ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Με τα τρακτέρ στους δρόμους διεκδικούν τα δίκαια αιτήματά τους

Κλιμακώνουν τον αγώνα με μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 22 Οκτώβρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη

ΒΕΡΟΙΑ
ΒΕΡΟΙΑ
Την άμεση ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσης, απέναντι στα μεγάλα τους προβλήματα, απαίτησαν οι βιοπαλαιστές αγρότες που συμμετείχαν με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα στις κινητοποιήσεις τις οποίες οργάνωσαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι και οι Ομοσπονδίες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, σε Βέροια, Λάρισα, Πέλλα και Νάουσα.

Οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν και να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και σε αυτό το πλαίσιο προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στο συλλαλητήριο που θα γίνει το Σάββατο 22 Οκτώβρη στις 12 μ. στη Θεσσαλονίκη, στην έκθεση «Agrotica».

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: Μείωση του κόστους παραγωγής, με αφορολόγητο πετρέλαιο, μείωση της τιμής του ρεύματος, πλαφόν 0,07 ευρώ ανά κιλοβατώρα, κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, του προστίμου ρύπων και του ΦΠΑ σε μέσα - εφόδια, κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής, διασφαλίζοντας παράλληλα εισόδημα επιβίωσης και προσιτές τιμές των προϊόντων στη λαϊκή κατανάλωση, αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος για τα προϊόντα που υπάρχει πρόβλημα στη διάθεσή τους και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Μηχανοκίνητη πορεία στη Λάρισα

ΤΥΡΝΑΒΟΣ
ΤΥΡΝΑΒΟΣ
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Αγροτικών Συλλόγων της επαρχίας Τυρνάβου, αγρότες με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα έφτασαν στη Λάρισα γύρω στις 7 το απόγευμα και σχηματίζοντας κομβόι διέσχισαν τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με τα φώτα αναμμένα και κορνάροντας.

Η πορεία κατέληξε στο κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου οι εκπρόσωποι των Αγροτικών Συλλόγων επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε αντιπροσωπεία του Εργατικού Κέντρου Λάρισας.

Την απόγνωση στην οποία βρίσκονται οι βιοπαλαιστές αγρότες περιέγραψε σε δηλώσεις του ο Στέλιος Τσικριτσής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας, καλώντας σε συσπείρωση στους Αγροτικούς Συλλόγους ώστε «να δώσουμε πιο αποτελεσματικά τη μάχη για την επιβίωσή μας» και επισημαίνοντας μεταξύ άλλων: «Με το πέρας της συγκομιδής των φρούτων, διαπιστώνουμε ότι εκατοντάδες στρέμματα πολυετών καλλιεργειών θα εγκαταλειφθούν ή θα ξεπατωθούν από δεκάδες συναδέλφους μας, οι οποίοι αδυνατούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν. Οινοποιήσιμα και επιτραπέζια σταφύλια, νεκταρίνια, ροδάκινα, κεράσια, αχλάδια και λοιπά φρούτα πουλήθηκαν σε εξευτελιστικές τιμές, ενώ αρκετά έμειναν πάνω στα δέντρα και στα κούτσουρα. Το τελειωτικό χτύπημα για τα αμπέλια και τα ροδάκινά μας ήρθε με τις βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή όλο το καλοκαίρι, αυξάνοντας τις ήδη μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειές μας. Τεράστιο πρόβλημα για τους αγρότες του δήμου μας είναι ότι ο μεγαλύτερος όγκος παραγωγής από τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια, τα δαμάσκηνα και τα επιτραπέζια σταφύλια γινόταν εξαγωγή στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης κάθε χρόνο».

ΝΑΟΥΣΑ
ΝΑΟΥΣΑ
Συνεχίζοντας επισημαίνει τις επιπτώσεις από την επιβολή του εμπάργκο στη Ρωσία το 2014, που στήριξαν όλες οι κυβερνήσεις και το οποίο, σε συνδυασμό σήμερα με τον πόλεμο και το κλείσιμο της αγοράς της Αιγύπτου, είχε τα γνωστά αποτελέσματα: Αδιάθετα φρούτα ή εξευτελιστικές τιμές. «Παράλληλα, η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων σχετικά με τη διανομή στους αγρότες του αποθεματικού κρίσης, ώστε να ενισχυθεί η στήριξη της παραγωγής στον αγροτικό τομέα, αποτελεί ξεκάθαρο εμπαιγμό των αγροτών, διότι πετάει χιλιάδες αγρότες εκτός στρεμματικής ενίσχυσης και διανέμει το εξευτελιστικό ποσό των 72,7 ευρώ το στρέμμα μόνο σε 20.346 παραγωγούς», τονίζει ο Στ. Τσικριτσής και εξηγεί: «Ο κύριος όγκος από τα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα επιτραπέζια σταφύλια που καλλιεργούνται στην περιοχή του δήμου Τυρνάβου πραγματικά δέχτηκαν τις συνέπειες της ουκρανικής κρίσης και του εμπάργκο, δεν θα πάρουν ούτε ένα ευρώ».

Στην Κεντρική Μακεδονία

Σήμερα Τετάρτη η σκυτάλη περνάει στον Aγροτικό Σύλλογο Aλμωπίας «Aγρός», που προγραμματίζει κινητοποίηση από τις 12 μ. έως τις 7 μ.μ. στη διασταύρωση στο Γυμνάσιο Φούστανης. Και αύριο Πέμπτη στον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Ανατολικής Εορδαίας και Νότιας Λεκάνης Βεγορίτιδας, ο οποίος στις 11 π.μ. προγραμματίζει συγκέντρωση στο κέντρο του Αμυνταίου.

Χθες σε Ημαθία και Πέλλα οι αγρότες έστειλαν ένα πρώτο μαχητικό μήνυμα σε κυβέρνηση και εμποροβιομήχανους. Στην Κρύα Βρύση Πέλλας συγκεντρώθηκαν αγρότες με τα τρακτέρ τους, νωρίς το απόγευμα, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου «Ομόνοια». Διαμήνυσαν ότι απαιτούν το αυτονόητο, να πληρώνεται ο κόπος τους, να πουλιέται η παραγωγή σε τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα μεροκάματο επιβίωσης.

Νωρίτερα, το μεσημέρι, οι αγρότες της Νάουσας συγκεντρώθηκαν στη διασταύρωση της Νάουσας με τα αγροτικά τους μηχανήματα και στη συνέχεια με αυτοκινητοπορεία κατευθύνθηκαν στο κέντρο της Βέροιας, με τελικό προορισμό την Αντιπεριφέρεια Ημαθίας, όπου επέδωσαν το ψήφισμα με τις διεκδικήσεις τους. Στο πλευρό τους βρέθηκε κλιμάκιο συνδικαλιστών του Εργατικού Κέντρου Νάουσας.

Ο Δ. Τσιουλάκος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», κάλεσε τους αγρότες να δυναμώσουν τον αγώνα για να μπορέσουν να μείνουν στα χωράφια και στα χωριά τους, να μπορούν να ζήσουν από τον ιδρώτα τους. Ανέδειξε χαρακτηριστικά ότι έφτασαν στα μέσα του Οκτώβρη και ακόμα οι βιομήχανοι δεν έδωσαν τιμές για την παραγωγή που ήδη απορρόφησαν και επεξεργάζονται, οι δε εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν στις καλλιέργειές τους το 2021 βρίσκονται ακόμα στο στάδιο των ενστάσεων και για τις εκτιμήσεις για τις ζημιές που υπέστησαν το 2022 (από χαλάζι, παγετό, άκαιρες βροχοπτώσεις) προβλέπεται πολύμηνη καθυστέρηση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας πραγματοποίησε συγκέντρωση στον κόμβο της Κουλούρας, με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα.

Ηλεία: Σήμερα η σύσκεψη για τα σταφύλια και τη σταφίδα

Σύσκεψη για κοινό συντονισμό και δράση στο μεγάλο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την τιμή της κορινθιακής - μαύρης σταφίδας και των σταφυλιών οι βιοπαλαιστές παραγωγοί, σε νομούς της Πελοποννήσου και στη Ζάκυνθο, πραγματοποιεί σήμερα η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, στο πλαίσιο παρόμοιων περιφερειακών πρωτοβουλιών της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων.

Η Ομοσπονδία έχει ήδη απευθυνθεί σε Αγροτικούς Συλλόγους όμορων με την Ηλεία νομών, καλώντας και αγρότες να πάρουν μέρος στη συγκέντρωση στο Πνευματικό Κέντρο Μαγούλας του δήμου Πύργου σήμερα στις 7 μ.μ.

Διεκδικεί μεταξύ άλλων κατώτατη εγγυημένη τιμή για τη σταφίδα και τα σταφύλια, που να ξεπερνά το κόστος παραγωγής, με ταυτόχρονα μέτρα μείωσής του, εξασφαλίζοντάς τους εισόδημα επιβίωσης.

Τη συμμετοχή του στη σύσκεψη ανακοίνωσε ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας».


ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ
Καλεί σε νέους αγώνες τιμώντας τον δολοφονημένο καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο

Τον αγωνιστή αγρότη καπνοπαραγωγό Μήτσο Βλάχο για τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη δολοφονία του τίμησε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας, με εκδήλωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής στην Κυψέλη, το χωριό όπου δολοφονήθηκε απ' τις δυνάμεις καταστολής του κράτους.

Στο ιστορικό των κινητοποιήσεων των καπνοπαραγωγών του 1962 αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Σπύρος Κοτοπούλης, μιλώντας για τις μάχες επιβίωσης απέναντι στο κράτος, στους μεγαλεμπόρους, στις τράπεζες. «Τα προβλήματα και οι διεκδικήσεις μας παραμένουν αναλλοίωτα», ανέφερε και πρόσθεσε: «Οι εχθροί μας είναι οι ίδιοι, το αποδεικνύει η σημερινή κατάσταση με το υψηλό κόστος παραγωγής, τις χαμηλές τιμές, συνολικά οι δυσκολίες διαβίωσης των αγροτών και κτηνοτρόφων».

Κάλεσε τους αγρότες και κτηνοτρόφους του νομού, τα 60 χρόνια από τη δολοφονία του Μήτσου Βλάχου να είναι αφορμή για νέους μεγάλους αγώνες, σημειώνοντας: «Μόνο ο δρόμος του αγώνα είναι αυτός που μπορεί να φέρει κατακτήσεις, όπως αποδείχτηκε και όλα τα τελευταία χρόνια».

Σημείωσε την ανάγκη μαζικής συμμετοχής και των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στην πανελλαδική 24ωρη απεργία στις 9 Νοέμβρη, δίπλα στους εργατοϋπαλλήλους, αναφέροντας ότι μπορεί να αποτελέσει σημαντική λαϊκή απάντηση ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης της ΝΔ στους συμμάχους της, αλλά και στους επίδοξους «σωτήρες», που «όλο μας σώζουν αλλά τελικά πάμε όλο και πιο κάτω», υπογράμμισε.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αγρινίου, Μακρυνείας, Κατούνας, Ακτίου Βόνιτσας, Θέρμου, Αμφιλοχίας, Αστακού, Καινούργιου, το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, επίσης τα Σωματεία Συνταξιούχων ΙΚΑ Αιτωλοακαρνανίας και Οικοδόμων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ