ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΩΝ ΥΠΟΚΛΟΠΩΝ
Απλετο φως ή βαθύ σκοτάδι;

Η Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση του σκανδάλου των υποκλοπών ολοκλήρωσε άρον - άρον τις εργασίες της.

«Η παράσταση έλαβε τέλος»!

Το έργο με τίτλο «η απόλυτη συγκάλυψη» ήταν σύντομης διάρκειας.

Για μια ακόμη φορά τις βαρύγδουπες διακηρύξεις για «άπλετο φως» διαδέχθηκε το «βαθύ σκοτάδι», που σκέπασε σαν μαύρο πέπλο όλες τις υποθέσεις, και την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και των δημοσιογράφων, και ειδικά την υπόθεση των πολλαπλών υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, από το 2016 μέχρι και σήμερα. Μάλιστα, η υπόθεση των επαναλαμβανόμενων υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ θάφτηκε εντελώς.

Υστερα απ' αυτό, αποτελεί πλέον σκάνδαλο η εξέλιξη της λειτουργίας και των διαδικασιών της Εξεταστικής Επιτροπής. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μια κακοστημένη παράσταση φαρσοκωμωδίας ή παρωδίας, αν δεν αφορούσε τόσο σοβαρά ζητήματα, δηλαδή τις υποκλοπές σε βάρος ενός ολόκληρου πολιτικού κόμματος, του ΚΚΕ, άλλων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων, και τελικά το απόρρητο των επικοινωνιών, την προσωπική ζωή και τις ελευθερίες όλου του λαού.

Το ΚΚΕ συμμετείχε στην Εξεταστική Επιτροπή, καταβάλλοντας κάθε δυνατή προσπάθεια να αναδειχθούν στοιχεία για όλες τις υποθέσεις, χωρίς να τρέφει και να καλλιεργεί αυταπάτες στον λαό για τον ρόλο και την αποτελεσματικότητά της. Αλλωστε, το σκηνικό για το «θάψιμο» των υποθέσεων είχε στηθεί πριν ακόμα ξεκινήσει τις εργασίες της η Επιτροπή, με τις ευθείες απειλές κυβερνητικών στελεχών για ποινές φυλάκισης σε όποιον «μιλήσει», παραβιάζοντας τις αρχές της «εχεμύθειας» και του «απορρήτου».

Το ΚΚΕ εξαρχής είχε τονίσει πως με βάση και την πείρα από όλες τις προηγούμενες Εξεταστικές Επιτροπές, αυτές δεν οδηγούν στην αποκάλυψη της αλήθειας και των πραγματικών υπευθύνων πίσω από τα κάθε είδους σκάνδαλα.

Συμμετείχε ωστόσο στην Επιτροπή και πρότεινε ονομαστικά 28 συγκεκριμένους μάρτυρες, που είχαν διαχρονικά άμεση εμπλοκή και ευθύνη στην έρευνα των υποκλοπών στο τηλεφωνικό κέντρο της έδρας της Κεντρικής Επιτροπής του.

Πρόκειται για συγκεκριμένα πρόσωπα, που είναι αρμόδιοι για τη διερεύνηση της υπόθεσης, που γνωρίζουν τι συνέβη και έχουν ευθύνες, ενδεχομένως και νομικές, για όσα έκαναν ή παρέλειψαν να κάνουν, προκειμένου να διαλευκανθεί η υπόθεση σε βάρος του ΚΚΕ.

Πρόκειται δηλαδή για σημαντικούς και ουσιώδεις μάρτυρες, που η εξέτασή τους θα πρόσφερε κρίσιμα στοιχεία, χρήσιμα για την πορεία διερεύνησης της υπόθεσης.

Και η απάντηση της Εξεταστικής Επιτροπής: Κανένας μάρτυρας που προτείνει το ΚΚΕ δεν θα κληθεί!

Γι' αυτό ευθύνεται η κυβερνητική πλειοψηφία, που κάλεσε γενικά ελάχιστους και συγκεκριμένους μάρτυρες. Στην υπόθεση όμως του ΚΚΕ είχε την προκλητική ανοχή και στήριξη και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ. Και ο καθένας εύκολα καταλαβαίνει ποια υπόθεση ενοχλεί και όλοι τους δεν θέλουν να διερευνηθεί.

Το ΚΚΕ έχει πολλά, συγκεκριμένα και σαφή ερωτήματα, που ζητούν συγκεκριμένες απαντήσεις και αποκαλύπτουν το κουκούλωμα της υπόθεσης των υποκλοπών.

Μέρος αυτών των ερωτημάτων κατέθεσε στον πρόεδρο και στα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, στον πρόεδρο της Βουλής, αλλά και δημόσια.

Γι' αυτό και ζήτησε να κληθούν αυτοί που έχουν την ευθύνη και πρέπει να απαντήσουν, δηλαδή οι αρμόδιοι υπουργοί των κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, οι αρμόδιοι εισαγγελείς που χειρίστηκαν από την αρχή την υπόθεση, οι πρόεδροι της ΑΔΑΕ (πρώην και νυν), τα μέλη και οι τεχνικοί των ομάδων έρευνας και ελέγχου της ΑΔΑΕ, υπεύθυνοι από την κρατική ασφάλεια, στελέχη των εταιρειών - παρόχων τηλεπικοινωνιών, όπως ΟΤΕ, «Vodafone», «Wind» και «Oteglobe». Επίσης, ζήτησε να κληθούν αρχές και πάροχοι εξωτερικού των 14 ευρωπαϊκών χωρών που εμπλέκονται στη «διαδρομή» των κλήσεων με βάση τις εκθέσεις των αρμόδιων αρχών (Εσθονία, Δανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιρλανδία, Πολωνία, Φινλανδία, Ολλανδία, Μάλτα, Σουηδία, Γαλλία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Γερμανία και Βέλγιο). Ακόμα και των ΗΠΑ, για το θέμα του email που στάλθηκε μέσω «σκοτεινού διαδικτύου» από εκεί.

Ποια ήταν η στάση της Επιτροπής;

Καμία απάντηση! Εκκωφαντική σιωπή. Σιγά μην τολμούσαν να τους καλέσουν, ειδικά τους Αμερικανούς...

Επίσης, το ΚΚΕ ζήτησε να προσκομιστούν στην Εξεταστική Επιτροπή κρίσιμα έγγραφα. Συγκεκριμένα, από την ΑΔΑΕ το σύνολο των εγγράφων που τηρεί σχετικά με τις υποθέσεις των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ από το 2016 μέχρι και σήμερα, και από την Εισαγγελία τα πλήρη έγγραφα σχετικά με τις ευρωπαϊκές εντολές έρευνας και τα αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς όλες τις χώρες του εξωτερικού που εμπλέκονται στη «διαδρομή» των κλήσεων.

Τα ερωτήματα του ΚΚΕ που απαιτούσαν διερεύνηση από την Εξεταστική, κλήση μαρτύρων, πρόσβαση σε έγγραφα κ.λπ. είναι σαν να μην τέθηκαν!

Αλλά και όσοι προσήλθαν ως μάρτυρες στην Εξεταστική Επιτροπή, με το καθεστώς εξέτασης που διαμορφώθηκε με ευθύνη της κυβέρνησης, επικαλούνταν μονότονα το «απόρρητο» ή αρκούνταν στο «δεν ξέρω - δεν απαντώ».

Στην πραγματικότητα, την κάλυψη γι' αυτήν την απαράδεκτη στάση τους την παρέχει όχι μόνο η ΝΔ, αλλά όλα τα αστικά κόμματα, αφού έχουν συνδιαμορφώσει ένα πλαίσιο που θωρακίζει το κράτος, όλες του τις αρχές, τις υπηρεσίες και τα πρόσωπα, ώστε να «γίνεται η δουλειά» των παρακολουθήσεων χωρίς προβλήματα.

Στην Εξεταστική Επιτροπή κατατέθηκε από μάρτυρα ότι όσον αφορά τις υποκλοπές στο ΚΚΕ «είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση (...) Πρέπει να ήταν κάτι πολύ μεγάλο και έξω από τις δυνατότητες των ελληνικών υπηρεσιών, ή εν πάση περιπτώσει υπηρεσιών που δεν έχουν πρόσβαση στα μεγάλα κεντρικά κομπιούτερ των παρόχων». Αλλος μάρτυρας είπε να κληθούν οι πάροχοι τηλεφωνίας για διευκρινίσεις.

Ποια ήταν η αντίδραση στην Εξεταστική Επιτροπή; Σαν να μην άκουσε κανένας τίποτα!

Ούτε πάροχοι κλήθηκαν, όπως ζητούσε το ΚΚΕ, ούτε κανείς σχολίασε τη δράση υπηρεσιών ξένων χωρών, αφού όλοι μαζί τις αγκαλιάζουν ως υπηρεσίες «φιλικών χωρών», συμμάχων στην εθνική ασφάλεια του κεφαλαίου.

Το ΚΚΕ έχει πολύ συγκεκριμένα στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η ΑΔΑΕ, η δήθεν ανεξάρτητη αρχή που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών, δεν έκανε αυτά που έπρεπε για να διερευνήσει ουσιαστικά τις καταγγελίες του ΚΚΕ. Αντίθετα, συνέβαλε αποφασιστικά στο κουκούλωμα της υπόθεσης. Αλλά και η Κρατική Ασφάλεια, που ενεργούσε κατά παραγγελία της Εισαγγελίας για να διαλευκανθεί το κακούργημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών ενός πολιτικού κόμματος, επίσης δεν έκανε αυτό που όφειλε. Οι δε εισαγγελικές αρχές έχουν με τη σειρά τους πολύ συγκεκριμένες ευθύνες, όχι μόνο για το ότι η δικογραφία των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ πήγαινε να τεθεί άρον - άρον στο αρχείο και χωρίς έρευνα, αλλά και γιατί μέχρι σήμερα, 6 ολόκληρα χρόνια μετά, δεν έχουν γίνει βήματα που έπρεπε για να διερευνηθεί η υπόθεση σε βάθος, ώστε να αποκαλυφθούν οι υπαίτιοι.

Είναι συγκεκριμένα τα στοιχεία για το τι έκαναν και τι παρέλειψαν να κάνουν όλες οι αρχές στην έρευνα των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ. Η κυβέρνηση της ΝΔ και τα άλλα κόμματα, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχουν τεράστιες ευθύνες που δεν θέλησαν τα ερωτήματα αυτά και τα στοιχεία να τεθούν στην Εξεταστική Επιτροπή για να διερευνηθεί η υπόθεση.

Εμείς δεν έχουμε αυταπάτες. Γνωρίζουμε τον ρόλο και των κρατικών αρχών, ανεξάρτητων και μη, και των αστικών κομμάτων. Τα κόμματα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ θέλουν να κρύψουν τις ευθύνες τους τόσο ως κυβέρνηση όσο και ως αντιπολίτευση, γιατί σε όλα αυτά είναι ενιαίοι.

Ολοι μαζί συνδιαμορφώνουν το νομικό πλαίσιο της μαζικής παρακολούθησης, όπου «κανείς δεν εξαιρείται», με τις ευλογίες και κατευθύνσεις της ΕΕ. Μαζί εμπλέκουν τον λαό μας στα επικίνδυνα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, που σημαίνουν στη χώρα μας να αλωνίζουν οι μυστικές υπηρεσίες, να αναβαθμίζεται το φακέλωμα κάθε είδους, το ίδιο και η καταστολή εναντίον όποιου αντιδρά.

Γι' αυτό τα αστικά κόμματα από κοινού υπερασπίστηκαν τη δράση των κρατικών αρχών, και πρώτης της ΕΥΠ, για την «εθνική ασφάλεια» του κεφαλαίου.

Γι' αυτό εξύμνησαν τον ρόλο της ΑΔΑΕ, της δήθεν ανεξάρτητης αρχής που διασφαλίζει το απόρρητο των επικοινωνιών.

Η λειτουργία της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής ήταν αποκαλυπτική για όλα τα παραπάνω. Αποκάλυψε και ανέδειξε τον κοινό άξονα των προσεγγίσεων όλων των αστικών κομμάτων για την ανάγκη αναπροσαρμογής του νομικού - θεσμικού πλαισίου ώστε, όπως υποστηρίζεται, να διασφαλίζει καλύτερα την «τήρηση της νομιμότητας» από την εκάστοτε κυβέρνηση και γενικά τις κρατικές αρχές. Στο πλαίσιο αυτό εκθειάζουν την «ανεξάρτητη» Δικαιοσύνη και ζητούν την ενίσχυση του ρόλου της, καθώς και άλλων «ανεξάρτητων» αρχών (όπως η ΑΔΑΕ), ώστε να αποτελέσουν τα «θεσμικά αντίβαρα» στην εκτελεστική εξουσία (κυβέρνηση, αστυνομία κ.ά.).

Κοινή συνισταμένη όλων των τοποθετήσεων και προτάσεών τους είναι η συσκότιση του εκ φύσεως αντιδραστικού χαρακτήρα του ίδιου του Συντάγματος και συνολικά του νομικού πλαισίου γύρω από τις παρακολουθήσεις - υποκλοπές, που βοηθά να συγκαλυφθεί η ουσία: Οτι το κράτος έχει ταξικό - αντιλαϊκό χαρακτήρα και αποστολή, ότι είναι το κράτος της δικτατορίας του κεφαλαίου και αυτήν υπηρετεί, το δίκαιό του, με όλες τις αρχές και υπηρεσίες, με όλες τις λειτουργίες.

Παίρνει μέτρα καταστολής αλλά και ενσωμάτωσης προκειμένου να διαιωνιστεί η εξουσία του κεφαλαίου, ιδιαίτερα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και ιμπεριαλιστικού πολέμου, όπου η λαϊκή δυσαρέσκεια μπορεί να μεγαλώσει τις ρωγμές στο αστικό πολιτικό σύστημα, να οδηγήσει σε εναντίωση στο κράτος.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει να εκθέτει στοιχεία και να αποκαλύπτει την αλήθεια στον λαό. Θα συνεχίσει να καταλογίζει τις τεράστιες ευθύνες τόσο της κυβέρνησης της ΝΔ, που και μέσω της Εξεταστικής Επιτροπής επεδίωξε το θάψιμο της υπόθεσης των υποκλοπών, όσο και του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση επεδίωξε αρχικά να θέσει την υπόθεση στο αρχείο και στη συνέχεια ψήφισε νόμο με τον οποίο το ποινικό αδίκημα της παραβίασης του απορρήτου των επικοινωνιών μετατράπηκε από κακούργημα σε πλημμέλημα. Κι αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ το έπραξε ενώ εκκρεμούσε η υπόθεση των υποκλοπών σε βάρος του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα, πέραν της πρόβλεψης χαμηλότερων ποινών, το αδίκημα να παραγράφεται πλέον σε συντομότερο χρόνο και να ενισχύονται έτσι οι πιθανότητες η υπόθεση να μπει ξανά και οριστικά πια στο αρχείο, δηλαδή να κλείσει διά παντός κάθε διερεύνηση.

Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να βγάλει ο λαός μας συμπεράσματα.

Πίσω και από τις υποκλοπές κρύβεται ο εχθρός του εργαζόμενου λαού, η δικτατορία του κεφαλαίου, που όλα τα κόμματα υπηρετούν. Καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και στα κόμματα του κεφαλαίου.

Μόνο με το ΚΚΕ μπορεί ο λαός μας να τους χαλάσει τα σχέδια, να ανατρέψει το βάρβαρο σύστημα που αξιοποιεί την παρακολούθηση, τον χαφιεδισμό και τη χειραγώγηση για να παρεμποδίσει και να καταστείλει τις λαϊκές διεκδικήσεις και κινητοποιήσεις. Με τη δική τους, εργατική εξουσία, τον σοσιαλισμό, οι εργαζόμενοι θα ρίξουν πραγματικό φως στον βούρκο της καπιταλιστικής σήψης και θα βάλουν τέλος στο κράτος των εκμεταλλευτών.


Του
Βασίλη ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ*
*Ο Β. Δημόπουλος είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ