Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΖΑ
«Ομπρέλα» για τους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς

Τη λογική των «ανταλλαγμάτων» για την εμπλοκή της χώρας στα ευρωατλαντικά σχέδια επιστράτευσε ξανά χτες ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τις εξελίξεις με τη νέα συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης, λέγοντας ότι αυτή «επιβεβαιώνει την απόλυτη αποτυχία του δόγματος του "πιστού και προβλέψιμου συμμάχου", που προβαίνει σε πρωτοφανείς παραχωρήσεις στους εταίρους του χωρίς τις παραμικρές εγγυήσεις για τα εθνικά συμφέροντα, και για πιέσεις στην Τουρκία προκειμένου να επανέλθει στον διάλογο στη βάση του Διεθνούς Δικαίου», μια ώρα αρχύτερα δηλαδή στο τραπέζι των επικίνδυνων «διευθετήσεων» εντός ευρωατλαντικού πλαισίου.

Στο μεταξύ, «αριστερή» ομπρέλα στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, στην προσπάθειά τους και να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την υπερψήφιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με Σουηδία και Φινλανδία από τον ΣΥΡΙΖΑ, η οποία τάχα «μας εμφανίζει ανακόλουθους προς τις προγραμματικές δεσμεύσεις», ανοίγουν με επιστολή τους στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μέλη της Πολιτικής Γραμματείας, που συναντώνται υπό την «Ομπρέλα» και δημοσιοποίησαν σχετικό κείμενο με το οποίο εκφράζουν τη διαφωνία τους με το «ναι» του ΣΥΡΙΖΑ. Το κείμενο υπογράφουν στελέχη όπως ο Π. Σκουρλέτης, ο Ευ. Τσακαλώτης, ο Ν. Φίλης κ.ά.

Για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ φτάνουν να κάνουν διαχωρισμό «καλής» και «κακής» διεύρυνσης του ΝΑΤΟ, κρύβοντας το μόνο περιεχόμενο που μπορεί να έχει αυτή και το οποίο δεν είναι άλλο από την ενίσχυση της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας απέναντι στα άλλα κέντρα.

Για να στηρίξουν δε τον εξωφρενικό αυτό ισχυρισμό, φτάνουν να λένε ότι οι δύο λαοί «δεν έχουν ζητήσει με αυθεντικό και πρωτογενή τρόπο, δηλαδή με δημοψήφισμα, την ένταξη στο ΝΑΤΟ», αλλά και να προσπαθούν να παρουσιάσουν ως ...διαφορετική περίπτωση τη Συμφωνία των Πρεσπών, με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον δρόμο στη Βόρεια Μακεδονία να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ, επικαλούμενοι «διαφορές του Μακεδονικού με το Σκανδιναβικό», όπως ...«το μέγεθος των χωρών, και κυρίως ο νέος Ψυχρός Πόλεμος στις διεθνείς σχέσεις και ο θερμός πόλεμος που μαίνεται στην Ουκρανία. Συνθήκες που δεν υπήρχαν την περίοδο της Συμφωνίας των Πρεσπών», με τις γνωστές φαιδρότητες, δηλαδή, ότι η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση ξεκίνησε στις 23 Φλεβάρη...

Οσο για τις αιτίες του ιμπεριαλιστικού πολέμου και της ενίσχυσης των ανταγωνισμών, κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ αυτές δεν είναι άλλες από το ότι οι ιμπεριαλιστές «απέτυχαν» τάχα να συγκροτήσουν ένα «ευρωπαϊκό σύστημα ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας» και ...«εγκαταλείφθηκε το δόγμα της μεταψυχροπολεμικής περιόδου, σύμφωνα με το οποίο η αποστολή του ΝΑΤΟ ήταν η αντιμετώπιση των ασύμμετρων απειλών»! Αλλά και γιατί η ΕΕ, που οι κυβερνήσεις της - με πρώτες τις σοσιαλδημοκρατικές - πρωτοστατούν στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, είναι ...«έρμαιο των ΗΠΑ», στερούμενη «αυτόνομη πολιτική».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ