ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ «STUDIO»
Ξεκίνησε το αφιέρωμα στον Τσε Γκεβάρα

Στο πλαίσιο των πλούσιων εκδηλώσεων οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» και οι Οργανώσεις Μαθητών Γυμνασίων της ΚΝΕ θα συναντηθούν αύριο Σάββατο με την κόρη του Τσε, Αλέιδα

Raul Corrales

Ξεκίνησε χθες το πλούσιο αφιέρωμα «55 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε», που διοργανώνεται από το «Studio New Star Art Cinema».

Για μια βδομάδα στον ιστορικό κινηματογράφο «Studio» (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33, Αθήνα) θα προβληθούν 55 ταινίες και ντοκιμαντέρ από όλο τον κόσμο, που μιλούν για τη ζωή του μεγάλου επαναστάτη. Τις εκδηλώσεις θα τιμήσει με την παρουσία της η κόρη του Τσε, Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, η οποία μαζί με τον πρέσβη της Κούβας θα συμμετάσχουν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα Παρασκευή στην ΕΣΗΕΑ, στις 12 μ.

Αύριο Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η κεντρική εκδήλωση για τον Τσε. Θα μιλήσουν ο πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, Αραμίς Φουέντε Ερνάντες, η Αλέιδα Γκεβάρα, ο Μπάμπης Ζαφειράτος (θα μιλήσει για τον ποιητή Τσε και θα απαγγείλει ποιήματά του και ποιήματα που γράφτηκαν γι' αυτόν) και ο Ηλίας Σιώρας (θα δώσει ομιλία με θέμα «ΤΣΕ ο Γιατρός»). Χαιρετισμούς θα απευθύνουν ο Νίκος Καρανδρέας, πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης, ο Γιώργος Μαυρίκος, επίτιμος πρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, η Δέσποινα Μάρκου, πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης, και ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, καλλιτεχνικός διευθυντής του «Studio».

Επίσης αύριο θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν με την κόρη του Τσε οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» και οι Οργανώσεις Μαθητών Γυμνασίων της ΚΝΕ από όλη την Αττική, στη 1 μ.μ. στο «Studio». Στη συνάντηση αυτή τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τη μεγάλη προσωπικότητα του επαναστάτη Τσε Γκεβάρα (με προβολή βίντεο) και κυρίως να συζητήσουν με την ίδια την κόρη του Τσε, να εκφράσουν τις σκέψεις και τις απορίες τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Στηρίζει τα αιτήματα του Συλλόγου Υπαλλήλων του ΟΔΑΠ

Πολυμελής αντιπροσωπεία του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Υπαλλήλων του Οργανισμού Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων (ΟΔΑΠ), πρώην Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων, με επικεφαλής τον πρόεδρό του, Παναγιώτη Σταθουλόπουλο, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ με την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, και την Νίκη Κυριαζή, μέλος του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ.

Οι εργαζόμενοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Πολιτισμού για τη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, αφού όπως αναφέρεται στο υπόμνημα που κατέθεσαν στο Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ «καταργεί την ενιαία πολιτική για τα δημόσια μουσεία της χώρας, γεγονός που θα οδηγήσει εν τέλει στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς από φορείς εκτός ΥΠΠΟΑ, με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που δεν θα έχουν καμία σχέση με τους εκπαιδευτικούς - παιδαγωγικούς στόχους ενός μουσείου και την καλλιέργεια της πολιτιστικής κουλτούρας των πολιτών της χώρας». Οπως τόνισαν, η μετατροπή των μουσείων σε ΝΠΔΔ θα έχει άμεσες επιπτώσεις και στον ΟΔΑΠ, με σημαντικότερη τη μείωση των εσόδων του από τα εισιτήρια των μουσείων, τα οποία μέχρι τώρα αναδιανέμονταν, χρηματοδοτώντας τη λειτουργία των αρχαιολογικών χώρων και μουσείων όλης της χώρας.

Επεσήμαναν ότι ζητάνε να μη συσταθεί ΝΠΙΔ «ειδικού σκοπού με αποκλειστικό αντικείμενο τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας», όπως προβλέπεται στον νόμο που ψηφίστηκε το 2020, καθώς αφήνει «ανοιχτό το παράθυρο» για την ιδιωτικοποίηση της πολιτιστικής κληρονομιάς. Τόνισαν ότι απαξιώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας του ΟΔΑΠ, φέρνοντας χαρακτηριστικά το παράδειγμα ότι ο τελευταίος νόμος δεν προβλέπει καθόλου θέσεις πωλητών στην κατανομή των οργανικών θέσεων για την κάλυψη των κενών των πωλητηρίων, με ορατό τον κίνδυνο να παραδοθούν σε ιδιώτες. Κατήγγειλαν ότι αυτήν τη στιγμή τα περισσότερα πωλητήρια δεν λειτουργούν (τουλάχιστον όχι σε όλο το ωράριο), ενώ και όπου λειτουργούν εργάζονται συμβασιούχοι, και πρόσθεσαν ότι υπάρχουν πωλητήρια που έχουν ήδη ανατεθεί σε ιδιώτες, οι οποίοι δεν έχουν αποδώσει στον ΟΔΑΠ το παραμικρό έσοδο. Τέλος, στάθηκαν στην τρομερή υποβάθμιση του εργαστηρίου παραγωγής ακριβών αντιγράφων των αρχαιολογικών αντικειμένων, με αποκορύφωμα μήτρες να παραδίδονται σε ιδιώτες για δικό τους κέρδος.

Η αντιπροσωπεία του Κόμματος επεσήμανε ότι στηρίζει και θα συνεχίσει να στηρίζει με κάθε τρόπο τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του χώρου. Εξέφρασε δε για άλλη μια φορά την κάθετη εναντίωση του ΚΚΕ στη σχεδιαζόμενη μετατροπή των πέντε κρατικών μουσείων σε ΝΠΔΔ, η οποία αποτελεί άλλον έναν κρίκο στη βαθύτερη επιχειρηματική λειτουργία των μουσείων και των χώρων της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Σημείωσε επίσης ότι το ΚΚΕ καταψήφισε και στη Βουλή τον τελευταίο νόμο που μετέτρεπε το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων σε οργανισμό διαχείρισης και ανάπτυξης, τονίζοντας πως στόχος είναι η διεύρυνση της εμπορευματοποίησης και η ανάδειξη νέων πεδίων επιχειρηματικότητας στην πολιτιστική κληρονομιά της πατρίδας μας, στο πλαίσιο της πολιτικής της λεγόμενης εξωστρέφειας. Τέτοια δείγματα ήδη υπάρχουν και τα συναντούν οι εργαζόμενοι του χώρου καθημερινά.

Για το ΚΚΕ, όπως επισημάνθηκε, η πολιτιστική κληρονομιά είναι μια πολύτιμη, ανεκτίμητη παρακαταθήκη, η οποία μπορεί να συμβάλει στην καλύτερη γνώση του παρελθόντος, κάτι που βοηθά στην κατανόηση του παρόντος. Γι' αυτόν τον λόγο, θεωρεί ότι η πρόσβαση στην πολιτιστική κληρονομιά είναι καθολικό δικαίωμα, το οποίο οφείλει να εξασφαλίζει η πολιτεία.

«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ» ΚΡΗΤΗΣ
Για τη δημιουργία και λειτουργία του «Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη»

Το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά
Το σπίτι του Μ. Θεοδωράκη στον Γαλατά
Με παρέμβασή της η «Λαϊκή Συσπείρωση» Περιφέρειας Κρήτης φέρνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο το θέμα «για τη δημιουργία και λειτουργία "Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη" στον Γαλατά Χανίων και άλλα θέματα σχεδιασμού για την ανάδειξη και αξιοποίηση του πολιτιστικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη».

Οπως σημειώνεται στην Ερώτηση που κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης», «μετά τον θάνατο του Μίκη Θεοδωράκη, πριν περίπου έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκε στα Χανιά η Γενική Συνέλευση του Παγκρήτιου Συλλόγου Φίλων Μίκη Θεοδωράκη, στην οποία προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι των Χανίων.

Κοινή ήταν η διαπίστωση ότι "ο Μίκης Θεοδωράκης, με την απόφασή του να έχει στην Κρήτη την αιώνια κατοικία του και να κλείσει τον κύκλο της ζωής του δένοντάς την με την ιστορία και τον πολιτισμό της, πρόσφερε ένα πολύ μεγάλο δώρο, έναν άυλο θησαυρό στον τόπο μας και όλοι μας καλούμαστε να φανούμε αντάξιοί του"».

Οπως σημειώνει η «Λαϊκή Συσπείρωση», «στην απόφαση της Γενικής Συνέλευσης αναφέρονται οι ευθύνες που πρέπει να αναλάβουν άμεσα ο δήμος Χανίων και η Περιφέρεια Κρήτης για την προώθηση των "θεμάτων Θεοδωράκη"», δηλαδή τη δημιουργία του «Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη» στον Γαλατά, όπου βρίσκεται και ο τάφος του, θέμα για το οποίο «απαιτείται ένας ολικός επανασχεδιασμός του έργου», καθώς και την ανάγκη «άμεσης σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ της Περιφέρειας Κρήτης, του δήμου Χανίων, του Συλλόγου των Φίλων και όποιου άλλου φορέα κριθεί αναγκαίος, για τη διαχείριση των άμεσων θεμάτων, μεταξύ τους της λειτουργίας του πατρικού του Θεοδωράκη στον Γαλατά και της ξενάγησης των επισκεπτών, καθόσον ήδη η κατάσταση είναι πιεστική σ' αυτό».

Και επισημαίνεται για όλα τα παραπάνω πως «απ' ό,τι πληροφορούμαστε, εκτός από την άμεση συμμετοχή περιφερειακών συμβούλων στη συζήτηση, η Περιφέρεια έχει και εγγράφως ενημερωθεί, χωρίς όμως να έχει κάνει οτιδήποτε».

Καταλήγοντας η «Λαϊκή Συσπείρωση» ρωτά:

«- Ποιες θα είναι οι ενέργειες της περιφερειακής αρχής για τη δημιουργία και λειτουργία "Μουσείου Μίκη και Γιάννη Θεοδωράκη" στο πατρικό του στον Γαλατά Χανίων;

- Ποιος είναι ο σχεδιασμός της Περιφέρειας Κρήτης για τα έργα, τις δράσεις και την οργάνωση "ανάδειξης και αξιοποίησης του πολιτιστικού κεφαλαίου Μίκης Θεοδωράκης στην Κρήτη"; Επ' αυτού ζητείται μια ειδική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο με τη συμμετοχή του Γιώργου Αγοραστάκη, εντολοδόχου του Μίκη Θεοδωράκη».

Hip hop συναυλία

Στις 11 Οκτώβρη τα μέλη της «Λίγκας» Drugitiz, Raibo, Retro, Το Σφάλμα και Φρανκ θα παρουσιάσουν στο «Bad Tooth» (Κακουργοδικείου 6, Αθήνα) ένα πρόγραμμα με παλιά, νέα και ακυκλοφόρητα κομμάτια από το δικό τους hip hop, ένα hip hop που δεν μοιάζει με κάτι άλλο στην ελληνική σκηνή.

Απέναντι στις american dream αυταπάτες και κλισέ τύπου «εγώ νίκησα, όλα γύρω είναι σκληρά, αλλά δες με, τα κατάφερα», οι αρνήσεις και οι μάχες γίνονται beats και στίχοι, σε μια διαδικασία που ζητούμενό της δεν είναι απλά να την παλέψουμε στη σαπίλα, αλλά να την γκρεμίσουμε.

Οι «Σηματωροί» ταξιδεύουν στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας

Το Σάββατο 8 Οκτώβρη τα εγκαίνια με ρεσιτάλ κιθάρας της Εύας Φάμπα

Ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου ταξιδεύει τους σηματωρούς του και παρουσιάζει το έργο του, στο Αρχαιολογικό του Μουσείο της Χαιρώνειας, από αύριο Σάββατο 8 Οκτώβρη έως και την Κυριακή 30 Οκτώβρη 2022.

Τα εγκαίνια έκθεσης θα γίνουν αύριο στις 6 μ.μ. μέσα στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας, όπου ο γλύπτης θα ξεναγήσει τους επισκέπτες, παρουσιάζοντας το έργο του, τους δρόμους από όπου εμπνεύστηκε και δημιούργησε τη γλυπτική ενότητα των «Σηματωρών», όπως επίσης και τους λόγους που επέλεξε να παρουσιάζει το έργο του σε αρχαιολογικούς χώρους.

Στη συνέχεια, την ίδια μέρα στις 6.30 μ.μ στον Αύλειο χώρο του Λέοντα της Χαιρώνειας, ο γλύπτης και πρόεδρος του ΟΣΔΕΕΤΕ Χαράλαμπος Δαραδήμος, ο ζωγράφος Τάκης Βαρελάς, μέλος του ΔΣ του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης (εκπρόσωπος του ΕΕΤΕ) και ο γλύπτης Δημήτρης Δήμου αναζητούν στους «Σηματωρούς της εποχής» το στίγμα της εποχής τους στο σήμερα, στη μορφή και το περιεχόμενό τους, καταθέτοντας τις απόψεις τους για το έργο του Δ. Δήμου, αλλά και τις ατομικές και συλλογικές σχέσεις των ανθρώπων που διαμορφώνουν και αντανακλούν τα σύμβολα και τα έργα τέχνης και όχι μόνο. Τη συζήτηση συντονίζει ο Ηλίας Κατσίκας, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Χαιρώνειας «Ο Πλούταρχος».

Στη συνέχεια, στις 7 μ.μ. το ταξίδι των «Σηματωρών» συλλειτουργεί με τη μουσική. Η σολίστ Εύα Φάμπα, σε ένα κιθαριστικό «ταξίδι στο χρόνο» σε διαφορετικές εποχές και διαφορετικούς τόπους με έργα μεγάλων συνθετών σε έργα των Σείκυλου, Fr. Tarrega, Is. Albeniz, F. Sor, M. Diego Pujol, J.Strauss, Εύας Φάμπα, Κ. Τζωρτζινάκη, Μ. Χατζιδάκι, Δημ. Φάμπα, κλείνει τη βραδιά δίνοντας μια άλλη αίσθηση της τέχνης.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Ωρες λειτουργίας της έκθεσης: Καθημερινά, πλην Τρίτης, 10 π.μ. - 3 μ.μ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ