Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΤΟΥ ΚΟΥΡΤΙ ΣΤΗ ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ
Συναντήσεις μόνο με την αλβανική αντιπολίτευση

Τις πυκνές διεργασίες που «τρέχουν» σε πολλά επίπεδα στα Βαλκάνια επιβεβαίωσαν οι επαφές που είχε στη Βόρεια Μακεδονία ο Κοσοβάρος πρωθυπουργός, Αλμπιν Κούρτι, ο οποίος βρέθηκε στη χώρα στα τέλη της περασμένης βδομάδας, χωρίς να συναντηθεί ούτε με εκπρόσωπο της κυβέρνησης ούτε με τα αλβανικά κόμματα που συμμετέχουν σε αυτή (όπως το DUI).

Ο Κούρτι επισκέφτηκε τους δήμους Τσάιρ και Τετόβου, στα συμβούλια των οποίων πλειοψηφούν αντιπολιτευόμενα αλβανικά κόμματα, συμμετέχοντας μεταξύ άλλων σε εκδηλώσεις όπου εμφανίστηκε και σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας».

Την έντονη δυσφορία του για το θέμα εξέφρασε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντ. Κοβάτσεφσκι, δηλώνοντας ότι «η επίδειξη σημαιών που δεν είναι εθνικές σημαίες είναι αντίθετη με τα πρωτόκολλα και τους νόμους για τη διοργάνωση εκδηλώσεων παρουσία πολιτικών από ξένες χώρες». Πρόσθεσε δε ότι «ο τύπος της εικονογραφίας που παρατηρήθηκε στην εκδήλωση, παρουσία υψηλόβαθμου εκπροσώπου ξένης χώρας, είναι ακατάλληλος και απαράδεκτος για κράτος - μέλος του ΟΗΕ και κράτος - μέλος του ΝΑΤΟ», ενώ έδωσε εντολές στην αστυνομία για «τον εντοπισμό των δραστών και την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης».

Στο Τσάιρ δήμαρχος είναι ο Βίσαρ Γκανίου, που αποχώρησε πρόσφατα από το DUI μαζί με άλλα στελέχη και, μαζί με τον μέχρι πρόσφατα αντιπρόεδρο του κόμματος, Ιζετ Μετζίτι, ανακοίνωσαν την ίδρυση νέου κόμματος. Στο Τέτοβο δήμαρχος είναι ο αρχηγός του αντιπολιτευόμενου αλβανικού κόμματος «BESA», Μπ. Κασάμι.

Υψηλόβαθμα στελέχη του DUI χαρακτήρισαν την επίσκεψη Κούρτι «προσπάθεια για εμβάθυνση της συνεργασίας του με την αλβανική αντιπολίτευση στη Βόρεια Μακεδονία».

Οι επαφές αυτές του Κούρτι σημειώνονται λίγες βδομάδες μετά την ανοιχτή διαφωνία του με την αλβανική κυβέρνηση Ράμα, η οποία τον επέκρινε για χειρισμούς του απέναντι στους Σέρβους του βόρειου Κοσόβου και συνολικά για τη στάση του στο παζάρι επί της «εξομάλυνσης» των σχέσεων με τη Σερβία, που αλληλεπιδρά με την ευρωατλαντική πορεία όλων των Δυτικών Βαλκανίων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ