ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΝΩΣΕΙΣ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΒΕ
Διαδηλώνουν την Τετάρτη στο υπουργείο Οικονομικών

Κάλεσμα σε πολύμορφη δράση με κορύφωση την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη

Τριήμερο δράσης στις 3, 4 και 5 Οκτώβρη, που θα κορυφωθεί την Τετάρτη 5/10 με συγκέντρωση στις 7.30 μ.μ. στο υπουργείο Οικονομικών, οργανώνουν συνδικαλιστικές οργανώσεις αυτοαπασχολούμενων. Πιο συγκεκριμένα, στις κινητοποιήσεις καλούν η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής, μαζί με τις Ομοσπονδίες Βιοτεχνίας Ξύλου, Βιοτεχνών Υποδηματοποιών και Συνταξιούχων ΟΑΕΕ. Επίσης 13 κλαδικά σωματεία και Ενώσεις καθώς και 12 τοπικές Ενώσεις ΕΒΕ και δύο Επιτροπές Αγώνα.

Οι συνδικαλιστικοί φορείς των επαγγελματιών προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη και, στην κατεύθυνση αυτή, η ΟΒΣΑ έχει καλέσει τις τριτοβάθμιες οργανώσεις «ΓΣΕΒΕΕ και ΕΣΕΕ να πάρουν απόφαση συμμετοχής στις κινητοποιήσεις, ακόμα και με κλείσιμο καταστημάτων».

«Οι επαγγελματίες απαντάμε στον εμπαιγμό της κυβέρνησης. Κλιμακώνουμε τη δράση μας. Συμμετέχουμε στην πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη», σημειώνει η ΟΒΣΑ. Καλεί τα σωματεία να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες για την ενημέρωση και κινητοποίηση των επαγγελματιών, να πάρουν μέρος στην κινητοποίηση στις 5 Οκτώβρη και να κλιμακώσουν τη δράση τους με συμμετοχή στην απεργία στις 9 Νοέμβρη.

Στη Βορειοδυτική Ελλάδα

«Ηρθε η ώρα να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας», τονίζει και η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Βορειοδυτικής Ελλάδας και Νήσων (ΟΕΣΒΔΕΝ), καλώντας «τις Ομοσπονδίες που είμαστε στην ΕΣΕΕ να προχωρήσουμε από κοινού σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα, να συντονίσουμε τη φωνή μας με κορύφωση την πανελλαδική απεργία στις 9 Νοέμβρη».

«Να μη γίνουμε τα εξιλαστήρια θύματα. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας, υπερασπίζοντας το εισόδημά μας, διεκδικώντας την κάλυψη των αναγκών μας. Αρνούμαστε να αποδεχτούμε αμαχητί έναν ακόμα "δύσκολο χειμώνα" αντιλαϊκής πολιτικής. Να δώσουμε δυναμική απάντηση, χωρίς καθυστέρηση, στην πολιτική που μας οδηγεί στο λουκέτο», σημειώνει η Ομοσπονδία.

«Μετά την οικονομική κρίση, τις βαριές επιπτώσεις της πανδημίας, καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε τις οφειλές σε εφορία, ΦΠΑ, προμηθευτές, τράπεζες που είναι στην ημερήσια διάταξη κάθε μικρού έμπορα. Οσους διακανονισμούς και να κάνουμε, η κατάσταση μέρα με τη μέρα χειροτερεύει.

Τα χρέη σε συνάρτηση με την πρωτοφανή ακρίβεια σε είδη πρώτης ανάγκης, σε πρώτες ύλες, στο ρεύμα, στα καύσιμα, επιβαρύνουν την ήδη οριακή οικονομική μας κατάσταση.

Ζητούν να ζούμε για να αποπληρώνουμε τα άδικα χαράτσια και τους φόρους τους, για να επιδοτούν με πακτωλούς δισ. τους μεγάλους ομίλους και τις πολυεθνικές.

Ο φόρος του τέλους επιτηδεύματος που θεσπίστηκε σαν έκτακτο μέτρο πριν μια δεκαετία, είναι ακόμα εδώ, για να μας θυμίζει ότι "ισονομία" σημαίνει ο μικρός έμπορος και το σούπερ μάρκετ να πληρώνουν τον ίδιο φόρο», αναφέρει μεταξύ άλλων, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ και επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση καταργεί το χαράτσι για το 2023 μόνο σε όσους επιχειρηματίες αυξήσουν προσωπικό, δηλαδή σε όσους έχουν αποδεδειγμένα κέρδη και όχι σε αυτούς που το έχουν πραγματική ανάγκη.

Η κυβέρνηση άλλωστε ενισχύει τις ανώνυμες εταιρείες με μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με την Ομοσπονδία να σχολιάζει: «Δυστυχώς η "επιχειρηματικότητα" έχει άλλο πρόσημο για τις μεγάλες επιχειρήσεις και άλλο για τους επαγγελματίες και εμπόρους. Από τη μια οι μεγάλες επιχειρήσεις καλοταϊσμένες με το Ταμείο Ανάκαμψης, τις επιδοτήσεις και τις φοροαπαλλαγές, απολαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος. Από την άλλη εμείς με τα ψίχουλα των κουπονιών, την ακρίβεια και τη φορολογία, να παλεύουμε καθημερινά πνιγμένοι στην ανασφάλεια».

Η Ομοσπονδία στέκεται επίσης στις μεγάλες ευθύνες που έχει η πλειοψηφία της ΕΣΕΕ, αφού «τις προηγούμενες βδομάδες διέρρεαν πληροφορίες για τον μποναμά του πρωθυπουργού, για το τέλος επιτηδεύματος που τάχα θα καταργηθεί». Σημειώνει ότι είναι «αντίθετοι σε κάθε σκέψη για κινητοποίηση», οπότε «τώρα τι έχουν να πουν που οι έμποροι θα πληρώσουν ακριβά την αναμονή και τις προσδοκίες που και αυτοί καλλιέργησαν;».

«Να δώσουμε δυναμική απάντηση, χωρίς καθυστέρηση, στην πολιτική που μας οδηγεί στο λουκέτο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, καλώντας τους Εμπορικούς Συλλόγους «να προχωρήσουν μέσα στον Οκτώβρη σε Γενικές Συνελεύσεις, καμπάνιες ενημέρωσης, συγκεντρώσεις, σε παραστάσεις διαμαρτυρίας σε εταιρείες Ενέργειας και εφορίες για τις εξελίξεις και προβολή των διεκδικήσεών μας. Να προχωρήσουμε σε κοινές δράσεις με άλλες Ομοσπονδίες και Συλλόγους επαγγελματιών σε κάθε πόλη».

Οι επαγγελματίες διεκδικούν:

Αμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στην Ενέργεια:

Γενναία μείωση και πλαφόν στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς πρόσθετα χαράτσια. Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ σε πετρέλαιο, βενζίνη, φυσικό αέριο και ηλεκτρική ενέργεια. Καμία διακοπή ρεύματος σε όσους δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους υπέρογκους λογαριασμούς. Αμεση ρύθμιση των χρεών. Οχι στις πολιτικές απελευθέρωσης της Ενέργειας, της πράσινης μετάβασης, του Χρηματιστηρίου της Ενέργειας.

Κάτω οι φόροι:

Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, με προοδευτική αύξηση της φορολογίας για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, της προκαταβολής φόρου. Κατάργηση του ΦΠΑ στα βασικά είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, του ΕΝΦΙΑ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Διαγραφή των δημοτικών τελών στην περίοδο της πανδημίας. Μείωση των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις μέχρι 12.000 ευρώ εισόδημα.

Κάτω τα χρέη και οι κατασχέσεις:

Διαγραφή χρεών σε εφορία και τράπεζες. Του συνόλου των τόκων και των προστίμων. Του 30% του υπόλοιπου χρέους για τους εν ενεργεία και του 50% για όσους έβαλαν λουκέτο. Διαγραφή τόκων και προστίμων για χρέη ατομικής ασφάλισης. Επίσης, διαγραφή του μέρους των χρεών που αφορά την εισφορά Υγείας. Η Υγεία πρέπει να είναι δημόσια και δωρεάν για όλους, με σύγχρονες και επαρκείς υπηρεσίες. Αυξήσεις στις συντάξεις. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού. Αναστολή κατασχέσεων και απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

Αμεσα μέτρα για τη λαϊκή στέγαση:

Επιδότηση ενοικίου για εργατικά και λαϊκά νοικοκυριά, τους φοιτητές, τις μικρές επιχειρήσεις, διεύρυνση των κριτηρίων ένταξης και αύξηση της επιδότησης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Κινητοποίηση ενάντια στο σχέδιο για τις Λαϊκές Αγορές

Με παράσταση διαμαρτυρίας στην περιφερειακή αρχή Αττικής, προχτές το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών μαζί με τον Σύλλογο Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής (ΣΥΠΑ) κατέθεσαν τις θέσεις τους και την αντίθεσή τους στη σχεδιαζόμενη μετατροπή των Διευθύνσεων Λαϊκών Αγορών των Περιφερειών Αττικής και Κεντρικής Μακεδονίας (σε πρώτη φάση) σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και στην υποχρεωτική απόσπασή τους στον νέο φορέα.

Οπως ενημερώνει ο Σύλλογος, σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με υπαλλήλους της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών με το ΔΣ του ΣΥΠΑ επιβεβαιώθηκε η απαίτηση να παραμείνει η υπηρεσία ως Διεύθυνση της Περιφέρειας Αττικής, να μην αποσπαστούν υποχρεωτικά οι υπάλληλοι και να αξιοποιηθεί η εμπειρία τους για να αναβαθμιστεί το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας της Διεύθυνσης προς όφελος μικροπαραγωγών - επαγγελματιών και εργαζομένων.

Στη συνέχεια, σε συνάντηση με τους εκπροσώπους της Περιφέρειας Αττικής οι τελευταίοι «προσπάθησαν να αμβλύνουν τις αντιδράσεις λέγοντας ότι τα προσχέδια βγαίνουν και για να μετρηθούν οι αντιδράσεις των ενδιαφερόμενων μερών» και «κατέληξαν πως η διοίκηση και ο περιφερειάρχης θα πάρουν σαφή θέση όταν τους δοθεί επίσημα το σχέδιο νόμου».

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι παρουσίασαν τις θέσεις τους και τόνισαν ότι «τόσο ο ΣΥΠΑ όσο και η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδας (ΟΣΥΑΠΕ) θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να σταματήσει η προσπάθεια μετατροπής της Διεύθυνσης Λαϊκών Αγορών σε ΝΠΔΔ. Μια προσπάθεια που ανοίγει τον δρόμο στην πλήρη λειτουργία τους με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, με αρνητικές επιπτώσεις όχι μόνο στους εργαζόμενους αλλά και στους μικροπαραγωγούς και πωλητές αλλά και λαϊκά νοικοκυριά, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα μες στη δύσκολη καθημερινότητα της ακρίβειας και της φτώχειας».

ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΙ ΣΥΛΛΟΓΟΙ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ με αίτημα τη μείωση του κόστους παραγωγής

Καλούν επίσης σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις στην έκθεση «Agrotica»

Παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ Σπάρτης, απαιτώντας άμεση μείωση του κόστους παραγωγής και καλώντας σε αγώνα για την επιβίωση των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων, πραγματοποίησαν χτες οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι Λακωνίας, Δήμου Σπάρτης, Ευρώτα και Δημοτικής Ενότητας Σμύνους Ανατολικής Μάνης.

Στο κάλεσμά τους ανταποκρίθηκε και συμμετείχε και το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ - ΕΦΚΑ Λακωνίας, εκπρόσωποι του οποίου, από κοινού με τους εκπροσώπους των Αγροτικών Συλλόγων, κατέθεσαν τα αιτήματά τους στη διοίκηση της ΔΕΗ.

Παράλληλα προχώρησαν σε ενημέρωση των πολιτών με ντουντούκες και ανακοινώσεις, καθώς και συμβολικό αποκλεισμό της εισόδου του καταστήματος.

Στον χαιρετισμό του ο Βασίλης Βρουλίτης, γραμματέας της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου, κάλεσε σε μαζικό ξεσηκωμό και κλιμάκωση της πάλης, μπροστά και στην απεργία στις 9 Νοέμβρη. Μέχρι τότε κάλεσε τους αγρότες να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση που οργανώνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων στην έκθεση «Agrotica» της Θεσσαλονίκης το Σάββατο 22 Οκτώβρη, συμπληρώνοντας ότι το επόμενο διάστημα θα πραγματοποιηθούν επισκέψεις ενημέρωσης και στα χωριά της Λακωνίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ