Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΑΣΤΙΚΕΣ ΣΥΓΚΟΙΝΩΝΙΕΣ
Απεργούν σήμερα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο

Στα δικαστήρια η απεργία από τις διοικήσεις και την κυβέρνηση

Σε απεργία προχωρούν σήμερα οι εργαζόμενοι στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας (λεωφορεία, τρόλεϊ, Ηλεκτρικός, Μετρό, Τραμ) ενάντια στο νομοσχέδιο που έχει φέρει η κυβέρνηση της ΝΔ, αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή και αφορά τις Ανώνυμες Εταιρείες του Δημοσίου (τις πρώην ΔΕΚΟ). Την απόφαση για απεργία πήρε το Εργατικό Κέντρο Αθήνας και αφορά τους εργαζόμενους στις ΔΕΚΟ, ενώ αντίστοιχες αποφάσεις πήραν και τα σωματεία του κλάδου. Στο πλαίσιο της απεργίας θα γίνει συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών (οδός Νίκης), στις 12 το μεσημέρι.

Κάλεσμα στους εργαζόμενους για μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση απευθύνει η ΔΑΣ ΟΑΣΑ (συνδικαλιστές που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ), προειδοποιώντας από την πρώτη στιγμή ότι η κυβέρνηση θα εξαπολύσει τους γνωστούς εκβιασμούς για να σπάσει η απεργία, όπως έγινε λίγες ώρες αργότερα.

Η ΔΑΣ απαιτεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το νομοσχέδιο και προβάλλει αιτήματα για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, επισκευή και ανανέωση του στόλου. Για υπογραφή ΣΣΕ με ουσιαστικές αυξήσεις, πύκνωση και επέκταση του συγκοινωνιακού έργου σε όλη την Αττική. Εξω όλοι οι ιδιώτες - κατάργηση κάθε εργολαβίας.

Η ΔΑΣ σημειώνει ότι με το νομοσχέδιο σαρώνονται όσα εργασιακά δικαιώματα έχουν απομείνει και συνεχίζεται η ιδιωτικοποίηση των αστικών συγκοινωνιών, δίνοντας επιπλέον 25% συγκοινωνιακό έργο στα ΚΤΕΛ. Για πρώτη φορά επιτρέπονται στις αστικές συγκοινωνίες προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, με διευθυντικό δικαίωμα, μέσω συνέντευξης και περιορισμό του ΑΣΕΠ. Ακόμα επιτρέπει την «ενοικίαση» εργαζομένων μέσω δουλεμπορικών γραφείων. Ετσι, επισημαίνει η ΔΑΣ, «θα υπάρχουν εργαζόμενοι πολλών ταχυτήτων και σε δικαιώματα και σε μορφή σχέσεων εργασίας (αόριστου χρόνου, ορισμένου χρόνου, εργολαβικοί - δανεικοί) και μισθολογικά, που θα απασχολούνται στο ίδιο αντικείμενο εργασίας, από τον ίδιο εργοδότη. Αυτονόητο είναι ότι οι εργαζόμενοι ορισμένου χρόνου ή οι εργολαβικοί - δανεικοί είναι εργαζόμενοι χωρίς συγκροτημένα εργασιακά δικαιώματα».

Ακόμα μια απεργία στα δικαστήρια

Στο μεταξύ, χτες το μεσημέρι έγινε γνωστό πως οι διοικήσεις της «Οδικές Συγκοινωνίες ΑΕ» (ΟΣΥ, λεωφορεία και τρόλεϊ, θυγατρική του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) και της ΣΤΑΣΥ προσέφυγαν στα δικαστήρια, ζητώντας να κηρυχθεί παράνομη η σημερινή απεργία. Η δίκη αναμένεται να γίνει σήμερα το μεσημέρι.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ