Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Αναταράξεις με επίκεντρο τη βρετανική οικονομία

Υπό τη στενή παρακολούθηση διεθνών χρηματοπιστωτικών και τραπεζικών μονοπωλίων, παραμένει η «ρευστή» κατάσταση της στερλίνας και των βρετανικών κρατικών ομολόγων, όπως και οι επόμενες κινήσεις της βρετανικής κυβέρνησης, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε ο «μίνι» προϋπολογισμός που παρουσίασε στις 16 Σεπτέμβρη ο υπουργός Οικονομικών Κουάζι Κουάρτενγκ και ο οποίος προβλέπει σειρά φορομειώσεων στις μεγάλες εταιρείες, στέλνοντας τον λογαριασμό δεκάδων δισ. στον λαό.

Χτες η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά προσωρινό πρόγραμμα αγορών ομολόγων προκειμένου να σταθεροποιήσει την αγορά, αναβάλλοντας την έναρξη του προγράμματος πώλησης που είχε προγραμματίσει. Ανακοίνωσε επίσης ότι θα μειώσει το απόθεμα ομολόγων που διακρατεί, ύψους 838 δισ. στερλινών (892 δισ. δολάρια), κατά 80 δισ. στερλίνες το 2023, και ότι θα αναβάλει την έναρξη των πωλήσεων, που επρόκειτο να ξεκινήσει την επόμενη βδομάδα, λόγω των αντιδράσεων από τις αγορές.

Θυμίζουμε ότι οι αποδόσεις των βρετανικών ομολόγων έκαναν στην αρχή της βδομάδας μηνιαίο «άλμα» - ρεκόρ 65ετίας, μετά το σχέδιο για τις φορολογικές περικοπές και τη μεγαλύτερη αύξηση δανεισμού από το 1972. Την Τρίτη το κόστος μακροπρόθεσμου δανεισμού της βρετανικής κυβέρνησης (30ετές ομόλογο) σκαρφάλωσε πάνω από το 5% για πρώτη φορά σε δύο δεκαετίες. Παράλληλα, οι μετοχές στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές υποχώρησαν σε διετές χαμηλό, με τα υψηλά κόστη δανεισμού να μεγαλώνουν τις ανησυχίες για νέα διεθνή καπιταλιστική κρίση και να στρέφουν τους επενδυτές στο δολάριο.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ξεπέρασαν το 4% για πρώτη φορά από το 2010, καθώς εντείνονται οι ενδείξεις ότι η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) θα αυξήσει κι άλλο τα επιτόκια, πέρα από το 4,5%, ώστε να συγκρατήσει τον πληθωρισμό.

Την ίδια ώρα το γουάν υποχώρησε σε ισοτιμία 7,24 ανά δολάριο, αγγίζοντας το χαμηλότερο επίπεδο από τότε που το Πεκίνο χαλάρωσε τους κανόνες για τη διαπραγμάτευση του νομίσματος στο Χονγκ Κονγκ το 2010.

Νέες κυρώσεις και αναβολές για έκτακτο φόρο από την ΕΕ

Στο μεταξύ, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε χτες σχέδιο για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας, με προβλεπόμενο κόστος άνω των 7 δισ. ευρώ.

Η πρόεδρος της Κομισιόν πρότεινε μεταξύ άλλων την απαγόρευση εξαγωγών σε βασικά είδη τεχνολογίας που χρησιμοποιούνται από τον ρωσικό στρατό, όπως είδη αεροναυπηγικής, ηλεκτρονικά εξαρτήματα, χημικές ουσίες κ.λπ. Ζητά επίσης να απαγορευτεί στους πολίτες της ΕΕ να συμμετέχουν στα διοικητικά όργανα ρωσικών κρατικών εταιρειών.

Νωρίτερα ανακοινώθηκε ότι οι χώρες της ΕΕ ενδέχεται να αναβάλουν για έναν χρόνο την επιβολή ειδικής εισφοράς στα λεγόμενα «υπερκέρδη» των εταιρειών ορυκτών καυσίμων, ώστε να καταλήξουν σε συμφωνία στη Σύνοδο των υπουργών Ενέργειας την ερχόμενη Παρασκευή. Σύμφωνα με το «Reuters», που επικαλείται την τελευταία τροποποίηση της σχετικής ευρωπαϊκής πρότασης, αυτή προβλέπει ότι θα αφεθεί ...στην ευχέρεια των κρατών - μελών να επιβάλουν τον προγραμματισμένο ευρωπαϊκό φόρο στα κέρδη των εταιρειών Ενέργειας το 2022, ή μόνο το 2023, εφόσον το επιθυμούν.

Την ίδια ώρα, παρά τις λεπτές ισορροπίες που τηρεί η Τουρκία μεταξύ Δύσης και Ρωσίας και την επιμελή αποφυγή υιοθέτησης των δυτικών κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, χτες οι τουρκικές κρατικές τράπεζες Turkiye Halk, TC Ziraat και Turkiye Vakiflar αποφάσισαν (σύμφωνα με πληροφορίες του αμερικανικού δικτύου «Bloomberg») να σταματήσουν τη χρήση του ρωσικού συστήματος τραπεζικών καρτών MiR, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα ασκούνταν σε βάρος τους αμερικανικές τραπεζικές κυρώσεις.

Πριν από έναν μήνα είχαν σταματήσει τις συναλλαγές με τις ρωσικές κάρτες κι άλλες τουρκικές τράπεζες, για τον ίδιο λόγο, επικαλούμενες «τεχνικά προβλήματα».

Ανησυχίες για «λουκέτα» επιχειρήσεων στη Γερμανία

Ερευνα του Γερμανικού Συνδέσμου Λιανικού Εμπορίου HDE αναφέρει πως πλέον οι μισές επιχειρήσεις στη Γερμανία δηλώνουν ότι απειλούνται με λουκέτο, ευελπιστώντας να «ξεχειμωνιάσουν» με μέτρα εξοικονόμησης Ενέργειας, ενώ κάποιες μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζουν το ενδεχόμενο να περιορίσουν το ωράριο λειτουργίας τους προκειμένου να μειώσουν το ενεργειακό κόστος, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους μισθούς των εργαζομένων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ