Τετάρτη 28 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τιμά την απελευθέρωση της Τρίπολης από τον ΕΛΑΣ

Πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στις 1 - 2 Οκτώβρη

Την απελευθέρωση της Τρίπολης από τις μονάδες του ΕΛΑΣ την 1η Οκτώβρη του 1944 τιμά το παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ με σειρά εκδηλώσεών του το Σαββατοκύριακο 1η και 2 Οκτώβρη, στην πλατεία Αρεως της πόλης.

Εκεί, πριν 78 χρόνια, παρέλασαν τα τμήματα του ΕΛΑΣ και μίλησαν στον συγκεντρωμένο λαό ο πρωτοκαπετάνιος του, Αρης Βελουχιώτης, ο Μητροπολίτης Αντώνιος, επικεφαλής του ΕΑΜ Πελοποννήσου, ο Γρηγόρης Μίγας, κυβερνητικός επίτροπος, και το αετόπουλο Πάκης. Είχε προηγηθεί η απελευθέρωση της Καλαμάτας, για να ακολουθήσουν και άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.

Μέσα από τις εκδηλώσεις τιμώνται επίσης οι εκατοντάδες Αρκάδες που έδωσαν τη ζωή τους στον ελληνοϊταλικό πόλεμο 1940 - 1941, οι συμμετέχοντες στην Εθνική Αντίσταση και οι εκτελεσθέντες της περιόδου, όσοι κυνηγήθηκαν και εκτελέστηκαν την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας από το έκτακτο στρατοδικείο Τρίπολης, οι μαχητές και νεκροί του ΔΣΕ, ενώ θα γίνει και συζήτηση ώστε να βγουν συμπεράσματα που θα αφορούν το σήμερα.

Καθ' όλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα είναι επισκέψιμα και τα υπόγεια του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου της Τρίπολης, όπου ακόμα υπάρχουν έργα εκτελεσθέντων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών με αποφάσεις του έκτακτου στρατοδικείου.

Το πρόγραμμα:

Σάββατο 1η Οκτώβρη:

Εκθεση φωτογραφικού υλικού της περιόδου έως και το 1945 (από το απόγευμα της ίδιας μέρας έως το βράδυ της Κυριακής).

Ανοιχτή σύσκεψη - συζήτηση με παρουσίαση των ιστορικών γεγονότων και των πολιτικών συμπερασμάτων που προκύπτουν.

Κυριακή 2 Οκτώβρη:

Ιστορικός περίπατος στα μνημεία της Τρίπολης.

Χαιρετισμοί.

Ομιλία από την κεντρική διοίκηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Συναυλία με το συγκρότημα της ΚΝΕ από την Πάτρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ