ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΛΕΣΒΟΣ - ΚΥΘΗΡΑ
Για άλλη μια φορά «υγρός τάφος» ξεριζωμένων το Αιγαίο
  • Πάνω από 20 υπολογίζονται οι πνιγμένοι
  • Κυβερνητικοί υπουργοί ρίχνουν τις ευθύνες στην Τουρκία και κρύβουν το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο της ΕΕ για το Μεταναστευτικό, που έχουν στηρίξει όλες οι αστικές ελληνικές κυβερνήσεις

Από την τραγωδία στα Κύθηρα

Copyright 2022 The Associated

Από την τραγωδία στα Κύθηρα
Αυξάνονται τα ναυάγια με ξεριζωμένους στον «υγρό τάφο» του Αιγαίου, με πρόσφατα αυτά της Λέσβου και των Κυθήρων με δεκάδες νεκρούς. Η φυγή χιλιάδων ανθρώπων για να γλιτώσουν από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και την εξαθλίωση, με «φόντο» την Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, το αντιπροσφυγικό νομικό πλαίσιο ΕΕ και κυβέρνησης που οδηγεί σε εγκλωβισμούς, απελάσεις και επαναπροωθήσεις, σε συνδυασμό με την εργαλειοποίηση των ξεριζωμένων και την επικίνδυνη δράση των διακινητών, προκαλούν θανατηφόρα αποτελέσματα.

Το ναυάγιο στη Λέσβο σημειώθηκε χτες πριν από τις 3 π.μ. Ενημερώθηκε η λιμενική αρχή της Μυτιλήνης από τον Ελληνικό Στρατό για ύπαρξη βυθισμένης λέμβου με αρκετούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή Προβοσκίδα, ανατολικά του νησιού. Στην περιοχή άρχισαν να επιχειρούν το Λιμενικό, η ΕΛ.ΑΣ., ο Στρατός και η Πυροσβεστική, παράκτιο περιπολικό του Λιμενικού και ελικόπτερο «Super Puma» της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ έπνεαν άνεμοι 7 - 8 μποφόρ.

Κουβέρτες, αιματοβαμμένα ρούχα και υπολείμματα από κατεστραμμένη φουσκωτή βάρκα έβρισκαν πάνω στα απόκρημνα βράχια τα μέλη των συνεργείων διάσωσης. Μέχρι χτες το μεσημέρι είχαν περισυλλεγεί οι σοροί 16 γυναικών, αφρικανικής καταγωγής, ενός ανήλικου αγοριού και ενός άνδρα. Διασώθηκαν 10 γυναίκες, άνω των 20 ετών, ενώ 4 γυναίκες εγκλωβίστηκαν σε σπηλιά, οι οποίες απεγκλωβίστηκαν με τη βοήθεια της Πυροσβεστικής. Οι διασωθείσες μεταφέρθηκαν στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης, όπου και τους προσφέρονταν οι πρώτες βοήθειες. Αργότερα εντοπίστηκαν 11 άνδρες και 4 γυναίκες. Η επιχείρηση διάσωσης συνεχιζόταν για να βρεθούν και άλλοι πιθανόν αγνοούμενοι. Οι πρόσφυγες και μετανάστες είχαν αναχωρήσει αργά προχτές το βράδυ από την περιοχή του Αγιασμάτ της Τουρκίας κοντά στο Αϊβαλί.

Το ναυάγιο στα Κύθηρα

Διασωθείσες γυναίκες στο Νοσοκομείο της Λέσβου

Copyright 2022 The Associated

Διασωθείσες γυναίκες στο Νοσοκομείο της Λέσβου
Στα Κύθηρα, 15 άνθρωποι αγνοούνταν μετά την πρόσκρουση και την ημιβύθιση ιστιοφόρου σε θαλάσσια απόκρημνη περιοχή, στο Διακόφτι. Το ιστιοφόρο σκάφος προσέκρουσε σε βράχια και διαλύθηκε, με αποτέλεσμα όλοι τους να βρεθούν στη θάλασσα. Εως χτες το μεσημέρι 80 κατατρεγμένοι είχαν διασωθεί. Πρόκειται για ξεριζωμένους από Ιράν, Ιράκ και Αφγανιστάν, 55 άνδρες, 7 γυναίκες και 18 ανήλικους (17 αγόρια και 1 κορίτσι). Ανθρωποι χωρίς σωσίβια προσπαθούσαν μέσα στη νύχτα να σκαρφαλώσουν πάνω σε γκρεμούς για να μην τους παρασύρουν τα κύματα. Οποιος δεν κατάφερνε να ανέβει χανόταν στα κύματα.

Στο σκάφος επέβαιναν περίπου 95 άνθρωποι. Ο δήμαρχος του νησιού, Ε. Χαρχαλάκης, δήλωσε σε ΜΜΕ ότι μπροστά στα μάτια του είδε 5 ανθρώπους που προσπαθώντας να βγουν στη στεριά και να σκαρφαλώσουν στους απότομους βράχους, τους παράσερνε η θάλασσα από τα βράχια και να πνίγονται. Συνέχισε περιγράφοντας ότι το σκάφος εξέπεμψε σήμα κινδύνου μέσω του 112 προχτές το βράδυ γύρω στις 8, ενώ στην περιοχή επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες. Πρόσθεσε ότι οι άτυχοι μετανάστες παρασύρθηκαν από τα κύματα και το σκάφος τους προσέκρουσε και διαλύθηκε πάνω σε βράχια κάθετα που έχουν ύψος 15 - 20 μέτρων. «Η θάλασσα τους κοπανούσε σαν χταπόδια», είπε. «Τους πήρε το κύμα και χάθηκαν μέσα σε 5 δευτερόλεπτα», ανέφερε χαρακτηριστικά. Την επιχείρηση διάσωσης συνέδραμαν κάτοικοι, εθελοντές διασώστες, κλιμάκιο των ειδικών αποστολών και ομάδα υποβρύχιων αποστολών του Λιμενικού.

Η κυβέρνηση μιλάει για τουρκική ανευθυνότητα και ...μποφόρ

Την «ασφαλή χώρα» Τουρκία - όπως χαρακτηρίζεται από την κυβέρνηση - έδειχναν χτες ως το μόνο φταίχτη για τα ναυάγια σε Κύθηρα και Λέσβο υπουργοί της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, διαπίστωσε την... «ανεύθυνη συμπεριφορά», όπως είπε, των διακινητών, αλλά και της Τουρκίας, λέγοντας ότι «ταυτόχρονα οι πλημμέλειες της Τουρκίας, απ' τα παράλια της οποίας ξεκίνησαν τα σκάφη αυτά, οδηγούν δυστυχώς νομοτελειακά σε τραγωδίες».

Ο Ν. Μηταράκης, υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, και ο Γ. Πλακιωτάκης, υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, έκαναν «γαργάρα» το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού, των απελάσεων και των παράνομων επαναπροωθήσεων, τον Κανονισμό του Δουβλίνου, που εγκλωβίζει χιλιάδες ανθρώπους στις χώρες πρώτης υποδοχής, την επικίνδυνη Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Η πολιτική της ΕΕ είναι, άλλωστε, αυτή που εργαλειοποιεί την προσφυγιά και «αβαντάρει» την απάνθρωπη δράση των διακινητών. Κάνουν δε σαν να μην υπάρχει η επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τους πολέμους, δηλαδή η συνενοχή όλων των αστικών κυβερνήσεων της χώρας, πριν του ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα της ΝΔ, στη δημιουργία της αιτίας του μαζικού ξεριζωμού εκατομμυρίων ανθρώπων από τις χώρες τους που καταστρέφονται για τα συμφέροντα μεγάλων μονοπωλιακών επιχειρήσεων τις οποίες υπηρετούν οι κυβερνήσεις.

Ο Ν. Μηταράκης σχετικά με τις επικρίσεις που δέχτηκε για το βίντεο που δημοσίευσε, στο οποίο φαίνεται η τουρκική Ακτοφυλακή να χτυπάει μετανάστες, τόνισε: «Δεν είπαμε πως είναι σημερινό. Κανείς δεν αμφισβήτησε πως είναι πραγματικό». Πρόσθεσε ότι «δεν θα ζήσουμε ξανά την πολιτική των ανοιχτών συνόρων του 2015 και να έχουμε Μόρια και Ειδομένη. Αυτό δεν θα επιτρέψουμε να συμβεί ξανά». Ωστόσο στήνονται σύγχρονα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

ΠΑΜΕ
Υπαίτιοι του ξεριζωμού είναι οι ιμπεριαλιστές και οι πόλεμοί τους

Τα πολύνεκρα ναυάγια με θύματα πρόσφυγες καταγγέλλει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, επισημαίνοντας ότι για τη μετατροπή του Αιγαίου σε «θάλασσα νεκρών» υπαίτιες είναι οι συμφωνίες εγκλωβισμού των ξεριζωμένων, από τους ίδιους που τους εξωθούν στη μετανάστευση και στην προσφυγιά.

«Αλλη μια τραγική ημέρα ξημέρωσε σήμερα (σ.σ. χτες), με το Αιγαίο να γίνεται για πολλοστή φορά ο υγρός τάφος δεκάδων προσφύγων», αναφέρει για τα ναυάγια σε Λέσβο και Κύθηρα και προσθέτει: «Αυτό είναι το αποτέλεσμα των συμφωνιών εγκλωβισμού των προσφύγων, στον περιορισμό της μετακίνησής τους, στον περιορισμό να ζήσουν μια κανονική ζωή. Υπαίτιοι του ξεριζωμού αυτών των ανθρώπων είναι αυτοί που κάνουν τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και ληστεύουν τους λαούς, είναι οι ίδιοι που σηκώνουν φράχτες και εκδιώκουν από τα σύνορα τα ανθρώπινα ποτάμια επιβίωσης. Είναι οι ίδιοι που χρησιμοποιούν αυτούς τους ανθρώπους σαν όπλα στους ανταγωνισμούς τους, ζητώντας περισσότερα χρήματα για τη διαχείριση των προσφύγων. Είναι η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, στην οποία δεν χωράνε συναισθηματισμοί αλλά μόνο το παζάρι για το ποιος ληστής θα επωφεληθεί περισσότερο».

Και συνεχίζει: «Αυτή η καθημερινότητα δεν πρέπει να γίνει συνήθεια στην ελληνική κοινωνία, δεν πρέπει να συνηθίσει τις τραγωδίες που βλέπει να εξελίσσονται μπροστά στα μάτια της. Η θλίψη που νιώθουν όλοι οι άνθρωποι μπροστά σε αυτές τις εικόνες πρέπει να γίνει αγώνας ενάντια στις συμφωνίες εγκλωβισμού, όπως αυτή ΕΕ - Τουρκίας, ενάντια στους πολέμους και στον ξεριζωμό των ανθρώπων από τις πατρίδες τους. Να παλέψουμε ώστε η χώρα μας να σταματήσει να εμπλέκεται άμεσα ή έμμεσα στους ληστρικούς πολέμους, να παρέχει διευκολύνσεις και βάσεις ως ορμητήρια φονιάδων των λαών». Διεκδικεί «να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη του ΟΗΕ και της ΕΕ, και να δίνεται η δυνατότητα σε όποιον πρόσφυγα το επιθυμεί να ταξιδεύει ελευθέρα στη χώρα προορισμού του». «Καλούμε τα συνδικάτα και τον λαό να συνεχίσει με μεγαλύτερη ένταση την αλληλεγγύη του στους πρόσφυγες και μετανάστες», καταλήγει.

Η ΟΓΕ

Σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας, εκφράζοντας τη θλίψη της και την οργή της για τα δεκάδες νέα θύματα προσφύγων και μεταναστών, τονίζει: «Απαιτούμε να καταργηθεί κάθε μέτρο και συμφωνία που οδηγεί στον εγκλωβισμό και τις απελάσεις, όπως ο Κανονισμός του Δουβλίνου και η Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας. Να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, που σπέρνει πόλεμο, ξεριζωμό και προσφυγιά».

Κινητοποίηση χτες στη Μυτιλήνη

Στην αγορά της πόλης
Στην αγορά της πόλης
Η Επιτροπή Ειρήνης Λέσβου, εργατικά σωματεία, ο Σύλλογος Γυναικών και ο Φοιτητικός Σύλλογος Ωκεανογραφίας και Θαλάσσιων Βιοεπιστημών πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα κινητοποίηση διαμαρτυρίας στην πλατεία Σαπφούς και πορεία στους δρόμους της Μυτιλήνης, με αφορμή το νέο πολύνεκρο ναυάγιο με μετανάστες και πρόσφυγες στη Λέσβο.

Συμβολικά στη μνήμη των θυμάτων έριξαν τρία στεφάνια στη θάλασσα και κατήγγειλαν τις πολιτικές και τις δολοφονικές επεμβάσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων που συμμετέχουν ενεργά και αναγκάζουν χιλιάδες ανθρώπους να ξεριζωθούν.

Ακόμα, κάλεσαν να δυναμώσει ο αγώνας ενάντια στα νέα στρατόπεδα της ΕΕ, των σύγχρονων σκλάβων, τα οποία θέλουν να φτιάξουν στη Βάστρια και αλλού.

Ανακοίνωση καταγγελίας εξέδωσε και η «Λαϊκή Συσπείρωση» Λέσβου.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο για τους ξεριζωμένους

Σε ανακοίνωσή του για τα νέα πολύνεκρα ναυάγια με πρόσφυγες και μετανάστες, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει:

«Κανένας δεν πρέπει να συμβιβαστεί με την "κανονικότητα" του θανάτου ξεριζωμένων ανθρώπων και την "καθημερινότητα" των πολύνεκρων ναυαγίων, όπως τα πρόσφατα ναυάγια στη Λέσβο και στα Κύθηρα, με δεκάδες νεκρούς. Κανένας δεν πρέπει να κλείσει τα μάτια στις αιτίες αυτής της τραγωδίας, που γίνονται ακόμη πιο φανερές.

Η εργαλειοποίηση των κατατρεγμένων, η επικίνδυνη δράση των διακινητών, τα αιματηρά γεωπολιτικά παζάρια στις πλάτες τους αναπτύσσονται στο έδαφος της άθλιας και απάνθρωπης ευρωενωσιακής πολιτικής που έχουν συνδιαμορφώσει και υλοποιούν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις.

Εδώ και τώρα πρέπει να καταργηθεί το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο του εγκλωβισμού και των απελάσεων, ο Κανονισμός του Δουβλίνου, η Κοινή Δήλωση ΕΕ - Τουρκίας. Να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και στον πόλεμο, που φέρνουν τεράστιους κινδύνους για τον λαό και προκαλούν τον ξεριζωμό εκατομμυρίων ανθρώπων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ