Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΧΑΒΑΗ
Τεράστια καταστροφή από την ανυπαρξία πρόληψης

Πλησίασαν τους 100 οι νεκροί, δεκάδες έως και εκατοντάδες οι αγνοούμενοι

Η «επόμενη μέρα» στο καμένο από τις πυρκαγιές νησί Μάουι της Χαβάης στις ΗΠΑ βρίσκει τους χιλιάδες κατοίκους να θρηνούν τους δεκάδες (τουλάχιστον 96) συμπολίτες τους που βρήκαν φριχτό θάνατο στην πύρινη λαίλαπα της περασμένης βδομάδας. Εκατοντάδες άλλοι αγνοούνται ή έχουν τραυματιστεί, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι, χωρίς ουσιαστική κρατική βοήθεια. Από τη μια είναι φανερή η έλλειψη μέτρων πρόληψης, όπως και η υποβάθμιση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, με μόλις 65 πυροσβέστες και μάλιστα με εκπαίδευση και μέσα για αστικές πυρκαγιές, ενώ από την άλλη δεν έγινε έγκαιρη ειδοποίηση του πληθυσμού για απομάκρυνση. Δεν πρόκειται για αβλεψίες, αλλά για το άμεσο αποτέλεσμα της πολιτικής του αστικού κράτους, που θεωρεί την πυροπροστασία κόστος.

Ο απολογισμός των νεκρών καθιστά αυτήν την πυρκαγιά τη χειρότερη φυσική καταστροφή στη Χαβάη, ξεπερνώντας το τσουνάμι που στοίχισε τη ζωή σε 61 ανθρώπους το 1960, έναν χρόνο αφότου η Χαβάη έγινε αμερικανική πολιτεία.

Στο φόντο της νέας δύσκολης μάχης της επιβίωσης που ξεκινά, εντείνονται και οι έρευνες για τα αίτια πρόκλησης των καταστροφικών πυρκαγιών. Οι πρώτες ενδείξεις ενοχοποιούν την ηλεκτρική εταιρεία «Hawaiian Electric», καθώς μοιάζει ισχυρή η πιθανότητα να προκλήθηκαν σπινθήρες από κατεστραμμένες γραμμές του δικτύου ηλεκτροδότησης.

Ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, προειδοποίησε ότι οι έρευνες για τα αίτια της φωτιάς μπορεί να διαρκέσουν «βδομάδες ή ακόμα και μήνες». Πρόσθεσε δε ότι πάνω από 2.200 κτίρια - τα πιο πολλά σε κατοικημένες περιοχές - καταστράφηκαν ολοσχερώς ή υπέστησαν σημαντικές ζημιές στο δυτικό Μάουι και εκτίμησε το συνολικό κόστος των καταστροφών σε περίπου 6 δισ. δολάρια.

Τις περισσότερες καταστροφές υπέστη η ιστορική πόλη Λαχέινα, που θυμίζει βομβαρδισμένο τοπίο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ