίπολης από τον ΕΛΑΣ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις 1 - 2 Οκτώβρη

Την απελευθέρωση της Τρίπολης από τις μονάδες του ΕΛΑΣ την 1η Οκτώβρη του 1944 τιμά το παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με σειρά εκδηλώσεών του το Σαββατοκύριακο 1η και 2 Οκτώβρη, στην πλατεία Αρεως της πόλης.

Εκεί, πριν 78 χρόνια, παρέλασαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και μίλησαν στον συγκεντρωμένο λαό ο πρωτοκαπετάνιος του, Αρης Βελουχιώτης, ο Μητροπολίτης Αντώνιος, επικεφαλής του ΕΑΜ Πελοποννήσου, ο Γρηγόρης Μίγας, κυβερνητικός επίτροπος, και το αετόπουλο Πάκης. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Καλαμάτας, για να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμώνται επίσης οι εκατοντάδες Αρκάδες που έδωσαν τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 - 1941, οι συμμετέχοντες στην Εθνική Αντίσταση και οι εκτελεσθέντες της περιόδου, όσοι κυνηγήθηκαν και εκτελέστηκαν την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας από το έκτακτο στρατοδικείο Τρίπολης, οι μαχητές και νεκροί του ΔΣΕ, ενώ θα γίνει και συζήτηση ώστε να βγουν συμπεράσματα που θα αφορούν το σήμερα.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι επισκέψιμα και τα υπόγεια του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, όπου ακόμα υπάρχουν έργα εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 1η Οκτώβρη:

Εκθεση φωτογραφικού υλικού της περιόδου έως και το 1945 (από το απόγευμα της ίδιας μέρας έως το βράδυ της Κυριακής).

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και των πολιτικών συμπερασμάτων που προκύπτουν.

Κυριακή 2 Οκτώβρη:

Ιστορικός περίπατος στα μνημεία της Τρίπολης.

Χαιρετισμοί.

Ομιλία από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Συναυλία με το συγκρότημα της ΚΝΕ από την Πάτρα.

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Περιοδείες σε χώρους δουλειάς

Σήμερα Τετάρτη στις 9 π.μ. ο Θοδωρής Σκολαρίκος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής, θα επισκεφτεί το Διοικητικό Μέγαρο του ΟΤΕ για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Αύριο Πέμπτη στις 9 π.μ. ο Νίκος Ρεμπάπης, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο του ΟΤΕ στην Παιανία για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Σύσκεψη με θέμα «Δημόσιο Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Η θέση του ΚΚΕ»

Η Τομεακή Επιτροπή Μεσογείων και Λαυρεωτικής καλεί σήμερα Τετάρτη μαζικούς φορείς της Ανατολικής Αττικής σε σύσκεψη με θέμα «Δημόσιο Νοσοκομείο Ανατολικής Αττικής. Η θέση του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ και βουλευτής Ανατολικής Αττικής του Κόμματος. Η σύσκεψη θα γίνει στις 7.30 μ.μ. στο δημαρχείο Παλλήνης (Φειδιππίδου 22).

Δραστηριότητα Οργανώσεων του ΚΚΕ

Η ΚΟΒ Γιάννουλης Λάρισας πραγματοποιεί εκδήλωση παρουσίασης της έκδοσης του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ, «1922 - Ιμπεριαλιστική Εκστρατεία και Μικρασιατική Καταστροφή», αύριο, Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στην πλατεία Μικρασιατών. Την παρουσίαση θα κάνει η Γεωργία Καπέτη, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ. Θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα στη Μικρασιατική Καταστροφή. Συμμετέχει και η χορωδία του Μορφωτικού Συλλόγου Γιάννουλης.

Συλλυπητήρια

Η διεύθυνση και το προσωπικό του «Ριζοσπάστη» εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην συντρόφισσα Μαρίνα Καλλιγέρη και στην οικογένειά της, για τον θάνατο της μητέρας της.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ