ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 12 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΚΝΕ
Στις 10 - 11 - 12 Φεβρουαρίου 2023 το 13ο Συνέδριο της ΚΝΕ

Με τον «Οδηγητή» που κυκλοφορεί στις 15 Οκτώβρη δημοσιεύονται οι Θέσεις του ΚΣ

Το Κεντρικό Συμβούλιο της ΚΝΕ ανακοινώνει ότι το 13οΣυνέδριο της ΚΝΕ, με βάση το καταστατικό της ΚΝΕ, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα από την Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου έως την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2023, με σύνθημα: «Είμαστε η σπίθα που θα κάνει τα σκοτάδια φως - Με τη δύναμη των επαναστατικών ιδεών. Για τον σοσιαλισμό. Τολμάμε το μεγάλο βήμα στο μέλλον, με το ΚΚΕ - ΚΝΕ δυνατή παντού!».

Τα θέματα του Συνεδρίου είναι:

1. Απολογισμός δράσης του Κεντρικού Συμβουλίου από το 12ο έως το 13ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα της ΚΝΕ έως το 14ο Συνέδριο.

2. Εκλογή νέου Κεντρικού Συμβουλίου και Κεντρικής Επιτροπής Οικονομικού Ελέγχου.

Οι Θέσεις του ΚΣ της ΚΝΕ για το 13ο Συνέδριο θα δημοσιευτούν στο νέο τεύχος του «Οδηγητή», που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου.

Οι Θέσεις περιλαμβάνουν την έκθεση δράσης του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ από το 12ο έως το 13ο Συνέδριο και τα νέα καθήκοντα της ΚΝΕ έως το 14ο Συνέδριο.



ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ - ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Σήμα επικίνδυνων «διευθετήσεων» στέλνουν ΗΠΑ - ΕΕ

Σήμα επικίνδυνων «διευθετήσεων» στέλνουν ΗΠΑ - ΕΕ στην Τουρκία για τη διατήρηση της στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, με φόντο την κλιμάκωση του ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία.

Ετσι, όπως μετέδιδαν χτες βράδυ τουρκικά ΜΜΕ, η έκδοση της αμερικάνικης Γερουσίας του νομοσχεδίου περί Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ (NDAA) του 2023, δεν περιλαμβάνει ούτε καν τους δύο πολυδιαφημισμένους «όρους» για την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία (να μην παραβιάζει την «κυριαρχία» της Ελλάδας... με «μη εξουσιοδοτημένες πτήσεις» και η πώληση «να είναι προς το εθνικό συμφέρον των ΗΠΑ»).

Νωρίτερα και ο (μέχρι πολύ πρόσφατα) Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ, με τη νέα του ιδιότητα, του βοηθού ΥΠΕΞ, αρμόδιου για τους ενεργειακούς πόρους, μιλώντας σε συνέδριο στην Κωνσταντινούπολη σημείωνε πως «με την Τουρκία έχουμε συνεργαστεί για να αναπτύξουμε σύντομα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα σχέδια που διαφοροποίησαν τις ενεργειακές προμήθειες προς την Ευρώπη. Εχουμε ακόμα εκτιμήσει ιδιαίτερα ό,τι κάνει η Τουρκία χρησιμοποιώντας τις δικές της, νέες υποδομές επαναεριοποίησης, για να στηρίξει την παράδοση LNG προς τους γείτονές της», τονίζοντας πως η Τουρκία, ως μεγάλη οικονομία αλλά και ως σύμμαχος στο ΝΑΤΟ, εκπληρώνει έναν κρίσιμο ρόλο στις περιφερειακές υποθέσεις για τη διαφοροποίηση και τη μετάβαση των ενεργειακών προμηθειών.

Από τη μεριά της κυβέρνησης Ερντογάν, ο υφυπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, αναφέρθηκε σε νέες μεταρρυθμίσεις που ετοιμάζονται ώστε «να γίνουν επενδύσεις και μέσω της περιφερειακής συνεργασίας. Μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο για το αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια με υψηλές ικανότητες διασύνδεσης με τις γειτονικές μας χώρες».

Την ίδια ώρα ο κυβερνητικός εταίρος του Ερντογάν, Ντ. Μπαχτσελί, απειλούσε - σύμφωνα με Ελληνες ανταποκριτές - την Ελλάδα με διακοπή της παροχής φυσικού αεριού μέσω του TANAP, ενώ ο αντιπρόεδρος του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, Ν. Κουρτουλμούς, αναφερόμενος στις αμερικάνικες βάσεις στην Ελλάδα και στα περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών καλούσε την Ελλάδα «να μην αγνοήσει την κατάσταση (...) στην Ουκρανία».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή θα γίνει στη Λευκωσία συνέδριο με θέμα «EMGF - Energy Transition Conference» που διοργανώνει η Κύπρος, που αυτή την περίοδο προεδρεύει του περιφερειακού οργανισμού East Mediterranean Gas Forum (EMGF), ενώ την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί στο προεδρικό μέγαρο της Κύπρου η τελετή έναρξης των εργασιών κατασκευής του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ - Κύπρου - Ελλάδας, «EuroAsia Interconnector» για το τμήμα Κύπρου - Κρήτης, παρουσία και της Ευρωπαίας επιτρόπου Ενέργειας. Η Κύπρια υπουργός Ενέργειας Ν. Πηλείδου ανέφερε ότι «είναι πιθανόν η Τουρκία να κάνει κάποιες ενέργειες για να αποτρέψει ακριβώς την όδευση του καλωδίου, εμείς σίγουρα κάνουμε τις συζητήσεις για το θέμα αυτό και με την ΕΕ και θα γίνουν επαφές και με όποιον άλλο χρειαστεί. Θεωρούμε όμως ότι το θέμα του καλωδίου είναι εντελώς ξεχωριστό από τα θέματα εκμετάλλευσης και αξιοποίησης των φυσικών πόρων, του Φυσικού Αερίου, εντός της ΑΟΖ».

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, προσχέδιο της έκθεσης της Κομισιόν για τη διεύρυνση (που διέρρευσε το ΑΠΕ - ΜΠΕ) αναφέρεται στο στρατηγικό συμφέρον που έχει η ΕΕ για σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και για να αναπτυχθεί συνεργασία και αμοιβαία επωφελής σχέση με την Τουρκία. Το προσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η Αγκυρα χρειάζεται να δεσμευτεί σε σχέσεις καλής γειτονίας και να σέβεται την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών - μελών, ενώ εκτιμά ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Τουρκία παραμένουν σε τέλμα και γίνεται λόγος για οπισθοδρόμηση σε τομείς όπως το «κράτος δικαίου», η «ανεξαρτησία του δικαστικού συστήματος» κ.τ.λ.

Θυμίζουμε πως το βράδυ της Δευτέρας ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωνε αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα ότι «κάθε εξέλιξη στον κόσμο αποκαλύπτει ότι ο ρόλος της Τουρκίας είναι αναντικατάστατος για την Ευρώπη» και πρόσθετε πως «αναμένουμε την ΕΕ να καλέσει τους συνομιλητές μας σε διάλογο σε διμερή βάση και να μην στηρίζει τις παράνομες πρωτοβουλίες της Ελλάδας, που τις μασκαρεύει ως πράξεις ενότητας ή αλληλεγγύης».

Στο μεταξύ, το ελληνικό ΥΠΕΞ εξέδωσε ανακοίνωση με αφορμή τη συμφωνία Ισραήλ και Λιβάνου για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, αναφέροντας ότι χαιρετίζει την επίτευξή της «μέσω και των διαμεσολαβητικών προσπαθειών των ΗΠΑ και ιδιαίτερα του Ανώτατου Συμβούλου για Ενεργειακή Ασφάλεια Amos Hochstein», σημειώνοντας ότι η συμφωνία τάχα «καταδεικνύει ότι η διευθέτηση διαφορών μεταξύ χωρών όσον αφορά την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών είναι δυνατή μόνο μέσω του σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου» και πως «αποτελεί παράδειγμα, το οποίο οφείλουν να ακολουθήσουν όλες οι χώρες της περιοχής».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ