Τρίτη 4 Οχτώβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέος γύρος διαπραγματεύσεων για «ειρηνευτική συμφωνία»

Στη Γενεύη συναντήθηκαν οι δύο ΥΠΕΞ με διαμεσολάβηση της ΕΕ

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή «ειρηνευτικής συμφωνίας» μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν με διαμεσολάβηση της ΕΕ. Σε αυτό το πλαίσιο, το Σαββατοκύριακο συναντήθηκαν στη Γενεύη οι ΥΠΕΞ των δύο χωρών, προκειμένου να επεξεργαστούν το «σχετικό κείμενο».

Τους τελευταίους μήνες είχαν προηγηθεί συναντήσεις του πρωθυπουργού της Αρμενίας Ν. Πασινιάν και του Προέδρου του Αζερμπαϊτζάν Ιλ. Αλίεφ, ενώ συνεχίζονται συχνά ένοπλα επεισόδια στα σύνορα των δύο χωρών, τα οποία παραμένουν ακαθόριστα μετά τον μεταξύ τους πόλεμο στο Ναγκόρνο Καραμπάχ το 2020. Φέτος τον Σεπτέμβρη σκοτώθηκαν σε τέτοιες συγκρούσεις τουλάχιστον 289 άνθρωποι.

Στο μεταξύ, εκπρόσωποι των δύο πλευρών συναντιούνται περιοδικά και στη Μόσχα, όπου διαπραγματεύονται την οριοθέτηση των συνόρων τους.

Εκτός από τη Ρωσία, που υπέγραψε με την Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός τον Νοέμβρη του 2020 και εγκατέστησε στο Ναγκόρνο Καραμπάχ περίπου 2.000 Ρώσους στρατιώτες, ΕΕ και ΗΠΑ διεκδικούν μεγαλύτερο «πάτημα» στον Νότιο Καύκασο μέσω της διαμεσολάβησης για τερματισμό της σύγκρουσης με τους δικούς τους όρους. Οι δύο ΥΠΕΞ είχαν συναντηθεί εξάλλου τον Σεπτέμβρη στη Νέα Υόρκη, με διαμεσολάβηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ Αντ. Μπλίνκεν.

Το Αζερμπαϊτζάν ζήτησε στη Γενεύη «την πλήρη αποχώρηση των ένοπλων μονάδων της Αρμενίας από τα εδάφη του» και «το άνοιγμα γραμμών μεταφοράς και επικοινωνίας», σύμφωνα με ανακοίνωση του ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση αντάλλαξαν ιδέες για την ειρηνευτική συμφωνία, η οποία θα εγγυάται τα δικαιώματα και την ασφάλεια των Αρμένιων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ», επεσήμανε το ΥΠΕΞ της Αρμενίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στην «ειρηνευτική συμφωνία» το Ναγκόρνο Καραμπάχ θα αναφέρεται ως «αυτόνομο καθεστώς» σε αζέρικο έδαφος και η Αρμενία διαπραγματεύεται την «προστασία» των Αρμενίων που ζουν εκεί.

Το Γερεβάν επανέλαβε επίσης το αίτημά του για «απόσυρση» των αζέρικων στρατευμάτων «από το κυρίαρχο έδαφος της Αρμενίας», την απελευθέρωση των αιχμαλώτων πολέμου και τη δημιουργία «διεθνών μηχανισμών για τον έλεγχο της κατάστασης στα σύνορα», κάτι στο οποίο αντιδρά η Ρωσία.

Η σύγκρουση στον Νότιο Καύκασο απασχόλησε επίσης τη συνάντηση του Τζ. Σάλιβαν, συμβούλου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, με τον Ιμπ. Καλίν, σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου, χθες στην Κωνσταντινούπολη, όπου μεταξύ άλλων συζήτησαν «την υποστήριξή τους για ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέα ένταση και καταγγελίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ (2023-08-15 00:00:00.0)
ΕΕ, ΗΠΑ και Ρωσία διαγκωνίζονται ως «μεσολαβητές» (2023-07-18 00:00:00.0)
Παζάρια για «συνθήκη ειρήνης» (2022-10-12 00:00:00.0)
Συνομιλίες στο περιθώριο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας (2022-10-07 00:00:00.0)
Συνομιλίες των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη με διαμεσολάβηση ΗΠΑ (2022-09-21 00:00:00.0)
Στη Μόσχα η πρώτη συνάντηση για την οριοθέτηση των συνόρων τους (2022-05-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ