ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέες «προτροπές» για πυρηνικά, «ταχεία ένταξη» στο ΝΑΤΟ ζητάει το Κίεβο

Η Ουκρανία έχει δικαίωμα να ανακαταλάβει διά της βίας τα κατεχόμενα εδάφη, διαμηνύει το ΝΑΤΟ

Copyright 2022 The Associated

Με νέες «προτροπές» - απειλές για χρήση πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία και ΝΑΤΟικές δηλώσεις για απεριόριστη στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο και στήριξη μελλοντικής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, όλες οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν τη φάση ολέθριας κλιμάκωσης στην οποία έχει εισέλθει η ιμπεριαλιστική σύγκρουση ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και Ρωσίας.

Στο μεταξύ, μετά την υπογραφή της προσάρτησης στη Ρωσία των ουκρανικών περιοχών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια, συνεχίζονται σφοδρές μάχες στο Ντονέτσκ. Το Σάββατο οι ουκρανικές δυνάμεις ανακοίνωσαν πως ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο της στρατηγικής σημασίας πόλης Λιμάν, ενώ η Μόσχα επιβεβαίωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα υποχώρησαν για να αποφύγουν μια περικύκλωσή τους. Οι ουκρανικές δυνάμεις συνέχισαν την αντεπίθεσή τους και ωθήθηκαν στην περιοχή του Λουγκάνσκ, σύμφωνα με φιλορώσους αξιωματούχους, για να «εξουδετερωθούν» λίγη ώρα αργότερα από ρωσικές δυνάμεις.

Επίσης ο Ουκρανός Πρόεδρος ανακοίνωσε χτες ότι οι δυνάμεις του Κιέβου ανακατέλαβαν δυο οικισμούς στη Χερσώνα.

Σε ανάρτησή του ο ηγέτης της Τσετσενίας, Ρ. Καντίροφ, επέκρινε τους Ρώσους διοικητές επειδή εγκατέλειψαν την πόλη Λιμάν και κάλεσε τη Μόσχα να λάβει «πιο δραστικά μέτρα, μέχρι την κήρυξη στρατιωτικού νόμου στις μεθοριακές περιοχές και τη χρήση μικρής ισχύος πυρηνικών όπλων».

Το Κρεμλίνο εμφανίστηκε υπέρ μιας «ισορροπημένης προσέγγισης» στο θέμα των πυρηνικών όπλων, με τον εκπρόσωπο Ντμ. Πεσκόφ να τονίζει ότι η στρατιωτική προσέγγιση της Ρωσίας «δεν πρέπει να καθοδηγείται από συναισθήματα», αλλά «καθορίζεται από το πυρηνικό της δόγμα».

Η ανακατάληψη της πόλης Λιμάν από τον ουκρανικό στρατό δείχνει ότι το Κίεβο σημειώνει προόδους και είναι σε θέση να απωθήσει τις ρωσικές δυνάμεις, δήλωσε σήμερα ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, «φυσικά χάρη και στα προηγμένα όπλα που τους προσφέρουν οι ΗΠΑ και άλλοι σύμμαχοι».

Ο ίδιος ανέφερε πως ο καλύτερος τρόπος να αντιταχθεί η «διεθνής κοινότητα» στην προσάρτηση από τη Ρωσία τεσσάρων περιοχών της Ουκρανίας είναι να εξακολουθήσει να στηρίζει την κυβέρνηση του Κιέβου.

Χτες η Κρατική Δούμα (ρωσική Κάτω Βουλή) ενέκρινε τους νόμους για την προσάρτηση των εν λόγω τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία.

Οπως έχουν ξεκαθαρίσει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, και άλλοι αξιωματούχοι, η Ρωσία «θα υπερασπιστεί τις νέες περιοχές με όλα τα μέσα που διαθέτει» και οποιαδήποτε προσπάθεια ανάκτησης των τεσσάρων ουκρανικών περιοχών θα θεωρείται «επίθεση στην ίδια τη Ρωσία».

«Η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να ξαναπάρει διά της βίας αυτά τα κατεχόμενα εδάφη και θα την στηρίξουμε ώστε να συνεχίσει να απελευθερώνει αυτά τα εδάφη», είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Στόλτενμπεργκ, διευκρινίζοντας πως «αυτές οι περιοχές είναι Ουκρανία, όπως και η Κριμαία».

Από την πλευρά της, η ΕΕ προχωράει την αποστολή εκπαίδευσης Ουκρανών στρατιωτών. Σύμφωνα με πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού «SPIEGEL», τα μέλη της ΕΕ συμφώνησαν τις τελευταίες βδομάδες ότι έως και 15.000 Ουκρανοί στρατιώτες θα πρέπει να εκπαιδευτούν σε ευρωπαϊκά κράτη το συντομότερο δυνατό. Το περιοδικό αναφέρει ότι η Πολωνία θα λάβει κονδύλια από την ΕΕ για να δημιουργήσει την έδρα του προγράμματος, ορισμένα μέρη του οποίου θα υλοποιηθούν σε άλλες χώρες.

Στο μεταξύ, το ψήφισμα που προωθούσαν οι ΗΠΑ και η Αλβανία στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, με το οποίο καταδίκαζαν την προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας και τα «παράνομα δημοψηφίσματα», απορρίφθηκε την Παρασκευή το βράδυ, αφού η Μόσχα έθεσε βέτο. Κίνα, Ινδία, Βραζιλία και Γκαμπόν απείχαν από την ψηφοφορία, οι υπόλοιπες δέκα χώρες ψήφισαν υπέρ.

ΝΑΤΟική έκθεση για ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο στην Αρκτική

Εκθεση του ΝΑΤΟ ενημερώνει τα κράτη - μέλη για τον απόπλου του ρωσικού πυρηνοκίνητου υποβρυχίου Belgorod, το οποίο είναι εφοδιασμένο με τις υπερ-τορπίλες Poseidon, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ιταλική εφημερίδα «La Repubblica».

Η έκθεση αναφέρεται στις κινήσεις του ρωσικού υποβρυχίου, το οποίο τέθηκε σε υπηρεσία τον Ιούλη.

Τώρα φέρεται να βρίσκεται στη θάλασσα της Αρκτικής και εκφράζονται φόβοι ότι η αποστολή του είναι να δοκιμάσει για πρώτη φορά την τορπίλη Poseidon, που φέρει πυρηνική κεφαλή και ταξιδεύει κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας για δεκάδες χιλιάδες χιλιόμετρα και στη συνέχεια εκρήγνυται κοντά στην ακτή, προκαλώντας ραδιενεργό τσουνάμι.

Το ίδιο υποβρύχιο αναφέρεται ότι μπορεί να μεταφέρει και το πυρηνοκίνητο μίνι - υποβρύχιο Losharik, το οποίο μπορεί να διεξάγει ειδικές επιχειρήσεις σε μεγάλα βάθη.

ΝΑΤΟ: Εννιά κράτη - μέλη υπέρ της ένταξης της Ουκρανίας

Στο μεταξύ η κίνηση της Ουκρανίας να καταθέσει αίτημα για «ταχεία ένταξή» της στο ΝΑΤΟ εντείνει αντιθέσεις και διεργασίες και μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα. Υπενθυμίζεται πως η Ουκρανία κατέθεσε ήδη αίτηση υποψηφιότητας στην ΕΕ.

Οταν ρωτήθηκε για το αίτημα της Ουκρανίας, ο γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, απάντησε ότι «οποιαδήποτε απόφαση για ένταξη πρέπει να ληφθεί με την ομόφωνη έγκριση των 30 συμμάχων». Στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είχαν διαφωνήσει το 2008 στη Σύνοδο Κορυφής στο Βουκουρέστι Γερμανία, Γαλλία κ.ά.

Τη στήριξή τους ωστόσο στην ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ έσπευσαν να δηλώσουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Πρόεδροι Τσεχίας, Εσθονίας, Λετονίας, Λιθουανίας, Βόρειας Μακεδονίας, Μαυροβουνίου, Πολωνίας, Ρουμανίας, Σλοβακίας.

Μεταξύ άλλων αναφέρουν: «Υποστηρίζουμε σταθερά την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ του 2008 στο Βουκουρέστι σχετικά με τη μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας. Υποστηρίζουμε την Ουκρανία στην άμυνά της κατά της ρωσικής εισβολής, απαιτούμε από τη Ρωσία να αποσυρθεί αμέσως από όλα τα κατεχόμενα εδάφη και ενθαρρύνουμε όλους τους Συμμάχους να αυξήσουν σημαντικά τη στρατιωτική τους βοήθεια προς την Ουκρανία».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου «υπενθύμισε» ότι ένας από τους λόγους της «στρατιωτικής επιχείρησης» της Ρωσίας ήταν «ο ΝΑΤΟικός προσανατολισμός της Ουκρανίας και οι διαβεβαιώσεις για μελλοντική ένταξη».

«Ο Ζελένσκι (...) απλώς παρακαλά το ΝΑΤΟ να επισπεύσει την έναρξη ενός τρίτου Παγκόσμιου Πολέμου», σχολίασε ο αναπληρωτής πρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, Ντμ. Μεντβέντεφ.

Σύμφωνα δε με τον σύμβουλο εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζ. Σάλιβαν, η διαδικασία υποβολής αίτησης στις Βρυξέλλες «θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετική στιγμή». Αντίστοιχη τοποθέτηση είχε και ο επικεφαλής της Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ, Ζ. Μπορέλ.

Για την απόπειρα παράνομης προσάρτησης εδαφών από τη Ρωσία συζήτησε ο Σάλιβαν με τον εκπρόσωπο και επικεφαλής σύμβουλο του Προέδρου της Τουρκίας, Ιμπρ. Καλίν, με την τουρκική προεδρία να επισημαίνει ότι «είναι σημαντικό να επικεντρωθούμε στις διπλωματικές προσπάθειες για τον τερματισμό του πολέμου».

Στο μεταξύ, σε ένα τέτοιο φόντο, ο Αμερικανός μεγαλοκαπιταλιστής Ιλον Μασκ με χτεσινή ανάρτησή του στο διαδίκτυο, τάχθηκε υπέρ μιας συμφωνίας ειρήνης μεταξύ Ουκρανίας - Ρωσίας, με όρους σχετικά πιο «κοντινούς» σε αυτούς που θέτει η Μόσχα. Συγκεκριμένα, ο Μασκ περιγράφει τους εξής όρους: Επανάληψη των εκλογών στις προσαρτημένες περιοχές, υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ και αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων αναλόγως του αποτελέσματος. Επίσημη αναγνώριση της Κριμαίας ως μέρος της Ρωσίας. Διασφάλιση της παροχής νερού στην Κριμαία. Να παραμείνει ουδέτερη η Ουκρανία.

Να σημειωθεί ότι από τους πρώτους μήνες του πολέμου ο Μασκ είχε στηρίξει το Κίεβο, παρέχοντας δορυφορικά μέσα και τερματικά για τη διατήρηση της πρόσβασης στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι υπέρ άμεσων διαπραγματεύσεων για τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είχε ταχθεί με πρόσφατη ανάρτησή του και ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντ. Τραμπ, αυτοπροτείνοντας μάλιστα τον εαυτό του ως επικεφαλής μιας ομάδας διαμεσολάβησης.

Αντιαεροπορικά συστήματα θα στείλει η Γερμανία

Η Γερμανία θα στείλει τις προσεχείς μέρες το πρώτο από τα τέσσερα προηγμένα αντιαεροπορικά συστήματα IRIS-T στην Ουκρανία, όπως είχε ανακοινώσει η γερμανική κυβέρνηση τον Μάη.

Σύμφωνα με την Γερμανίδα υπουργό Αμυνας, Κρ. Λάμπρεχτ, η οποία επισκέφτηκε το Σάββατο την Οδησσό, τα συστήματα αυτά θα βοηθήσουν τις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις να αντιμετωπίσουν επιθέσεις με drone. Τις τελευταίες μέρες, η Ουκρανία δέχεται πληθώρα επιθέσεων από καμικάζι drone, τα οποία φέρονται να είναι ιρανικής κατασκευής.

Το IRIS-T κοστίζει 150 εκατ. ευρώ και κατατάσσεται μεταξύ των πλέον προηγμένων στον κόσμο. Οι γερμανικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν είναι εξοπλισμένες με το IRIS-T.

Προηγουμένως, κατά την επίσκεψή της στη Μολδαβία, η Λάμπρεχτ δήλωσε κατά τη συνάντηση με τον Μολδαβό ομόλογό της ότι οι απειλές της Ρωσίας για χρήση πυρηνικών όπλων δεν πρέπει να αποτρέψουν τις δυτικές χώρες από το να συνεχίσουν να εξοπλίζουν την Ουκρανία, αν και «πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί».

Επιπλέον, Γερμανία, Δανία και Νορβηγία θα αγοράσουν 16 σλοβακικά χόβιτζερ Zuzana-2 για λογαριασμό της Ουκρανίας, ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο Αμυνας, με τις παραδόσεις των συστημάτων αυτών να αναμένεται να ξεκινήσουν στις αρχές του επόμενου έτους. Αυτά τα τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα θα κατασκευαστούν στη Σλοβακία και θα κοστίσουν 92 εκατ. ευρώ.


ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η Ρωσία προωθεί τη λειτουργία του «Nord Stream 2»

Η γραμμή Β του αγωγού θα μπορούσε να στέλνει αέριο στην Ευρώπη αν ληφθεί απόφαση, επισημαίνει η Μόσχα

Τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, προωθεί η Μόσχα, αξιοποιώντας τις εκρήξεις και τις διαρροές στους δύο ρωσικούς αγωγούς «Νord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, τις οποίες όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα αποδίδουν σε σκόπιμες δολιοφθορές.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» ενημέρωσε χθες ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου και από τις τρεις κατεστραμμένες γραμμές των αγωγών «Nord Stream», καθώς και ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η επανέναρξη των αποστολών μέσω της εναπομείνασας γραμμής που δεν είχε εμφανίσει ζημιά.

Ο «Nord Stream 1» είχε αναφέρει σημαντική πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του, ενώ ο «Nord Stream 2» ανέφερε παρόμοια απότομη πτώση πίεσης μόνο στη μία από τις δύο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Gazprom» δήλωσε ότι η γραμμή Β του «Nord Stream 2» θα μπορούσε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εφόσον ληφθεί απόφαση για επανέναρξη των παραδόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» ολοκληρώθηκε τον περσινό χειμώνα αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ολοκλήρωση και λειτουργία του «Nord Stream 2» προσπαθούσαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ και η Πολωνία.

Στο μεταξύ, μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς η Ρωσία απειλεί και με διακοπή των διελεύσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιέσεις σε Γερμανία και ΕΕ για λειτουργία του «Nord Stream 2».

«Εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων μέσω της γραμμής Β του "Nord Stream 2", το φυσικό αέριο θα διοχετευτεί στον αγωγό αφότου ελεγχθεί η αξιοπιστία συστήματος από τις εποπτικές αρχές», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της «Gazprom».

«Από τεχνική άποψη είναι δυνατή η αποκατάσταση της υποδομής, αν και απαιτεί χρόνο και αντίστοιχα κονδύλια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούν αυτές οι δυνατότητες».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η επισκευή των «Nord Stream», ούτε αν η Ρωσία μπορεί να βασιστεί σε διεθνή συνεργασία, δεδομένης της «υστερικά ανταγωνιστικής θέσης ολόκληρης της Δύσης απέναντι στη χώρα μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Στο ευρωατλαντικό μπλοκ, Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας για τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αυτήν τη βδομάδα την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών. Η κοινή ομάδα θα συσταθεί «στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν δολιοφθορά στους «Nord Stream», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ θα έχει σθεναρή και κοινή απάντηση από κάθε άποψη».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης να στείλει υποβρύχια στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, για να διαπιστωθεί «τι ακριβώς συνέβη». Νωρίτερα χαρακτήρισε το συμβάν «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς» και δήλωσε πως οι ΗΠΑ ήδη βοηθούν τους «συμμάχους» τους να ενισχύσουν την προστασία κρίσιμων υποδομών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ