ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ «NORD STREAM»
Με αλληλοκατηγορίες για το σαμποτάζ κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση

Copyright 2022 The Associated

Με σφοδρές αντιπαραθέσεις και αλληλοκατηγορίες μεταξύ ΗΠΑ - ΕΕ και Ρωσίας, για τη διαφαινόμενη δολιοφθορά σε τμήματα των αγωγών «Nord Stream», κλιμακώνεται η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση.

Η ΕΕ τόνισε σε χτεσινή ανακοίνωσή της ότι «δεν είναι σύμπτωση» οι εκρήξεις και οι διαρροές φυσικού αερίου με διαφορά λίγων ωρών, ενώ ο επικεφαλής Εξωτερικής Πολιτικής της, Ζ. Μπορέλ, προειδοποίησε ότι «οποιαδήποτε εσκεμμένη διατάραξη των υποδομών Ενέργειας της Ευρώπης είναι εντελώς απαράδεκτη και θα απαντηθεί με ισχυρό και ενιαίο τρόπο».

Για «σκόπιμες ενέργειες» έκανε λόγο και η πρωθυπουργός της Δανίας, Μ. Φρέντρικσεν, ενώ η Σουηδία έχει ξεκινήσει προκαταρκτική έρευνα για «δολιοφθορά».

Ο δε Μ. Ποντόλιακ, σύμβουλος της ουκρανικής προεδρίας, σε ανάρτησή του έσπευσε να κάνει λόγο για «μια τρομοκρατική επίθεση σχεδιασμένη από τη Ρωσία» και για «μια πράξη επίθεσης εναντίον της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Ενέργεια διεθνούς τρομοκρατίας», λέει η Ρωσία, δείχνοντας τις ΗΠΑ

Από την άλλη πλευρά, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντ. Πεσκόφ χαρακτήρισε τις κατηγορίες σε βάρος της Μόσχας «προβλέψιμα ανόητες», προσθέτοντας ότι «βλέπουμε την υστερική αντίδραση των Πολωνών και τα τεράστια κέρδη των Αμερικανών προμηθευτών υγροποιημένου φυσικού αερίου, που έχουν πολλαπλασιάσει τις προμήθειές τους στην ευρωπαϊκή ήπειρο».

Τα τεράστια κέρδη που θα αποκομίσουν περαιτέρω οι αμερικανικές εταιρείες εξαγωγής LNG επεσήμανε και η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μ. Ζαχάροβα, η οποία κατηγόρησε ευθέως τις ΗΠΑ για «σκοτεινό» ρόλο στις εκρήξεις στο δίκτυο αγωγών «Nord Stream».

Η Ζαχάροβα κάλεσε τον Μπάιντεν να απαντήσει «αν οι Ηνωμένες Πολιτείες έκαναν πράξη την απειλή τους», αναφερόμενη στη δήλωση που είχε κάνει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ στις 7 Φλεβάρη, ότι η Ουάσιγκτον θα «έβαζε τέλος» στον «Nord Stream 2» αν η Μόσχα επενέβαινε στρατιωτικά στην Ουκρανία. Τόνισε ακόμα ότι ο Αμερικανός Πρόεδρος «πρέπει να είναι υπεύθυνος για τα λόγια του» και ότι «η Ευρώπη πρέπει να μάθει την αλήθεια».

Επίσης χτες, η ρωσική πρεσβεία στη Δανία σε ανακοίνωσή της κατήγγειλε τη «δολιοφθορά κατά της ενεργειακής ασφάλειας της Ρωσίας και της Ευρώπης».

Τη ίδια ώρα, η Μόσχα χαρακτηρίζει πλέον ενέργειες διεθνούς τρομοκρατίας τις διαρροές στους «Nord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τις έρευνες θα αναλάβει το «τμήμα καταπολέμησης της διεθνούς τρομοκρατίας» της FSB.

«Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ», λέει ο πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας

Οι παραπάνω δηλώσεις της Ζαχάροβα ήρθαν μετά την ανάρτηση του πρώην ΥΠΕΞ της Πολωνίας και νυν ευρωβουλευτή, Ράντεκ Σικόρσκι, στην οποία ευχαρίστησε τις ΗΠΑ για το περιστατικό στον «Nord Stream 2», παραπέμποντας και στη σχετική απάντηση του Αμερικανού Προέδρου σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του παραμονές της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Η Α. Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, όπως ήταν αναμενόμενο έσπευσε να μιλήσει για «γελοίες» ρωσικές υπόνοιες, λέγοντας πως «η Ρωσία διαδίδει παραπληροφόρηση εδώ και πολύ καιρό, και το κάνει ξανά σε αυτήν την περίπτωση».

Πολεμικές προετοιμασίες και για την «προστασία κρίσιμων υποδομών»

Οσο για τη Γερμανία, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Χεμπεστράιτ ανέφερε πως «δεν έχουμε λόγο να πιστεύουμε ότι το πρόβλημα στους αγωγούς οφείλεται σε φυσικά αίτια», αρνήθηκε ωστόσο να σχολιάσει πληροφορίες περί σχετικής προειδοποίησης από μυστικές υπηρεσίες άλλων χωρών.

Ο Γερμανός εκπρόσωπος εξήγησε ότι η ζημιά στους αγωγούς δεν έχει επίδραση στην προμήθεια φυσικού αερίου της Γερμανίας, καθώς η ροή από τον «Nord Stream 1» έχει σταματήσει εδώ και βδομάδες, ο δε «Nord Stream 2» δεν λειτούργησε ποτέ. Σε ό,τι αφορά τις έρευνες για το περιστατικό και τις πιθανές συνέπειες, σημείωσε ότι το Βερολίνο βρίσκεται σε συνεχή συντονισμό με τους εταίρους του σε ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, εντάθηκε η φύλαξη στα γερμανικά χωρικά ύδατα και ζητήθηκε από τα αντίστοιχα κρατίδια η εντατικοποίηση της φύλαξης των παράκτιων περιοχών στη Βόρεια και στη Βαλτική Θάλασσα, με την «ανησυχία» να αφορά την προστασία των τερματικών σταθμών υγροποιημένου φυσικού αερίου, οι οποίοι κατασκευάζονται στην ίδια περιοχή, για την «υποδοχή» του αμερικανικού LNG, αλλά και των υποθαλάσσιων καλωδίων τηλεπικοινωνιών.

«Η υποτιθέμενη πράξη δολιοφθοράς στους αγωγούς μας δείχνει για άλλη μια φορά πόσο εξαρτημένοι είμαστε από κρίσιμες υποδομές, και στο νερό», δήλωσε η υπουργός Αμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τη σουηδική κυβέρνηση, προκειμένου να προσφέρει τη συνδρομή του γερμανικού Πολεμικού Ναυτικού στις έρευνες.

Σε δολιοφθορά απέδωσε τις εκρήξεις και ο γγ του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, αναφέροντας ότι συζήτησε το θέμα και με τον υπουργό Αμυνας της Δανίας Μόρτεν Μποντσκόφ, καθώς και ότι συζήτησαν επίσης την προστασία κρίσιμων υποδομών σε χώρες του ΝΑΤΟ.

Την ίδια ώρα, και η Νορβηγία αναπτύσσει στρατεύματα κοντά στις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου. «Ο στρατός θα είναι πιο ορατός στις νορβηγικές εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Γιόνας Γκαρ Στέρε, σε συνέντευξη Τύπου.

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Στο φόντο όλων αυτών, η γερμανική εφημερίδα «Tagesspiegel», επικαλούμενη τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες, κάνει λόγο για βλάβες που μπορεί να καταστήσουν για πάντα μη λειτουργικούς τους αγωγούς, καθώς αν οι διαρροές στις δύο γραμμές δεν επισκευαστούν γρήγορα, θα εισρεύσουν στους αγωγούς μεγάλες ποσότητες αλμυρού νερού, προκαλώντας σημαντική φθορά.

Η Αρχή λειτουργίας του αγωγού «Νοrd Stream» ανακοίνωσε ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν από τις εκρήξεις σε τρία τμήματα των αγωγών είναι «πρωτόγνωρες», ενώ ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» απέφυγε να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις. Αργότερα χτες όμως ανακοίνωσε πως η Ρωσία μπορεί να ασκήσει κυρώσεις σε βάρος της ουκρανικής εταιρείας «Naftogaz», με την οποία βρίσκεται σε προστριβή. Σε μια τέτοια περίπτωση, εκτιμούν αναλυτές της τράπεζας ING Bank, «θα πρόκειται για σημαντική εξέλιξη», γιατί αν ασκηθούν κυρώσεις στη «Naftogaz» η «Gazprom» δεν θα μπορεί να πληρώσει τέλη μεταφοράς στην εταιρεία για το ρωσικό φυσικό αέριο που προορίζεται για την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι διαρροές στους «Νord Stream» θα απασχολήσουν αύριο Παρασκευή το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καθώς θα συγκληθεί έπειτα από αίτημα της Ρωσίας.


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναταράξεις με επίκεντρο τη βρετανική οικονομία

Υπό τη στενή παρακολούθηση διεθνών χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών μονοπωλίων, παραμένει η «ρευστή» κατάσταση της στερλίνας και των βρετανικών κρατικών ομολόγων, όπως και οι επόμενες κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο «μίνι» προϋπολογισμός που παρουσίασε στις 16 Σεπτέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ και ο οποίος προβλέπει σειρά φορομειώσεων στις μεγάλες εταιρείες, στέλνοντας τον λογαριασμό δεκάδων δισ. στον λαό.

Χτες η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, αναβάλλοντας την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το απόθεμα ομολόγων που διακρατεί, ύψους 838 δισ. στερλινών (892 δισ. δολάρια), κατά 80 δισ. στερλίνες το 2023, και ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα, λόγω των αντιδράσεων από τις αγορές.

Θυμίζουμε ότι οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων έκαναν στην αρχή της βδομάδας μηνιαίο «άλμα» - ρεκόρ 65ετίας, μετά το σχέδιο για τις φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972. Την Τρίτη το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης (30ετές ομόλογο) σκαρφάλωσε πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες. Παράλληλα, οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σε διετές χαμηλό, με τα υψηλά κόστη δανεισμού να μεγαλώνουν τις ανησυχίες για νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση και να στρέφουν τους επενδυτές στο δολάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από το 2010, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, πέρα από το 4,5%, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα το γουάν υποχώρησε σε ισοτιμία 7,24 ανά δολάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε τους κανόνες για τη διαπραγμάτευση του νομίσματος στο Χονγκ Κονγκ το 2010.

Νέες κυρώσεις και αναβολές για έκτακτο φόρο από την ΕΕ

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χτες σχέδιο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με προβλεπόμενο κόστος άνω των 7 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε μεταξύ άλλων την απαγόρευση εξαγωγών σε βασικά είδη τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.λπ. Ζητά επίσης να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναβάλουν για έναν χρόνο την επιβολή ειδικής εισφοράς στα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με το «Reuters», που επικαλείται την τελευταία τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή προβλέπει ότι θα αφεθεί ...στην ευχέρεια των κρατών - μελών να επιβάλουν τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό φόρο στα κέρδη των εταιρειών Ενέργειας το 2022, ή μόνο το 2023, εφόσον το επιθυμούν.

Την ίδια ώρα, παρά τις λεπτές ισορροπίες που τηρεί η Τουρκία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και την επιμελή αποφυγή υιοθέτησης των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, χτες οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Turkiye Halk, TC Ziraat και Turkiye Vakiflar αποφάσισαν (σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg») να σταματήσουν τη χρήση του ρωσικού συστήματος τραπεζικών καρτών MiR, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ασκούνταν σε βάρος τους αμερικανικές τραπεζικές κυρώσεις.

Πριν από έναν μήνα είχαν σταματήσει τις συναλλαγές με τις ρωσικές κάρτες κι άλλες τουρκικές τράπεζες, για τον ίδιο λόγο, επικαλούμενες «τεχνικά προβλήματα».

Ανησυχίες για «λουκέτα» επιχειρήσεων στη Γερμανία

Ερευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου HDE αναφέρει πως πλέον οι μισές επιχειρήσεις στη Γερμανία δηλώνουν ότι απειλούνται με λουκέτο, ευελπιστώντας να «ξεχειμωνιάσουν» με μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, ενώ κάποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς των εργαζομένων τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ