Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Συνομιλίες των ΥΠΕΞ στη Νέα Υόρκη με διαμεσολάβηση ΗΠΑ

Εντείνει η Ουάσιγκτον το «μπάσιμο» στην περιοχή, σε ανταγωνισμό με τη Ρωσία και άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα

Εντείνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων για γεωπολιτική επιρροή στο Νότιο Καύκασο και «διευθέτηση» της σύγκρουσης Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν με τους δικούς τους όρους.

Την ίδια στιγμή που Αρμενία και Αζερμπαϊτζάν έχουν συνυπογράψει με τη Ρωσία τριμερείς συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός και μέτρων «ομαλοποίησης», μετά το τέλος του πολέμου τον Νοέμβρη του 2020, οι ΗΠΑ και η ΕΕ διεκδικούν ρόλο «διαμεσολαβητή» για δικές τους γεωπολιτικές επιδιώξεις στην κρίσιμη περιοχή, σε ανταγωνισμό όχι μόνο με τη Ρωσία αλλά και την Κίνα, το Ιράν, την Τουρκία.

Με φόντο τις αιματηρές συγκρούσεις Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στα σύνορά τους γύρω από το Ναγκόρνο Καραμπάχ την προηγούμενη βδομάδα, ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντ. Μπλίνκεν, συναντήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ στο άνοιγμα της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη, με τους ΥΠΕΞ της Αρμενίας, Αρ. Μιρζογιάν, και του Αζερμπαϊτζάν, Τζ. Μπαϊράμοφ, προκειμένου να «χαραχτεί» ένας δρόμος «διευθέτησης» μεταξύ Γερεβάν και Μπακού, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Μπλίνκεν κάλεσε τις δύο πλευρές να συναντηθούν ξανά αργότερα αυτόν τον μήνα.

Οι επαφές της Αρμενίας και του Αζερμπαϊτζάν με τις ΗΠΑ έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, με την Ουάσιγκτον να προσπαθεί να εκμεταλλευτεί την πολιτική «ίσων αποστάσεων» της Ρωσίας - παρότι είναι «σύμμαχος» με την Αρμενία στον Οργανισμό Συνθήκης για τη Συλλογική Ασφάλεια (CSTO) - αλλά και τη δυσαρέσκεια των δυο πλευρών για τις συμφωνίες του 2020.

Είναι ενδεικτικό ότι το Σάββατο ο Μπλίνκεν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αζέρο Πρόεδρο, Ιλχ. Αλίεφ, για την κατάσταση στην περιοχή και το άνοιγμα των διαδρόμων μεταφορών, ένα από τα ζητήματα που ιεραρχεί το Μπακού και πιέζει για να γίνει με τους δικούς του όρους.

Τριήμερη περιοδεία στην Αρμενία πραγματοποίησε από το Σάββατο η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Ν. Πελόζι, καταγγέλλοντας μάλιστα «τις φονικές και παράνομες επιθέσεις» των Αζέρων την προηγούμενη βδομάδα και εκφράζοντας τη «δέσμευση» των ΗΠΑ για την «εθνική κυριαρχία της Αρμενίας». Πάντως και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παραχώρηση εδαφών του θύλακα Ναγκόρνο Καραμπάχ στο Αζερμπαϊτζάν, σύμφωνα και με το αποτέλεσμα του πολέμου.

Παράλληλα, οι δύο πλευρές συνομιλούν τακτικά στις Βρυξέλλες με στόχο μια «ειρηνευτική συμφωνία» με διαμεσολάβηση της ΕΕ, αλλά και στη Μόσχα για την οριοθέτηση των συνόρων τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ