ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Ο θησαυρός της Βαγίας» για πρώτη φορά στο θέατρο

Ενα από τα πιο δημοφιλή μυθιστορήματα της Ζωρζ Σαρή, που συντρόφευσε πολλές γενιές παιδιών από την πρώτη του έκδοση έως και σήμερα, ανεβαίνει για πρώτη φορά στο θέατρο, στη σκηνή του Θεάτρου Αλάμπρα. «Ο θησαυρός της Βαγίας» παρουσιάζεται από τις 23 Οκτωβρίου και κάθε Κυριακή στις 12.00, σε σκηνοθεσία Αθανασίας Καλογιάννη, με έναν εξαμελή θίασο και πρωτότυπη μουσική σύνθεση - ζωντανή ερμηνεία της Ζωής Τηγανούρια.

Μια παρέα παιδιών βρίσκονται στην Αίγινα για τις καλοκαιρινές τους διακοπές. Εκεί συναντούν μια οικογενειακή φίλη από το Παρίσι, όπου εργάζεται ως βοηθός ψυχιάτρου και έχει υπό τη φροντίδα της έναν Γερμανό ασθενή, τον Χανς, ο οποίος πάσχει από αμνησία μετά την έκρηξη μιας νάρκης που πάτησε στην Αίγινα κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Από τότε, ο ασθενής επαναλαμβάνει σκόρπιες λέξεις από τις οποίες τα παιδιά προσπαθούν να βγάλουν νόημα. Η αναζήτησή τους τα οδηγεί στη Βαγία και στο σπίτι της οικογένειας Χαλδαίου, όπου έμενε ο Χανς στη διάρκεια του πολέμου. Οταν μαθαίνουν ότι ο Χανς έχει κλέψει από την οικογένεια χρυσές λίρες, ξεκινούν την αναζήτηση ενός χαμένου θησαυρού που τα οδηγεί σε συναρπαστικές περιπέτειες!

Η Ζωρζ Σαρή έγραψε τον «Θησαυρό της Βαγίας», το πρώτο της μυθιστόρημα, με υλικό από την πραγματική ζωή το 1969. Ηρωες του έργου είναι τα παιδιά της και οι φίλοι τους, ενώ όλα τα μέρη που αναφέρει είναι υπαρκτά.

Θεατρική διασκευή: Μαρία Σούμπερτ. Ενορχηστρώσεις - ηχητικά εφέ: Στέλιος Γενεράλης. Β' σκηνοθέτης: Γιάννης Παναγόπουλος. Σκηνογράφος - βίντεο - 3D mapping: Σάντυ Σιέμπου. Ενδυματολόγος: Ευγενία Βησσαρίου. Χορογραφίες: Βαγγέλης Πιτσιλός.

Παίζουν (αλφαβητικά): Ευγενία Βησσαρίου, Αλεξάνδρα Κολαΐτη, Μέλανι Μαρχάινε, Νεφέλη Παπαδερού, Κωνσταντίνος Ρόδης, Γιάννης Φιλίππου.

Γενική είσοδος 12 ευρώ, φοιτητικό - ανέργων - παιδικό 10 ευρώ, ΑμεΑ 5 ευρώ, ομαδικά 7 ευρώ. Προπώληση www.ticketplus.gr

«Να ακούς το χιόνι να πέφτει» για δώδεκα ακόμα παραστάσεις

Μετά τη μεγάλη επιτυχία με τα συνεχόμενα sold out της παράστασης «Να ακούς το χιόνι να πέφτει», ο Θεατρικός Οργανισμός «Νέος Λόγος» και το studio Μαυρομιχάλη την επαναλαμβάνουν για 12 μόνο παραστάσεις από την Τετάρτη 5 Οκτώβρη.

Πρόκειται για μια θεατρική διασκευή επτά διηγημάτων του Αμερικανού συγγραφέα Ρέιμοντ Κάρβερ, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Καταλειφού.

Ενας άντρας ξεπουλά τα έπιπλά του στην αυλή του σπιτιού του. Ενα νεαρό ερωτευμένο ζευγάρι χορεύει μεθυσμένο στην ίδια αυλή. Μια ηλικιωμένη μητέρα μετακομίζει συνεχώς, προσπαθώντας να βρει ένα σπίτι και μία πόλη όπου θα είναι ευτυχισμένη. Ενας πατέρας συναντά μετά από χρόνια τον γιο του στο μπαρ ενός αεροδρομίου. Ενας συγγραφέας κυνηγά την έμπνευση στα συντρίμμια μιας παλιάς αγάπης. Μια πληγωμένη γυναίκα ουρλιάζει στο δωμάτιο ενός φτηνού μοτέλ. Ολοι τους συζητούν, διαφωνούν, πίνουν, προσπαθώντας να καταλάβουν «Για τι πράγμα μιλάμε όταν μιλάμε για την αγάπη»...

Ο Κάρβερ θεωρείται ανανεωτής του διηγήματος στα τέλη του 20ού αιώνα και δεξιοτέχνης της μικρής φόρμας. Ασκησε μεγάλη επιρροή στην αμερικανική λογοτεχνία. Θαύμαζε τον Τσέχοφ και έχει επηρεαστεί πολύ απ' αυτόν. Οι χαρακτήρες του είναι άνθρωποι ταλαιπωρημένοι, πιεσμένοι, απογοητευμένοι, άνθρωποι της διπλανής πόρτας, που ο Κάρβερ σκύβει πάνω τους με αγάπη, αφήνοντας τελικά τον αναγνώστη ή τον θεατή με μια γλυκιά αίσθηση συμπόνοιας και κατανόησης.

Παίζουν: Δημήτρης Καταλειφός, Στέλλα Κρούσκα, Βασιλίνα Κατερίνη και Δημήτρης Τσιγκριμάνης.

Μέρες και ώρες των 12 παραστάσεων (έως τις 28 Οκτώβρη): Κάθε Τετάρτη στις 20.00, Πέμπτη και Παρασκευή στις 21.00.

Γενική είσοδος 15 ευρώ, φοιτητικό 12 ευρώ, άνεργοι και ΑμεΑ 10 ευρώ.

Πέθανε ο Σταμάτης Κόκοτας

Συλλυπητήρια από το ΚΚΕ

Eurokinissi

Πέθανε τα ξημερώματα του Σαββάτου, σε ηλικία 85 ετών, ο δημοφιλής τραγουδιστής Σταμάτης Κόκοτας. Τις τελευταίες μέρες νοσηλευόταν στο «Ασκληπιείο» της Βούλας, όπου και κατέληξε έπειτα από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί αύριο στο Νεκροταφείο Ζωγράφου.

Ο Στ. Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 Μαρτίου 1937. Είχε μεγάλη δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970 και είχε συνεργαστεί με σημαντικούς Ελληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος κ.ά

Σε μήνυμά του για τον θάνατό του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει: «Το ΚΚΕ αποχαιρετά τον Σταμάτη Κόκοτα, ο οποίος με την ιδιαίτερη παρουσία του στο ελληνικό τραγούδι, μέσω της συνεργασίας του με σπουδαίους συνθέτες, στιχουργούς και ποιητές, άφησε μεγάλη παρακαταθήκη με ξεχωριστές διαχρονικές ερμηνείες.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και στους οικείους του».

Προβολές και εκδηλώσεις για τον Τσε

Από τις 6 έως τις 12 Οκτώβρη το «Studio NEW STAR art cinema» θα πραγματοποιήσει εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τον Τσε Γκεβάρα με αφορμή τη συμπλήρωση 55 χρόνων από τη δολοφονία του.

Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της η κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η οποία μαζί με τον πρέσβη της Κούβας θα συμμετάσχουν σε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή στην ΕΣΗΕΑ στις 12 το μεσημέρι.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων θα πραγματοποιηθούν προβολές 55 ταινιών και ντοκιμαντέρ για τον Τσε από όλο τον κόσμο, ενώ αυτό το Σάββατο στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση.

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν: Ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, η κόρη του Τσε, Αλέιδα, ο Μπάμπης Ζαφειράτος - που θα μιλήσει για τον ποιητή Τσε και θα απαγγείλει ποιήματά του και ποιήματα που γράφτηκαν γι' αυτόν - και ο Ηλίας Σιώρας θα πραγματοποιήσει ομιλία με θέμα «ΤΣΕ ο Γιατρός». Χαιρετισμούς θα απευθύνουν οι: Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Studio».

Παρουσίαση βιβλίου στη Θεσσαλονίκη

Το νέο ποιητικό βιβλίο του Βαγγέλη Τασιόπουλου, «Η συμμιγή», παρουσιάζεται από την Εταιρεία Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και τις εκδόσεις «Ρώμη», αύριο Τετάρτη στις 7.30 μ.μ. στη στέγη της ΕΛΘ.

Σχολιάζουν και συνομιλούν με τον ποιητή οι: Χλόη Κουτσουμπέλη, ποιήτρια, Γιώργος Γκόζης, συγγραφέας - μεταφραστής, Γεωργία Μακρογιώργου, ποιήτρια.

Διαβάζουν οι Θεοφάνης Ζβες και Γιάννης Κιντάπογλου. Παρεμβαίνει ο εικαστικός Ιωάννης Αναστάσιος Πρώιος.

ΔΗΠΕΘΕ ΠΑΤΡΑΣ
Γιορτάζει τα 150 χρόνια του Δημοτικού Θεάτρου «Απόλλων»

Τα 150 χρόνια «γιορτάζει» το Δημοτικό Θέατρο «Απόλλων» στην Πάτρα και το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας ανακοίνωσε ένα πλούσιο και ιδιαίτερα ενδιαφέρον πρόγραμμα για το επόμενο δίμηνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι για άλλη μια χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας συνεχίζει την πολιτική του χαμηλού εισιτηρίου, για να μπορούν όλοι να δουν θέατρο.

Η πρώτη παράσταση που δόθηκε στο «Απόλλων» ήταν «Ο χορός των μεταμφιεσμένων» του Βέρντι. Ετσι, στις 10 Οκτώβρη το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας σε συνεργασία με την Εθνική Λυρική Σκηνή θα παρουσιάσουν ένα gala με αποσπάσματα από λυρικά τραγούδια.

Ακόμα, ο Γιώργος Ζαμπουλάκης θα σκηνοθετήσει την «Προδοσία» του Χάρολντ Πίντερ, ενώ στην ενότητα «Ποίηση και Μουσική» θα πραγματοποιηθούν τρεις μουσικοθεατρικές εκδηλώσεις: Το έργο του Χρίστου Παπαγεωργίου «Στιλιστικές παραλλαγές πάνω στο τραγούδι Στο περιγιάλι το κρυφό του Μίκη Θεοδωράκη» για σόλο πιάνο, ο μονόλογος του μεγάλου μας ποιητή Γιάννη Ρίτσου «Η σονάτα του σεληνόφωτος», με την Ολια Λαζαρίδου, συνδυασμένος με πρωτότυπη μουσική σύνθεση του μαέστρου Θοδωρή Λεμπέση, σε σκηνοθεσία Λευτέρη Γοβανίδη, και οι «Εικόνες», ένας νέος κύκλος τραγουδιών του Γιώργου Κουρουπού.

Στην Παιδική Σκηνή θα παρουσιαστεί το έργο «Μότσαρτ», σε σκηνοθεσία και χορογραφία του καλλιτεχνικού διευθυντή Λουκά Θάνου. Πρόκειται για ένα φαντασμαγορικό μπαλέτο με ηθοποιούς, χορευτές, ευφάνταστα σκηνικά και κοστούμια και, κυρίως, με τις κορυφαίες μουσικές στιγμές του ιδιοφυή συνθέτη Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ, αλλά και με στιγμιότυπα από την πολυτάραχη ζωή του μεγάλου μουσουργού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ