Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οξυνση των τουρκικών προκλήσεων από τις ΗΠΑ

Copyright 2022 The Associated

Στη Νέα Υόρκη και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ μεταφέρθηκε το παζάρι της Τουρκίας με ΗΠΑ και ΕΕ, όπως και στα Ελληνοτουρκικά για τις μερίδες της καπιταλιστικής λείας σε Αιγαίο και Ανατ. Μεσόγειο, με τη «σύμμαχο» εντός ΝΑΤΟ γείτονα, έχοντας την πλάτη ζεσταμένη εντός ευρωατλαντικού πλαισίου, να βάζει όλες τις απαράδεκτες διεκδικήσεις της στο τραπέζι, από τη δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη, μέχρι τις θαλάσσιες ζώνες και την αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο, αλλά και στο Προσφυγικό.

Χαρακτηριστικά, μιλώντας χτες το απόγευμα, ώρα Ελλάδας, στη λεγόμενη Γενική Συζήτηση της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, παρουσίασε τη θέση και τον ρόλο της χώρας του ως κομβικά, λέγοντας ότι βρίσκεται «στην καρδιά μιας περιοχής που ταλανίζεται από προβλήματα, και προσπαθούμε πάντα να πρωταγωνιστούμε για επίλυση των προβλημάτων». Παρέθεσε, άλλωστε, ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν, από τη Μαύρη Θάλασσα και την Β. Αφρική, ως το Κασμίρ και το καθεστώς των Ουιγούρων στην Κίνα, θέματα όπου θέλει να έχει λόγο η Αγκυρα.

Π.χ. εστίασε στη «συνεισφορά» της Τουρκίας στην εξαγωγή σιτηρών από την Ουκρανία, μέσα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν στη Συνάντηση της Κωνσταντινούπολης (μεταξύ αντιπροσώπων Ρωσίας και Ουκρανίας), ενώ ταυτόχρονα τόνισε ότι «είμαστε δυνατοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ που συνεισφέρουμε στην ασφάλεια και του ΝΑΤΟ αλλά και της Ευρώπης», εξ ου και ζήτησε επίδειξη από μέρους τους «αλληλεγγύης» προς την Τουρκία.

«Αλληλεγγύη» φέρ' ειπείν στο Συριακό, ισχυριζόμενος ότι οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις αγωνίζονται ενάντια «στους τρομοκράτες του PΚΚ που αλλάζουν ονομασίες». «Εχουμε όλα τα μέσα και τις ικανότητες για να τους εξουδετερώσουμε, και δεν θα πάψουμε ποτέ να τους πολεμούμε», υπογράμμισε. Επέμεινε, επίσης, ότι η Αγκυρα καταβάλλει «μεγάλες προσπάθειες για ειρήνη και σταθερότητα» στα Βαλκάνια, παραπέμποντας και στην πρόσφατη επίσκεψή του σε χώρες της περιοχής.

Η Ελλάδα κάνει «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» και «γελοία επίδειξη δύναμης»

Σε ένα τέτοιο φόντο, εξαπέλυσε μια σειρά κατηγοριών κατά της Ελλάδας, κατηγορώντας π.χ. την Ελληνική Ακτοφυλακή για παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων στο Αιγαίο, γεγονός που, όπως ισχυρίστηκε, οδηγεί σε ναυάγια και νεκρά παιδιά. Εσπευσε μάλιστα να δείξει φωτογραφίες με νεκρά βρέφη και ισχυρίστηκε ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα βίαιων επαναπροωθήσεων από το Λιμενικό, κάνοντας μάλιστα λόγο για «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας» που πρέπει να σταματήσουν ΟΗΕ και ΕΕ.

Κατηγόρησε, επίσης, την Αθήνα ότι επιβάλλει διακρίσεις στην «τουρκική» μειονότητα της Θράκης και κάλεσε την ΕΕ «να μην κάνει τα στραβά μάτια».

Παραπέρα, χαρακτήρισε «γελοία» την Ελλάδα που «επιδιώκει να κάνει επίδειξη δύναμης». «Στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θέλουμε να λυθούν όλα με βάση τους κανόνες της καλής γειτονίας και με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Στην Ανατολική Μεσόγειο η διατήρηση της ειρήνης εξαρτάται από τον σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των πλευρών. Η Ελλάδα να αφήσει κατά μέρος τις προκλήσεις και την κλιμάκωση και να ανταποκριθεί στις εκκλήσεις μας για αλληλεγγύη και συνεργασία. Πιστεύουμε ότι η Ευρωμεσογειακή Σύνοδος που έχουμε προτείνει θα υπηρετήσει αυτόν τον σκοπό. Ποτέ δεν έκαναν ένα θετικό βήμα και αυτό δείχνει ποιος θέλει ειρήνη και σταθερότητα και ποιος θέλει να προκαλεί και να δημιουργεί συρράξεις», υποστήριξε ο Τούρκος Πρόεδρος, ενώ προειδοποίησε ότι «θα υπερασπιστούμε τα δικαιώματά μας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και δεν θα υποκύψουμε στις πολιτικές κλιμάκωσης που ακολουθούν άλλες χώρες», βάζοντας μπροστά τις απαιτήσεις των τουρκικών επιχειρηματικών ομίλων για το κομμάτι τους σε ό,τι αφορά πλουτοπαραγωγικές πηγές και διαύλους.

Στο ίδιο μοτίβο έβαλε και το Κυπριακό ζητώντας «διευθέτηση σε δίκαιο, μόνιμο και βιώσιμο πλαίσιο». Ως τέτοιο παρουσίασε τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν εκεί «δύο κράτη και δύο διαφορετικά έθνη και αυτό», απαίτησε, «πρέπει να το αποδεχτούν όλοι», καθώς «αυτό», ισχυρίστηκε, «είναι το κλειδί για τη λύση, να αναγνωριστεί η διεθνής ύπαρξη της ΤΔΒΚ», ότι «οι Τουρκοκύπριοι έχουν ίδια δικαιώματα. Θα θέλαμε να ζητήσουμε από τη διεθνή κοινότητα να τερματίσει τις κυρώσεις και το εμπάργκο και να σταματήσει αυτή η τυραννία», είπε.

«Ευγνώμων για το κοινό έργο» ο Μπλίνκεν

Σημειωτέον, προηγουμένως, τη Δευτέρα, σε συνέντευξή του στο PBS ο Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του «θα φροντίσει τον εαυτό της» εάν δεν πάρει μαχητικά αεροσκάφη F-16 από τις ΗΠΑ, υπονοώντας την προμήθεια μαχητικών ενδεχομένως από Γαλλία ή Ρωσία, όπως είχε δηλώσει στο παρελθόν. «Δηλαδή θα δώσετε στην Ελλάδα κάθε είδους υποστήριξη στα F-16, θα δημιουργήσετε βάσεις εκεί, αλλά δεν θα δώσετε αυτή την υποστήριξη σε μια φίλη χώρα όπως η Τουρκία στο ΝΑΤΟ και σε μια χώρα που παρέχει κάθε είδους υποστήριξη στο ΝΑΤΟ; Είμαστε στις πρώτες πέντε χώρες», έβαλε ανοιχτά θέμα στους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς. Ανέφερε επίσης ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ασκεί πιέσεις γι' αυτό υπέρ της Τουρκίας, πείθοντας το Κογκρέσο ότι η συμφωνία «εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ουάσιγκτον». Σύμφωνα, μάλιστα, με τον Τούρκο Πρόεδρο, ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, υποσχέθηκε να επιλύσει το ζήτημα με τα F-16. «Ξέρω ότι ο Μπάιντεν το βλέπει θετικά», είπε χαρακτηριστικά.

Αλλωστε, χτες, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, έγινε συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών ΗΠΑ και Τουρκίας, Αντονι Μπλίνκεν και Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αντίστοιχα.

«Θέλω να επαινέσω ιδιαίτερα το έργο που έχει κάνει η Τουρκία για να βοηθήσει στην ίδρυση του λιμανιού σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα που επιτρέπει στα απελπιστικά απαραίτητα τρόφιμα να βγουν από την Ουκρανία και στους ανθρώπους που τα χρειάζονται», είπε ο Μπλίνκεν, σύμφωνα με το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ενώ δήλωσε «ευγνώμων για το έργο που κάνουμε μαζί ως σύμμαχοι και εταίροι του ΝΑΤΟ, για τις πολλές προκλήσεις ασφαλείας που αντιμετωπίζουμε μαζί». Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στον Νότιο Καύκασο, ενώ δεν έγιναν αναφορές στις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν κατά της Ελλάδας, νωρίτερα στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Να «επανέλθει στη λογική» και τον «διάλογο» καλεί η κυβέρνηση

Σε αυτές τις δηλώσεις έσπευσε να απαντήσει ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας (ο οποίος επίσης βρίσκεται στη Ν. Υόρκη για τις εργασίες της ΓΣ του ΟΗΕ). Είπε συγκεκριμένα ότι «οι τοποθετήσεις της Τουρκίας, κάθε φορά, διευρύνουν τα πλαίσια τα οποία καλείται να αντιμετωπίσει η ανθρώπινη λογική», μιλώντας για εργαλειοποίηση από τη μεριά της Τουρκίας του Μεταναστευτικού - με την οποία βέβαια από κοινού έχουν συνυπογράψει τη συμφωνία εγκλωβισμού προσφύγων και μεταναστών που τους μετατρέπουν σε «παιχνίδια» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών - αναφερόμενος στο τουρκικό casus belli στο Αιγαίο και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου και σημειώνοντας ότι «η χώρα, η οποία κατέχει εδάφη ξένων χωρών, μεταξύ των οποίων της Κυπριακής Δημοκρατίας, έρχεται να μιλήσει για συνθήκες ασφάλειας και συνεννόησης στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτό που έχουμε να απαντήσουμε», πρόσθεσε, «είναι ότι καλά θα κάνει η Τουρκία να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και να επανέλθει το συντομότερο τουλάχιστον στον χώρο της λογικής», και σημείωσε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στην Ελλάδα μεγαλώνει, διευρύνεται και ευημερεί», σε αντίθεση με την «ελληνική μειονότητα στην Κωνσταντινούπολη» και ότι «η Τουρκία δεν δικαιούται διά να ομιλεί».

Σημειωτέον, στην προσπάθεια συντήρησης λυκοφιλιών, ο Δένδιας είχε χτες διμερή συνάντηση με τον Αιγύπτιο ΥΠΕΞ, Σ. Σούκρι, και κατόπιν συμμετείχε σε τριμερή με τη συμμετοχή του ομολόγου τους της Κύπρου. Είχε, εξάλλου, «σύντομες συναντήσεις» με τον γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ (στο επίκεντρο βρέθηκαν οι εξελίξεις στην Ανατ. Μεσόγειο και την Ουκρανία, διέχεε κατόπιν), με τον καγκελάριο της Γερμανίας, Ολαφ Σολτς, τους πρωθυπουργούς και τους ΥΠΕΞ Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας.

Στο μεταξύ, στην Ουάσιγκτον έφτασε και ο Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος αργά χτες ώρα Ελλάδας είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον πρωθυπουργό και υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Yair Lapid. Αλλωστε, σήμερα, θα συναντηθεί με επικεφαλής αμερικανοεβραϊκών οργανώσεων, ενώ το βράδυ θα παραβρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει ο Πρόεδρος των ΗΠΑ προς τιμήν των ηγετών που συμμετέχουν στη ΓΣ του ΟΗΕ.

Νωρίτερα σε συνέντευξή του καλλιέργησε ξανά κλίμα εφησυχασμού για τα Ελληνοτουρκικά με το να υποστηρίζει ότι το όλο θέμα είναι κυρίως για εσωτερική κατανάλωση, λέγοντας πως «η επιλογή μας είναι να μην τσιμπάμε στις προκλήσεις. Είναι σίγουρα και προεκλογικό παιχνίδι». Σε κάθε περίπτωση, έστειλε ξανά μήνυμα ότι είναι ανοιχτός σε διάλογο, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι «θα είμαι πολύ αυστηρός ως προς τα όρια που θέτουμε, ξέρουν όλοι ότι δεν παίζουν με την Ελλάδα, από την άλλη πρέπει να συζητούμε και να λύνουμε τις διαφορές μας ή να συζητούμε και να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε χωρίς να πλακωνόμαστε».

Νέα έξοδος του «Ορούτς Ρέις»

Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι κινήσεις και επί του πεδίου. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Φατίχ Ντονμέζ, ανήγγειλε χτες νέα «έξοδο» του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις» ενώ λίγο αργότερα η τουρκική πλευρά προχώρησε στην έκδοση σχετικής NAVTEX, με την οποία προαναγγέλλει έρευνες στον κόλπο της Αττάλειας το διάστημα 25 Σεπτέμβρη 2022 - 24 Μάρτη 2023.

Εξάλλου, σύμφωνα με την «Καθημερινή», στην Αθήνα εξετάζεται το σενάριο το «Ορούτς Ρέις» να επιστρέψει στην περιοχή μεταξύ Ρόδου και συμπλέγματος του Καστελόριζου, εντός, δηλαδή, της δυνητικής ΑΟΖ της Ελλάδας, ακόμα και με ταυτόχρονη προώθηση του γεωτρύπανου «Αμπντούλ Χαμίντ Χαν» στο βόρειο τμήμα του «οικοπέδου» 6 της κυπριακής ΑΟΖ.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε την Παρασκευή τριμερής συνεκπαίδευση Δυνάμεων Ειδικών Επιχειρήσεων της Ελλάδας, των ΗΠΑ και της Κυπριακής Δημοκρατίας στον ευρύτερο χερσαίο και θαλάσσιο χώρο στο Μαρί της Κύπρου, όπου κατά το ΓΕΕΘΑ «πραγματοποιήθηκε ευρεία χρήση των νεοαποκτηθέντων σκαφών Ανορθόδοξου Πολέμου - Ταχείας Μεταφοράς MARK-V σε αποστολές μεταφοράς προσωπικού από την Ελλάδα προς την Κυπριακή Δημοκρατία, σε υποστήριξη Επιχειρήσεων Αμφίβιου Περιβάλλοντος και Μη συναινετικής νηοψίας».

Επίσης, όπως έγινε χτες γνωστό, στις 28 του μήνα αναμένεται στη χώρα μας τμήμα των γαλλικών Ενόπλων Δυνάμεων για διμερή άσκηση στο Αιγαίο με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις σε όλο το βόρειο Αιγαίο και σε νησιά όπως ο Αη Στράτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ