Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΓΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
Η Ρωσία προωθεί τη λειτουργία του «Nord Stream 2»

Η γραμμή Β του αγωγού θα μπορούσε να στέλνει αέριο στην Ευρώπη αν ληφθεί απόφαση, επισημαίνει η Μόσχα

Τη λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2», που καταλήγει στη Γερμανία, προωθεί η Μόσχα, αξιοποιώντας τις εκρήξεις και τις διαρροές στους δύο ρωσικούς αγωγούς «Νord Stream» στη Βαλτική Θάλασσα, τις οποίες όλα τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα αποδίδουν σε σκόπιμες δολιοφθορές.

Ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός «Gazprom» ενημέρωσε χθες ότι σταμάτησε η διαρροή φυσικού αερίου και από τις τρεις κατεστραμμένες γραμμές των αγωγών «Nord Stream», καθώς και ότι ενδέχεται να είναι δυνατή η επανέναρξη των αποστολών μέσω της εναπομείνασας γραμμής που δεν είχε εμφανίσει ζημιά.

Ο «Nord Stream 1» είχε αναφέρει σημαντική πτώση πίεσης και στις δύο γραμμές του, ενώ ο «Nord Stream 2» ανέφερε παρόμοια απότομη πτώση πίεσης μόνο στη μία από τις δύο.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Gazprom» δήλωσε ότι η γραμμή Β του «Nord Stream 2» θα μπορούσε να στέλνει φυσικό αέριο στην Ευρώπη, εφόσον ληφθεί απόφαση για επανέναρξη των παραδόσεων.

Υπενθυμίζεται ότι ο «Nord Stream 2» ολοκληρώθηκε τον περσινό χειμώνα αλλά δεν τέθηκε ποτέ σε λειτουργία, καθώς η Γερμανία πάγωσε τη διαδικασία αδειοδότησης μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Την ολοκλήρωση και λειτουργία του «Nord Stream 2» προσπαθούσαν να εμποδίσουν με κάθε τρόπο οι ΗΠΑ και η Πολωνία.

Στο μεταξύ, μετά τις διαρροές στους δύο αγωγούς η Ρωσία απειλεί και με διακοπή των διελεύσεων ρωσικού αερίου μέσω Ουκρανίας προς την Ευρώπη, αυξάνοντας τις πιέσεις σε Γερμανία και ΕΕ για λειτουργία του «Nord Stream 2».

«Εάν ληφθεί απόφαση για έναρξη παραδόσεων μέσω της γραμμής Β του "Nord Stream 2", το φυσικό αέριο θα διοχετευτεί στον αγωγό αφότου ελεγχθεί η αξιοπιστία συστήματος από τις εποπτικές αρχές», ανέφερε η χθεσινή ανακοίνωση της «Gazprom».

«Από τεχνική άποψη είναι δυνατή η αποκατάσταση της υποδομής, αν και απαιτεί χρόνο και αντίστοιχα κονδύλια», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλ. Νόβακ, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι «θα βρεθούν αυτές οι δυνατότητες».

Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα διαρκέσει η επισκευή των «Nord Stream», ούτε αν η Ρωσία μπορεί να βασιστεί σε διεθνή συνεργασία, δεδομένης της «υστερικά ανταγωνιστικής θέσης ολόκληρης της Δύσης απέναντι στη χώρα μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ.

Στο ευρωατλαντικό μπλοκ, Γερμανία, Δανία και Σουηδία θα συστήσουν κοινή ομάδα έρευνας για τις διαρροές στους ρωσικούς αγωγούς φυσικού αερίου, ενώ οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν αυτήν τη βδομάδα την ενίσχυση της προστασίας κρίσιμων υποδομών. Η κοινή ομάδα θα συσταθεί «στο πλαίσιο των κανόνων της ΕΕ», με τη συμμετοχή μελών από τρίτες χώρες.

Παράλληλα, η γερμανική αστυνομία πραγματοποιεί περιπολίες στη Βόρεια Θάλασσα και στη Βαλτική «με όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις» και σε συνεργασία με τις γειτονικές χώρες.

Το ΝΑΤΟ στηρίζει τη διεξαγωγή έρευνας για τυχόν δολιοφθορά στους «Nord Stream», δήλωσε ο γγ του ΝΑΤΟ Γ. Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι «οποιαδήποτε σκόπιμη επίθεση εναντίον κρίσιμων υποδομών του ΝΑΤΟ θα έχει σθεναρή και κοινή απάντηση από κάθε άποψη».

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε επίσης να στείλει υποβρύχια στην περιοχή όπου σημειώθηκαν οι εκρήξεις, για να διαπιστωθεί «τι ακριβώς συνέβη». Νωρίτερα χαρακτήρισε το συμβάν «σκόπιμη πράξη δολιοφθοράς» και δήλωσε πως οι ΗΠΑ ήδη βοηθούν τους «συμμάχους» τους να ενισχύσουν την προστασία κρίσιμων υποδομών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ