ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 8 Οχτώβρη 2022 - Κυριακή 9 Οχτώβρη 2022
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΤΥΠΗ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΟΡΥΦΗΣ ΤΗΣ ΕΕ
Παζάρια και αντιπαραθέσεις με δεδομένη τη στρατηγική που σκορπά ενεργειακή φτώχεια

Εν μέσω παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που αντανακλούν πλευρές επιχειρηματικών συμφερόντων, αντιθέσεις, παζάρια και προσωρινούς συμβιβασμούς για το Ενεργειακό, αναμενόταν την Παρασκευή η άτυπη Σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Στην ατζέντα - τα παζάρια θα συνεχιστούν στο επίσης άτυπο Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας την Τρίτη 11 Οκτώβρη, αλλά και το επόμενο διάστημα - περιλαμβανόταν το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, με ταυτόχρονη δέσμευση για μείωση της κατανάλωσης, η κοινή προμήθεια φυσικού αερίου, ειδικές συμφωνίες με προμηθευτές, όπως η Νορβηγία στο πλαίσιο μιας μακροπρόθεσμης ενεργειακής εταιρικής σχέσης με την ΕΕ, ενώ αναζητούνταν συμβιβασμοί και για την αποσύνδεση της τιμής του ρεύματος από εκείνη του φυσικού αερίου. Και αυτό καθώς η Κομισιόν πρότεινε την επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο που προορίζεται για την ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόκειται για παρεμβάσεις στην «απελευθερωμένη» και ενιαία αγορά της Ενέργειας, που όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν τις αιτίες του πανάκριβου ρεύματος και φυσικού αερίου, αλλά με βεβαιότητα οδηγούν σε νέο γύρο ανταγωνισμών μέσα κι έξω από την ΕΕ. Την ίδια ώρα, οι λαοί θα φορτώνονται το κόστος των όποιων μέτρων, που παίρνονται με προτεραιότητα τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Στη Σύνοδο θα συζητούνταν και αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί, «συμπεριλαμβανομένης μιας δέσμης ενεργειακών μέτρων για τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και τη συλλογή και αναδιανομή των πλεοναζόντων εσόδων του ενεργειακού τομέα στους τελικούς καταναλωτές, κατόπιν πολιτικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι υπουργοί Ενέργειας της ΕΕ στα τέλη Σεπτεμβρίου». Κατά τα άλλα, οι ηγέτες της ΕΕ θα καλούσαν για άλλη μια φορά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προτείνει «εφαρμόσιμες λύσεις για τη μείωση των τιμών».

Αντιπαραθέσεις και ερωτήματα

Η Κομισιόν την πρότασή της για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου τη συμπλήρωσε με πρόταση για την «ανάγκη ύπαρξης ενός συμπληρωματικού και πιο αντιπροσωπευτικού δείκτη αναφοράς που θα αντικατοπτρίζει καλύτερα τη νέα ευρωπαϊκή ενεργειακή πραγματικότητα στην οποία κυριαρχεί πλέον το LNG και όχι οι αγωγοί».

Και τόνισε ότι έως ότου προχωρήσει αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει να επιβληθούν περιορισμοί τιμών στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, θέτοντας το θέμα ενώπιον της Συνόδου Κορυφής (στις 20 Οκτώβρη η τακτική), όπου προς το παρόν δεν υπάρχει ομοφωνία.

Γερμανοί, Ολλανδοί και άλλες χώρες του Βορρά που βρίσκονται στο ίδιο στρατόπεδο, δεν διαφώνησαν στο πλαφόν, όσο στον τρόπο χρηματοδότησης της όποιας «κοινής» στρατηγικής επιλεγεί. Της αποζημίωσης δηλαδή που θα πρέπει να καταβληθεί σε περίπτωση επιβολής πλαφόν, μέσω κάποιου Ταμείου, προς τους προμηθευτές LNG για τη διαφορά ανάμεσα στην ανώτατη τιμή βάσει της οποίας θα πωλούν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και την τιμή του στις διεθνείς αγορές.

Ετσι, αν και η συζήτηση στράφηκε τις προηγούμενες μέρες στις προτάσεις της επιστολής Φον Ντερ Λάιεν, το ζητούμενο είναι πώς θα εξασφαλιστούν τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ που θα χρειαστούν για να καλυφθεί η διαφορά. Αλλωστε, στο κείμενο της προέδρου της Κομισιόν προς τους «27» απουσιάζει η οποιαδήποτε αναφορά ως προς το κόστος της πρότασης, πιθανότατα για να αποφευχθούν αντιδράσεις από το γερμανικό και ολλανδικό στρατόπεδο.

Αλληλένδετη με τα παραπάνω και η συζήτηση για την «Οικονομική κατάσταση» στην ΕΕ, με τους ηγέτες να εξετάζουν «τρόπους αντιμετώπισης των οικονομικών προκλήσεων που απορρέουν από τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τον αντίκτυπό του στην Ενέργεια. Στο πλαίσιο αυτό, η αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της Ενέργειας, η στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης και η προστασία των ευάλωτων καταναλωτών από υψηλούς λογαριασμούς Ενέργειας αποτελούν πρωταρχικό μέλημα». Φλόμωσαν τους λαούς στο παραμύθι, ετοιμάζοντας κάποια επιπλέον μέτρα διαχείρισης της ακραίας φτώχειας που αγγίζει ολοένα και μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού.

Την ίδια ώρα, βασική τους έγνοια είναι να αμβλύνουν τις επιπτώσεις για τους ευρωενωσιακούς επιχειρηματικούς ομίλους και την πληττόμενη ανταγωνιστικότητά τους έναντι ομίλων σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, που λειτουργούν και παράγουν με φτηνότερη Ενέργεια. Θεωρείται, άλλωστε, δεδομένη η νέα εκτόξευση του ενεργειακού κόστους το επόμενο διάστημα, από την έλλειψη αλλά και τη χρήση του αμερικανικού LNG που θα συμπαρασύρει και τον πληθωρισμό, με θύματα ξανά τα πλατιά λαϊκά στρώματα.

Βαθύτερη εμπλοκή των λαών στις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις

Στο Ουκρανικό θα συζητούσαν την παραπέρα αντίδραση της ΕΕ, συνεχιζομένης της στήριξης σε όπλα και χρήμα στην κυβέρνηση Ζελένσκι και με νέες παραμέτρους την κήρυξη επιστράτευσης από πλευράς Πούτιν, των «καταναγκαστικών ψευδοδημοψηφισμάτων και της παράνομης προσάρτησης» των περιφερειών Ντονέτσκ, Λουγκάνσκ, Χερσώνας και Ζαπορίζια της Ουκρανίας.

«Η αλληλεγγύη μας προς την Ουκρανία και τον λαό της παραμένει αταλάντευτη. Θα συνεχίσουμε να ενισχύουμε τα περιοριστικά μέτρα μας κατά των παράνομων ενεργειών της Ρωσίας για να αυξήσουμε περαιτέρω την πίεση που ασκείται σε αυτήν, ώστε να θέσει τέλος στον επιθετικό της πόλεμο», τονίζονταν στα προσχέδια της Συνόδου, βάζοντας στο τραπέζι σχέδια για το πώς «μπορεί να συνεχιστεί η παροχή στήριξης στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης της οικονομικής, στρατιωτικής, πολιτικής και χρηματοδοτικής στήριξης, καθώς και τον βέλτιστο τρόπο προστασίας των ευρωπαϊκών υποδομών ζωτικής σημασίας».

Αλλωστε, λίγα μόνο 24ωρα μετά το σαμποτάζ στους αγωγούς «Nord Stream», η Νορβηγία ανακοίνωσε αυξημένη στρατιωτική παρουσία, συστήματα εντοπισμού μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ενισχυμένα μέτρα στις πλατφόρμες πετρελαίου και αερίου. Η Σουηδία έθεσε σε επιφυλακή τις δυνάμεις γύρω από τις ενεργειακές υποδομές, ενώ και η Γερμανία ανακοίνωσε αυξημένα στρατιωτικά μέτρα στις περιοχές όπου σχεδιάζονται πλατφόρμες για το LNG.

Την ίδια ώρα, σενάρια δίνουν και παίρνουν για επικείμενο πλήγμα και στους ρωσικούς αγωγούς που περνάνε από Μαύρη Θάλασσα και Τουρκία. Μια σειρά από εξελίξεις που αποδεικνύουν ότι στο έδαφος των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που οξύνονται ολοένα και περισσότερο, οι υποδομές αυτές μετατρέπουν ολόκληρες περιοχές σε στόχο.


Λόγω της ένθεσης για το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης» τυπώθηκε νωρίτερα. Η ειδησεογραφία και τα ρεπορτάζ από τη δραστηριότητα της Παρασκευής θα δημοσιευθούν στο φύλλο της Τρίτης.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Οι «εμπρηστές» δεν μπορούν να μετατραπούν σε «πυροσβέστες»

Σε σχόλιό του την περασμένη Πέμπτη για την ενεργειακή φτώχεια και την πολιτική της ΕΕ, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:

«Ο βασικός παράγοντας για την εκτίναξη των τιμών στην Ενέργεια και την ενεργειακή φτώχεια είναι η ίδια η ΕΕ, οι μηχανισμοί και η στρατηγική της, άρα καμία προσδοκία δεν μπορεί να υπάρχει ότι αυτοί που δημιούργησαν το πρόβλημα μπορούν και να το λύσουν. Οι "εμπρηστές" δεν μπορούν να μετατραπούν σε "πυροσβέστες".

Εξάλλου, όλα τα δήθεν "εναλλακτικά" σχέδια που κατατίθενται στο τραπέζι, είτε με τη μορφή του "πλαφόν" είτε με αυτή του "ευρωομόλογου", στη βάση και των οξυμένων ανταγωνισμών μεταξύ των κρατών - μελών, θεωρούν δεδομένες αυτές τις στρατηγικές επιλογές, καταλήγοντας τελικά στο ίδιο αποτέλεσμα: Οι λαοί της Ευρώπης να επιδοτούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τους ομίλους της Ενέργειας και τα δυσθεώρητα κέρδη τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ