Πριν στεγνώσει το μελάνι από τις αποφάσεις της ΕΕ και του ΝΑΤΟ για κλιμάκωση του πολέμου, η κυβέρνηση στέλνει τεθωρακισμένα στην Ουκρανία και προσωπικό στη Βουλγαρία
Ετσι, λίγες μόλις μέρες από την υπογραφή της κυβέρνησης στις αποφάσεις της Συνόδου των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, αλλά και στο χτεσινό συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που προβλέπουν «άνευ προηγουμένου» εξοπλισμούς στην αντιδραστική κυβέρνηση Ζελένσκι, η κυβέρνηση άναψε το «πράσινο φως» για την αποστολή των τεθωρακισμένων BPM-1, που απέσυρε από τα νησιά, στην Ουκρανία.
Συν το γεγονός ότι την Πέμπτη, «στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ με την ανάπτυξη 4 επιπλέον Σχηματισμών Μάχης επιπέδου ενισχυμένου Τάγματος (Battlegroup)» όπως αναφέρεται από το ΓΕΕΘΑ, αναχώρησε για το Νόβο Σέλο της Βουλγαρίας μία διμοιρία αντιαρματικών (6 τεθωρακισμένα οχήματα M901ITV, φορείς αντιαρματικών TOW-2 συν άλλα τροχοφόρα οχήματα) και επιτελείς της 33 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, που συμμετέχουν στη συγκρότηση της δύναμης ΝΑΤΟ Enhanced Vigilance Activity Battlegroup Bulgaria, υλοποιώντας και έτσι τις ΝΑΤΟικές αποφάσεις για την περικύκλωση της Ρωσίας, που ρίχνουν κι άλλο «λάδι στη φωτιά» του ιμπεριαλιστικού πολέμου.
Σε ό,τι αφορά τα τεθωρακισμένα οχήματα μάχης BMP-1, απαντώντας σε Ερώτηση στη Βουλή την Παρασκευή ο υπουργός Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος επιβεβαίωσε ότι τα πρώτα 20 (από τα συνολικά 40) BMP-1 «έχουν παραληφθεί από την ουκρανική πλευρά σε ελληνικό έδαφος. Εχει γίνει τυπικά η παραλαβή τους, πλην όμως η μεταφορά τους είναι ζήτημα ημερών να διευθετηθεί».
Δίνοντας δε μια εικόνα του ΝΑΤΟικού «ξέφραγου αμπελιού» στο οποίο έχει μετατραπεί η χώρα, πρόσθεσε: «Εμείς απλά τους τα διαθέτουμε στη Βόρεια Ελλάδα, σε βάση πέριξ της Θεσσαλονίκης, για να τα παραλάβουν από εκεί. Εξ όσων γνωρίζω, 19 και 20 του τρέχοντος μηνός θα γίνει η μεταφορά τους με μέριμνα τρίτης χώρας, αν δεν κάνω λάθος της Μεγάλης Βρετανίας, που παρέχει υπηρεσίες σε επίπεδο αν θέλετε logistics, δηλαδή της υπόθεσης μεταφοράς»!
Την ίδια ώρα η κυβέρνηση παρουσιάζει σαν κατόρθωμα το ότι η γερμανική κυβέρνηση στέλνει ως αντιστάθμισμα 40 ΤΟΜΑ τύπου «Marder», από τα οποία όμως μόνο «τα πρώτα δέκα είναι καθ' οδόν» και κατά τον υπουργό θα είναι εδώ στις 21 Οκτώβρη, ενώ θα πάρει μερικές βδομάδες η εκπαίδευση σε αυτά. Τα επόμενα δέκα θα αφιχθούν τέλη Νοέμβρη, πρόσθεσε, επιβεβαιώνοντας ότι δεν έρχεται αντίστοιχος αριθμός όσων φεύγουν, παρά τις ...κατηγορηματικές διαβεβαιώσεις που η κυβέρνηση έδινε όλους αυτούς τους μήνες πάνω σε αυτήν την πτυχή.
Παραπέρα, ο υπουργός επιβεβαίωσε εμμέσως τις πληροφορίες ότι τα «Marder», όποτε τελικά έρθουν και καταστούν επιχειρησιακά με τους χειριστές τους, δεν θα πάνε στα νησιά από όπου απομακρύνθηκαν τα BMP-1, σε μια περίοδο μάλιστα που η τουρκική αστική τάξη βάζει συνεχώς θέμα αποστρατικοποίησής τους. Μια εξέλιξη που γεννά εύλογα ανησυχίες, παρά τις διαβεβαιώσεις του υπουργού ότι αυτά αναπληρώνονται από τα Μ-113 και Μ-117 που παίρνει από το «πλεονάζον αμυντικό υλικό» των ΗΠΑ.
Οι ισχυρισμοί αυτοί δεν στέκουν ούτε ως αστείο. Η πραγματικότητα είναι ότι το αρματικό δυναμικό στα νησιά μεταπίπτει (για να μην πούμε ευθέως ότι υποβαθμίζεται) από Μάχης σε Μεταφοράς Προσωπικού και Οχήματα Αναγνώρισης, με την κυβέρνηση να αναλαμβάνει πολύ σοβαρές ευθύνες.
Την ίδια ώρα, νέα σενάρια για εξοπλιστικά, αυτήν τη φορά με ωφελημένους τους Γερμανούς, έρχονται στο φως της δημοσιότητας, με αφορμή την επίσκεψη στην Ελλάδα, στις 27 Οκτώβρη, του Γερμανού καγκελάριου Ολ. Σολτς και τη συνάντησή του με τον Κυρ. Μητσοτάκη.
Θυμίζουμε ότι ήδη από τις 30 Μάη το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (όργανο του ΓΕΣ) αποφάσισε να αιτηθεί από την κυβέρνηση τον εκσυγχρονισμό αρμάτων μάχης τύπου «Leopard» (183 αρμάτων «Leopard 2 A4» και 190 «Leopard 1 A5», με κόστος 1,3 έως 1,9 δισεκατομμύρια ευρώ), αλλά και την απόκτηση 205 νέων τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης «Lynx KF-41» από τους Γερμανούς. Το θέμα απασχόλησε το ΚΥΣΕΑ στις 12 Οκτώβρη και λέγεται ότι πάνε τελικά για αναβάθμιση 123 από τα 183 «Leopard 2 A4».
Παράλληλα, στο πλαίσιο και της «επικαιροποιημένης» Συμφωνίας για τις βάσεις, που ψηφίστηκε πριν από έναν χρόνο, στην 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα αναμένεται να αφιχθεί μέσα στον Νοέμβρη μια μικρή αλλά αρκετά «ενδιαφέρουσα» αμερικανική αεροπορική δύναμη. Η δύναμη αυτή, όπως γράφεται σε σχετικά δημοσιεύματα, θα περιλαμβάνει 4 MQ-4, 2 MQ-9B Reaper αλλά και 2 F-15C, θα μείνει για αρκετό καιρό στη Λάρισα, ενώ «θα συνεργάζεται στενά» με την Πολεμική Αεροπορία και τα μαχητικά της 110 ΠΜ. Τα F-15C θα συμμετέχουν σε συνεχείς ασκήσεις με τα F-16C/D της Πολεμικής Αεροπορίας, ενώ τα MQ-9B θυμίζουμε ότι είναι τακτικοί «θαμώνες» της Λάρισας. Αεροσκάφη του τύπου επιχειρούσαν από την περιοχή αρκετά συχνά, ειδικά προς Μαύρη Θάλασσα, Μέση Ανατολή και Αφγανιστάν.
Αλλωστε, όπως έχει γράψει ο «Ριζοσπάστης», για την 110 ΠΜ τον Δεκέμβρη του 2021 υπογράφηκε σύμβαση από την ΕΛΛΑΚΤΩΡ με την αμερικανική εταιρεία «Environmental Chemical Corp» (ECC) για λογαριασμό του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ, για τη διαμόρφωση νέων υποδομών στέγασης και υποστήριξης αεροσκαφών.
Το παζλ συμπληρώνει η αξιοποίηση των στρατιωτικών υποδομών στο Στεφανοβίκειο, στη βάση της ελληνικής 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού, που χρησιμοποιείται για τη μεταστάθμευση αεροκίνητων μονάδων και μαχητικών ελικοπτέρων του αμερικανικού στρατού από το 2018.
Την αντίθεσή τους στην αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία εκφράζουν με συντριπτικά ποσοστά οι Ελληνες, όπως προκύπτει από διεθνή δημοσκόπηση που δημοσίευσε η εφημερίδα «Guardian», επιβεβαιώνοντας ότι πλατιά τμήματα του ελληνικού λαού διαφωνούν με την πολιτική της πολεμικής εμπλοκής που έχουν εγκρίνει με την ψήφο τους η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, με τελευταίο παράδειγμα το ψήφισμα - πολεμικό ντελίριο του Ευρωκοινοβουλίου για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Στη δημοσκόπηση ρωτήθηκαν άνθρωποι από 25 χώρες και σύμφωνα με την εφημερίδα διαπιστώθηκε ότι «σε 13 δυτικές ή αγγλόφωνες χώρες ένας πυρήνας δέκα κρατών στηρίζει τη συνέχιση των οικονομικών κυρώσεων προς τη Ρωσία, ενώ η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Ιταλία διαφοροποιούνται».
Στο θέμα της αποστολής όπλων στην Ουκρανία, η βρετανική εφημερίδα δημοσίευσε έναν πίνακα όπου οι ερωτηθέντες στην Ελλάδα εμφανίζονται να συμφωνούν σε ένα ποσοστό περίπου στο 25%. Για τις αντίθετες γνώμες δεν εμφανίζονται διαβαθμίσεις (π.χ. δεν ξέρω / δεν απαντώ), όμως προκύπτει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με μια τέτοια κίνηση.
Στη δημοσκόπηση υπάρχουν κι άλλα ευρήματα, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι ο ελληνικός λαός - έστω και με αντιφάσεις και συγχύσεις για τον χαρακτήρα του πολέμου που διεξάγεται ανάμεσα σε δύο ληστές - δεν δέχεται το κυρίαρχο ευρωατλαντικό αφήγημα.
Για παράδειγμα, το 43% των Ελλήνων πιστεύει ότι «η Δύση χρησιμοποίησε την Ουκρανία ως βάση για να απειλήσει τη Ρωσία», ενώ το 37% πιστεύει ότι ο βασικός υπαίτιος του πολέμου είναι η Ρωσία.
Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη δημοσκόπηση που καταγράφει την αντίθεση του ελληνικού λαού στην αποστολή όπλων στην Ουκρανία, αφού τα ίδια στοιχεία - με κάποιες διαβαθμίσεις - έχουν δώσει και δημοσκοπήσεις ελληνικών εταιρειών. Το γεγονός ότι αυτές τις δημοσκοπήσεις τις τρώει η αφάνεια κάθε άλλο παρά δύσκολο είναι να ερμηνευτεί...
Ξεκίνησε χτες με επίκεντρο το Βέλγιο η άσκηση «πυρηνικής αποτροπής» του ΝΑΤΟ «Steadfast Noon», σε φάση κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με τη Ρωσία στο Ουκρανικό.
Συγκεκριμένα, οι αεροπορικές δυνάμεις που είναι επιφορτισμένες με πυρηνικές αποστολές ξεκινούν από την αεροπορική βάση Kleine - Brogel (Λιμβούργο) άσκηση αποτροπής που περιλαμβάνει αεροσκάφη διαφόρων τύπων - συμπεριλαμβανομένων των λεγόμενων στρατηγικών βομβαρδιστικών των ΗΠΑ, B-52 American Stratofortress.
Η άσκηση γίνεται μεταξύ 17 και 30 Οκτώβρη, περιλαμβάνει 14 χώρες και έως και 60 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών τέταρτης και πέμπτης γενιάς. Πτήσεις θα πραγματοποιηθούν πάνω από το Βέλγιο, που φιλοξενεί την άσκηση, καθώς και πάνω από τη Βόρεια Θάλασσα και το Ηνωμένο Βασίλειο. «Δεν θα χρησιμοποιηθούν πραγματικά όπλα», ισχυρίζεται το ΝΑΤΟ, όπως και ότι κανένα αεροσκάφος δεν θα πλησιάσει σε απόσταση 1.000 χιλιομέτρων από το ρωσικό έδαφος.
Θυμίζουμε ότι πριν από μερικές μέρες, στη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας του ΝΑΤΟ, έγινε συνεδρίαση και της Ομάδας Πυρηνικού Σχεδιασμού (Nuclear Planning Group) του ΝΑΤΟ, όπου συζήτησαν - σύμφωνα με τη ΝΑΤΟική ατζέντα - «την επικίνδυνη πυρηνική ρητορική της Ρωσίας και τον ρόλο της πυρηνικής ικανότητας του ΝΑΤΟ στη διατήρηση της ειρήνης και στην αποτροπή της επιθετικότητας». Στη Σύνοδο, άλλωστε, οι υπουργοί ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα και τις λεπτομέρειες της «Steadfast Noon», ο δε γγ του ΝΑΤΟ, Γ. Στόλτενμπεργκ, σε δηλώσεις του, προειδοποίησε τη Μόσχα ότι αν προχωρήσει σε κάποιο πυρηνικό χτύπημα, θα αντιμετωπίσει «αυστηρές συνέπειες», αποφεύγοντας πάντως να διευκρινίσει τι εννοούσε ΝΑΤΟικός αξιωματούχος που, στο περιθώριο της Συνόδου, είπε ότι το ΝΑΤΟ «θα απαντήσει».
Αλλωστε και στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ (κείμενο - δόγμα της λυκοσυμμαχίας που εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, τον Ιούνη στη Μαδρίτη) επαναβεβαιώνεται ότι «όσο θα υπάρχουν πυρηνικά όπλα, το ΝΑΤΟ θα παραμείνει μία πυρηνική συμμαχία».
Τη Θάσο επισκέπτεται σήμερα ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, όπου θα παραστούν στις εκδηλώσεις για την απελευθέρωση του νησιού από τους Οθωμανούς.
Σε ανακοίνωσή της μεταξύ άλλων η ΤΕ Θάσου του ΚΚΕ σημειώνει πως η εξαγγελθείσα παρουσία του Αμερικανού πρέσβη αποτελεί πρόκληση, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπου κλιμακώνεται ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και παράλληλα βαθαίνει η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτόν.
Μάλιστα η ΤΕ Θάσου προσθέτει πως «είναι γνωστή η πρόθεση των Αμερικανών να στήσουν συστοιχία ραντάρ στην περιοχή μας, που θα ελέγχουν μια ευρύτερη περιοχή γεωστρατηγικής σημασίας μέχρι και τη Συρία. Τμήματα του ραντάρ θα αναπτυχθούν σε Αλεξανδρούπολη και Σαμοθράκη. Μήπως σκέφτονται να αξιοποιήσουν και το νησί μας σε αυτά τα σχέδιά τους εγκαθιστώντας τμήματά του και στη Θάσο; Ο λαός της Θάσου πρέπει να επαγρυπνεί, να τους χαλάσει τα σχέδια όπως το έκανε και στο παρελθόν, με τις μεγάλες κινητοποιήσεις».
Η ΤΕ Θάσου καλεί τον λαό του νησιού να εντείνει την πάλη του και να διεκδικήσει μεταξύ άλλων να μην υπάρξει ούτε σκέψη για εγκατάσταση ΝΑΤΟικού ραντάρ στο νησί, να σταματήσει η εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, αλλά και να καταργηθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Στρατιωτικές Βάσεις.