Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΑΣ
Εντείνονται παζάρια και διεργασίες με Αφρικανική Ενωση και ECOWAS

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται περιφερειακά και διεθνή διαβούλια και παζάρια γύρω από τις εξελίξεις στον Νίγηρα, μετά το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου, σε μια περιοχή ιδιαίτερα κρίσιμη για τους εντεινόμενους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στην αφρικανική ήπειρο.

Μετά την απόφαση της «Οικονομικής Κοινότητας Δυτικής Αφρικής» (ECOWAS), στη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης Πέμπτης, να θέσει σε ετοιμότητα στρατιωτική δύναμη για επέμβαση στον Νίγηρα, διατηρώντας παράλληλα ανοιχτό «παράθυρο» για διαπραγματεύσεις, χτες συνεδρίασε και το Συμβούλιο «Ειρήνης και Ασφάλειας» της Αφρικανικής Ενωσης, στην έδρα του οργανισμού στην Αντίς Αμπέμπα.

«Η συνάντηση γίνεται για να ενημερωθεί (το Συμβούλιο) για την εξέλιξη της κατάστασης στον Νίγηρα και τις προσπάθειες που καταβάλλονται για την αντιμετώπισή της», ανέφερε εκπρόσωπος του Συμβουλίου της Αφρικανικής Ενωσης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Πρόεδρος της Επιτροπής της Αφρικανικής Ενωσης, Μούσα Φάκι Μαχάματ, αλλά και εκπρόσωποι του Νίγηρα και της ECOWAS, στην πρώτη κοινή «παρουσία» από την έναρξη της κρίσης.

Στο φόντο αυτών των διεργασιών, η ηγεσία του πραξικοπήματος στον Νίγηρα εμφανίζεται να μην ενδίδει στις πιέσεις της ECOWAS και στις απειλές για στρατιωτική επέμβαση αν δεν αποκατασταθεί ο ανατραπείς Πρόεδρος της χώρας, Μ. Μπαζούμ.

Οι πραξικοπηματίες κατήγγειλαν για μία ακόμη φορά τις κυρώσεις της ECOWAS ως «παράνομες, απάνθρωπες και ταπεινωτικές». Ο συνταγματάρχης Αμαντού Αμπντραμάν μιλώντας στην κρατική τηλεόραση ανέφερε πως ο λαός της χώρας εξαιτίας των κυρώσεων της ECOWAS «δοκιμάζεται σκληρά», καθώς του στερούν «φαρμακευτικά είδη, βασικά διατροφικά προϊόντα και το ηλεκτρικό ρεύμα».

Νωρίτερα οι πραξικοπηματίες επιβεβαίωσαν πως σχεδιάζουν να οδηγήσουν σε δίκη τον 63χρονο ανατραπέντα Πρόεδρο Μ. Μπαζούμ, με κατηγορίες για «εσχάτη προδοσία» και «υπονόμευση της εθνικής ασφάλειας».

Στο μεταξύ, το Σάββατο, ο διορισμένος από τη στρατιωτική χούντα πρωθυπουργός του Νίγηρα, Αλί Μαχαμάν Λαμίν Ζάιν, δήλωσε αισιόδοξος για τις συνομιλίες με την ECOWAS, τονίζοντας πως θα γίνουν «τις επόμενες μέρες για να συζητήσουμε πώς θα αρθούν οι κυρώσεις σε βάρος μας».

Είχε προηγηθεί η συνάντηση Νιγηριανών ισλαμιστών ακαδημαϊκών, με επικεφαλής τον σεΐχη Αμπντουλαχί Μπάλα Λάου, με τον αρχηγό των πραξικοπηματιών στον Νίγηρα, στρατηγό Αμπντελραχμάν Τσιανί, στη διάρκεια της οποίας συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν άμεσες συνομιλίες με την ECOWAS.

Αιματηρές συγκρούσεις με τζιχαντιστές

Την ίδια ώρα, εν μέσω των διεργασιών στον Νίγηρα, τζιχαντιστές συνεχίζουν τις επιθέσεις σε δυνάμεις του στρατού.

Την Κυριακή σε συγκρούσεις στον δυτικό Νίγηρα σκοτώθηκαν 6 στρατιωτικοί (μεταξύ των οποίων ο διοικητής της μονάδας) και 10 τζιχαντιστές. Οι στρατιωτικοί καταδίωκαν τους τζιχαντιστές, όταν έπεσαν σε ενέδρα, σε απόσταση 20 χλμ. από την πόλη Σανάμ, στον δυτικό Νίγηρα.

Η κοινότητα Σανάμ βρίσκεται στην περιφέρεια Τιλαμπερί, στην περιοχή των «τριεθνών συνόρων» του Νίγηρα με το Μάλι και την Μπουρκίνα Φάσο, όπου εξαπολύονται συχνά επιθέσεις τζιχαντιστών.

Στις 9 Αυγούστου, πέντε μέλη της εθνοφρουράς σκοτώθηκαν και άλλοι τέσσερις τραυματίστηκαν από επίθεση τζιχαντιστών στην Μπουρκού Μπουρκού, κοντά στη Σαμιρά, επίσης στην περιοχή των τριεθνών συνόρων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ