ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Οχτώβρη 2022
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Νέα «απογείωση» του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη

Στο 9,9% έφτασε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβρη, από 9,1% που ήταν τον Αύγουστο, ενώ ο ετήσιος πληθωρισμός στην ΕΕ διαμορφώθηκε στο 10,9% τον Σεπτέμβρη, από 10,1% τον Αύγουστο, με τα αστικά επιτελεία να αναζητούν τρόπους διαχείρισης, καθώς εντείνονται οι προβλέψεις για επικείμενη εκδήλωση νέας καπιταλιστικής κρίσης.

Σε κάθε περίπτωση, βέβαια, τον «λογαριασμό» πληρώνουν τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, με την τεράστια ακρίβεια που «εξαφανίζει» το εισόδημά τους, αλλά και με τις συνέπειες που τους φορτώνουν όλες οι «παραλλαγές» στα «μείγματα» για τη διασφάλιση των συμφερόντων του κεφαλαίου.

Τα υψηλότερα ποσοστά ετήσιου πληθωρισμού καταγράφηκαν στην Εσθονία (24,1%), στη Λιθουανία (22,5%) και στη Λετονία (22,0%), ενώ τα χαμηλότερα (που είναι και αυτά πολύ υψηλά) καταγράφηκαν στη Γαλλία (6,2%), στη Μάλτα (7,4%) και στη Φινλανδία (8,4%).

Σε σύγκριση με τον Αύγουστο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη - μέλη, παρέμεινε σταθερός σε ένα και αυξήθηκε σε είκοσι.

Στην Ελλάδα, ο ετήσιος πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 12,1% τον Σεπτέμβρη του 2022, από 11,2% τον Αύγουστο.

Παράλληλα, και εκτός ΕΕ, ο πληθωρισμός στη Βρετανία κατέγραψε ξανά ρεκόρ 40ετίας: Τον Σεπτέμβρη, ο ετήσιος πληθωρισμός έφθασε στο 10,1%, επιστρέφοντας στο υψηλό 40 ετών που κατέγραψε και τον Ιούλη. Σύμφωνα με τη βρετανική στατιστική υπηρεσία, ο βασικός κινητήριος παράγοντας για τον πληθωρισμό τον Σεπτέμβρη ήταν η αύξηση των τιμών των τροφίμων που έφθασε στο 14,6% σε έναν χρόνο. Το κόστος ενοικίου αυξήθηκε κατά 9,3% και το κόστος μεταφοράς και συγκοινωνιών κατά 10,9%.

Στο επίκεντρο και της γαλλογερμανικής υπουργικής τηλεδιάσκεψης

Οι επιπτώσεις του υψηλού πληθωρισμού για τις καπιταλιστικές οικονομίες της Ευρωζώνης συζητήθηκαν χτες σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών και Οικονομίας Γερμανίας και Γαλλίας.

«Ο υψηλός πληθωρισμός πρέπει να αντιμετωπιστεί με όλα τα μέσα», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρούνο Λε Μερ, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε την τηλεδιάσκεψη του γερμανογαλλικού Οικονομικού Συμβουλίου.

Ο Λε Μερ αναφέρθηκε στη «σωστή ισορροπία» μεταξύ νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής, ισχυριζόμενος ότι η δημοσιονομική πολιτική θα πρέπει να έχει ως στόχο τη στήριξη των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις υψηλές τιμές της Ενέργειας. Ζήτησε επίσης η ΕΕ να κινηθεί «ταχύτερα και εκτενέστερα» στον ενεργειακό τομέα.

Αποτυπώνοντας την ενίσχυση αντιθέσεων μέσα στον ευρωατλαντικό άξονα, χαρακτήρισε τη νέα νομοθεσία της Ουάσιγκτον για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού «λόγο ανησυχίας για όλες τις ευρωπαϊκές χώρες» και - ενώ εντείνονται οι ανταγωνισμοί εντός ΕΕ - αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει μια «ευρωπαϊκή απάντηση» προκειμένου να μην κινδυνεύσουν οι συνθήκες του «θεμιτού ανταγωνισμού» μεταξύ των δύο ηπείρων. Προειδοποίησε εντούτοις ότι δεν πρέπει να εφαρμοστεί πολιτική «οφθαλμόν αντί οφθαλμού» αλλά να αξιοποιηθεί κάθε ευκαιρία συνεννόησης μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν πρέπει να ξεκινήσουμε τώρα έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ», τόνισε ο Λε Μερ, με τον Γερμανό υπουργό Οικονομίας, Ρ. Χάμπεκ, να εκφράζει τη συμφωνία του.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρ. Λίντντερ, δήλωσε πάντως ότι η Ευρώπη δεν θα πρέπει να φοβάται τις συνέπειες από τον αντιπληθωριστικό νόμο των ΗΠΑ, εφόσον αξιοποιεί τα δικά της εργαλεία και κυρίως την ενιαία αγορά.

Και οι τρεις υπουργοί αναφέρθηκαν στη σημασία της προώθησης της Ευρωπαϊκής Ενωσης Κεφαλαιαγορών.

Σε ό,τι αφορά τις τιμές της Ενέργειας, ο Ρ. Χάμπεκ επανέλαβε ότι για να μειωθούν πρέπει να ακολουθηθούν δύο δρόμοι, με την κοινή πλατφόρμα αγοράς Ενέργειας και τον περιορισμό της ζήτησης (κομβικό κομμάτι του οποίου είναι οι περικοπές στην κάλυψη στοιχειωδών λαϊκών αναγκών). Ο δε Λίντντερ ανέδειξε για μία ακόμη φορά τη σημασία των «υγιών δημοσιονομικών» και ανέφερε ότι η οικονομία πρέπει να στηριχθεί, χωρίς όμως να ενισχυθεί η ζήτηση (επιχείρημα που χρησιμοποιείται για να μη δίνονται ουσιαστικές αυξήσεις μισθών). «Μετά την κρίση, πρέπει να επιστρέψουμε στη δημοσιονομική σταθερότητα», δήλωσε και πρόσθεσε ότι πρέπει «να ξεκλειδώσουμε τις υπάρχουσες πηγές πόρων», αναφερόμενος στο Ταμείο Ανασυγκρότησης.

Σε ό,τι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης, σημείωσε ότι πρέπει να μεταρρυθμιστεί κατά τρόπο ώστε να συνδυάζει αξιόπιστη μείωση υπάρχοντος χρέους και πιο «ρεαλιστική» προσέγγιση για τις δημόσιες επενδύσεις, ειδικά στην ψηφιακή και την «πράσινη» οικονομία.

Σε ερώτηση δε σχετικά με τους λόγους της αναβολής της Συνόδου Κορυφής του Γερμανογαλλικού Συμβουλίου, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί στις 26/10 στη Γαλλία, ο Λε Μερ έκανε λόγο μόνο για «δυσκολίες με τα προγράμματα κάποιων υπουργών». Δεν υπάρχει κανένα άλλο πρόβλημα, ισχυρίστηκε, με φόντο τις διαφωνίες που έχουν εκφραστεί μεταξύ των δύο πλευρών, ειδικά για το πακέτο των 200 δισ. ευρώ που ανακοίνωσε το Βερολίνο για την ενίσχυση της γερμανικής καπιταλιστικής οικονομίας.

ΚΙΡΓΙΣΤΑΝ
Δεν «βλέπει» ειρήνη με το Τατζικιστάν

Προτείνει ανάπτυξη «ειρηνευτικών» δυνάμεων του CSTO

Προς το παρόν «δεν είναι εφικτή» η ειρήνη με το Τατζικιστάν, εκτίμησε χθες ο υπουργός Αμυνας του Κιργιστάν, έναν μήνα μετά τις αιματηρές συγκρούσεις που ξέσπασαν μεταξύ των δύο χωρών της Κεντρικής Ασίας και κόστισαν τη ζωή σε περίπου 100 ανθρώπους.

Ο στρατηγός Μπ. Μπεκμπολότοφ πρότεινε επίσης την επέμβαση των δυνάμεων «διατήρησης ειρήνης» του «αμυντικού» συμφώνου Οργανισμός Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO), στο οποίο ηγείται η Ρωσία και εκτός από τις δύο χώρες συμμετέχουν το Καζακστάν, η Λευκορωσία και η Αρμενία.

«Συναντήθηκα πρόσφατα με τον γενικό γραμματέα του CSTO» (τον Λευκορώσο Στανισλάβ Ζας), επεσήμανε ο Μπεκμπολότοφ στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μπισκέκ. «Του είπα ότι δεν θα υπάρξει ειρήνη μεταξύ του Κιργιστάν και του Τατζικιστάν, διότι οι Κιργίζιοι έχουν την αλήθεια τους και οι Τατζίκοι τη δική τους», πρόσθεσε.

Από τις 14 έως τις 16 Σεπτέμβρη ξέσπασαν αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο κρατών, τα οποία έχουν εδώ και χρόνια εδαφικές διαφορές που συνδέονται κυρίως με την πρόσβασή τους σε υδάτινους πόρους, αλλά και με το εμπόριο ναρκωτικών μέσω των συνόρων τους. Σε αυτές σκοτώθηκαν περίπου 100 άνθρωποι συνολικά, σύμφωνα με τις αρχές των δύο χωρών.

«Δυστυχώς ο πόλεμος δεν θα τελειώσει», παρά την υπογραφή εκεχειρίας, εκτίμησε ο Κιργίζιος υπουργός.

Τα σύνορα μεταξύ Τατζικιστάν και Κιργιστάν γίνονται τακτικά θέατρο φονικών συγκρούσεων. Σχεδόν τα μισά από τα 970 χιλιόμετρα των συνόρων αμφισβητούνται και η πρόοδος για την οριοθέτησή τους ήταν πολύ αργή τα τελευταία χρόνια.

«Δεν θα υπάρξει ειρήνη αν δεν υπάρξει κάποιος μεσολαβητής μεταξύ μας, για παράδειγμα ο CSTO», προκειμένου να διασφαλίσει «μια εκεχειρία» και «την απόσυρση των βαρέων όπλων από τη μεθόριο», τόνισε ο Μπεκμπολότοφ.

Στο μεταξύ, σε ένα ακόμα βήμα «ολοκλήρωσης» της στρατιωτικής συμμαχίας, οι χώρες - μέλη του CSTO αποφάσισαν την τυποποίηση των στρατιωτικών εξοπλισμών και τα κράτη υιοθέτησαν τα ίδια πρότυπα.

«Μελετήσαμε αυτήν την κατάσταση σε όλα τα κράτη και τη φέραμε σε έναν κοινό παρονομαστή. Θα καθοδηγούμαστε από κοινές προσεγγίσεις για τα όπλα και τον εξοπλισμό», δήλωσε ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του CSTO.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Νέες «προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ προς το Βελιγράδι

Νέες... «επισημάνσεις» για την ανάγκη να επανεξετάσει τη θέση της απέναντι στη Ρωσία απηύθυναν οι ΗΠΑ στη σερβική κυβέρνηση, με φόντο την κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία και την όξυνση του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού στα Βαλκάνια.

Ετσι, ο Αμερικανός πρέσβης στο Βελιγράδι, Κρίστοφερ Χιλ, είπε στο δίκτυο RTS: «Θα προειδοποιούσα τους Σέρβους να καταλάβουν ότι αυτή δεν είναι η "μητέρα Ρωσία" τους, έχουμε να κάνουμε με μια πολύ διαφορετική Ρωσία». Υπενθύμισε δε ότι «αν κοιτάξουμε στην Ευρώπη, πολύ λίγες χώρες - μόνο η Λευκορωσία και η Σερβία, μου φαίνεται - δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας».

Εσπευσε να αναρωτηθεί αν η Σερβία θέλει να παραμείνει σε αυτήν τη θέση, με δεδομένο - όπως είπε - ότι «θα πρέπει να ανησυχεί όταν ο προμηθευτής των βασικών αναγκών σε θέρμανση και ηλεκτρική ενέργεια εξυπηρετεί τις δικές του πολιτικές ανάγκες, όπως κάνει η Ρωσία με τη Σερβία και άλλες χώρες».

Αναφερόμενος στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου - όπου τα «δύο μέτρα και δύο σταθμά» της στάσης των ΗΠΑ και της Ρωσίας «βγάζουν μάτι» - ο Χιλ προέτρεψε το Βελιγράδι να εξετάσει το ζήτημα με βάση τις εξελίξεις, αναφέροντας ότι «δεν είναι καλό να επιστρέψουμε σε ιστορικές ομοιότητες, νομίζω ότι πρέπει να στραφούμε στην επίλυση της κατάστασης που έχουμε σήμερα».

Στο μεταξύ ο Πρόεδρος της Κροατίας Ζ. Μιλάνοβιτς ήρθε με τη σειρά του να υπενθυμίσει τις επιφυλάξεις που διατηρεί μέρος της κροατικής αστικής τάξης για τον βαθμό και τους όρους συστράτευσης με το ΝΑΤΟ απέναντι στη Ρωσία. Σχολιάζοντας τις προτάσεις για εκπαίδευση Ουκρανών στρατιωτικών στην κροατική επικράτεια, ο Μιλάνοβιτς είπε ότι δεν υποστηρίζει κάτι τέτοιο, «γιατί δεν υποστηρίζω την εμπλοκή της Κροατίας σε αυτόν τον πόλεμο περισσότερο από ό,τι θα έπρεπε (...) Δεν συμφωνώ. Κάτι τέτοιο θα έφερνε τον πόλεμο και στην Κροατία».

ΝΕΟ ΚΚ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Καταγγέλλει βανδαλισμό της έδρας του από νεοναζί

Νέα επίθεση από νεοναζιστικές δυνάμεις εναντίον της έδρας του στο Βελιγράδι καταγγέλλει το Νέο ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, επισημαίνοντας ότι αυτή ήταν η πέμπτη επίθεση εναντίον των γραφείων του μέσα στον τελευταίο χρόνο.

Σε επιστολή του ΓΓ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας, Αλεξάνταρ Μπανζάνατς, τονίζεται ότι «τα τελευταία 5 χρόνια έχει ενισχυθεί η δράση των νεοναζί και συνεχώς καταστρέφουν πολλά αντιφασιστικά μνημεία και άλλα σοσιαλιστικά σύμβολα στη χώρα μας».

Καταγγέλλει επίσης την απραξία των αστυνομικών και κρατικών αρχών, σημειώνοντας ότι «οι αντιλαϊκές κυβερνήσεις και οι αντιδραστικές δυνάμεις ενοχλούνται από το πολιτικό μας Πρόγραμμα. Η πίεση στο Κόμμα μας αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια», ως μέρος της αντικομμουνιστικής επίθεσης στη Σερβία, που «πάει χέρι χέρι με την επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα». Υπογραμμίζει μεταξύ άλλων ότι «πολλές ταινίες, σειρές και "επιστημονικά προγράμματα"» προετοιμάζονται «με στόχο την απαξίωση της σοσιαλιστικής οικοδόμησης», με τα ΜΜΕ «να εμφανίζουν τους κομμουνιστές και τους επαναστάτες ως εγκληματίες και τυχοδιώκτες, ενώ τους συνεργάτες των ναζί ως πατριώτες και σωτήρες του έθνους». Είναι δε χαρακτηριστικό ότι με την κατεύθυνση της ΕΕ ψηφίστηκε νόμος στη Σερβία ο οποίος «αποκαθιστά τη μνήμη 3.000 συνεργατών των ναζί κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου».

«Οι κομμουνιστές δεν θα υποχωρήσουν κάτω από άχρηστες απειλές», τονίζει ο ΓΓ του Νέου ΚΚ Γιουγκοσλαβίας. «Θα παλέψουμε μέχρι τέλους για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση, ρατσισμό, φασισμό, σωβινισμό, μίσος μεταξύ εθνών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ