Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2022
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ
Μέτρα με κριτήριο τις αντοχές των επιχειρηματικών ομίλων

Mε τον διευθύνοντα σύμβουλο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κλάους Ρέγκλινγκ, ο οποίος πραγματοποίησε την τελευταία του επίσκεψη στην Ελλάδα με αυτή την ιδιότητα, αφού η θητεία του ολοκληρώνεται στις 7 Οκτωβρίου, συναντήθηκε χτες το πρωί στο Μαξίμου ο Κυρ. Μητσοτάκης.

Επισήμως, συζητήθηκε «η κατάσταση στην ευρωπαϊκή οικονομία και οι μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας και του πληθωρισμού». Επισημάνθηκε «η δύσκολη συγκυρία σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αλλά και οι σημαντικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και οι θετικές προοπτικές της», πάνω στο ξεζούμισμα του λαού.

Αλλωστε, οι αντοχές των επιχειρηματικών ομίλων και όχι οι ανάγκες των εργαζομένων είναι το κριτήριο για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από την κυβέρνηση (και γενικότερα για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης), όπως ευθέως ανέφερε, λίγο νωρίτερα, ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό «SFERA».

«Εύκολο να λέμε ότι θα αυξήσουμε πολύ τον κατώτατο μισθό, αλλά πρέπει να αντέχουν οι επιχειρήσεις. Αρα πρέπει να βρεθεί μια χρυσή τομή, διότι το μεγάλο μας πρόβλημα παραμένει η ανεργία», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, βάζοντας βασικά σε πρώτο πλάνο την πρόβλεψη του νόμου Βρούτση - Αχτσιόγλου για καθορισμό του κατώτατου μισθού από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας, χωρίς συλλογικές διαπραγματεύσεις, με κριτήρια τις αντοχές και την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων.

Παραπέρα, παράλληλα με τις διαβεβαιώσεις στο κεφάλαιο για το ύψος των μισθών, στην προσπάθεια να ενσωματώσει ευρύτερα λαϊκά στρώματα στην πολιτική του κεφαλαίου, θύμισε τα ψίχουλα των 2 ευρώ τη μέρα, λέγοντας πως «αυξήσαμε τον βασικό μισθό 63 ευρώ συνολικά, ενώ από την 1η Μαΐου θα υπάρξει νέα αύξηση» που, όπως έκανε, βέβαια καθαρό, θα είναι πάλι ψίχουλα.

Στάθηκε επίσης στα περιλάλητα μέτρα για τη στέγη - ελλείψει προγραμμάτων εργατικής, λαϊκής κατοικίας - τα οποία ωστόσο συνδέονται με Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα και νέα τραπεζικά δάνεια, που θα οδηγήσουν σε νέες υπερχρεώσεις τα λαϊκά νοικοκυριά.

Τέλος, για την επιδότηση στο ηλεκτρικό ρεύμα επανέλαβε ότι θα είναι κλιμακωτή, δηλαδή ανάλογα με την κατανάλωση. Είπε συγκεκριμένα ότι «θα πάμε σε κλιμακωτή επιδότηση, ώστε να μπορούν οι πολίτες να δρομολογήσουν δράσεις εξοικονόμησης. Οσο εξοικονομείς σε σχέση με τον περυσινό σου λογαριασμό, τόσο μεγαλύτερη επιδότηση», ώστε οι εργαζόμενοι να βάλουν «εθελοντικά» «μαχαίρι» στις ανάγκες τους.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ