Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΡΜΕΝΙΑ - ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ
Νέα ένταση και καταγγελίες για το Ναγκόρνο Καραμπάχ

Σημείο ελέγχου στην περιοχή Λατσίν, όπου οι αζέρικες αρχές έχουν κλείσει τον μόνο διάδρομο που ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία

PHOTOLURE

Σημείο ελέγχου στην περιοχή Λατσίν, όπου οι αζέρικες αρχές έχουν κλείσει τον μόνο διάδρομο που ενώνει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την Αρμενία
Νέα ένταση εκδηλώνεται μεταξύ Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν για τη διαφιλονικούμενη περιοχή Ναγκόρνο Καραμπάχ, καθώς από τα μέσα Ιούλη το Μπακού, επικαλούμενο διάφορα προσχήματα, έχει κλείσει τον διάδρομο Λατσίν, τον μοναδικό οδικό άξονα που συνδέει το Ναγκόρνο Καραμπάχ με την αρμενική επικράτεια.

Το περασμένο Σάββατο, με επιστολή του μόνιμου αντιπρόσωπου της στον ΟΗΕ, η Αρμενία ζήτησε έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας, κατηγορώντας το Αζερμπαϊτζάν για «επιδείνωση της ανθρωπιστικής κατάστασης» στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και για «σοβαρή έλλειψη» τροφίμων, φαρμάκων και καυσίμων, σε σημείο που αυξήθηκε η «θνησιμότητα λόγω ασθενειών», ειδικά για άτομα που πάσχουν από διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα.

Η Αρμενία κάνει λόγο για κατάσταση «στα πρόθυρα μιας πραγματικής ανθρωπιστικής καταστροφής» και επαναλαμβάνει κατηγορίες εναντίον του Μπακού ότι «δημιουργεί σκόπιμα αφόρητες συνθήκες διαβίωσης για τον πληθυσμό» ώστε να εγκαταλείψουν την περιοχή οι Αρμένιοι.

Χτες το αζέρικο ΥΠΕΞ, κατηγορώντας την Αρμενία για «σκόπιμες εντάσεις και ρεβανσισμό», ανακοίνωσε ότι «τις τελευταίες μέρες υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση όπλων, εξοπλισμού και προσωπικού προκειμένου να πραγματοποιηθεί νέα στρατιωτική δράση κατά μήκος των συνόρων» και επανέλαβε ότι «το Αζερμπαϊτζάν επιφυλάσσεται του δικαιώματός του να υπερασπιστεί με κάθε μέσο την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα».

Κατηγόρησε δε την αρμενική κυβέρνηση ότι στρέφεται στον ΟΗΕ στο πλαίσιο «επιχείρησης να εμποδίσει εσκεμμένα και σκόπιμα όλες τις προσπάθειες που γίνονται μέσω διεθνών εταίρων για την εξεύρεση ισορροπημένης, έννομης και βασισμένης στη λογική λύσης», στις οποίες προσπάθειες - προσθέτει το αζέρικο ΥΠΕΞ - συμμετέχουν και πολλά μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πρόσθεσε ότι η αρμενική πλευρά παρενέβη ώστε να μην υλοποιηθεί συμφωνία που μετά από «εντατικές διαβουλεύσεις» έκλεισε προ ημερών για την παράδοση ανθρωπιστικού φορτίου στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, αλλά και για την πραγματοποίηση συνάντησης μεταξύ ειδικού αντιπροσώπου της αζέρικης κυβέρνησης και «εκπροσώπων των ντόπιων Αρμενίων της περιοχής».

Επιπλέον, το αζέρικο υπουργείο Αμυνας σε ανακοίνωσή του έκανε λόγο για αρμενικά πυρά που δέχτηκαν αζέρικα φυλάκια σε ανατολικά και νοτιοανατολικά τμήματα της περιοχής, χτες και προχτές.

Το αρμενικό υπουργείο Αμυνας αντέκρουσε τις καταγγελίες ως «παραπληροφόρηση».

Τα παραπάνω καταγράφονται ενώ τον Ιούλη είχαν εκδηλωθεί έντονες διπλωματικές προσπάθειες από ΗΠΑ και ΕΕ να αναλάβουν πιο ενεργό ρόλο σε μια «ειρηνευτική» συμφωνία των δύο πλευρών, την ώρα που η Ρωσία διεκδικεί «παραδοσιακά» πρωταγωνιστική συμβολή.

Για τις εξελίξεις στο Ναγκόρνο Καραμπάχ συνομίλησαν χτες στη Μόσχα ο αναπληρωτής Ρώσος ΥΠΕΞ Μ. Γκαλούζιν και ο Αρμένιος πρέσβης στη Ρωσία Β. Χαρουτινιάν, οι οποίοι σύμφωνα με το Κρεμλίνο «επανέλαβαν τη σημασία μιας αυστηρής επιτήρησης όλου του εύρους των συμφωνιών ανάμεσα στους ηγέτες Ρωσίας - Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν στο διάστημα 2020 - 2022» για την «εξομάλυνση» των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν. Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμα για τις σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Γερεβάν, για την «προώθηση του πολιτικού διαλόγου» και για την ενίσχυση των οικονομικών δεσμών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ