Τρίτη 15 Αυγούστου 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΣΙΑΛΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΗΣ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑΣ
Κλιμακώνει την πρόκληση, διορίζοντας δοτή ηγεσία στο ΚΚ Βενεζουέλας

Από την εκδήλωση της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του PCV
Από την εκδήλωση της Κυριακής στην έδρα της ΚΕ του PCV
Το κυβερνών σοσιαλδημοκρατικό κόμμα Ενιαίο Σοσιαλιστικό Κόμμα Βενεζουέλας (PSUV), κλιμακώνοντας την επίθεση στο ΚΚ Βενεζουέλας (PCV), μέσω του Ανώτατου Δικαστηρίου προχώρησε στην ανοιχτή επέμβαση στα εσωτερικά του κόμματος. Η κατάπτυστη απόφαση του δικαστηρίου την Παρασκευή το βράδυ, κατ' εντολή της κυβέρνησης του Νικολάς Μαδούρο, οδηγεί στον διορισμό νέας, δοτής ηγεσίας, από στελέχη του PSUV και κάποια διαγραμμένα μέλη του ΚΚ Βενεζουέλας.

Το ΚΚ Βενεζουέλας είχε προειδοποιήσει γι' αυτό το ενδεχόμενο, ενώ 56 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλο τον κόσμο, ανάμεσά τους και το ΚΚΕ, είχαν καταγγείλει τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης Μαδούρο και είχαν απαιτήσει να σταματήσουν. Οπως είχε σημειώσει το ΚΚ Βενεζουέλας, η επίθεση αυτή κλιμακώθηκε όταν το κόμμα «προχώρησε στη γραμμή αντιπαράθεσης με τις αντεργατικές, αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές της κυβέρνησης Μαδούρο».

Μετά την απόφαση της Παρασκευής, το ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Βενεζουέλας εξέδωσε ανακοίνωση με τον οποίο ενημερώνει την εγχώρια και διεθνή κοινή γνώμη για τα εξής:

«Οι δικαστές του Συνταγματικού Τμήματος του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπέπεσαν σε ασυγχώρητη νομική πλάνη, κατά την αποδοχή προσφυγής που προωθείται από ομάδα πολιτών οι οποίοι δεν είναι στις τάξεις του Κόμματός μας και, ως εκ τούτου, δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

Αυτή η απόφαση είναι το επιστέγασμα της αντικομμουνιστικής επίθεσης που ανέλαβε στα τέλη του 2021 ο αντιπρόεδρος του PSUV, Ντιοσδάδο Καμπέγιο, ο οποίος μέσω του τηλεοπτικού του προγράμματος προώθησε ένα σενάριο μιας υποτιθέμενης διαίρεσης στις τάξεις του PCV».

Και τονίζει: «Με δεδομένες τη συνοχή και την εσωτερική ενότητα του PCV, από τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ηγεσία του PSUV επέλεξε να συγκαλύψει τη μαχητικότητά του και ανέθεσε σε άτομα με ρούχα και σύμβολα του Κόκκινου Πετεινού (σ.σ ένα από τα σύμβολα του PCV) να κάνει την κοινή γνώμη να πιστέψει ότι υπήρχε δυσαρέσκεια σε αυτό που ονομαζόταν "βάσεις του PCV".

Οι συντελεστές αυτής της παράστασης περιόδευσαν στη χώρα για να αναπτύξουν "συνελεύσεις", χρηματοδοτούμενες με κρατικούς πόρους, και να ανοίξουν τον δρόμο για την παρέμβαση στο παλαιότερο πολιτικό κόμμα της χώρας.

Τον Μάιο αυτά τα πολιτικά υποχείρια της ηγεσίας της κυβέρνησης πραγματοποίησαν ένα ψεύτικο συνέδριο, για να καλύψουν με υποτιθέμενη νομιμότητα την αποστολή τους και να καταλάβουν με διοικητική επέμβαση το πρώτο κόμμα που ιδρύθηκε στη σύγχρονη εποχή. Τελικά, στις 10 Ιουλίου κατέθεσαν την προσφυγή τους στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Και καταλήγει: «Αυτή η διαδικαστική απάτη, η οποία παραβιάζει τα πολιτικά δικαιώματα του PCV και των εργαζομένων της Βενεζουέλας, όχι μόνο δημιουργεί ένα σοβαρό προηγούμενο στην πολιτική και νομική Ιστορία της χώρας, αλλά επιπλέον εκθέτει τον αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και αντιδραστικό χαρακτήρα της κυβέρνησης του PSUV, το οποίο λανθασμένα πιστεύει ότι με αυτόν τον ελιγμό θα υποτάξει τους κομμουνιστές της Βενεζουέλας».

Την Κυριακή 13 Αυγούστου, σε εκδήλωση του ΚΚ Βενεζουέλας που έγινε για τα 86 χρόνια από την πρώτη Πανεθνική του Συνδιάσκεψη, υπογραμμίστηκε πως ό,τι και να επιχειρήσει η κυβέρνηση, δεν θα καταφέρει να το ξεριζώσει από τον λαό. Στην ίδια εκδήλωση, πάνω από 300 εκπρόσωποι δεκάδων λαϊκών οργανώσεων της χώρας και πολιτικών κομμάτων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στο ΚΚ Βενεζουέλας και κατήγγειλαν την αυταρχική κυβέρνηση Μαδούρο. Δεκάδες είναι επίσης τα μηνύματα στήριξης από Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και Νεολαίες από όλο τον κόσμο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ