ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 1 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 2 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
«ΖΗΡΙΝΕΙΟ» ΣΤΑΔΙΟ
Σε καθεστώς «ασφυξίας» σωματεία και αθλούμενοι

Εκπρόσωποι ιστορικών σωματείων και αθλούμενοι μιλούν στον «Ριζοσπάστη» για τις συνέπειες της απόφασης της δημοτικής αρχής Κηφισιάς να παραχωρήσει το στάδιο για τις ανάγκες της τοπικής ΠΑΕ

Από πρόσφατη διαμαρτυρία αθλητικών σωματείων και κατοίκων στο δημαρχείο Κηφισιάς για τις εξελίξεις στο «Ζηρίνειο»
Από πρόσφατη διαμαρτυρία αθλητικών σωματείων και κατοίκων στο δημαρχείο Κηφισιάς για τις εξελίξεις στο «Ζηρίνειο»
Σε ασφυκτική κατάσταση όσον αφορά την άθληση, και αντιμέτωποι ακόμα με το ενδεχόμενο έξωσής τους από τον μοναδικό αθλητικό χώρο της περιοχής, βρίσκονται τους τελευταίους μήνες ιστορικά σωματεία όπως ο ΓΣ Κηφισιάς και η Ολυμπιάδα Κηφισιάς, αλλά και πλήθος αθλούμενων που χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις του ιστορικού «Ζηρίνειου» Σταδίου Κηφισιάς. Αιτία η απόφαση της δημοτικής αρχής να παραχωρήσει το στάδιο για τις ανάγκες της ΠΑΕ Κηφισιάς στο νέο πρωτάθλημα της Super League 2, και γι' αυτόν τον λόγο να δρομολογηθεί η επέκταση του ποδοσφαιρικού αγωνιστικού χώρου. Συνέπεια αυτού είναι η συρρίκνωση των διαδρομών του στίβου, δημιουργώντας τεράστιο πρόβλημα τόσο στη δουλειά των συλλόγων όσο και στην άθληση των δημοτών. Παράλληλα, από την παραχώρηση του σταδίου στην ΠΑΕ προκύπτουν και μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η χρήση των αποδυτηρίων, των κλειστών αιθουσών κ.λπ.

Η απόφαση της δημοτικής αρχής Κηφισιάς έρχεται να προστεθεί στο ήδη οξυμένο πρόβλημα των ελάχιστων ελεύθερων χώρων για αναψυχή και άθληση στον δήμο, αφού για την κάλυψη αυτών των αναγκών οι δημότες καλούνται να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι εξελίξεις και στην περίπτωση του «Ζηρίνειου» επιβεβαιώνουν ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός δεν αποτελεί προτεραιότητα, με τη δημοτική αρχή να ακολουθεί την πεπατημένη της γενικότερης πολιτικής για ενίσχυση του επαγγελματικού αθλητισμού ως πεδίου κερδοφορίας, την οποία εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις, σε βάρος των αναγκών του αθλητισμού σε γενικότερο και τοπικό επίπεδο.

Οι ανάγκες της ΠΑΕ επιφέρουν το ξήλωμα των κολουάρ στίβου του σταδίου
Οι ανάγκες της ΠΑΕ επιφέρουν το ξήλωμα των κολουάρ στίβου του σταδίου
Αξίζει να σημειωθεί ότι την απόφαση της δημοτικής αρχής επέκρινε και ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους Μίλτος Τεντόγλου, αθλητής του ΓΣ Κηφισιάς, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο. Για το θέμα άλλωστε κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ, προς τους αρμόδιους υπουργούς Πολιτισμού - Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών - Μεταφορών, ζητώντας να μη συρρικνωθούν οι εγκαταστάσεις του στίβου, να βρεθεί λύση για το θέμα του ποδοσφαίρου αλλά και να δοθούν οι απαραίτητοι πόροι για την αναβάθμιση του σταδίου.

Σήμερα, σχεδόν τρεις μήνες μετά την έναρξη των εργασιών και παρά τα επικοινωνιακά παιχνίδια και τις υποσχέσεις της δημοτικής αρχής - από τη στιγμή που το θέμα έλαβε διαστάσεις - για λύση, οι δύο ιστορικοί σύλλογοι και οι αθλούμενοι της περιοχής παραμένουν «στον αέρα». Με τις εργασίες να συνεχίζονται και το στάδιο να θυμίζει εργοτάξιο, οι συνθήκες για άθληση έχουν γίνει ακόμα χειρότερες, έως και επικίνδυνες.

Ο «Ριζοσπάστης» βρέθηκε πρόσφατα στο «Ζηρίνειο» και συνομίλησε για το θέμα με ανθρώπους των σωματείων, αλλά και με δημότες της Κηφισιάς.

«Στον αέρα» και χωρίς πρακτικές λύσεις

Για τις συνέπειες στη δουλειά των αθλητικών σωματείων μίλησε ο Γιώργος Αποστολάς, προπονητής στην Ολυμπιάδα Κηφισιάς. Εκανε λόγο για σχέδιο που μεθοδευόταν εδώ και καιρό, και εκτίμησε ότι το μέλλον για τα σωματεία διαγράφεται δύσκολο και αβέβαιο, καθώς λόγω της κατάστασης που διαμορφώνεται η δουλειά τους περιορίζεται αισθητά. Είπε χαρακτηριστικά: «Πλέον δεν θα μπορούμε να κάνουμε προπόνηση, αφού θα υπάρχουν σίγουρα περιορισμοί, δεν θα μπορούμε να διοργανώσουμε αγώνες και ό,τι άλλο συνεπάγεται η απόφαση να δοθεί ένα δημοτικό στάδιο σε μια ανώνυμη εταιρεία, στην προκειμένη περίπτωση την ΠΑΕ. Φυσικά, εδώ θα πρέπει να προστεθεί ότι πέραν των όποιων συνεπειών θα υπάρχουν στη δουλειά των σωματείων η οποία αφορά τον υψηλό αθλητισμό, εξίσου σοβαρές είναι και οι συνέπειες στα υπόλοιπα τμήματα, π.χ. των υποδομών. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι και οι δύο σύλλογοι που χρησιμοποιούν το στάδιο αυτήν τη στιγμή συγκεντρώνουν μαζί περίπου 500 παιδιά. Οταν λοιπόν ξηλώνεις έναν διάδρομο στίβου από τους έξι που υπήρχαν - που έτσι κι αλλιώς και αυτοί ήταν λίγοι για τις ανάγκες άθλησης σωματείων και πολιτών - είναι προφανές ότι ο αντίκτυπος θα είναι άμεσος και στη λειτουργία των τμημάτων υποδομών». Ειδικά για το κομμάτι της δουλειάς στα τμήματα υποδομών, ο Γ. Αποστολάς εξήγησε ότι αν για τον αγωνιστικό αθλητισμό θα μπορούσε να βρεθεί μια λύση (που και πάλι είναι δύσκολο), για τα τμήματα υποδομών, που πρέπει να λειτουργούν υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, τα πράγματα οδηγούν σε αδιέξοδο, όπως φάνηκε και στο ξεκίνημα της σεζόν, που υπήρξε μείωση στην προσέλευση των παιδιών από τη στιγμή που διογκώθηκε το πρόβλημα.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΓΣ Κηφισιάς, Ιωάννης Σιώμος, ανέδειξε ότι εξαιτίας και του οξυμένου προβλήματος της έλλειψης υποδομών στην περιοχή, υπήρχε κορεσμός στο στάδιο, ειδικά δε τα τελευταία χρόνια επικράτησε το αδιαχώρητο. Με τα νέα δεδομένα η κατάσταση πλέον θα γίνει αφόρητη, μη λειτουργική και κυρίως αδιέξοδη, εξαιτίας και της έλλειψης άλλων χώρων. Πέραν της μείωσης των κουλουάρ, συνέχισε, εξίσου σημαντικές συνέπειες για τον στίβο έχει και η μη χρησιμοποίηση πλέον του χλοοτάπητα τον οποίον ο στίβος χρειάζεται. Σχολιάζοντας τις λογικές ότι «ο στίβος αντιτίθεται στο ποδόσφαιρο», θύμισε ότι τα προηγούμενα χρόνια οι σύλλογοι είχαν συνυπάρξει με την ποδοσφαιρική ομάδα, όταν αγωνιζόταν στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, πλέον οι απαιτήσεις της ΠΑΕ λειτουργούν σε βάρος των συλλόγων. Για τις υποσχέσεις που έχει δώσει η δημοτική αρχή και τις λύσεις που προτείνει, όπως η δημιουργία 6ου διαδρόμου στίβου στις εγκαταστάσεις της ΧΑΝ, τόνισε ότι πρακτικά οι σύλλογοι δεν έχουν κάτι στα χέρια τους παρά μόνο υποσχέσεις, ενώ προχωρά η σεζόν. Εξέφρασε τέλος τις επιφυλάξεις του σχετικά με το κατά πόσο τα συγκεκριμένα σχέδια μπορούν να πραγματοποιηθούν και να αποτελέσουν πραγματική λύση για τις ανάγκες των συλλόγων.

Πολύπλευρες συνέπειες

Πέρα όμως από τις συνέπειες που αφορούν τη δουλειά των αθλητικών σωματείων, εξίσου σοβαρές είναι και εκείνες που έχουν να κάνουν με το δικαίωμα στην άθληση των κατοίκων της Κηφισιάς. Για το συγκεκριμένο θέμα ο Κώστας, ένας από τους δεκάδες κατοίκους που αθλούνται καθημερινά στις εγκαταστάσεις, ανέφερε ότι το «Ζηρίνειο» εξυπηρετεί καθημερινά πάνω από 200 - 300 άτομα. Ολοι αυτοί τώρα - πρόσθεσε - θα πρέπει να χωρέσουν σε 5 διαδρόμους, να συνωστίζονται με τους αθλητές και τα παιδιά των σωματείων, με ό,τι συνεπάγεται αυτό, ενώ δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση και των υπόλοιπων εγκαταστάσεων του σταδίου (αποδυτήρια, κλειστές αίθουσες ενδυνάμωσης κ.λπ.). Και όλα αυτά σε ένα δημοτικό στάδιο που θα έπρεπε να ανήκει σε όλους, τόνισε.

Από τη μεριά του ο Εκτορας, επίσης αθλούμενος στις εγκαταστάσεις, εξέφρασε τις ανησυχίες του για ενδεχόμενους απώτερους σκοπούς πίσω από όσα συμβαίνουν στο «Ζηρίνειο», αλλά και για τις πολύπλευρες συνέπειες στην καθημερινότητα των κατοίκων, στη ζωή στην περιοχή. Οπως εξήγησε, η παραχώρηση σε μια ΠΑΕ ενός δημοτικού σταδίου που βρίσκεται εντός του αστικού ιστού ανοίγει μια σειρά σημαντικά ζητήματα, όπως τα προβλήματα σε κυκλοφοριακό και πάρκινγκ τις μέρες των αγώνων, καθώς και άλλα που ανακύπτουν στον τομέα της ασφάλειας. Σημείωσε μάλιστα ότι τις ανησυχίες για τυχόν έκτροπα αυξάνει κατακόρυφα το γεγονός πως σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το Δάσος Συγγρού, με ό,τι κινδύνους συνεπάγονται και για τον συγκεκριμένο χώρο.


Μπ. Τσ.


ΑΕΚ
Με τα εγκαίνια του νέου γηπέδου σηματοδοτήθηκε η επιστροφή στη Νέα Φιλαδέλφεια

INTIME SPORTS

Με την τελετή εγκαινίων του νέου γηπέδου «ΟPAP Arena - Aγιά Σοφιά» την Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη σηματοδοτήθηκε και τυπικά η επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα, τη Νέα Φιλαδέλφεια, έπειτα από 19 χρόνια και το 2003, όταν κατεδαφίστηκε το παλιό γήπεδο της ομάδας, «Νίκος Γκούμας». Ολα αυτά τα χρόνια, επί 7.090 μέρες, η ομάδα - και μαζί και ο κόσμος της - βρισκόταν σε περιπλάνηση σε εννέα διαφορετικές «έδρες», μακριά από τη Νέα Φιλαδέλφεια, όπου ανήκει η ομάδα, η Ιστορία της.

Σε μια μέρα γιορτής, όπως εξελίχθηκε η Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη, φίλαθλοι της «Ενωσης» τόσο από την Αττική όσο και από άλλες περιοχές της Ελλάδας έντυσαν στα κιτρινόμαυρα την περιοχή της Νέας Φιλαδέλφειας. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι η κοσμοσυρροή έξω από το νέο γήπεδο άρχισε να δημιουργείται σχεδόν 24 ώρες πριν την έναρξη των εγκαινίων, από την Πέμπτη το μεσημέρι. Και, φυσικά, την Παρασκευή το πρωί επικρατούσε πλέον το αδιαχώρητο, τόσο στους χώρους του γηπέδου όσο και στους γύρω δρόμους της Νέας Φιλαδέλφειας, με τον κόσμο να προσμένει τη στιγμή που θα σήμαινε και τυπικά πλέον την επιστροφή της ομάδας στις γειτονιές όπου ανήκει. Ενδεικτικό είναι ότι εκτός των περίπου 32.000 φιλάθλων που βρέθηκαν στις εξέδρες του νέου γηπέδου για να παρακολουθήσουν από κοντά την τελετή των εγκαινίων, εκατοντάδες ήταν εκείνοι που βρέθηκαν έξω απ' αυτό την ώρα της διεξαγωγής της, παίρνοντας κι αυτοί μέρος με τον τρόπο τους σε όλο το σκηνικό.

Το κυρίως μέρος του τελετουργικού των εγκαινίων του νέου γηπέδου ήταν μια τελετή μνήμης για τα όσα αντιπροσωπεύει η Ιστορία της ΑΕΚ, στο πλαίσιο και της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, με τα μουσικοχορευτικά δρώμενα αλλά και την παρουσία των παιδιών από τις ακαδημίες της ΑΕΚ να δίνουν ιδιαίτερο χρώμα. Τη δική της βαρύτητα στην τελετή είχε και η στιγμή της βράβευσης 23 εκ των καλύτερων παικτών της ομάδας όλων των εποχών, οι οποίοι φορώντας τα κιτρινόμαυρα έγραψαν τη δική τους ιστορία στο γήπεδο της ΑΕΚ μέχρι το 2003 και τη στιγμή της αποχώρησης της ομάδας από τη Νέα Φιλαδέλφεια.

Να σημειωθεί ότι η αγωνιστική επιστροφή της ΑΕΚ στη φυσική της έδρα αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα 3 Οκτώβρη, οπότε σε ένα ιστορικό ματς υποδέχεται στο νέο της γήπεδο τον Ιωνικό (20.00) για την 6η αγωνιστική της Super League 1.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ