Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ ΤΗΣ ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ
Τίμησε τα 78 χρόνια από την απελευθέρωση της Τρίπολης

Με μια συγκινητική αλλά και συνάμα διδακτική εκδήλωση, το βράδυ της Κυριακής ολοκληρώθηκαν οι διήμερες εκδηλώσεις απ' το Παράρτημα Αρκαδίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ για την απελευθέρωση της Τρίπολης απ' τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, την 1η Οκτωβρίου 1944, που πραγματοποίησε ο ΕΛΑΣ.

Οι εκδηλώσεις για το συγκεκριμένο γεγονός πραγματοποιήθηκαν πρώτη φορά φέτος και κορυφώθηκαν στην πλατεία Αρεως, μπροστά απ' το Δικαστικό Μέγαρο, χώρο όπου πραγματοποιήθηκε η παρέλαση των τμημάτων του ΕΛΑΣ το 1944. Η κεντρική συγκέντρωση ξεκίνησε με την παρουσίαση δεκάδων πορτρέτων αλύγιστων κομμουνιστών και αγωνιστών της ταξικής πάλης της δεκαετίας του 1940 από την Αρκαδία, που εκτελέστηκαν ή φονεύθηκαν με διάφορους τρόπους στην Κατοχή, τις περιόδους της Λευκής Τρομοκρατίας και της τρίχρονης εποποιίας του ΔΣΕ.

Είχε προηγηθεί την ίδια μέρα ιστορικός περίπατος σε μνημεία και ιστορικούς χώρους της Τρίπολης, ενώ το Σαββατοκύριακο λειτουργούσε έκθεση ιστορικών φωτογραφιών και ντοκουμέντων. Το Σάββατο, έγινε συζήτηση με αφορμή τα ιστορικά γεγονότα, τη σημασία τους και τα συμπεράσματα που εξάγονται για το σήμερα και κυρίως το αύριο των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων συνολικά. Υπήρχαν επίσης κατάλογοι δολοφονημένων ή εκτελεσμένων αγωνιστών της δεκαετίας του 1940, που γίνεται προσπάθεια να εμπλουτιστούν, να διορθωθούν τυχόν λάθη στους ήδη υπάρχοντες. Απ' το κάλεσμα που πραγματοποίησε το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, υπήρξαν δεσμεύσεις από απογόνους, για τη συγκέντρωση επιπλέον ιστορικού υλικού στο άμεσο μέλλον.


Και τις δύο μέρες, επίσης, ήταν ανοιχτά για το κοινό τα υπόγεια του Δικαστικού Μεγάρου, όπου στους τοίχους είναι χαραγμένα μηνύματα και ζωγραφιές κρατούμενων αγωνιστών, πολλοί απ' τους οποίους εν συνεχεία εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου - θανατοδικείου Τρίπολης, που τα επισκέφθηκε πλήθος λαού και νεολαίας.

Αναφερόμενη στα γεγονότα της εποχής, στην κεντρική της ομιλία, η γραμματέας της Διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Τούλα Μητσέα, στάθηκε στο ιστορικό της απελευθέρωσης κατά την υποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων και τη συνθηκολόγηση των ταγματασφαλιτών του Παπαδόγγονα στις 30 Σεπτέμβρη.

«Ο ΕΛΑΣ δεσμεύτηκε να αφήσει τους ταγματασφαλίτες να υποχωρήσουν προς τις Σπέτσες, οι οποίοι τον Δεκέμβρη βρέθηκαν ανάμεσα σε αυτούς που αιματοκύλησαν τον λαό της Αθήνας», τόνισε και επεσήμανε:

«Ιδιαίτερα τιμούμε τους 603 Αρκάδες, αξιωματικούς και οπλίτες, που έπεσαν το 1940-'41. Τους πάνω από 1.298 Αρκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, που δολοφονήθηκαν ή εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της Κατοχής από τα στρατεύματα Κατοχής και τους ντόπιους συνεργάτες τους, τους ταγματασφαλίτες. Τους πάνω από 924 Αρκάδες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης που δολοφονήθηκαν - εκτελέστηκαν κατά την περίοδο της Λευκής Τρομοκρατίας, που καταδικάστηκαν και εκτελέστηκαν με αποφάσεις του Εκτακτου Στρατοδικείου και όσους έπεσαν στις μάχες μέσα από τις γραμμές του ΔΣΕ.

Τιμούμε τους χιλιάδες αγωνιστές που διώχτηκαν, φυλακίστηκαν ή εξορίστηκαν τη δεκαετία του '40 και στα μετεμφυλιακά χρόνια. Την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΕΠΟΝ στην Πελοπόννησο και ιδιαίτερα στην Αρκαδία».

Κάλεσε παράλληλα σε πάλη για το σήμερα καταλήγοντας: «Εχοντας επίγνωση της κατάστασης, των σημερινών συνθηκών, που έχουν ομοιότητες με αυτές του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, επιδιώκουμε να δυναμώσουμε τη δράση μας, συμβάλλοντας πιο αποφασιστικά να κλιμακώνονται, να ανεβαίνουν οι λαϊκές αντιδράσεις και η οργάνωση. Για να μην υποταχθεί ο λαός στις επιδιώξεις του μεγάλου κεφαλαίου, να μην πληρώσει ούτε την κρίση, ούτε τον πόλεμο των καπιταλιστών.

Αντλούμε δύναμη από τους μεγαλειώδεις αγώνες του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ - ΔΣΕ για την οργάνωση των σημερινών και αυριανών αγώνων, ενάντια στη βαρβαρότητα των σημερινών πολιτικών επιλογών, μέχρι την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος για έναν δρόμο ανάπτυξης, ο οποίος απαλλαγμένος από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο θα έχει γνώμονα την ικανοποίηση των σύγχρονων ανθρώπινων αναγκών».

Νωρίτερα, χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Τρίπολης Κωνσταντίνος Τζιούμας και ο ανιψιός του εθνοσύμβουλου και κυβερνητικού επιτρόπου Γρηγορίου Μίγα, Αντώνης Μίγας. Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με αντάρτικα τραγούδια και γλέντι απ' το συγκρότημα της Οργάνωσης Πάτρας της ΚΝΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ