ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΣ ΒΟΓΙΑΤΖΗΣ
ΦΩΤΟ

Την 1η Οκτώβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια που «έφυγε» από κοντά μας ο ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ ΓΑΒΡΙΗΛ (ΒΙΛΥ). Αφιέρωσε το μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής του στην ανάπτυξη του σκακιού στη Θεσσαλονίκη. Με μεράκι και αγάπη για το άθλημα και τους παίκτες, δημιούργησε και υποστήριξε πληθώρα σκακιστικών εκδηλώσεων για μεγάλους και παιδιά, τουρνουά, σιμουλτανέ, συντέλεσε ώστε να ενταχθεί το σκάκι στη σχολική ζώνη. Υπήρξε για πολλά χρόνια πρόεδρος και η ψυχή του σωματείου Ενωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης (ΕΣΘ).

Διετέλεσε μέλος της διοίκησης της ΕΣΟ από το 2012 έως το 2016 και επί σειρά ετών πρόεδρος της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Βόρειας Ελλάδας όπως και της Ενωσης Σκακιστικών Σωματείων Ν. Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής.

Με πολύ μεράκι και αγάπη δημιούργησε και υποστήριξε πληθώρα σκακιστικών εκδηλώσεων όπως το Open Καλαμαριάς, Λευκός Πύργος, κλειστό τουρνουά GM Σταυρούπολης, σκακιστικές βιβλιοθήκες στον δήμο Θεσσαλονίκης και στον δήμο Καλαμαριάς.

Πρωτάθλημα Ανδρών Ελλάδος 1998 στην Αριστοτέλους αλλά και Πρωτάθλημα Ελλάδος Ανδρών 2005 στα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη. Είχε τη χαρά να δει την ΕΣΘ να αναδεικνύεται Κυπελλούχος Ελλάδας και πρωταθλήτρια εφήβων, και τους δυο γιους του, Θάνο και Δημήτρη, GM και μέλη της Εθνικής ομάδας καθώς και πρωταθλητή Ελλάδας τον Θάνο το 2015.

Ανθρωπος έντονα πολιτικοποιημένος, με τη συμμετοχή του στη Νεολαία Λαμπράκη, το 1985 μαζί με την παρέα των πρώην Λαμπράκηδων εκδίδουν στη συνοικία του Φοίνικα το περιοδικό «ΕΡΜΑΧΟΣ». Μέσα στα τεύχη του παρουσιάζονται τα ποιήματά του αλλά και κείμενα όπως «Η Λαϊκή Δημοκρατία της Θεσσαλονίκης 1342 - 1349. Κίνημα των Ζηλωτών». Στο κείμενο αυτό, δημοσιευμένο στο τεύχος 2-3 το 1985, καταλήγει: «Ετσι λοιπόν πέρασε στην Ιστορία το κίνημα των Θεσσαλονικέων Ζηλωτών πρωτοπόρων στη δημιουργία ενός καθεστώτος αταξικού με καθαρά λαϊκή βάση εξουσίας. Παρ' όλη τη λάσπη που οι λόγιοι και ιστορικοί πέταξαν ενάντια στο κίνημα αυτό μένει και είναι μια λαμπρή σελίδα στην παγκόσμια Ιστορία των λαϊκών αγώνων και εξεγέρσεων για ελευθερία, δικαιοσύνη και ισότητα». Θα τον θυμόμαστε με αγάπη και σεβασμό και θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε το έργο που αυτός στήριξε για μια ολόκληρη ζωή.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ
ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ
Στη μνήμη του προσφέρω 100 ευρώ μέσω της ΚΟΒ Βότση - Φοίνικα στο ΚΚΕ.

Μ. Ν.

***

ΦΩΤΟ

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκε ένα χρόνος από τον θάνατο της ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑ - ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ. Στη μνήμη της προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ.

Οι κόρες της Αιμιλία και Μαρία

  • Ενας χρόνος πέρασε από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η συντρόφισσα ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΑ - ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ. Στη μνήμη της τα αδέλφια της Στράτος και Βάσω Αντώνα, Σταυρίτσα και Χρήστος Σταθέλλης προσφέρουν στην ΚΟΒ Μανταμάδου από 50 ευρώ.
  • Για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της αγαπημένης μου φίλης και συντρόφισσας ΕΛΕΝΗΣ ΑΝΤΩΝΑ - ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ προσφέρω στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

Σοφία Κυπράκη - Χατζηχρήστου

***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Οκτώβρη συμπληρώνονται 40 μέρες από τη μέρα που μας άφησε ο σύντροφος ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ, από την Καβάλα.

Τιμώντας τους αγώνες που έδωσε όλα του τα χρόνια ο Πέτρος Ταχματζίδης μέχρι και την τελευταία στιγμή, ταυτόχρονα με τον άνισο αγώνα που έδινε για τη ζωή του, θέλουμε να τιμήσουμε τον σύζυγο, πατέρα και παππού μας προσφέροντας το ποσό των 500 ευρώ στο ΚΚΕ. Είμαστε σίγουροι ότι αυτό θα επιθυμούσε και ο ίδιος.

***

ΦΩΤΟ

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τον θάνατο της πολυαγαπημένης μας κόρης ΕΛΕΝΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ, αγωνίστριας και φίλης του ΚΚΕ, οι γονείς της Θανάσης και Ευτυχία Αποστολοπούλου, τα αδέρφια της Μάγδα, Βαγγέλης και Ιωάννα και ο σύντροφός της Παναγιώτης προσφέρουμε 170 ευρώ για ενίσχυση του ΚΚΕ.

***

Στη μνήμη του ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΥ οι κόρες του, Μαρία και Φωτεινή, προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 50 ευρώ.

***

ΦΩΤΟ

Ο ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ ΓΙΑΓΚΟΥΛΗΣ (Γιάννης) γεννήθηκε στο Σοχούμ της Σοβιετικής Ενωσης το 1931. Το 1939 εγκαταστάθηκε στην Κατερίνη. Στα χρόνια της Κατοχής η οικογένειά του δραστηριοποιείται στην Εθνική Αντίσταση και αργότερα στον Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας. Η οικογένειά του, όπως και πολλές άλλες οικογένειες, περνάει πολλές δυσκολίες, με στερήσεις και διώξεις. Αμέσως μετά τη μεταπολίτευση εντάσσεται στο Κόμμα. Διακινεί σταθερά τον «Ριζοσπάστη». Εως τον θάνατό του, με το ποδήλατό του, φτάνει να διακινεί την εφημερίδα μέχρι τις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κατερίνης. Το 1991 υπερασπίστηκε τις αξίες του μαρξισμού - λενινισμού. Εδειχνε ιδιαίτερη φροντίδα για τη νεολαία, την οποία αγαπούσε. «Εφυγε» τη μέρα του Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στις 3 Σεπτέμβρη του 2000.

ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ
ΓΑΒΡΙΗΛ ΜΑΣΤΡΟΒΑΣΙΛΗΣ
Στη μνήμη του οι Καπασακαλίδης Γιώργος, Σκουφάς Γιάννης, Αθανασούλας Μιχάλης, Αμανατίδης Βάσιας, Καλεντερίδου Γεωργία, Σαββίδης Γιώτης, Σιδηρόπουλος Αλέκος κι άλλοι φίλοι του Κόμματος προσφέρουν στο ΚΚΕ το ποσό των 150 ευρώ μέσω της ΤΟ Πιερίας.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη του προσφιλούς μας πατέρα, ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΙΩΑΝΝΙΔΗ, αφιερώνουμε τη σύντομη αναφορά στην πολιτική του δραστηριότητα, στο ιστορικό Κόμμα, το ΚΚΕ. Γεννήθηκε το 1928 στην Κορομηλιά Καστοριάς. Εντάχθηκε στο ΕΑΜ κατά την Κατοχή. Το 1948 μαζί με τον πατέρα του εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Το 1960 μετανάστευσε στη Γερμανία. Στα χρόνια της στρατιωτικής χούντας του 1967 - 1974 του απαγορεύτηκε η παρουσία του στην Ελλάδα, συμμετείχε σε αντιστασιακές δραστηριότητες και ενέργειες κατά της χούντας. Εμεινε πιστός στις ιδέες του Κόμματος μέχρι τον θάνατό του. Ενίσχυσε το Κόμμα παντοιοτρόπως και οικονομικά σε πολλές δράσεις.

Στη μνήμη του, οι κόρες του Σοφία και Ζωή Ιωαννίδου προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω της ΚΟΒ ΕΒΕ Πιερίας.

***

ΦΩΤΟ 3

Η Δάφνη Τσαφάκα στη μνήμη του πατέρα της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΤΣΑΦΑΚΑ και του πεθερού της ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ, ο Δημήτρης Στάμογλου για τον αδελφό του ΧΡΗΣΤΟ ΣΤΑΜΟΓΛΟΥ και για όλους τους συντρόφους και αγωνιστές από τα Κοκκινόγεια Δράμας, μαζί με τους συγχωριανούς τους Πέτρο Συμεωνίδη, Δέσποινα Συμεωνίδου και Πέτρο Τσακίρδαη προσφέρουν 220 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ.

ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΑ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ
ΕΛΕΝΗ ΑΝΤΩΝΑ ΒΟΥΛΒΟΥΛΗ
***

ΦΩΤΟ

Στις 2 Οκτώβρη συμπληρώνονται 74 χρόνια από την απόφαση του Εκτακτου Στρατοδικείου Δράμας για την εκτέλεση του ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΠΟΛΥΕΥΘΥΜΟΥ και άλλων εφτά αγωνιστών. Στη μνήμη του, ο γιος του, Βογιατζής Θωμάς, και η νύφη του, Βογιατζή Ευαγγελία, προσφέρουν 100 ευρώ μέσω της ΚΟ Δράμας.

***

Ο σύντροφος Κώστας Κοτσαλης στη μνήμη του πατέρα του ΓΕΩΡΓΗ ΚΟΤΣΑΛΗ, που «έφυγε» από τη ζωή στις 12 Σεπτέμβρη, προσφέρει το ποσό των 30 ευρώ στο ΚΚΕ.

***

ΦΩΤΟ

Οι σύντροφοι της Κομματικής Οργάνωσης Λόφου Περιστερίου του ΚΚΕ αποχαιρετούν με θλίψη τον σύντροφο ΜΗΤΣΟ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, που «έφυγε» αναπάντεχα από τη ζωή. Εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια στην οικογένειά του. Στη μνήμη του προσφέρουν 200 ευρώ στο Κόμμα.

***

ΦΩΤΟ

Στη μνήμη της αγαπημένης συντ/σσας ΧΡΥΣΟΥΛΑΣ ΜΩΡΑΪΤΟΥ που «έφυγε» από τη ζωή πρόσφατα και αντί για λουλούδια στον φρέσκο τάφο της προσφέρουμε 50 ευρώ στο αγαπημένο μας Κόμμα μέσω ΚΟΒ Ριζοσπάστη.

Θερμά συλλυπητήρια στα παιδιά και τα εγγόνια της.

Βαρβάρα Γούτσου, Σταυρούλα Μερεντίτη


ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ
ΠΕΤΡΟΣ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗΣ

ΓΙΑΓΚΟΥΛΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ
ΓΙΑΓΚΟΥΛΗΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ) ΛΑΖΑΡΙΔΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΦΑΚΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΣΑΦΑΚΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ
ΧΡΥΣΟΥΛΑ ΜΩΡΑΪΤΟΥ

ΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
ΜΗΤΣΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΛΕΝΗ ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΥ


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ